Ρόκα για Παναθηναϊκό: «Ήταν πολύ άσχημη η εμπειρία - Στην Ελλάδα είσαι "νεκρός" αν δεν..., μετάνιωσα που πήγα»

«Βόμβες» για Ρόκα: «Ηρθε να κάνει τις δικές του δουλειές»

Ο Τσάβι Ρόκα μίλησε για την πορεία του στον Παναθηναϊκό και να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του και το τι έζησε. 

Η σχέση του με τον Αλαφούζο, τον Δώνη, η επιλογή Πογιάτος, η απόφαση του να πάει στον Παναθηναϊκό, η προοπτική της Μπαρτσελόνα που απάντησε αρνητικά.

Διαβάστε όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα LarnakaSports.com

Όταν αποχωρήσατε από την ΑΕΚ κάνατε στροφή στην καριέρας σας. Ασχοληθήκατε με γραφείο μάνατζερ και όχι μόνο. Πείτε μας λίγα λόγια για τότε. Γιατί δεν συνεχίσατε ως Τεχνικός Διευθυντής;
«Σε εκείνη την περίοδο δεν ήθελα. Κάποιες ομάδες με πλησίασαν».

Ήταν επιλογή σας γιατί θα αποφεύγατε την μεγάλη πίεση και ήταν κάτι που θα σας άφηνε περισσότερο προσωπικό χρόνο;
«Ναι, ίσως να ήταν η πίεση. Ήταν και θέμα οικογένειας. Να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένεια. Επίσης, οι άνθρωποι που επέλεξα να συνεργαστώ (στο γραφείο μάνατζερ) ήξερα ότι ήταν πολύ καλοί και ένιωθα άνετα και τους εμπιστεύτηκα».

Ήταν η εταιρεία μάνατζερ του Ιδιάκεθ;
«Ναι, του Ιδιάκεθ, του Τρουγιόλς, του Χουάν Τομάς».

Είχατε και κάποια συνεργασία με την Μπαρτσελόνα ή κάτι παρόμοιο;
«Η Μπαρτσελόνα με ήθελε. Μου έκαναν μία πρόταση αλλά ήταν όταν είχα πάει στον Παναθηναϊκό. Με ήθελαν νωρίτερα αλλά ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι με τον πρόεδρο που έφυγε, τον τεχνικό διευθυντή το ίδιο, τον Σεγκούρα που έφυγε. Πολλά προβλήματα και στο τέλος η πρόταση δεν ήταν επίσημη».

Η πρόταση για ποια θέση θα ήταν;
«Για υπεύθυνος των ακαδημιών στη δεύτερη ομάδα με τον Κλάιφερτ. Ήμουν πολύ κοντά και όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή δεν μπορούσαν. Μετά έκαναν επίσημη πρόταση όταν ήμουν στον Παναθηναϊκό. Με ξέρεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Άλλοι μου έλεγαν έλα πήγαινε μην είσαι χαζός φύγε από τον Παναθηναϊκό είναι η Μπαρτσελόνα και διάφορα άλλα. Ότι αυτή είναι η ζωή του ποδοσφαίρου. Ήταν όμως η αρχή μου στον Παναθηναϊκό και είχα ήδη ξεκινήσει».

Ήταν σκληρή απόφαση για σένα;
«Ήταν, ναι. Ίσως να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή να πάω. Βλέπω πως είναι η Μπαρτσελόνα τώρα. Ίσως να μην δούλευε σωστά και όπως θα ήθελα αν πήγαινα. Ήταν σκληρό γιατί ξόδεψα όλη μου τη ζωή εκεί,. Είναι η οικογένεια μου. Αλλά «ok». Ήταν κάτι που έγινε. Δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον».

Πως ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό; Ήταν κάτι που το κυνηγήσατε ή ήρθε στα ξαφνικά;
«Ήρθε ξαφνικά. Θα σας πω κάτι. Με την επιστροφή μου στην ΑΕΚ δουλεύω για τέταρτη φορά σαν Τεχνικός Διευθυντής. Και στις τέσσερις δεν έχω κυνηγήσει κάτι. Ήρθαν σε μένα. Την πρώτη φορά ήταν ο αντιπρόεδρος μου, που τώρα είναι αντιπρόεδρος στην ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, που με ήξερε σαν παίκτη στην Σαμπαντέλ. Όταν επέστρεψα από τη Νέα Ζηλανδία μου είπε ότι με ήξερε σαν παίκτη και προσωπικότητα και ότι με ήθελε στην ομάδα. Δεν ήξερε σε πιο πόστο αλλά με ήθελε. Αυτή ήταν η πρώτη μου φορά. Μετά ήρθε η ΑΕΚ, με κάλεσαν και δεν είχα ιδέα».

