Σημαντική εξέλιξη για το γήπεδο στον Βοτανικό - Ππότε θα γίνει η εγκατάσταση του στεγάστρου
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό περνά σε νέο στάδιο, με το ειδικό στέγαστρο να μπαίνει πλέον στο βασικό πλάνο.
Το έργο για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό μπαίνει σε μία ακόμη σημαντική φάση, καθώς προχωρά ο σχεδιασμός για την τοποθέτηση του ημιδιάφανου στεγάστρου. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η συγκεκριμένη κατασκευή να έχει εγκατασταθεί έως το τέλος της χρονιάς, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα στην πορεία των εργασιών.
Το ειδικό αυτό κομμάτι του έργου περνά στα χέρια της ιταλικής Maeg Costruzioni SpA, εταιρείας με εξειδίκευση σε μεταλλικές κατασκευές και εμπειρία σε σύνθετα έργα στεγάσεων. Η συμφωνία που υπογράφηκε για το συγκεκριμένο σκέλος αφορά προμήθεια και εγκατάσταση των χαλύβδινων στοιχείων της οροφής, με το οικονομικό αντικείμενο να φτάνει τα 16 εκατομμύρια ευρώ.
Η Maeg έχει παρουσία σε μεγάλα διεθνή projects, έχοντας συμμετάσχει σε κατασκευές όπως το Al Janoub στο Κατάρ, το γήπεδο της Γιαουντέ στο Καμερούν, το Gewiss Stadium της Αταλάντα στο Μπέργκαμο, αλλά και σε έργα που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, όπως ο θόλος του Arena dello Sport στην περιοχή της Βενετίας. Το βιογραφικό της ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία που της έδωσαν ρόλο στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Για τις ανάγκες του έργου στην Αθήνα, η εταιρεία θα επεξεργαστεί 3.100 τόνους χάλυβα στις εγκαταστάσεις της σε Βένετο και Φριούλι. Εκεί θα παραχθούν τα επιμέρους τμήματα των δοκών, τα οποία θα συναρμολογηθούν αρχικά για δοκιμές εδάφους και στη συνέχεια θα αποσυναρμολογηθούν, ώστε να μεταφερθούν στο εργοτάξιο του Βοτανικού.
Από εκεί και πέρα, τα κομμάτια θα τοποθετηθούν σταδιακά στην τελική τους θέση με τη βοήθεια προσωρινών πύργων ύψους 50 μέτρων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συγκολλήσεις. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία, που δείχνει και τη δυσκολία του συγκεκριμένου τεχνικού σταδίου στο νέο σπίτι του Παναθηναϊκού.
Στη μεγάλη πλευρά του γηπέδου προβλέπεται να μπουν δύο δοκοί δικτυώματος μήκους 160 μέτρων, ύψους 10 μέτρων και βάρους 400 τόνων η καθεμία. Στη μικρή πλευρά, το πλάνο περιλαμβάνει άλλες δύο δοκούς, μήκους 110 μέτρων, ύψους 8 μέτρων και βάρους 300 τόνων η καθεμία, ενώ δευτερεύουσες δοκοί θα υποστηρίζουν τα πάνελ της οροφής.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η προμήθεια και η εγκατάσταση του στεγάστρου μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε εννέα μήνες. Αυτό σημαίνει ότι, αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί χωρίς καθυστερήσεις, το ημιδιάφανο στέγαστρο θα έχει πάρει τη θέση του μέχρι το τέλος του 2026.
Σε ό,τι αφορά τη συνολική πορεία του έργου, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού κατασκευάζεται από το σχήμα ΤΕΡΝΑ-AKTOR-ΜΕΤΚΑ και ήδη έχουν αρχίσει να διακρίνονται οι πρώτες εξέδρες. Το τελικό σχήμα του σταδίου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι το φθινόπωρο, με το συνολικό έργο να παραμένει σε τροχιά ολοκλήρωσης μέσα στο 2027.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο Παναθηναϊκός θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το νέο του γήπεδο τη σεζόν 2027-2028. Η νέα έδρα θα έχει χωρητικότητα 39.074 θέσεων και θα πληροί προδιαγραφές FIFA/UEFA 4 αστέρων, με σύγχρονες υποδομές που θα περιλαμβάνουν σουίτες, εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη.
Στο εσωτερικό του project έχουν προβλεφθεί 1.294 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις στάθμευσης και εμπορικά καταστήματα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και τα συνοδά έργα της περιοχής, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, έστω κι αν σε ορισμένα επιμέρους τμήματα υπάρχουν καθυστερήσεις.
Η πρόσβαση στο νέο γήπεδο θα γίνεται και από τον σταθμό Μετρό «Ελαιώνας» της γραμμής 3, που βρίσκεται περίπου 300 μέτρα μακριά. Παράλληλα, ο συνολικός σχεδιασμός για την περιοχή περιλαμβάνει πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού, με στόχο να διαμορφωθεί μια νέα αστική ενότητα πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας.
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Το βράδυ που «φώναξε» για την... πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού!
- Η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό μετά τον αποκλεισμό, κρίσιμες αποφάσεις
- Παναθηναϊκός: Γι΄αυτό «εξαφανίστηκε» με Μπέτις ο Τεττέη
- Παναθηναϊκός: Η... παγκόσμια πρωτοτυπία με Πελίστρι
- Γιάννης Στάνκογλου: Η πιο τρελή κίνηση που έκανε για τον Παναθηναϊκό