Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗ, ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΨΗΛΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΚΛΑΒΕΡ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗ, ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΨΗΛΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΚΛΑΒΕΡ

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τη προηγουμένη φορά που τα είπαμε και ο Παναθηναϊκός δρομολογεί τις μεταγραφικές του εκκρεμότητες όσον αφορά τη θέση του σέντερ που είναι σε πρώτο πλάνο για την διοίκηση και τον Πεδουλακη.

Ο Παναθηναϊκός πρόσφατα κατάθεσε δεύτερη βελτιωμένη πρόταση στον Γιάννη Μπουρούση που είναι και η καλύτερη(επίσημη) πρόταση που έχει στα χέρια του αυτή τη περίοδο ο Έλληνας σέντερ(όχι ότι δεν θα βρει καλύτερη στη συνέχεια) με τον παίκτη να φαίνεται αρκετά ζεστός στο ενδεχόμενο να παίξει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, με το μόνο εμπόδιο αυτή τη στιγμή να φαντάζει το NBA μιας και ο παίκτης έχει πρώτη επιλογή την Αμερική.

[ads2]

Ο Παναθηναϊκός έχει θέσει deadline εντός της εβδομάδας και περιμένει με αρκετή αισιοδοξία τις εξελίξεις. Πάντως αν ο Μπουρούσης δεν βρει ομάδα στο NBA αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός μοιάζει ο πιθανότερος προορισμός του. Ο παίκτης αρχικά κόλλαγε στο θέμα της εξέδρας κάτι που ξεκαθαρίστηκε σχετικά εύκολα.

Σε συζητήσεις βρίσκεται η ομάδα και με τον Ίαν Βουγιούκα, ίσως τον καλύτερο Έλληνα ψηλό στο low post ωστόσο δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά πόσο η μία περίπτωση επηρεάζει την άλλη. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Πεδουλάκης θα καλύψει τη θέση του σέντερ με δύο δεινόσαυρους και έναν Αμερικανό ψηλό. Επίσης, ο Βουγιούκας μου μοιάζει ακριβός για τρίτος σέντερ. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι ο Μπουρούσης με έναν Αμερικανό αθλητικό ψηλό θα είναι οι δυο βασικοί σέντερ δεν μου φαίνεται πιθανό, ούτε και ορθό να δοθούν τόσα λεφτά για 3ο σέντερ.

Από την άλλη αν προορίζεται για εναλλακτική σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το θέμα του Μπουρούση, ο Παναθηναϊκός στρέφεται σε μία λύση ανάγκης μόνο και μόνο επειδή ο παίκτης είναι Έλληνας και κρίνεται επιτακτικό να αποκτηθεί ένας (ποιοτικός) Έλληνας ψηλός. Στη περίπτωση που ο Βουγιούκας αποκτηθεί αντί του Μπουρούση τότε ο Πεδουλάκης θα πάει για δύο πρωτοκλασάτους Αμερικανούς και θα έχει τον Ίαν για το inside game όπου ο Έλληνας ψηλός είναι εξαιρετικός, με κινήσεις που λίγοι Ευρωπαίοι παίκτες διαθέτουν. Στα αρνητικά του η (υπερβολική ηρεμία, έως και ατονία που βγάζει, παίζει χωρίς νεύρο και πάθος στηριζόμενος κυρίως στο μυαλό του.

basket-wallpaperΠάμε τώρα και στους αθλητικούς Αμερικανούς ψηλούς που κοιτάζει ο Πεδουλάκης. Τα πρώτα ονόματα είναι ο Σίνγκλετον, ο οποίος ακόμα περιμένει άλλες προτάσεις και ο Άλεξ Τάιους που έμεινε ελεύθερος από την Εφές. Στα υπόψην είναι και ο Τρέβορ Εμπάκουε της Μακάμπι, αλλά χαμηλότερα από Τάιους.

Κατά τη γνώμη μου ο Παναθηναϊκός καλά κάνει και περιμένει (λίγο ακόμα) τον Σίνγκλετον καθώς πιστεύω ότι είναι αυτός που ταιριάζει και περισσότερο στο μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Πεδουλάκης. Πολύ καλύτερο σουτ και από τους δύο και πιο γρήγορος, μπορεί να παίξει άμυνα από 3 μέχρι 5. Τάιους και Εμπάκουε είναι κλασσικά πεντάρια σε αντίθεση με τον Σίνκλετον που παίζει μέχρι και 3.

