Ρότσα: «Δεν θεωρώ θετική τη επιστροφή Βιγιαφάνιες - Μακάρι να λέω βλακείες»

Ρότσα: «Τόσο καλό διάβασμα παιχνιδιού μόνο ο Κυράστας και ο Ουζουνίδης»

O Χουάν Ραμόν Ρότσα μίλησε για την έλευση του Πογιάτος, για την αλήθεια που πρέπει να πουν οι άνθρωποι του Τριφυλλιού στους οπαδούς, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Μακέντα, στην πιθανότητα έλευσης του Παναγιώτη Κονέ και, φυσικά, στην αποχώρηση του Γιώργου Δώνη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα sportdog.gr:

“Είναι μεταβατική περίοδος για τον Παναθηναϊκό. Έρχεται νέος προπονητής από προχωρημένη χώρα ποδοσφαιρικά, από ένα τεράστιο κλαμπ που είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Αλλά σίγουρα είναι άλλο να προπονείς Κ19 και άλλο να έρχεσαι σε μια ιστορική ομάδα σε μια περίοδο που είναι μεταβατική με πολλά ερωτηματικά. Αν ο Παναθηναϊκός πει ξεκάθαρα ότι ο στόχος της ομάδας δεν είναι ο πρωταθλητισμός. Ευτυχώς που δεν είπε τα συνηθισμένα ο νέος προπονητής, ότι έρχομαι για τίτλους κ.λπ. Αυτές οι λέξεις είναι άγνωστες για τον Παναθηναϊκό. Θα πρέπει να τον προστατεύσει και από το σωματείο όμως. Δυστυχώς ο Παναθηναϊκός είναι ένα μέρος για την εκπαίδευσή του και όχι για την κορύφωση της καριέρας του. Αλλά με τεχνικό διευθυντή Ισπανό, φέρνεις έναν Ισπανό προπονητή”, ανέφερε στο αρχικό του σχόλιο ο πρώην προπονητής τού Παναθηναϊκού και στη συνέχεια συμπλήρωσε:

“Δεν πιστεύω στο μοντέλο με τις πολλές μεταγραφές. Η Ελλάδα παρότι το ποσό που διαθέτουν οι ομάδες πλην Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ δεν είναι μεγάλο, είναι η χώρα που γίνονται οι περισσότερες μεταγραφές σε όλες τις κατηγορίες. Δεν λένε να φτιάξουν υποδομές, να φτιάξουν πλάνο, να φάνε χαστούκι και να σηκωθούν, αλλά να φέρουν πολλούς παίκτες. Παράδειγμα προς μίμηση είναι η Λιντς στην Αγγλία. Έχασε πέρσι την άνοδο την προτελευταία αγωνιστική και έμεινε έξω από όλα. Κράτησε όμως τον ίδιο προπονητή, δεν έγιναν μαζικές μεταγραφές (δύο δανεικοί ήρθαν μόνο) και τι έκανε φέτος; Περίπατο. Με 10 βαθμούς από τον δεύτερο και, μάλιστα, με μικρό μπάτζετ. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Ο Πογιάτος πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα δει πράγματα στην Ελλάδα που δεν έχει φανταστεί στη ζωή του. Γι’ αυτό πρέπει να τον προστατεύσουν. Να πει ο Παναθηναϊκός ότι πηγαίνει για να φτιάξει καινούργια και νεανική ομάδα για να μπορεί στο μέλλον να διεκδικήσει κάτι πιο ψηλά. Δεν ξέρω αν μπορεί να χτυπήσει ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός, γιατί έτσι κι αλλιώς ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει. Μακάρι να κάνω λάθος και να χρειαστεί να βγω και να ζητήσω συγνώμη για όσα λέω τώρα”.

Ο Παναθηναϊκός έχει προχωρήσει ήδη σε κάποιες μεταγραφικές κινήσεις, Καρλίτος, Αϊτόρ, Βέλεθ. Ποια είναι η άποψή σου;

“Ο Βέλεθ είναι καλός αμυντικός αλλά δεν ξέρω αν είναι καλύτερος από τον Πούγγουρα ή τον Σένκεφελντ. Δεν ξέρω πόσο καλύτερος είναι από αυτούς που υπάρχουν ήδη. Δεν ξέρω ποιο είναι το σκεπτικό του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός έχασε παιδιά από τις ακαδημίες του, ίσως σε μερικά παιδιά μεγάλωσαν την αξία τους, αλλά ήταν παιδιά της ακαδημίας. Είναι περίοδος που το αποτέλεσμα δεν είχε σημασία και υπήρχε φρεσκάδα. Αλλά να μας πουν τι θέλει να κάνει η ομάδα, τι θέλει να παίξει. Γιατί σε όλους αρέσει να έχει κυριαρχία, κατοχή κ.λπ., αλλά μπορεί να το κάνει; Το ποδόσφαιρό μας είναι πολύ δύσκολο, εδώ πέρασαν παίκτες μεγάλης αξίας και απέτυχαν”.

