Ρότσα: «Λάθος να διώξουν τους Βαρδινογιάννηδες»

Ρότσα: «Τόσο καλό διάβασμα παιχνιδιού μόνο ο Κυράστας και ο Ουζουνίδης»

Συνέντευξη στο «ΦΩΣ των Σπορ» παραχώρησε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε για την εικόνα των «πρασίνων» και την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Η συνέντευξη του Ρότσα:

Περίμενες τον Παναθηναϊκό τόσο κακό;

Όχι. Όπως και κανείς δεν περίμενε πέρσι τον Παναθηναϊκό να κάνει τόσο καλό ξεκίνημα. Ποδόσφαιρο είναι, συμβαίνουν αυτά, αλλά εδώ στην Ελλάδα φέρνουν την καταστροφή από τη 2η αγωνιστική. Δες πόσοι προπονητές έχουν απολυθεί από τη 2η αγωνιστική! Ένα σωρό προπονητές έφυγαν και από καλές ομάδες, όπως η ΑΕΚ και ο Άρης. Στα φιλικά ο Παναθηναϊκός ήταν κακλός, αλλά προσγειώθηκε ανώμαλα στην ελληνική πραγματικότητα. Ο ΟΦΗ ήταν πολύ καλός στο ΟΑΚΑ. Παίζει ρόλο και τι απόδοση έχει ο αντίπαλός σου.

Έχεις γνώμη για τον Σίμο, τον προπονητή του ΟΦΗ, και για τον Σαμαρά που είναι πίσω από όλα;

Έχω δουλέψει μαζί τους στον Παναθηναϊκό. Έχω πολύ θετική άποψη για τον Γιάννη Σαμαρά. Είναι ένα παιδί που σπούδασε το ποδόσφαιρο και το σπουδάζει. Βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον στον ΟΦΗ, μάζεψε ανθρώπους που ξέρει γύρω του και έχει όλη την πίστωση χρόνου και τη στήριξη. Αυτό που κάνει ο ΟΦΗ από πέρσι είναι πρωτοφανές στην Ελλάδα. Και έχουν όλοι εκεί το ίδιο σκεπτικό, την ίδια γραμμή, είναι πλεονέκτημα αυτό.

Λένε ότι δεν παίζουν τα παιδιά του ΠΑΟ που έπαιζαν πέρσι.

Πώς δεν παίζουν… Όσοι μπορούσαν να παίξουν έπαιξαν. Όσοι δεν έπαιξαν ήταν τραυματίες. Το θέμα είναι να βοηθήσουν οι καινούργιοι που ήρθαν. Όπως τους βοήθησε το σωματείο. Διότι ήρθαν σε γνωστή ομάδα, ενώ ήταν στα χαμένα πριν… Δεν ξέρουμε αν οι μεταγραφές μπορούν να σηκώσουν το βάρος του Παναθηναϊκού, θέλει χρόνο να τους δούμε. Δεν συμφωνώ πάντως με την ισοπέδωση Δώνη και Νταμπίζα, είναι άνθρωποι που έχουν δείξει ότι ξέρουν τη δουλειά τους.

Γιατί έχει μικρύνει τόσο ο Παναθηναϊκός; Εσύ τον έζησες όταν ήταν το αντίπαλο δέος του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός μίκρυνε επειδή έδιωξαν τους Βαρδινογιάννηδες! Και ας γίνομαι αντιπαθής τώρα σε μερίδα φανατικών οπαδών του Παναθηναϊκού που τους βρίζει – δεν ξέρω γιατί βρίζουν αυτήν τη οικογένεια που έκανε τον Παναθηναϊκό μεγάλο. Εμένα δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είμαι Παναθηναϊκός ούτε ότι δεν υπηρέτησα τον σύλλογο πολλά χρόνια ως παίκτης και προπονητής. Όσο ίδρωσα τη φανέλα εγώ δεν την έχει ιδρώσει άλλος! Και δεν υπάρχει άλλος στην Ελλάδα που να έχει δύο φορές σε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ -ως παίκτης και προπονητής- όπως πήγα εγώ με τον Παναθηναϊκό και έχοντας για διοίκηση την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός προς τα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχε μικρύνει πάλι, αφού τα πρώτα χρόνια ο Γουλανδρής του Ολυμπιακού είχε κυριαρχήσει, και μετά ο Μπάρλος της ΑΕΚ είχε επικρατήσει.

Βρίζουν τους Βαρδινογιάννηδες και παιδιά 18 χρόνων που δεν έχουν ζήσει καν τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι για τον Παναθηναϊκό. Πέρσι είχαμε πάει με τους βετεράνους να παίξουμε φιλικό για φιλανθρωπικό σκοπό στο Ναύπλιο, όπου θα τιμούσαν και τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Μαθεύτηκε, ήρθαν εκδρομείς οπαδοί του Παναθηναϊκού και τον έβριζαν, σηκώθηκε και έφυγε επί τόπου. Πριν γίνει η βράβευση.

Έχεις επαφή μαζί του;

Πιο πολύ με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσει μέλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό;

Δεν το πιστεύω. Με βρίσιμο;… Στον Παναθηναϊκό είχαμε μία από τις πιο δυνατές οικογένειες της Ελλάδας και τους διώξαμε. Είναι σαν να διώχνουν οι οπαδοί της Τσέλσι τον Αμπράμοβιτς. Και βλέπουμε τι τραβάει ο Παναθηναϊκός επί τόσα χρόνια.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News