Από εκεί και πέρα σε περίπτωση που δεν καταλήξει θετικά η υπόθεση του Σίνγκλετον ο Παναθηναϊκός θα στραφεί στον Άλεξ Τάιους που είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή (δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με τον Εμπάκουε).

Ο Άλεξ Τάιους προέρχεται από δεύτερη μέτρια για αυτόν σεζόν μετά την εξαιρετική χρονιά που έκανε υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μπλάτ στην Μακάμπι φτάνοντας ως την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, όντας υπερπολύτιμο στοιχείο, ίσως και ο σημαντικότερος παίκτης μαζί με τον Ράις. Πληρώνει την περυσινή κακή του επιλογή να πάει στην Εφές προτιμώντας ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο από αυτό που του πρότεινε ο Παναθηναϊκός. Εκ του αποτελέσματος λανθασμένη απόφαση καθώς υπήρχε ήδη ο Ντάνστον όντας και η πρώτη επιλογή του Ντούντα στη θέση 5 με αποτέλεσμα να μη μπορέσει αν βρει τον χρόνο και τον ρυθμό του. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός είναι ακριβώς το περιβάλλον που ψάχνει ώστε να αναγεννηθεί και να ανεβάσει ξανά τη καριέρα του. Ο Παναθηναϊκός έχει τον προπονητή και τον πόιντ γκαρντ (Καλάθη) ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το ταλέντο του Αμερικανού.

Πιστεύω ότι ο Τάϊους θα ήταν εξαιρετική επιλογή ως μπακ απ του Μπουρούση με το athleticism του και την εξαιρετική ικανότητα του να τελειώνει μπάλες γύρω από το καλάθι. Μπορεί να λειτουργήσει ως rim protector και να βγάλει όλο το ταλέντο που διαθέτει υπό τις οδηγίες ενός προπονητή που ξέρει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τέτοιου είδους παίκτες. Αδιαμφησβήτητα η καλύτερη και η πιο σίγουρη λύση για τον αθλητικό ψηλό που ψάχνει η ομάδα.

Τέλος, όπως ανέφερα και πριν στη λίστα βρίσκεται και ο Τρέβορ Εμπάκουε που έχει συμβόλαιο με τη Μακάμπι η οποία προσπαθεί να το ξεφορτωθεί και είναι πολύ πιθανό τις προσεχείς ημέρες να αφεθεί ελεύθερος. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ωστόσο εάν δεν ευδοκιμήσουν οι περιπτώσεις των Σίνγκλετον και Τάιους ο Πεδουλάκης θα στραφεί στον παίκτης της Μακάμπι ο οποίος έχει διαφορετικά στοιχεία από τον Τάιους. Στην πρώτη του σεζόν σε high level ομάδα όπως η Μακάμπι απέτυχε να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων όσων έβλεπαν στο πρόσωπο του τον νέο αθλητικό ψηλό που θα κάνει τη διαφορά. Αυτός είναι και ο λόγος που προβληματίζομαι και όχι το (αδιαμφισβήτητο) ταλέντο και τα καλά στοιχεία που διαθέτει, όπως το καλό timing στα blocks το δυνατό παιχνίδι του και την καλή λειτουργεία σε pick n roll καταστάσεις.

Αυτά προς το παρόν, σε λίγες μέρες θα επανέλθω (ανάλογα και με το ενδιαφέρον, αν όντως υπάρχει) με νέο άρθρο για τον Shawn Dawson της Μακάμπι Ρισόν, ο οποίος δεν ξέρω κατά πόσο ταιριάζει σε αυτό που ψάχνει ο Παναθηναϊκός για τη θέση 3.

Υ.Γ. Έχετε στο μυαλό σας και το όνομα του Βίκτορ Κλαβέρ. Αξιόπιστες «μπασκετικές» φωνές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν πως ο Παναθηναϊκός έχει καταθέσει πρόταση και μάλιστα έχει και σοβαρές πιθανότητες με τον παίκτη να βρίσκεται ανάμεσα σε Ρεάλ και Παναθηναϊκό.

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΣ

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News