Ενδεκάδες ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Πώς θα παίξουν, τα τελευταία νέα

Ντέρμπι στην OPAP Arena με φόντο βαθμούς και ψυχολογία, σέντρα στις 21:00 και πολλές λεπτομέρειες που κρίνουν επιλογές και ρόλους.

Ενδεκάδες ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Πώς θα παίξουν, τα τελευταία νέα

Στη Νέα Φιλαδέλφεια συγκεντρώνεται απόψε το ενδιαφέρον, με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να κοντράρονται στο μεγάλο παιχνίδι της 17ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League. Οι δύο ομάδες ψάχνουν το αποτέλεσμα, όμως για διαφορετικούς λόγους, αφού η πίεση και τα “θέλω” τους δεν έρχονται από το ίδιο σημείο.

Η Ένωση πηγαίνει στο ντέρμπι από την 3η θέση με 38 βαθμούς και ισοβαθμεί με τον 2ο ΠΑΟΚ, έχοντας στο μυαλό της ότι με νίκη μπορεί να κοιτάξει ακόμη ψηλότερα. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός (39β.) έχει ζητήσει αναβολή για το παιχνίδι του στο συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο, κάτι που αλλάζει την “ανάγνωση” της αγωνιστικής.

Για τον Παναθηναϊκό, τα δεδομένα είναι διαφορετικά: είναι 5ος με 25 βαθμούς, στο -6 από τον 4ο Λεβαδειακό (31β.) αλλά με παιχνίδι λιγότερο. Γι’ αυτό και το “τρίποντο” στην OPAP Arena έχει χαρακτήρα… γέφυρας, αφού μπορεί να κλείσει αποστάσεις και να βάλει το «τριφύλλι» σε πιο καθαρή τροχιά ενόψει playoffs.

Η σέντρα είναι στις 21:00, με τηλεοπτική μετάδοση από CosmoteSport 1. Όλα δείχνουν βραδιά με υψηλή ένταση, τόσο στις κερκίδες όσο και στο χορτάρι.

Στο στρατόπεδο της ΑΕΚ ζητείται άμεση απάντηση στο ξεκίνημα του 2026, που δεν κύλησε όπως θα ήθελε. Προηγήθηκε το 1-1 στο Χαριλάου με τον Άρη, σε παιχνίδι που δεν είχε τη γνωστή “ροή” της ομάδας, ενώ υπήρχαν στιγμές στο φινάλε όπου θα μπορούσε να βρεθεί και το γκολ της νίκης.

Το πιο βαρύ χτύπημα, όμως, ήρθε μεσοβδόμαδα: η ήττα από τον ΟΦΗ (1-0) στην OPAP Arena και ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας Betsson. Ο Μάρκο Νίκολιτς θέλει να δει ξανά την ΑΕΚ που “έτρεξε” το σερί των 10 νικών πριν κλείσει το 2025, με το ντέρμπι να αποτελεί τεστ χαρακτήρα και καθαρού μυαλού.

Στο κομμάτι των διαθέσιμων, η εικόνα της ΑΕΚ είναι σχεδόν πλήρης. Απουσιάζει ο Ρομπέρτο Περέιρα, ενώ οι Ζίνι και Πιερό δείχνουν, εκτός απροόπτου, να μπαίνουν ξανά στο κάδρο επιλογών μετά από καιρό, κάτι που δίνει λύσεις κυρίως στη γραμμή κρούσης.

Ενδεκάδες ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Πώς θα πάιξουν, τα τελευταία νέα

Σε επίπεδο προσώπων, η λογική λέει ότι η άμυνα και ο άξονας θα μείνουν σε γνώριμες επιλογές. Ο Στρακόσια προβάλλει για βασικός κάτω από τα δοκάρια, ο Ρότα για δεξιά και ο Πήλιος έχει προβάδισμα αριστερά λόγω καλύτερης αμυντικής προσαρμογής, με τον Ρέλβας και τον Μουκουντί στο κέντρο της άμυνας.

Στη μεσαία γραμμή, οι Πινέδα και Μαρίν είναι οι επικρατέστεροι, με το παιχνίδι της ΑΕΚ να περνά σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό που θα δώσουν. Κομβικό θα είναι και το πώς θα διαχειριστεί τις μεταβάσεις, ειδικά απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που έχει περισσότερη ταχύτητα με τον Ανδρέα Τεττέη και τον Παύλο Παντελίδη.

