Παναθηναϊκός αποχωρήσεις: Αραβία ή… αποτυχία!

Για τις μεταγραφικές κινήσεις, αυτούς που ήρθαν δηλαδή, πάνω - κάτω τα έχουν γράψει όλοι. Ο Παναθηναϊκός, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, σε θεωρητικό επίπεδο έχει αναβαθμίσει κατά πολύ το ρόστερ του με κινήσεις που συνιστούν επιτυχία, ως προς την απόκτησή τους.

8+2 αποχωρήσεις: Η μεγάλη δοκιμασία του Παπαδημητρίου!

Το αν “θα βγουν” στο γήπεδο ή όχι είναι άλλο θέμα, ωστόσο, σε θεωρητικό επίπεδο οι “πράσινοι” άγγιξαν το “τέλειο” στις αφίξεις με τις μεταγραφικές τους επιλογές. Μοναδικά ψεγάδια οι μεγάλες καθυστερήσεις (ως ένα βαθμό βέβαια, γιατί “οκ” προφανώς παίκτες όπως οι Τέτε, Πελίστρι, Ουναΐ δε θα μπορούσαν να είχαν πρώτη επιλογή την Ελλάδα) και η μη απόκτηση παίκτη που θα μπορεί να παίξει αριστερό εξτρέμ και φορ.

Η μεγάλη πληγή του φετινού Παναθηναϊκού ήταν οι αποχωρήσεις, με τη διαχείρισή τους να είναι προβληματική και συνολικά 6-7 παίκτες που δεν υπολογίζονται να παραμένουν στο “τριφύλλι” ως τον Γενάρη, εκτός αν η αγορά της Αραβίας που είναι ανοικτή ως 01/10 δώσει λύσεις.

Οι κυπελλούχοι κατάφεραν να “ξεφορτωθούν” μόνο τους Αϊτόρ (δίνοντας και αποζημίωση 425.000 €), Τόρο, Ξενόπουλο και Τσόκαϊ, τον τελευταίο μάλιστα ως δανεικό, που σημαίνει ότι του χρόνου το καλοκαίρι πάλι θα “ψάχνουμε” πως θα αποχωρήσει. Οι υπόλοιποι που αποχώρησαν ήταν είτε παίκτες της Β ομάδας, είτε έληξε το συμβόλαιό τους (Χουάνκαρ, Μπερνάρ, Παλάσιος, Μπρινιόλι). Παραμένουν χωρίς ουσιαστικά να υπολογίζονται οι: Πέρεθ, Κλέινχεϊσλερ, Βέρμπιτς, Σπόραρ, Βιλένα, Τρουιγιέ, ενώ σε μη ξεκάθαρη κατάσταση είναι η περίπτωση του Νίκα, ο οποίος θα μπορούσε να πάρει ευκαιρίες ως δανεικός κάπου, ειδικότερα μετά τη θετική του παρουσία στην προετοιμασία.

Το “θέμα” είναι όχι ότι μόνο οι συγκεκριμένες 6-7 περιπτώσεις “βαραίνουν” τον προϋπολογισμό της ομάδας και “στερούν” (άγνωστο εν τέλει γιατί) μία μεταγραφή (φορ-εξτρέμ) στην ομάδα, αλλά και ότι παράλληλα δεν φάνηκε να ασχολείται ενεργά η ομάδα για την αποχώρησή τους. Μιλάμε για περιπτώσεις 3 παικτών που ήταν στο Euro (Κλέινχεϊσλερ, Σπόραρ, Βέρμπιτς), δύο παικτών με γεμάτες περσινές χρονιές (Τρουιγιέ, Νίκας, Βιλένα – άσχετα εικόνας, έχει καλό “όνομα”) και του έμπειρου Πέρεθ. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για παίκτες που ήταν στην “αφάνεια”. Δουλειά ενός τεχνικού διευθυντή και της ομάδας του δεν είναι μόνο να ενημερώνει τους μάνατζερς να “βρουν ομάδα στους παίκτες τους”, αλλά να δράσει και ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικότερα όταν κάποιοι παίκτες είναι γνωστό πως είναι “κομμένοι” από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι χειρισμοί στην περίπτωση Σπόραρ είναι χαρακτηριστικοί της προβληματικής αυτής αντιμετώπισης. Άσχετα με την παρουσία του εντός γηπέδου, ο Σπόραρ έχει υπάρξει άψογος επαγγελματίας, πάντα fit και χωρίς να δημιουργεί προβλήματα εντός – εκτός αγωνιστικών χώρων. Γνωρίζει από τον Ιούνιο πως δεν υπολογίζεται, συμφωνεί με την Σλόβαν Μπρατισλάβας να επιστρέψει στη Σλοβάκια, οι Σλοβάκοι φτάνουν το 1.500.000 € για τον Σλοβένο φορ, η ενημέρωση από τον Παναθηναϊκό είναι πως “μετά τη Λανς είναι δικός σας” και εν τέλει μετά τη Λανς οι απαιτήσεις της ομάδας πάνε στα 2.500.000 €! Λίγα 24ωρα πριν το παιχνίδι με τη Λανς μάλιστα υπήρξαν διαρροές σε γνωστές ιστοσελίδες πως “ο Παναθηναϊκός θα ανεβάσει την τιμή αν η Σλόβαν προκριθεί στους ομίλους του Champions League”, κάτι που τελικά όντως έγινε. Εν τέλει, οι Σλοβάκοι αποσύρθηκαν και το “τριφύλλι” έμεινε με έναν ξενερωμένο -καλοπληρωμένο- παίκτη στο ρόστερ του, στερώντας μάλιστα μία κίνηση επιπλέον από την ομάδα.

Ενδιαφέρον υπήρξε από διάφορες ομάδες της Ρωσίας (Βέρμπιτς, Βιλένα), του Μεξικό (Σπόραρ), ωστόσο δεν προτιμήθηκαν από τους αθλητές λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις συγκεκριμένες χώρες. Φυσικά, κανένας δεν είπε πως θα ήταν σωστό να παραχωρηθούν παίκτες με σχεδόν ολόκληρο το συμβόλαιό τους πληρωμένο (όπως π.χ. ζήτησε ο ΑΠΟΕΛ για Βέρμπιτς), ωστόσο για άλλο ένα καλοκαίρι φάνηκε πως η ομάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των αποχωρήσεων.

Αν ρίξουμε μία ματιά στο τι έκαναν οι άλλοι 3 του big 4 (εξαιρούμε τις μεταγραφές από/προς Ρίο Άβε – Νότιγχαμ) θα δούμε πως η ΑΕΚ ξεφορτώθηκε όλους όσους δεν υπολόγιζε (με πιο πρόσφατο παράδειγμα, τον κάκιστο πέρσι Πιζάρο), στον Ολυμπιακό “ξέμεινε” μόνο ο Ανδρούτσος, ενώ στον ΠΑΟΚ “ξέμεινε” μόνο ο Σαμάτα. Δεν νοείται, λοιπόν, να υπάρχουν 6-7 κομμένοι στο ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Υ/Γ: Δεν υπάρχει οπαδός που να μην ενθουσιάστηκε/επικρότησε τις κινήσεις Βιλένα, Βέρμπιτς όταν αυτές έγιναν. Το ότι σαν κινήσεις “δε βγήκαν” δεν σημαίνει ότι δεν ήταν λογικές κινήσεις, στο πλαίσιο αυτών που θα έπρεπε να κινείται ο Παναθηναϊκός.

Exit mobile version