Κρίμα για αυτόν τον Παναθηναϊκό, αποκλείστηκε στα πέναλτι από τον Άγιαξ (vids)

Σε μία απίθανη διαδικασία πέναλτι ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε σε μια ατελείωτη διαδικασία πέναλτι και το όνειρο του UEFA Europa League έκανε… φτέρα. Σπουδαία εμφάνιση από τους «πράσινους» για 120′, νίκησαν με γκολ του Τετέ στο 90λεπτο, αλλά δεν είχαν την τύχη σε μια συγκλονιστική διαδικασία πέναλτι.

Κρίμα για αυτόν τον Παναθηναϊκό, αποκλείστηκε στα πέναλτι από τον Άγιαξ (vids)

Μόλις στο πρώτο λεπτό ο Ντραγκόφσκι χρειάστηκε να κάνει δύσκολη απόκρουση σε σουτ εκτός περιοχής από τον Φιτζ-Τζιμ. Ο Μπακασέτας αντίκρισε κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Άκπομ. Ο Ιωαννίδης ζήτησε πέναλτι στο 10′ για τάκλιν του Χάτο, η φάση εξετάστηκε από το VAR και ο Κάβαναγκ είπε «παίζεται» υπό τις έξαλλες διαμαρτυρίες του Ντιέγκο Αλόνσο και του Γιάννη Παπαδημητρίου.

Με τη συμπλήρωσε ενός τέταρτου στην αναμέτρηση ο Μπακασέτας εκτέλεσε από μακρινή απόσταση δίχως να βρει εστία. Από επικίνδυνο γύρισμα στην περιοχή του Παναθηναϊκού από τα δεξιά ο Γέντβαϊ έβγαλε σωτήρια άμυνα πάνω στον Άκπομ.

Από το 25′ και μετά ο «Αίαντας» ήλεγξε το ρυθμό του αγώνα και απείλησε σε δύο περιπτώσεις, στην κυριότερη εξ αυτών, ο Ιωαννίδης έσωσε πάνω στη γραμμή έπειτα από τραγική έξοδο του Ντραγκόφσκι. Στο 33′ ο Μπέργκχαους τράβηξε έναν «κεραυνό» που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Πέντε λεπτά αργότερα, σημειώθηκε νέα πτώση του Ιωαννίδη στην περιοχή του Άγιαξ δίχως να συγκινηθούν Κάβαναγκ – VAR. Προς το φινάλε του ημιχρόνου ο Άγιαξ έγινε ιδιαίτερα πιεστικός και έψαξε το γκολ, αλλά ο Ντραγκόφσκι είπε «όχι» σε τρεις διαδοχικές φάσεις με σπουδαιότερη μια κεφαλιά του Άκπομ στην αριστερή του γωνία.

Ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο γκολ που αναζητεί στο 55′, ο Τζούρισιτς με μαγική ενέργεια βγήκε απέναντι από τον Πάσφεερ, επιχείρησε να τον κρεμάσει, αλλά ο 40χρονος τερματοφύλακας σκέπασε το πεδίο με τα χέρια του. Σε δεύτερο χρόνο ο Μπακασέτας δοκίμασε ένα κρεμαστό σουτ με τον γκολκίπερ των Ολλανδών εκτός θέσης, όμως, η μπάλα οριακά πέρασε άουτ.

Από μια κόντρα λίγο έλειψε να γίνει η ζημιά στη συνέχεια για τον Παναθηναϊκό από σουτ του Άκπομ πάνω στον Γέντβαι. Ακολούθησε νέα διπλή ευκαιρία για τους Κυπελλούχους Ελλάδας. Πλαϊνό τελείωμα του Τσέριν έδιωξε ο Πάσφεερ, στην επαναφορά ο Σλοβένος σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι στον αμαρκάριστο Ίνγκασον, αλλά ήθελε λίγο πιο χαμηλά τη μπάλα, καθώς έδωσε ύψος στην κεφαλιά του που πέρασε εκτός.

Τζούρισιτς και Κώτσιρας αποχώρησαν στο 68′ για να περάσουν οι Τετέ και Βαγιαννίδης. Για το τελευταίο τέταρτο ο Αλόνσο έριξε στη μάχη τον Γερεμέγεφ στη θέση του Ιωαννίδη. Ο Ουρουγουανός προπονητής ολοκλήρωσε τις αλλαγές του με την είσοδο των Βιλένα και Μαξίμοβιτς αντί των Τσέριν και Αράο.