Μπροστά, η κορυφή δείχνει να ανήκει στον Λούκα Γιόβιτς, με τον Μπαρνάμπας Βάργκα να αποτελεί επιλογή από τον πάγκο. Πίσω από τον φορ, γίνεται “μάχη” ρόλων: δεξιά ο Λιούμπισιτς δείχνει ισορροπημένη λύση γιατί βοηθά και χωρίς την μπάλα, αριστερά ο Ζοάο Μάριο και ο Κοϊτά παλεύουν για μία θέση με διαφορετικά στοιχεία, ενώ για τον ρόλο πίσω από τον φορ υπάρχουν σενάρια με Ζίνι, Κοϊτά και Γκατσίνοβιτς.

Οι επιλογές του Τριφυλλιού

Στην απέναντι πλευρά, ο Παναθηναϊκός έχει μπει στο 2026 με καλύτερη εικόνα στο χορτάρι, καθώς πέρασε με 3-0 τον Πανσερραϊκό στο πρωτάθλημα και με το ίδιο σκορ τον Άρη στο Κύπελλο, παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά όπου τον περιμένει διπλή “μάχη” με τον ΠΑΟΚ. Στο τελευταίο παιχνίδι, ο Τάσος Μπακασέτας έκανε τη διαφορά με χατ τρικ, ενώ το δίδυμο Ανδρέας Τεττέη – Παύλος Παντελίδης έδωσε συνεχείς απειλές.

Το «τριφύλλι» κοιτάζει και τη βαθμολογία, καθώς μια νίκη απόψε μπορεί να μικρύνει την απόσταση από την τετράδα, ειδικά αν προκύψει απώλεια βαθμών του Λεβαδειακού. Παράλληλα, έκλεισε και η μεγάλη μεταγραφή του Σαντίνο Αντίνο, με το deal με τη Γοδόι Κρουζ να ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Αργεντινός αναμένεται στην Αθήνα το μεσημέρι (15:15) με πτήση από την Ισπανία για τα διαδικαστικά και τις ιατρικές εξετάσεις.

Στο καθαρά αγωνιστικό, ο Ράφα Μπενίτεθ έχει δύο σημαντικές απουσίες: εκτός μένουν ο Φίλιπ Τζούριτσιτς και ο Σίριλ Ντέσερς. Στην αποστολή βρίσκεται ο Γιώργος Κάτρης, που επέστρεψε μετά τον δανεισμό του, κάτι που δίνει μια ακόμη λύση στα μετόπισθεν.

Αναλυτικά στην αποστολή είναι οι: Λαφόν, Τσάβες, Κότσαρης, Καλάμπρια, Κάτρης, Τσιριβέγια, Τουμπά, Σιώπης, Ανδρέας Τεττέη, Σάντσες, Ζαρουρί, Μπακασέτας, Πάλμερ-Μπράουν, Ίνγκασον, Τσέριν, Σφιντέρσκι, Γεντβάι, Παντελίδης, Κώτσιρας, Πελίστρι, Μπόκος, Πάντοβιτς, Κυριακόπουλος.

Στο τακτικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός δείχνει να γυρίζει στο 4-2-3-1 για να έχει καλύτερη ισορροπία στον άξονα απέναντι στην τριάδα χαφ της ΑΕΚ. Κάτω από τα δοκάρια ο Αλμπάν Λαφόν, δεξιά στην άμυνα ο Ντάβιντε Καλάμπρια, ενώ αριστερά υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Κυριακόπουλου στην ενδεκάδα μετά από δύο μήνες.

Στο κέντρο της άμυνας, οι Έρικ Πάλμερ-Μπράουν και Αχμέντ Τουμπά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες, με τους Πέδρο Τσιριβέγια και Άνταμ Τσέριν να δείχνουν πρώτο λόγο ως δίδυμο στον άξονα. Στο “10” ο Τάσος Μπακασέτας έχει προβάδισμα, χωρίς να βγαίνει εντελώς από το κάδρο και η λύση του Φακούντο Πελίστρι εκεί, ανάλογα με το πού θα “κουμπώσουν” τα άκρα.

Για τα φτερά, ο Παύλος Παντελίδης, ο Φακούντο Πελίστρι και ο Ανάς Ζαρουρί είναι οι βασικοί διεκδικητές, με δύο από τους τρεις να αναμένεται να ξεκινήσουν, ενώ στην κορυφή της επίθεσης ο Ανδρέας Τεττέη μοιάζει σταθερή επιλογή. Όλα αυτά, βέβαια, θα κλειδώσουν οριστικά λίγο πριν τη σέντρα, με βάση και το τελικό πλάνο προσέγγισης.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr