Βοτανικός-Αποκαλύψεις Δούκα: Τι «πνίγει» το έργο και η ξεκάθαρη δήλωση για την κατεδάφιση της Λεωφόρου
Ο Χάρης Δούκας άνοιξε τα χαρτιά του για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, εξήγησε τι «πνίγει» το έργο και παρέθεσε τα δεδομένα, και τι απομένει για να ξεκινήσει το πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τη χρηματοδότηση: «Όταν αναλάβαμε η χρηματοδότηση ήταν στον αέρα. Υπήρχε μία απόφαση προένταξης, αλλά όχι κάτι άλλο. Τώρα γίνεται η κρίσιμη ένταξη στο πρόγραμμα 21-25.
Η σχετική πρόσκληση βγήκε δύο χρόνια μετά στις 27 Φεβρουαρίου του 2024. Καταθέσαμε τον σχετικό φάκελο και αναμένουμε την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος. Το λέω ότι δεν υπήρχε εγκεκριμένο πρόγραμμα».
Για την απορρύπανση: «Στον χώρο έγινε εκσκαφή το 2009, μετά γέμισε μπάζα. Τα 5 εκ. Ευρώ δεν ήταν επαρκή, ο χώρος δεν καθαρίστηκε και τα χρήματα δεν έφταναν. Η περίφημη απορρύπανση είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η κοινοπραξία στην κατασκευή. Αυτό το πρόβλημα λύνεται τώρα σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.
Έχουμε χρηματοδότηση 4 εκατομμύρια για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου. Η προηγούμενη εργολαβία έσπρωχνε τα μπάζα στον χώρο του γηπέδου, δεν ξέρω γιατί. Έφτιαξε έναν λόγο μπάζων 10 μέτρων.
Διασφαλίσαμε από το υπουργείο Οικονομικών τα αναγκαία κονδύλια και τώρα περιμένουμε την υπουργική απόφαση, για να προχωρήσουμε με συμπληρωματική σύμβαση, για να προχωρήσει μετά η κατασκευαστική κοινοπραξία».
Για την οικοδομική άδεια: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εγκεκριμένη, αναθεωρημένη οικοδομική άδεια. Ξεμπλοκάρουμε το κομμάτι του τοπογραφικού και προσπαθούμε να επιλύσουμε τα θέματα με το διάγραμμα κάλυψης. Χρειαστήκαμε μία νομοθετική ρύθμιση.
Στο οικόπεδο υπάρχουν αρκετά κτίσματα, θέλουμε την άδεια κατεδάφισης για να βγάλουμε μετά την οικοδομική άδεια του γηπέδου. Έχουμε καταστρώσει έναν χρονικό χάρτη για την οικοδομική άδεια και να φτάσουμε στο τελικό στάδιο».
Για τις άδειες: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθεί η άδεια του νέου γηπέδου, πρέπει να εκδοθεί η άδεια κατεδάφιση της Λεωφόρου. Αυτό πρέπει να γίνει ταυτόχρονα, σε μία-δύο μέρες. Λέω με προσοχή: η άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου θα εκδοθεί, δεν θα ενεργοποιηθεί. Θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν ο Παναθηναϊκός μπει στο νέο του γήπεδο για να παίξει».
Για το γήπεδο: «Έχουμε μία σύμβαση 115 εκατομμυρίων από το ΔΠΑ και 5 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε κονδύλια προαιρετικά για την κατασκευή μιας πεζογέφυρας. Μόνο αυτή τη σύμβαση παραλάβαμε, από την ώρα που θέλουμε πολλές άλλες. Θέλουμε σύμβαση για το πράσινο και άλλη σύμβαση για τα έργα οδοποιίας.
Πάμε σε μία περιοχή που δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Θέλουμε να γίνονται πολλά έργα ταυτόχρονα. Προχωρήσαμε στις δύο αυτές συμβάσεις και θα είναι καταλύτες των εξελίξεων. Το νέο γήπεδο είναι εξαιρετικό για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για την ανάπλαση της περιοχής του Ελαιώνα.
Η σύμβαση για το πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους, εγκεκριμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης, με 4 εταιρίες να ενδιαφέρονται, θα έχει προθεσμία 24 μήνες και θα προτεραιοποιήσουμε τις εργασίες που σχετίζονται με το γήπεδο και τις άλλες θα τις πάμε μετά.
Η δεύτερη σύμβαση έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και έντεκα εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Δεν συμφωνούμε με τους όρους του διαγωνισμού, αλλά τον αποδεχόμαστε για να μην χάσουμε τους κοινοτικούς πόρους. Έπρεπε να έχει διαφορετικό πλαίσιο».
Για τους τεχνικούς συμβούλους: «Χρειαζόμαστε δύο τεχνικούς συμβούλους. Έναν για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού και έναν για τα άλλα δύο έργα. Τρέχουμε τον διαγωνισμό για τον πρώτο και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις».
Για τις απαλλοτριώσεις: «Υπάρχουν ακόμα διασπαρμένα οικόπεδα εκτός ιδιοκτησίας Δήμου. Αυτό δεν εμποδίζει την έναρξη των εργασιών, γιατί πρόκειται για περιφερειακές ιδιοκτησίες. Για αυτές, είχε ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Ιουλίου του 2022 που κατέγραφε τις απ’ ευθείας αγορές που έπρεπε να γίνουν, αλλά είμαστε πολύ πίσω. Στο θέμα των απαλλοτριώσεων υπάρχει εικόνα χάους.
Προσπαθούμε να βρούμε άκρη από πέντε μη ενημερωμένες λίστες, για να μάθουμε τα ακίνητα προς απόκτηση που δεν έχουν περάσει στην κυριότητα του Δήμου. Είναι 26 οικόπεδα με 24 στρέμματα.
Συνολικά στην περιοχή είναι 80 οικόπεδα με 130 στρέμματα. Αυτό πνίγει το έργο. Όλοι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, οι διευθύνσεις του Δήμου, μαζέψαμε τα στοιχεία και συνεχίζουμε τις προσπάθειες αγορά. Έχουμε κάνει 12 συμφωνίες με ιδιοκτήτες και αναμένουμε τα υπόλοιπα».
Για την ομάδα του έργου: «Όλες οι υπηρεσίες συμμετέχουν, είμαστε 8 άτομα και συναντιόμαστε συνεχώς. Έχουμε και εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο, θα προστεθούν και οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι που θα έρθουν. Είναι προφανές ότι είναι ένα έργο εμβληματικό και πρώτη φορά μία δημοτική αρχή καλείται να κάνει. Έχει γίνει προεργασία, έχουν εξασφαλιστεί χρήματα.
Όμως, έχουμε διανύσει 100 μέτρα, έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο και πρέπει να τον καλύψουμε με σπριντ. Το έργο δεν είχε σφυγμό. Όμως, έχουμε ανατάξει το έργο και μας ενδιαφέρει να μην έχουμε άλλη καθυστέρηση.
Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν θα έχουμε ανασάνει λίγο, θα μιλήσουμε για τον νέο Ελαιώνα, πως θα τον μετατρέψουμε σε τοπόσημο».
Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google NewsΕιδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Παναθηναϊκός: Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή στην πιθανή επιστροφή Μπερνάρ
- Τσεκάρει Πίττα ο Παναθηναϊκός - Τέσσερις ακόμα προτάσεις στο τραπέζι
- Δήμος Αθηναίων: Πότε ξεκινούν οι εργασίες θεμελίωσης στον Βοτανικό - Ο στόχος για τα πρώτα ματς
- Προτάθηκε ο Μπρουκς στον Παναθηναϊκό - Η αντίδραση του Επτάστερου