Γιοβάνοβιτς: Τα θετικά και τα αρνητικά της «πράσινης» πορείας του

Μετά από 2,5 χρόνια, η συνεργασία Παναθηναϊκού - Ιβάν Γιοβάνοβιτς έλαβε απροσδόκητα (;) τέλος και το newspao.gr καταγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της πορείας του Σέρβου προπονητή στον πράσινο πάγκο.

Φέρτε νέο προπονητή στον Παναθηναϊκό να του κάνει πάλι πλάκα η... επαρχία!

Τα θετικά:

  1. Ήθος και χαρακτήρας: Ανεξάρτητα από το πως, ο καθένας, κρίνει την αγωνιστική παρουσία του Ιβάν Γιόβανοβιτς, κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει για τον εξαιρετικό χαρακτήρα και το ήθος του έμπειρου τεχνικού. Ένας άνθρωπος – διαμάντι που είχαμε χρόνια να δούμε στον ελληνικό αθλητισμό που άξιζε και ενέπνεε σεβασμό.
  2. Το κύπελλο της σεζόν 2021-22: Με το χαμηλότερο μπάτζετ από τους 4 “μεγάλους”, ο Παναθηναϊκός επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς πραγματοποίησε μεγάλη υπέρβαση και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας (και πρώτο τίτλο μετά τη σεζόν 2013-14) απέναντι στον ΠΑΟΚ.
  3. Η “πελατειακή” του σχέση με τον Ολυμπιακό: 9 φορές αναμετρήθηκαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τους “πράσινους” να χάνουν μόλις 1 ματς από τον αιώνιο αντίπαλο (στα περσινά play off, με όλη την ομάδα να έχει COVID). Στα υπόλοιπα παιχνίδια, το “τριφύλλι” μέτρησε 4 νίκες & 4 ισοπαλίες.
  4. Η πρόκριση επί της Μαρσέιγ: Πρόκειται για μία πρόκριση που θα μνημονεύεται για χρόνια! Οι “πράσινοι” του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, κατάφεραν να αποκλείσουν την Μαρσέιγ των πολλών αστέρων και πήραν την πρόκριση για τα play off του Champions League κερδίζοντας τους Γάλλους με 1-0 στην Αθήνα και με 3-5 στα πέναλτι στην Γαλλία (2-1 υπέρ της Μαρσέιγ η κανονική διάρκεια).
  5. Έβαλε σε τάξη το ποδοσφαιρικό τμήμα και το επέστρεψε σε στάνταρ πρωταθλητισμού: Η ομάδα ήταν πραγματικό σκορποχώρι την χρονιά 2020-21 (Πογιάτος, Μπόλονι) και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφερε, σχετικά γρήγορα, να εφαρμόσει κανόνες και να επαναφέρει μία ποδοσφαιρική κανονικότητα στο τμήμα κερδίζοντας τους πάντες με τον χαρακτήρα του. Δεν είναι τυχαίο που ως προπονητής είχε πολύ καλές σχέσεις ακόμη και με παίκτες που δεν υπολογίζονταν.
  6. Συσπείρωσε τον κόσμο: Για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2013-14, ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ήταν συσπειρωμένος, με τον κόσμο να δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του. Το κλίμα στις εξέδρες ήταν καλό για πρώτη φορά μετά το “τράβηγμα της πρίζας” από τον Γιάννη Αλαφούζο. Ομάδα και κόσμος ήταν ένα και αυτό φαίνονταν παντού, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Τα αρνητικά:

  1. Το πρωτάθλημα της σεζόν 2022-23: Κάνοντας ονειρικό πρώτο γύρο, ο Παναθηναϊκός έφτασε να έχει διαφορά ως και +12 πόντων από την (εν τέλει πρωταθλήτρια) ΑΕΚ. Μπορεί οι “πράσινοι” να έφαγαν δύο “κανονιές” από τη διαιτησία στα παιχνίδια στην έδρα της ΑΕΚ και να έπαιξε μισός με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά στα play off, ωστόσο το ντεφορμάρισμα του χειμώνα (ισοπαλίες με Ιωνικό, ΟΦΗ, ήττα από Αστέρα) και η αδυναμία να πάρει νίκες στη Λεωφόρο στα play off (ισοπαλίες με Βόλο, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη) στέρησαν τον τίτλο από το “τριφύλλι”.
  2. Ο αποκλεισμός από την Μακάμπι Χάιφα: Από τις πιο “μαύρες” ημέρες στην πορεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Οι “πράσινοι” ήταν με 1,5 πόδι στο Conference League και το μόνο που αρκούσε ήταν να μη χάσουν από την ελλιπέστατη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία αντιμετώπιζε (ψυχολογικά & αγωνιστικά) τις συνέπειες του πολέμου της Παλαιστίνης, ήταν αντικειμενικά η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Παρόλα αυτά η ήττα – σοκ έφερε αποκλεισμό για τους “πράσινους”.
  3. Χωρίς νίκη (στο γήπεδο) σε ντέρμπι επί 8 μήνες: 22/04/23, από τότε έχει ο Παναθηναϊκός να κερδίσει παιχνίδι με ομάδα του “big 4” (ή και του “big 5”) στο γήπεδο. Στις 22/04 επικράτησε με 1-2 του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και έκτοτε μετρά μόνο ισοπαλίες και ήττες. Η μοναδική νίκη ήρθε στα χαρτιά επί του Ολυμπιακού, σε ένα παιχνίδι που διακόπηκε με το σκορ στο 1-1.
  4. Μεταγραφές: Τηρουμένων των ποσών που δαπανήθηκαν, αυτών που εν τέλει επιλέχθηκαν (και την προσφορά τους), αυτών που απορρίφθηκαν, καθώς επίσης και το timing των επιλογών, το πρόσημο των μεταγραφών αυτά τα 2,5 χρόνια δεν είναι θετικό. Θα ακολουθήσει, ωστόσο, ξεχωριστό άρθρο για αυτό το κομμάτι.
  5. “Εμμονές” και παρεμβατικότητα στο παιχνίδι: Ίσως το μοναδικό αγωνιστικό ψεγάδι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος, όπως πάντα έτσι και τώρα, επέλεξε να “ζήσει” και να “πεθάνει” με τις επιλογές του. Το “κακό διάβασμα” στο παιχνίδι, οι καθυστερημένες αλλαγές και η χρησιμοποίηση συγκεκριμένων παικτών, έναντι άλλων, σε μόνιμη βάση, παρόλο που δεν προσέφεραν, ήταν κάτι που κόστισε στον Παναθηναϊκό, τόσο πέρσι, όσο (κυρίως) φέτος.
  6. Ανάδειξη νέων παικτών: Με εξαίρεση τον Βαγιαννίδη, που εκμεταλλεύτηκε και την μετριότητα του Κώτσιρα, κανένας άλλος παίκτης των “πράσινων” ακαδημιών δεν πήρε σοβαρή ευκαιρία από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αν και αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε σε όλη την καριέρα του Σέρβου προπονητή. Ακόμη και ο Αλεξανδρόπουλος πήρε μεταγραφή στην Σπόρτινγκ εξαργυρώνοντας τις εμφανίσεις του με την Εθνική και τις “πράσινες” εξαιρετικές συμμετοχές επί Δώνη – Πογιάτος – Μπόλονι. Ο Μπιλάλ (που έχει κάνει τεράστιο μπαμ στις ομάδες νέων και έχει θετικές εμφανίσεις με τη δεύτερη ομάδα) μάλλον θα χαθεί ως ελεύθερος, ενώ παίκτες που διέπρεψαν σε νέους – Β’ ομάδα ή και έκαναν εξαιρετική προετοιμασία (π.χ. Φικάι) δεν πήραν ποτέ ευκαιρία στην πρώτη ομάδα.

Συμπέρασμα:

Με τα καλά και τα κακά του (μεγαλύτερο βάρος τα “καλά”), ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βοήθησε τον Παναθηναϊκό να ανέβει επίπεδο. Κύριος ήρθε, Κύριος έφυγε, με την ομάδα να δείχνει πως έχει φτάσει ταβάνι εδώ και καιρό, αν και το timing της απόφασης εγείρει ερωτηματικά.

Exit mobile version