Μπερνάρ: «Ταίριαξα με τον Τερίμ - Δεν έχω άποψη για την απομάκρυνση του Γιοβάνοβιτς»

Ο Μπερνάρ Ντουάρτε έκανε αποκαλυπτικές δηλώσεις για τη διετία στον Παναθηναϊκό, τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τον Φατίχ Τερίμ.

Μπερνάρ: «Ταίριαξα με τον Τερίμ - Δεν έχω άποψη για την απομάκρυνση του Γιοβάνοβιτς»

Αναλυτικά όσα είπε στο sport-fm.gr:

«Ο Παναθηναϊκός είναι μία σπουδαία ομάδα με τεράστια ιστορία. Όταν ήρθε η πρόταση από την ομάδα μίλησα με την οικογένειά μου και δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά, την αποδέχθηκα απευθείας. Ο Παναθηναϊκός ήταν και παραμένει μία από τις καλύτερες επιλογές, που έχω κάνει στη ζωή μου ως ποδοσφαιριστής.

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να αποχωριστώ τη Σαουδική Αραβία, ειδικά για μία ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Υπέγραψα στην ομάδα και ποτέ δεν μετάνιωσα για αυτό. Θεωρώ ότι ήταν η κατάλληλη απόφαση να έρθω στον Παναθηναϊκό.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και με βοήθησε να εξελιχθώ ως ποδοσφαιριστής. Είχαμε μία υπέροχη σχέση εντός, αλλά και εκτός του γηπέδου. Ήξερα πάντα με ποιον τρόπο να βοηθήσει την ομάδα και κυρίως να εμψυχώσει εμάς τους παίκτες όποτε ένα παιχνίδι δεν πήγαινε καλά.

Για εμένα ποτέ δεν είχε σημασία η θέση που θα έπαιζα και αυτό ίσχυε και με τον Παναθηναϊκό. Όχι απλώς δεν με ενόχλησε που έπαιζα πίσω από τον επιθετικό, αλλά μου άρεσε κιόλας. Έκανα κάτι διαφορετικό, ενώ πάντα ο σκοπός μου είναι να είμαι διαθέσιμος για την ομάδα και να αγωνιστώ σε όποια θέση θεωρεί ο κάθε προπονητής ότι πρέπει να παίξω, εγώ θα είμαι έτοιμος να το κάνω.

Ότι είχα το υψηλότερο συμβόλαιο στην ομάδα ποτέ δεν με επηρέασε ούτε μου έβαζε επιπλέον βάρος όταν έμπαινα στον αγωνιστικό χώρο. Όταν φόραγα τη φανέλα του Παναθηναϊκού προσπαθούσα να παίξω όσο καλύτερα μπορούσα για την ομάδα μου, αλλά και για τους συμπαίκτες μου. Σκοπός μου πάντα ήταν να υπερασπιστώ τον Παναθηναϊκό με ολόκληρη τη δύναμη, αλλά και την ψυχή μου.

Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να χάνεις πόσο μάλλον από έναν αντίπαλο όπως η ΑΕΚ και όχι απλά σε ένα παιχνίδι, αλλά ολόκληρο τον τίτλο του πρωταθλητή. Στο τέλος της πρώτης μου σεζόν με τον Παναθηναϊκό είχα μία πικρή γεύση, μία αναστάτωση με όλα αυτά που συνέβησαν. Θέλαμε πάρα πολύ να κατακτήσουμε τον τίτλο και να δώσουμε αυτή τη χαρά στους οπαδούς μας.

Παλέψαμε μέχρι τέλους για να φτάσουμε στην κορυφή, αλλά σε κάποια παιχνίδια, όμως, δεν πήραμε τα αποτελέσματα που θέλαμε και δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, με την ΑΕΚ να χαμογελάει στο τέλος, κάτι που μας πείσμωσε για την επόμενη χρονιά.