Στην ΑΕΚ ποιος έκανε την πρώτη επαφή. Ο Κρόιφ;
«Πρέπει να σας πω μία ιστορία εδώ. Ήταν ένας Ισπανός μάνατζερ που με κάλεσε και μου είπε ότι υπάρχει μία κυπριακή ομάδα η οποία ψάχνει Τεχνικό Διευθυντή. Δεν είχα δουλέψει ποτέ μαζί του αλλά μου είπε ότι του άρεσε ο τρόπος που δούλευα στην Σαμπαντέλ και ότι ήθελε να με προωθήσει. Μετά με κάλεσε ένας άλλος μάνατζερ, Κύπριος και μου είπε ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες που ψάχνουν Τεχνικό Διευθυντή. Μία βδομάδα μετά με κάλεσε ο Εύμαιος. Όχι, λάθος. Με κάλεσαν κάποιοι φίλοι του Τζιόρντι Κρόιφ. Μου είπαν ότι μίλησαν με τον Τζιόρντι και μου είπαν για την ΑΕΚ και σίγουρα ο Τζίορντι έμαθε τι έκανα στην Σαμπαντέλ και πίστευε ότι το προφίλ μου ταιριάζει στην ΑΕΚ. Νομίζω ο Τζιόρντι μίλησε με τον Άντρο. Είχαν 2-3 επιλογές ακόμη. Στον Παναθηναϊκό ήταν το ίδιο. Με είχαν καλέσει και τους απάντησα αρνητικά. Επέμεναν και μου έλεγαν ότι είμαι το κατάλληλο πρόσωπο με το κατάλληλο προφίλ. Ξέρω όμως τον εαυτό μου, δεν είχα κάτι να χάσω. Μετά μίλησα με τη γυναίκα μου και είπαμε ότι είναι μία πρόκληση αλλά τελικά απάντησα αρνητικά. Δέκα μέρες μετά με κάλεσαν ξανά και μου έλεγαν ότι είμαι το κατάλληλο πρόσωπο, ότι έχουν πολύ καλές συστάσεις και μου είπαν να πάω στην Ελλάδα. Πήγα, δεν είχα κάτι να χάσω. Μάλιστα, μου είπαν αν δεν ενδιαφέρομαι να τους εισηγηθώ κάποιον άλλο. Μετά πήγα τελικά εκεί, όπου στο τέλος δεν ήταν όπως τα περίμενα. Ήταν ο Μηνάς Λυσάνδρου από την Λάρνακα. Ήταν στην ΑΕΚ, που ήταν πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ τότε. Ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης, με ρωτούσε αν τον γνώριζα και του είπα όχι. Με είχε προωθήσει ουσιαστικά χωρίς να τον γνωρίζω καν. Δεν είχα ιδέα. Τον γνώρισα σε ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ».

Στην Ελλάδα δύσκολα επιβιώνουν προπονητές και Τεχνικοί Διευθυντές. Σε γνωρίζω καλά. Όταν άκουσα ότι θα πας στον Παναθηναϊκό είπα ότι δεν ταιριάζει η δική σου φιλοσοφία με αυτή του Παναθηναϊκού και της Ελλάδας γενικότερα. Πως και ένας άνθρωπος με τη δική σου φιλοσοφία επέλεξε να πάει σε μία χώρα και σε μία ομάδα που έδειξε τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι διαφορετικής φιλοσοφίας;
«Πίστευα στον τρόπο που δουλεύω. Είμαι υπεύθυνος και δουλεύω σκληρά. Έχω κάποιες γνώσεις. Στο τέλος όμως αντιλήφθηκα, αυτό που είπες, ότι το να επιβιώσεις εκεί δεν είναι θέμα σχετικά με αυτά που σου είπα. Είναι διάφορα άλλα θέματα. Όπως είπες με ξέρεις σαν άτομο και ξέρεις τι μπορώ να κάνω. Αν δεν τα κάνεις εκεί είσαι «νεκρός». Τόσο απλά…».

Πολλοί θεωρούσαν τότε ότι ο Γιώργος Δώνης ήταν ο κατάλληλος προπονητής για τον Παναθηναϊκό. Τι έφταιξε στις σχέσεις σας και επιλέξατε να προχωρήσετε σε αλλαγή; Τότε ο Αλαφούζος είχε βάλει το χέρι του έτσι;
«Πως μπορούσε να μείνει ο Δώνης από την στιγμή που δεν μιλούσε με τον Αλαφούζο. Το έγραφαν και τα ΜΜΕ. Ο Αλαφούζος δεν μιλούσε με το Δώνη, δεν απαντούσε τα τηλέφωνα. Ήταν ένα πρόβλημα μεταξύ τους και ήταν αδύνατο να μείνει στην ομάδα».

Στη συνέχεια επιλέξατε ξανά ένα προπονητή που δεν είχε ιδιαίτερη εμπειρία. Δεν ήταν ρίσκο γι’ σας ο Πογιάτος;
«Πίστευα είχε το σωστό προφίλ».

Δεν ήταν ένα μεγάλο ρίσκο στην Ελλάδα;
«Όπως όλοι και όλα. Τι δεν είναι ρίσκο στην Ελλάδας; Πόσους προπονητές άλλαζαν;».

Θα θέλατε να πείτε κάτι για τον Γιάννη Αλαφούζο;
«Όχι».

Μετανιώσατε που πήγατε στην Ελλάδα;
«Ναι. Πήρα την απόφαση εκείνη την στιγμή. Δεν ξέρω αν μετάνιωσα. Στεναχωρήθηκα. Ήταν μία πολύ άσχημη εμπειρία».

Θεωρείτε ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα παίζουν σημαντικό ρόλο και βάζουν τεράστια πίεση;
«Φυσικά».

Είχατε πρόταση από άλλη ομάδα στην Ελλάδα μετά τον Παναθηναϊκό;
«Όχι».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News