Παναθηναϊκός 2024: Η ευκαιρία πραγματικής αναβάθμισης!

Παναθηναϊκός 2024: Η ευκαιρία πραγματικής αναβάθμισης!

Με επτά συμβόλαια να λήγουν το 2024 και με αρκετούς παίκτες να φαίνεται πως είτε δεν υπολογίζονται, είτε δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω, το νέο έτος αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να αναβαθμίσει ποιοτικά και ουσιαστικά το ρόστερ του!

Τα συμβόλαια που λήγουν είναι αυτά των Χουάνκαρ, Ζέκα, Μπρινιόλι, Μπερνάρ, Γέντβαϊ, Παλάσιος, Κώτσιρα και δεδομένη επιθυμία παραμονής (από τη διοίκηση και το τεχνικό τιμ) υπάρχει, αυτή την στιγμή (09/12), μόνο για τους Μπρινιόλι & Παλάσιος.

Ο Αργεντινός θυμίζει τον παίκτη που είδαμε την πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα, ενώ ο Μπρινιόλι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος βλέπει τον Ιταλό ως το βασικό Νο. 1 της ομάδας και για τα επόμενα χρόνια.

Αν εξαιρέσουμε και τον Ζέκα, που θα αποφασιστεί στο τέλος της χρονιάς το αν θα παίξει για ακόμη έναν χρόνο ή θα αποσυρθεί, στις περιπτώσεις των Χουάνκαρ, Μπερνάρ, Γέντβαϊ, Κώτσιρα “βλέπουμε” τη δυνατότητα αναβάθμισης του “πράσινου” ρόστερ.

Ο Χουάνκαρ το καλοκαίρι θα είναι 34 ετών και με τον Μλαντένοβιτς επίσης στα 33 του, είναι ξεκάθαρο ότι δίνεται η ευκαιρία αναβάθμισης της θέσης με έναν νεότερο, ποιοτικότερο και πιο ολοκληρωμένο αριστερό μπακ από αυτά που υπάρχουν στο ρόστερ με την αποχώρηση ενός εκ των Χουάνκαρ / Μλαντένοβιτς.

Αυτή την στιγμή οι πιθανότητες είναι υπέρ της αποχώρησης του Χουάνκαρ ο οποίος αφενός έχει ένα συμβόλαιο κοντά στις 500.000 €, αφετέρου (σε αντίθεση με τον Μλαντένοβιτς) δεν αποτέλεσε μεταγραφική εισήγηση του προπονητή της ομάδας.

Προχωράμε στον Μπερνάρ, ο οποίος είναι ανεβασμένος φέτος σε σχέση με την περσινή σεζόν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί το συμβόλαιο των 2.500.000 € και θα ήταν απίθανο να μείνει στην ομάδα ακόμη και με τα μισά. Ο Παναθηναϊκός έχει χρυσή ευκαιρία, ακόμη και με μικρότερο συμβόλαιο από τα 2.500.000 €, να βρει έναν παίκτη που θα του αλλάξει τη ζωή στο “10” και θεωρούμε πως θα το πράξει.

Συνεχίζουμε με τον Γέντβαϊ, έναν παίκτη που επίσης δεν δικαιολογεί (ως τώρα) το μεγάλο συμβόλαιο που έχει και είναι σταθερά ένα σκαλί κάτω από τους Σένκεφελντ – Μάγκνουσον (ως τον τραυματισμό του).

Παρουσιάζεται και εδώ μεγάλη ευκαιρία για τους “πράσινους” να μην προχωρήσουν στην αγορά του Κροάτη αμυντικού και να αναζητήσουν έναν στόπερ κλάσης που θα γίνει ηγέτης της άμυνας, καθώς και ο Σένκεφελντ μεγαλώνει, και ο Μάγκνουσον θα επιστρέφει από τραυματισμό, αλλά και ο Πάλμερ Μπράουν είναι μόνιμα στα “πιτς”.

Φτάνουμε στην περίπτωση του Γιάννη Κώτσιρα, ενός παίκτη με συγκεκριμένο ταβάνι και δυνατότητες. Με την άνοδο, αλλά και παράλληλα αστάθεια στην απόδοση, του Βαγιαννίδη θα ήταν ιδανικό να έρθει ένας άλλος παίκτης στη θέση του πρώην παίκτη του Αστέρα Τρίπολης.

Το αν αυτός θα είναι ένας τοπ μπακ που θα “καπαρώσει” τη θέση του βασικού ή κάποιος έμπειρος που δε θα κόψει τη θέση του βασικού από τον Βαγιαννίδη θα εξαρτηθεί από την απόδοση που θα έχει ο νεαρός ακραίος ως το τέλος της χρονιάς.

Παράλληλα, είναι φανερό πως οι Κλείνχεϊσλερ και Τσόκαϊ δεν υπολογίζονται από την ομάδα και θα αποχωρήσουν και σε συνδυασμό με τη πιθανό απόσυρση Ζέκα και το ότι ο Πέρεθ είναι πλέον ένα σκαλί κάτω από τους υπόλοιπους, δημιουργούντα ευνοϊκές συνθήκες για την αναβάθμιση του πάγκου της ομάδας.

Ευκαιρία αναβάθμισης θα μπορούσε να προσφέρει και η αποχώρηση του Βένιαμιν Βέρμπιτς, ο οποίος δείχνει πως δεν μπορεί να βρει τον καλό εαυτό του και να δημιουργηθεί μία δυνατή τετράδα στα εξτρέμ μαζί με τους Αϊτόρ – Παλάσιος, που μπορούν να διεκδικούν θέση βασικού, και τον Μαντσίνι κυρίως ως εναλλακτική.

Επιπλέον, εκτός συνταρακτικής αλλαγής απόδοσης, “ταβάνι” δείχνει να έχει πιάσει και η απόδοση του Άντραζ Σπόραρ στον Παναθηναϊκό.

Μπορεί τα 8 γκολ και οι 3 ασίστ να μην φαίνονται κακός αριθμός, ωστόσο από αυτά τα 8 γκολ μόλις 1 ήρθε κόντρα σε μεγάλο αντίπαλο (Βιγιαρεάλ), με τα υπόλοιπα να έχουν σημειωθεί κόντρα σε μικρομεσαίες ομάδες στο πρωτάθλημα και την πιο αδύναμη ομάδα που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη φέτος (Ντνίπρο).

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News