Η σεζόν τελείωσε πολύ περίεργα, ειδικά με όλα αυτά που συνέβησαν με τον κορωνοϊό. Ήταν μία αρκετά δύσκολη περίοδος οι τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Εμείς, όμως, έπρεπε να προχωρήσουμε μπροστά, δεν γινόταν να αφήσουμε όλα αυτά να μας επηρεάσουν. Το σημαντικό ήταν ότι χάθηκε το πρωτάθλημα, αυτό είχε σημασία, και εμείς προσπαθήσαμε να το αφήσουμε πίσω μας για να μπορέσουμε να μπούμε την επόμενη σεζόν ακόμη πιο δυνατοί με σκοπό να το διεκδικήσουμε και πάλι.

Πάντα σε ένα νέο περιβάλλον χρειάζεσαι μία περίοδο για να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Έτσι και εγώ χρειάστηκα τον χρόνο μου για να ξεκινήσω να παίζω όπως πραγματικά μπορούσα, κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό. Έρεπε να κάνω μικρά βήματα και σιγά σιγά μπόρεσα να φτάσω τα στάνταρ που θέλω εγώ να βρίσκομαι και χαίρομαι που βοήθησα την ομάδα με τις επιδόσεις μου.

Μπόρεσα να γνωρίσω καλύτερα τους συμπαίκτες μου και τον τρόπο παιχνιδιού ολόκληρης της ομάδας, ενώ ταυτόχρονα και αυτοί με κατάλαβαν καλύτερα με τον καιρό, έτσι ώστε να συνεργαζόμαστε πολύ πιο σωστά την ώρα του παιχνιδιού.

Εμένα δεν είναι η θέση μου να αποφασίζω για το ποιος θα είναι ο προπονητής της κάθε ομάδας. Εμένα η δουλειά μου είναι να παίζω ποδόσφαιρο και να βάζω γκολ. Για αυτόν τον λόγο δεν έχω άποψη για την απόφαση της διοίκησης να απομακρύνει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο καθένας πρέπει να μιλάει για τα θέματα στα οποία η θέση του αρμόζει για να απαντήσει. Εμείς οι παίκτες δεν έχουμε λόγο σε αυτά, απλά συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά.

Ο Φατίχ Τερίμ είναι ένα εξαιρετικός προπονητής, όπως και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Τερίμ κατάφερε να μας γεμίσει με αυτοπεποίθηση και πάθος από την πρώτη κιόλας μέρα που εμφανίστηκε στην προπόνηση ως ο καινούργιος προπονητής του Παναθηναϊκού. Το πρώτο πράγμα που ήθελε από εμάς, όμως, ήταν να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στον τρόπο παιχνιδιού του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εμείς κάναμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε.

Κάθε προπονητής έχει τον δικό του τρόπο παιχνιδιού και τα δικά του θέλω κατά τη διάρκεια του ματς. Με τον Τερίμ ταίριαξα μαζί του πραγματοποίησα τις καλύτερες εμφανίσεις μου με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Κατάφερα να προσαρμοστώ πολύ καλά σε αυτά που ήθελε από εμένα και η συνεργασία μας ήταν πραγματικά εξαιρετική»

Το ότι είχε κλείσει η μεταγραφή μου στην Ατλέτικο Μινέιρο δεν με επηρέασε καθόλου. Εγώ πιστεύω πως ήταν μία περίοδος που απλά όλα λειτουργούσαν τέλεια και βρισκόντουσαν στη θέση τους. Το ποδόσφαιρο έχει τις δικές του φάσεις με τα πάνω και τα κάτω του. Για εμένα αυτοί οι μήνες ήταν τρομεροί, βάζοντας πολλά γκολ, ενώ μοίρασα και αρκετές ασίστ. Δεν με επηρέασε καθόλου ότι το καλοκαίρι θα επέστρεφα στη Βραζιλία το μυαλό μου ήταν μόνο στον Παναθηναϊκό, κάτι που νομίζω φάνηκε και στον αγωνιστικό χώρο.

Όταν το 2013 αποχώρησα από τη Μινέιρο είχα υποσχεθεί ότι μία μέρα θα επέστρεφα πίσω στην ομάδα. Έλλειπα από τη Βραζιλία για 11 ολόκληρα χρόνια και ένιωσα πως είχε έρθει η ώρα να γυρίσω πίσω, να γυρίσω σπίτι, εκεί που ξεκίνησαν όλα. Στο κλαμπ που έκανα τα πρώτα μου βήματα στο ποδόσφαιρο και κατάφερα να κατακτήσω τους πρώτου τίτλους της καριέρας μου. Είχε έρθει η ώρα να εκπληρώσω την υπόσχεση μου.

