Βοτανικός: Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις για τις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού

Η υπαγωγή απαλλοτριώσεων εκτάσεων γης εντός της Διπλής Ανάπλασης στο καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Βοτανικός: Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις για τις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού

Αναλυτικά:

«Άρθρο πρώτο

Τα έργα: α) «Αθλητικό Κέντρο Βοτανικού» και β) «Έργα Υποδομών Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ Τομέας Α», δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται ή βρίσκονται υπό ένταξη σε ενωσιακά προγράμματα ή συγχρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, τον Δήμο Αθηναίων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και στοχεύουν στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, χαρακτηρίζονται ως έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Άρθρο δεύτερο

Εξουσιοδοτούνται τα αρμόδια για την κήρυξη των απαλλοτριώσεων όργανα να προβούν στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων ακινήτων που αφορούν στην εκτέλεση των έργων του άρθρου πρώτου, καθώς και στην κήρυξη των τυχόν συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων, που θα απαιτηθούν γι’ αυτά, υπάγοντας αυτές στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων».

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις εντός οικοπέδου Διπλής Ανάπλασης, που δεν αφορούν τον χώρο που θα κατασκευαστεί η ποδοσφαιρική αρένα του Τριφυλλιού αλλά επηρεάζουν το σύνολο του έργου, μπορούν να ολοκληρωθούν με διαδικασίες οι οποίες δεν θα ξεπερνούν διάστημα δύο μηνών από την έναρξή τους.

Για το σημαντικό ζήτημα των απαλλοτριώσεων είχε μιλήσει ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Μαρτίου 2024: «Υπάρχουν ακόμη διεσπαρμένα οικόπεδα 24 στρεμμάτων στον χώρο, που δεν ανήκουν στον Δήμο. Υπήρχε απόφαση για αγορές, αλλά είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, υπάρχει ανύπαρκτος προϋπολογισμός.

Είναι πέντε ελλιπής σε στοιχεία λίστες για να καταλάβουμε την πρόοδο των εξαγορών. Είναι πολυάριθμα, 26 οικόπεδα. Συνολικά σε όλη την περιοχή είναι 80, κοντά στα 130 στρέμματα. Η δουλειά που δεν έγινε… πνίγει το έργο. Κάνουν όλοι υπεράνθρωπες προσπάθειες. Κάνουμε σημαντική δουλειά, κάνουμε τα ραντεβού. Μέχρι τώρα πετύχαμε συμβιβασμούς με δώδεκα».

Από την τοποθέτηση αυτή του κ. Δούκα, τον Μάρτιο, προχώρησαν ορισμένες σημαντικές υποθέσεις απαλλοτριώσεων, οπότε οι αριθμοί που αναφέρονται σε αυτές δεν ισχύουν πλέον. Τα όσα είπε τότε ο Δήμαρχος Αθηναίων παρατέθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση που είχε αυτό το εμπόδιο για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, στις 14 Οκτωβρίου, δύο από τις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων που αφορούν την περιοχή Ελαιώνα, Βοτανικού τέθηκαν σε διαβούλευση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, η οποία αντιτίθεται μάλιστα στο έργο, σημείωσε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν έρθει για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, σειρά αποφάσεων για απαλλοτριώσεις εκτάσεων στην περιοχή της λεγόμενης Διπλής Ανάπλασης στον Βοτανικό.

Είναι ξεκάθαρο ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εκατοντάδων εκατομμυρίων για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων (τραπεζών, real estate, εμπορίου κ.ά.) και για δωρεάν κατασκευή γηπέδου για μια ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία και χρήματα βρίσκονται αλλά και ξεπερνιούνται… γραφειοκρατικά κωλύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή συνεδρίαση, που περιλαμβάνει δύο περιπτώσεις απαλλοτριώσεων ακινήτων της περιοχής Ελαιώνα-Βοτανικού».

Τέλος, αναφορικά με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για έλλειψη χρημάτων προς τους αναδόχους του αποκαθαρισμού του οικοπέδου και των χωματουργικών εργασιών, την κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το γήπεδο δηλαδή, να σημειωθεί το εξής.

Στις 16/10, ημέρα Τετάρτη, δημοσιοποιήθηκε η κατανομή χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων. Για το έργο “Χωματουργικές εργασίες για την απομάκρυνση πάσης φύσεως υλικών στο υπό κατασκευή γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή Βοτανικού – Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων” εκταμιεύθηκε δόση ύψους 3.726.395,75 ευρώ.»

Βοτανικός: Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις για τις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr