Bρούτσης για τη βία στα γήπεδα: Αυστηροποίηση του νόμου για τις λέσχες και των ποινών στους κανονισμούς της ΕΠΟ

Bρούτσης για τη βία στα γήπεδα: Αυστηροποίηση του νόμου για τις λέσχες και των ποινών στους κανονισμούς της ΕΠΟ

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο «Μανιφέστο» ρωτήθηκε για τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο «Μανιφέστο» ρωτήθηκε για τη βία που επικρατεί στα γήπεδα με αφορμή όλα όσα έλαβαν χώρα ντέρμπι των «αιωνίων» στο Φάληρο αλλά και στον Βόλο (Βόλος-Ολυμπιακός).

Ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως στόχος του είναι ν’ αυστηροποιηθούν οι νόμοι για τις λέσχες και ταυτόχρονα να γίνουν σκληρότερες οι ποινές προς τις ομάδες μέσω των κανονισμών της ΕΠΟ.

Η απάντηση του Γιάννη Βρούτση:

«Η βία στα γήπεδα είναι θέμα πολυπαραγοντικό και κυρίως προερχόμενο από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Ο αθλητισμός δεν γεννάει βία. Ωστόσο, κακοποιά στοιχεία βρίσκουν «στέγη» μέσα σε θύλακες παραβατικότητας, όπως κάποιες φορές είναι οι λέσχες των οπαδών κάθε ομάδας. Εκεί είναι που η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος της, τόσο με συνεχείς ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας όσο και με εμπλουτισμό στις ήδη πολύ αυστηρές διατάξεις που υπάρχουν στη χώρα μας. 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας ενισχύθηκε με το νομοσχέδιο για τη βία, που κατατέθηκε μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022. Αυξήθηκε η λογοδοσία και η απόδοση ευθυνών. Και συνεχίζουμε τον αγώνα για την καταπολέμηση, με την ενδυνάμωση και αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τις λέσχες.

Αναπτύσσεται το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων και θα ελέγχεται η νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών τους, της σύνθεσης του Δ.Σ. τους και του Μητρώου των Μελών τους, ενώ θα συσταθεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λεσχών Φιλάθλων. Επιπλέον, ενισχύεται και εξειδικεύεται η λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας και δημιουργείται Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή των προβλέψεων της σύμβασης Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης για ασφαλή περιβάλλοντα στον αθλητισμό. 

Στόχος, παράλληλα, είναι τα ίδια τα όργανα του ποδοσφαίρου να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ανάγκη αυστηροποίησηςτων κανονιστικών πλαισίων τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν η μείωση παραβατικών φαινομένων, όπως η ρίψη κροτίδων ή φωτοβολίδων και λοιπά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί η αυστηρότητα των ίδιων των ποδοσφαιρικών οργάνων είναι αυτό που διαπιστώνετε κι εσείς, ότι δηλαδή στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η UEFA είναι αμείλικτη σε τέτοιες παραβάσεις εξ ου και οι ΠΑΕ είναι πολύ πιο προσεκτικές ως προς την διασφάλιση των συμπεριφορών στα γήπεδά τους».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Δημόπουλος
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί βασικό μέρος της ζωής του. Πιστός σ' εκείνον από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Μεγάλη του αγάπη και το ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας συνδύασε αυτά τα δύο μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας που από χόμπι έγινε επάγγελμα. Μεγάλο του όνειρο να δει από κοντά τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό τελικό. Επικοινωνία: dimitris.dimopoulos@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News