Αυτές οι πλάκες ήταν πάντα ωραίες γιατί αν και τα έλεγαν για αστείο έδειχνε την αναγνώριση, που είχε η ομάδα, από τους ποδοσφαιριστές έως τον προπονητή, για αυτά που προσέφερα, εγώ στον σύλλογο. Ήταν η επιβράβευση για όλη τη σκληρή μου δουλειά στην Ελλάδα. Όταν άκουγα τέτοιου είδους δηλώσεις ήμουν πάντα χαρούμενος και ευγνώμων, ήταν η απόδειξη ότι κάτι έκανα σίγουρα καλά»

Μπορεί ο ίδιος να μεγαλουργούσε με τον Φατίχ Τερίμ, όμως η συνολική εικόνα του Παναθηναϊκού με τον Τούρκο στον πάγκο του ήταν αρκετά προβληματική, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί πριν το τέλος της σεζόν.

«Θεωρώ ότι του δόθηκε το χρονικό περιθώριο για να κάνει τη δουλειά που του είχε ανατεθεί και στη συνέχεια ο κύκλος του στην ομάδα είχε ολοκληρωθεί και για αυτό και αποχώρησε. Έτσι είναι στο ποδόσφαιρο, ο κάθε ένας έχει τον δικό του κύκλο σε κάθε κλαμπ και κάποια στιγμή αυτός ο κύκλος τελειώνει, τότε είναι που υπάρχουν αλλαγές και αποχωρήσεις. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και έτσι λειτουργεί επαναλαμβανόμενα.

Ήμασταν πολύ κοντά στο να κατακτήσουμε τίτλους σε αρκετές περιπτώσεις, όμως κάτι συνέβαινε στο τέλος και δεν τα καταφέρναμε. Από την πρώτη μέρα που ήρθα στην ομάδα όλοι μου συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Από τους συμπαίκτες μου, μέχρι τους προπονητές, το τεχνικό επιτελείο τους φυσιοθεραπευτές, όλοι ήταν τρομεροί.

Βέβαια πάνω από όλους ήταν οι οπαδοί αυτοί που με υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και αυτό είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Με την κατάκτηση του Κυπέλλου μπόρεσα να δώσω και εγώ με τον τρόπο μου κάτι πίσω σε αυτή την υπέροχη ομάδα και τον κόσμο, που την ακολουθεί. Έφυγα χαρούμενος για τη Βραζιλία, γνωρίζοντας πως κατάφερα έστω και στο τέλος να ανταποδώσω στον Παναθηναϊκό κάτι για αυτά τα δύο υπέροχα χρόνια που πέρασα στην ομάδα

Θα κουβαλάω πάντα μαζί μου πολύ όμορφες αναμνήσεις από το πέρασμα μου από τον Παναθηναϊκό. Όλοι οι άνθρωποι του κλαμπ ήταν τρομεροί, ενώ η υποστήριξη που έπαιρνα από τους οπαδούς δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο έχω νιώσει στη ζωή μου. Η Ελλάδα είναι μία υπέροχη χώρα και πέρασα δύο πολύ όμορφα χρόνια σε αυτή, γεμάτα με χαρούμενες αναμνήσεις.

Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στον πρόεδρο της ομάδα Γιάννη Αλαφούζο και τον τότε αντιπρόεδρο Λεωνίδα Μπουτσικάρη, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα στην ομάδα αυτά τα δύο χρόνια, στα οποία έζησα πολύ χαρούμενες στιγμές. Οι οπαδοί είναι πραγματικά τρομεροί και θα τους έχω για πάντα μέσα στην καρδιά μου.

Από εδώ και στο εξής ακολουθώ την ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις που αγωνίζεται και ελπίζω σύντομα να πανηγυρίσουμε τίτλους και μεγάλες επιτυχίες. Δεν θα σταματήσω να υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό, ενώ οι οπαδοί του είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας αυτού του σπουδαίου κλαμπ»

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr