Ρόκα: "Οι ώρες περνάνε σαν αιώνας στον Παναθηναϊκό"

Ρόκα: "Οι ώρες περνάνε σαν αιώνας στον Παναθηναϊκό"

Ο Τσάβι Ρόκα, μιλώντας στην As, αναφέρθηκε στον Παναθηναϊκό, το πλάνο που έχει στο μυαλό του και την καθημερινότητα στο τριφύλλι.

Αναλυτικά:

Πώς βρέθηκε ο Τσάβι Ρόκα στον Παναθηναικό;
«Είχα συμβόλαιο με την ΑΕΚ Λάρνακας αλλά αποφάσισα να φύγω γιατί ένιωσα την ανάγκη να ξεκουραστώ. Ήμουν κοντά στο να συνεργαστώ με την Μπαρτσελόνα, αλλά τα γεγονότα δεν βοήθησαν. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός έψαχνε για τον κατάλληλο άνθρωπο ως τεχνικό διευθυντή. Ήρθαν να με βρουν χωρίς να γνωρίζω γιατί. Η φλόγα άναψε πάλι και όταν συναντήθηκα μαζί τους για να δω τι ήθελαν. Ήταν ξεκάθαροι: πίστευαν ότι ήμουν ο σωστός και δεν δίσταζα να συμμετάσχω σε αυτό το έργο. Θέλω να φέρω τον σύλλογο εκεί που ανήκει ιστορικά».

O Παναθηναϊκός είναι από τα σημαντικότερα κλαμπ στην Ελλάδα, αλλά δεν βρίσκεται στην καλύτερη του κατάσταση. Είναι για εσάς ένα προσωπικό στοίχημα;
«Αναμφίβολα είναι μία πρόκληση, Υπάρχουν δυσκολίες και τις έχουμε συζητήσει. Είναι πολύ ωραίο να χτίζει από την αρχή κάτι και να βλέπεις σιγά σιγά τι έχεις καταφέρει. ΄Εχω ιδέες και τις εφαρμόζω στην ομάδα. Είναι ικανοποίηση. Τη χειμερινή περίοδο η μεταγραφική αγορά ήταν κλειστή αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που μπορέσαμε και καταφέραμε.

Η οικονομική κρίση ήρθε να μεγαλώσει με τον κορονοϊό. Είναι πλέον αναγκασμένες οι ομάδες να κοιτάξουν περισσότερο τις Ακαδημίες τους;
«H οικονομική κρίση του συλλόγου επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό. Μπορεί του χρόνου να μην παίζουμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να κοιτάξουμε ψηλά. Η ομάδα κοιτάει ψηλά αλλά όχι μόνο. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο να προωθήσουμε παίκτες από τις χαμηλότερες ομάδες. Θέλουμε να προωθήσουμε τους νεότερους παίκτες επειδή υπάρχει πολύ ταλέντο στην ομάδα. Στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή. Η πρόθεση μας είναι να αναπτύξουμε την ήδη υπάρχουσα ποιότητα που υπάρχει στις ακαδημίες ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσονται.

Πιστεύετε θα βρεθούν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά λόγω του κορονοϊού;
«Πολλές ομάδες θα υποχρεωθούν να το κάνουν. Θα υπάρξουν πολλές μεταγραφές αλλά το πιο λογικό είναι οι ομάδες να κοιτάξουν στο… σπίτι τους. Θα δούμε πολλά ταλέντα να αναδεικνύονται λόγω κορονοϊού. Πολλοί παίκτες θα έχουν την ευκαιρία τους να εξελιχθούν. Ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να το κάνουν αλλιώς».

Πώς είναι μια μέρα του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού;
«Οι ώρες περνάνε σαν αιώνας και ταυτόχρονα δεν υπάρχει χρόνος. Λόγω της κατάστασης του συλλόγου, είμαι απόλυτα μόνος στη διοίκηση του αθλητισμού και αυτό απαιτεί πολύ δουλειά. Φτάνω στις 9:30 και περνάω όλη την ημέρα για να εξετάσω παίκτες και να απαντώ σε email, κλήσεις και να διαχειρίζομαι διαφορετικές προσωπικές καταστάσεις που έχουμε π.χ.νέα συμβόλαια, ανανεώσεις, διαπραγματεύσεις με άτομα με τα οποία δεν έχουμε ακόμη επιτύχει συμφωνία μείωσης».

Για την επόμενη σεζόν έχετε ήδη υπογράψει με τους Φραν Βέλεθ, Καρλίτος και Αϊτόρ. Και ο Ντάνι Πογιάτος ακούγεται για τον πάγκο σας. Έχει κλείσει η… ισπανική «ομάδα» με αυτούς;
«Αν προκύψει κάποιος καλός ακόμα μπορούμε να κάνουμε μια εξαίρεση (σ.σ. γελάει). Η αγορά είναι έτσι. Πρόκειται για πολύ καλούς παίκτες που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Όμως πήραμε και τον Αγιούμπ τον χειμώνα, φέραμε τον Νάγκι δανεικό από τη Λέγκια. Μερικές φορές προσαρμόζεσαι με όσα προσφέρει η αγορά. Αλλά είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα έχουμε αρκετούς Ισπανούς».

Πόσο σημαντικές είναι οι προσθήκες των Καρλίτος και Αϊτόρ;
«Ο Καρλίτος ήταν μια ευκαιρία που δεν μπορούσαμε να χάσουμε. Έχουμε εδώ και χρόνια πολύ καλή σχέση. Ήμασταν πάντα σε επαφή και περιμέναμε να παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία. Είδε τη σοβαρότητα του πρότζεκτ που έχουμε και συμφωνήσαμε. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτές τις προσθήκες. Και ο Καρλίτος και ο Αϊτόρ δεν είναι μόνο καλοί ποδοσφαιριστές. Είναι παίκτες που θα ενθουσιάσουν τους φιλάθλους. Με τον Αϊτόρ μοιάζει σαν να συμφωνήσαμε μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως μιλούσαμε για πολλούς μήνες μέχρι να τον πείσουμε. Είχε καλύτερες προτάσεις οικονομικά, αλλά κατάλαβε πως τα χρήματα δεν είναι το παν, αλλά το να είναι σε αυτό το πρότζεκτ και σε αυτή τη χώρα μπορεί να είναι πολύ επικερδές για τον ίδιο. Αυτός ο τρόπος με τον οποίο χτίζονται οι μεγάλες ομάδες».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News