Θεωρείς ότι ο Δώνης θα έπρεπε να μείνει και να εξαντλήσει το συμβόλαιό του;

“Δεν ξέρω αν ο Δώνης ήθελε να μεινει, αν και στην τελευταία συνέντευξη φάνηκε ότι ήθελε να μείνει. Αλλά θεωρώ ότι μπορούσε να μείνει και περισσότερα χρόνια όχι μόνο άλλη μια σεζόν. Τώρα αρχίζει πάλι από το μηδέν αλλά ελπίζω να υπάρχει οργάνωση, σταθερότητα στη σκέψη. όχι πολλές μεταγραφές. Αλλά αν γίνουν πολλές μεταγραφές, να έχουν μέλλον. Όποιος έρθει και να είναι περιουσιακό στοιχείο. Ένα κομμάτι που έχασε ο Παναθηναϊκός είναι το σκάουτινγκ, με αποτέλεσμα να περιμένουν από τις επαφές του τεχνικού διευθυντή με τους μάνατζερ. Χωρίς να υπάρχει ένα πλάνο του τύπου “Θέλω αμυντικό χαφ, δεξί μπακ και έξω αριστερά παίκτη” και τρέχουν οι σκάουτερ να δουν και να προτείνουν παίκτες για αυτές τις θέσεις. Όλες οι ομάδες έχουν τεράστια αποθήκευση με πληροφορίες για παίκτης από όλο τον κόσμο, ο Παναθηναϊκός όχι. Οπότε πηγαίνει με βάση τον νέο τεχνικό διευθυντή και τις γνωριμίες του. Ο Μακέντα είχε τεράστιο ξεκίνημα στην καριέρα του και από εκεί και πέρα ήρθε από τρίτη κατηγορία. Ο Παναθηναϊκός τον “σήκωσε” και φαίνεται φεύγει τώρα αν και έχει συμβόλαιο. Πρέπει να έρθουν ως περιουσιακό στοιχείο για την ομάδα όσοι έρθουν. Τελευταίες πωλήσεις προς όφελος του συλλόγου ήταν τα παιδιά που πωλήθηκαν, όπως ο Μαυρίας, ο Καπίνο κ.λπ., που έφεραν χρήματα στην ομάδα δηλαδή”.

Οπότε το όνομα του Κονέ που υπάρχει στην επικαιρότητα δεν σε καλύπτει για τον Παναθηναϊκό;

“Είμαι κάθετα αντίθετος. Είναι δοκιμασμένη συνταγή σε πολλές ομάδες και όταν αρχίσει η κάτω βόλτα δεν έχει νόημα. Δεν υπάρχει και ισχυρό κίνητρο στον Παναθηναϊκό πια, δεν είναι όπως παλιότερα. Δε νομίζω ότι και με τον Βιγιαφάνιες είναι θετικό, τον βλέπω λίγο με προβληματισμό. Συνήθως η επιστροφή δεν ήταν επιτυχημένη. Υπάρχουν τόσα πολλά καλά και νέα παιδιά για να παίξουν”.

Το ρεπορτάζ που θέλει την ομάδα να επιστρέφει στη Λεωφόρο, έστω και ως λύση ανάγκης μετά από ανακαίνιση, πώς τη σχολιάζεις;

“Είναι πολύ δαπανηρό το ΟΑΚΑ για τον Παναθηναϊκό, αυτό το γνωρίζω καλά. Αλλά εκεί υπάρχουν πολλά θετικά βέβαια, για ένα σωματείο που έχει ακριβά διαρκείας όπως το μπαρ, το φαγητό κ.λπ. Αυτό στη Λεωφόρο δεν το υπάρχει ή το μισοέχει. Αν δεν γίνεται το γήπεδο στο Βοτανικό είμαι υπέρ για να γυρίσω εκεί. Βέβαια το γήπεδο είναι παλιό, είναι όπως το 1979 που είχα έρθει εγώ στην ομάδα. Αν κάνει ανακαίνιση, προσθέσει θέσεις κ.λπ. και δεν υπάρχει άλλη λύση, να γυρίσει. Αλλά κάτι θα πρέπει να γίνει για καινούργιο γήπεδο, έχουμε μείνει πολύ πίσω. Θυμάμαι όταν άρχισε να μεγαλώνει το 1983 ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη σκέψη να μεταφερθούμε και να πάμε στο ΟΑΚΑ. Βέβαια υπήρχαν παιχνίδια με τον ΠΑΣ Γιάννινα που είχαμε 60 χιλ. θεατές κι αυτά σήμερα δεν υπάρχουν. Ήταν άλλες εποχές βέβαια. Τώρα το γήπεδο θα πρέπει να σου αφήνει έσοδα και αυτό δεν γίνεται αν ενοικιάζεται”.

Πώς θέλεις να κλείσουμε τη συνέντευξη;

“Εύχομαι για τον Παναθηναϊκό να πέσω εντελώς έξω, το θέλω πολύ. Να λέω βλακείες τώρα. Αλλά η εμπειρία μου μού λέει ότι κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα. Υπομονή χρειάζεται, ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποκτήσει παίκτες νεότερους και μεγαλύτερο κίνητρο από κάθε Κονέ. Αλλά ζητάω από τον κόσμο του Παναθηναϊκού να έχει υπομονή γιατί τα αποτελέσματα έρχονται δύσκολα”.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News