Όπως το 1996 ο Παναθηναϊκός «πάγωσε» το Άμστερνταμ, όχι με τον Βαζέχα, αλλά με τον Τετέ, τη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, με πλασέ εντός περιοχής που άφησε άγαλμα τον Πάσφεερ. Με αυτό το σκορ το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο 95′ ο Γερεμέγεφ έπεσε στην περιοχή, φάνηκε μια επαφή χαμηλά, αλλά δεν καταλογίστηκε παράβαση. Ο Αλόνσο αξιοποίησε την επιπλέον αλλαγή με το πέρασμα του Ζέκα στη θέση του Μπακασέτα. Ο Μαντσίνι συμπλήρωσε κάρτες και θα απουσιάσει από το επόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Ο άνθρωπος του αγώνα, ο Τετέ σημείωσε ακόμη μια τελική με δεξί σουτ, αυτή τη φορά μπλόκαρε ο Πάσφεερ. Το παιχνίδι δεν άλλαξε ως προς το σκορ μέχρι το 120′ και η διαδικασία οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Ο Μαντσίνι αστόχησε στο πρώτο πέναλτι κι αυτό κόστισε στους «πράσινους». Γερεμέγεφ και Τετέ βρήκαν δίχτυα, όμως, ο Ντραγκόφσκι δεν κατάφερε να βγάλει κάποιο πέναλτι. Ο Γέντβαϊ εκτέλεσε άψογο πέναλτι, ο Τέιλορ έστειλε από την αντίθετη γωνία τον Πολωνό τερματοφύλακα. Ο Μλαντένοβιτς κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό.

Ο Ντραγκόφσκι έπιασε απίστευτο πέναλτι του Μπρόμπεϊ, ο Βιλένα με απίθανο τρόπο έβαλε μπροστά τον Παναθηναϊκό. Ο Χέντερσον έστειλε τη μπάλα στο κέντρο και έδωσε συνέχεια στη διαδικασία.

Μαξίμοβιτς και Ίνγκασον αστόχησαν στις εκτελέσεις, o Μπαας νικήθηκε από τον Ντραγκόφσκι. Ο Βαγιαννίδης σκόραρε κάτω χαμηλά στη γωνία. Ο «Ντράγκο» δεν κατάφερε να φέρει την πρόκριση σε εκτέλεση του Γκάει. Ο Ζέκα δεν μάσησε και εκτέλεσε σωστά. Ο Σούταλο ξεγέλασε τον Ντραγκόφσκι για να έρθει η σειρά των γκολκίπερ.

Οι δύο τερματοφύλακες «αντάλλαξαν» γκολ. Ο Μαντσίνι πήρε ρεβάνς και ευστόχησε στο δεύτερο πέναλτι. Ο Μπέρχβαϊν έστειλε σε δύσκολο σημείο τη μπάλα. Ο Τετέ έκανε κι αυτός το 2 στα 2 για το 11-10. Ο Χοντς έφερε εκ νέου τα πέναλτι σε ισορροπία. Ο Γέντβαϊ σημείωσε το 12-11, δεν λάθεψε ούτε ο Τέιλορ. Ο Μλαντένοβιτς αστόχησε στο 13ο πέναλτι του Παναθηναϊκού, ο Μπρόμπεϊ το έστειλε πάλι στα περιστέρια.

Ο Βιλένα που έκλεισε το στόμα στους φιλάθλους του Άγιαξ, νικήθηκε από τον Πάσφεερ. Ο Άγιαξ έβαλε το νικητήριο πέναλτι.

Άγιαξ (Φρανσέσκο Φαριόλι): Πάσφεερ, Ρένσχ, Σούταλο, Μπάας, Χάτο, Φιτζ-Τζιμ, Χέντερσον, Τέιλορ, Μπέργκχαους, Φορμπς, Άκπομ

Παναθηναϊκός (Ντιέγκο Αλόνσο): Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Ίνγκασον, Γέντβαϊ, Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν, Μπακασέτας, Μαντσίνι, Τζούρισιτς, Ιωαννίδης

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr