Με την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό (ύψους 123 εκατ. ευρώ, τα 3 εκατ. ως προαίρεση), από την κοινοπραξία «ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», να δρομολογείται καθώς ο Δήμος Αθηναίων έχει, ως γνωστόν, φέρει τον σχετικό διαγωνισμό στο τελικό του στάδιο, στην αγορά προσδοκούν να «μπει σε ράγες» και η εκκίνηση των διαδικασιών και των υπολοίπων έργων που συνθέτουν την Διπλή Ανάπλαση, Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ο λόγος γίνεται, μεταξύ άλλων, για τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, προϋπολογισμού περί τα 12 εκατ. ευρώ, τις υποδομές και τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου στην ίδια περιοχή, έργα εκτιμώμενης αξίας περί τα 92 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση του κτηρίου πρώην ιδιοκτησίας της πάλαι ποτέ ισχυρής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων «Μπ. Βωβός» που έχει μείνει ως «κουφάρι», τις ιδιωτικές επενδύσεις πέριξ του νέου γηπέδου και ακολούθως τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στους Αμπελοκήπους – Λ. Αλεξάνδρας.
Οι επενδύσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του νέου γηπέδου σχεδιάζονται και ιδιωτικές επενδύσεις όπως είναι η μετατροπή σε κτήρια γραφείων των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της Sortex από την Dimand, η αξιοποίησης εκτάσεων στον Ταύρο (ΕΟΜΜΕΧ) και στην Οδό Πειραιώς (γραφεία, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, κέντρα καινοτομίας ή και επενδύσεις όπως ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ, το έργο της μετεγκατάστασης των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα στο Δήμο Φυλής κ.α.) και άλλες αναπτύξεις (π.χ. στην ευρύτερη περιοχή προωθείται και μια επένδυση ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ από τη Noval ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco, που σχετίζεται με τη μετατροπή του παλιού εργοστασίου της μητρικής στον Ελαιώνα, σε σύγχρονο χώρο αναψυχής και πολιτισμού).
Το νέο γήπεδο από τους «ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, και με τα τωρινά δεδομένα (ο έτερος… διεκδικητής του διαγωνισμού, η εταιρεία «Cosmos» έχει αποκλειστεί γιατί δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή) και εφόσον δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο, το πεδίο δείχνει «καθαρό» ώστε ο Δήμος Αθηναίων να επισπεύσεις τις διαδικασίες, να έχουμε οριστικό ανάδοχο σύντομα, να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και εντός του 2023 να εκκινήσουν τα έργα κατασκευής του γηπέδου.
Όπως παλιότερα είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, σε σχετική συνέντευξη τύπου, για τον Βοτανικό, «το 2026 θα βρίσκεται εδώ ένα σύγχρονο γήπεδο που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του Παναθηναϊκού. Η αρένα θα περιλαμβάνει 1,300 σουίτες, 300+ θέσεις πάρκινγκ και επτά καταστήματα».
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και από περίπου 8 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε ότι έχει να κάνει με τις οδικές προσβάσεις σε αυτό (στο πλαίσιο του έργου που αφορά στην αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/ Ελαιώνα –διαμόρφωσης χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχής της Διπλής Ανάπλασης, άνω των 42 εκατ. ευρώ).
Στο πλαίσιο υλοποίησης του γηπέδου, κατασκευάζονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 325 θέσεων, ενώ προβλέπονται χρήσεις όπως: κύριες αθλητικές δραστηριότητες και βοηθητικών αυτών συμπληρωματικές, χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών , αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώροι εστίασης, εμπορικές χρήσεις, πολυλειτουργικοί χώροι, χώροι άθλησης και υγιεινής, αθλητικοί ξενώνες και χώροι φιλοξενίας, χώροι συνάθροισης κοινού, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, χώροι εξυπηρέτησης μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Οι άλλες παρεμβάσεις σχεδόν 100 εκατ. ευρώ
Πέραν της ποδοσφαιρικής «αρένας», ο Δήμος Αθηναίων παράλληλα έχει να δημοπρατήσει ακόμα δύο έργα ξεκινώντας από τις σχετικές μελέτες που αναμένεται να προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες, που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 90 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο, προϋπολογισμού 44 εκατ. αφορά στις υποδομές στην περιοχή του Ελαιώνα (διανοίξεις νέων και διευρύνσεις υφιστάμενων δρόμων, ανάπτυξη και εγκατάσταση δικτύων, αποκατάσταση κοίτης ρέματος προφήτη Δανιήλ, διαμορφώσεις οδών και ανάπλαση και κατασκευή ποδηλατοδρόμου).
Το δεύτερο, εκτιμώμενης αξίας 48 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένων και των αναγκαίων απαλλοτριώσεων, συνδέεται με τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και τις αναπλάσεις την περιοχή του Ελαιώνα. Και τα δύο προαναφερόμενα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), το οποίο συνολικά προβλέπει για στρατηγικές αναπλάσεις κονδύλι ύψους 475 εκατ. ευρώ.
Όπως και παλιότερα έχει αναφέρει το insider.gr, στο RRF είχε «κλειδώσει» η δράση «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ της πρώην βιομηχανικής περιοχής ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ / ΕΛΑΙΩΝΑ – έργα διαμόρφωσης ΠΡΑΣΙΝΟΥ και ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ στην περιοχή της ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ και του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΧΥΡΟΥ στην περιοχή του ΕΛΑΙΩΝΑ».
Πρόκειται για έργα που αφορούν, αφενός σε κατασκευαστικά έργα βασικών υποδομών (δίκτυα ομβρίων, οδικά δίκτυα κ.λπ.), αφετέρου σε έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στον Ελαιώνα, στην Αθήνα και στο Ναυτικό Οχυρό που βρίσκεται στον Ελαιώνα.
Η ΑΕΠ Ελαιώνας και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη
Σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση του Βοτανικού έχει όμως και η ΑΕΠ Ελαιώνα, η εταιρεία με σημερινούς μετόχους (50% εκάστη) τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς (η εταιρεία ήταν πρώην ιδιοκτησίας της Μ. Βωβός). Η ΑΕΠ Ελαιώνα έχει την υποχρέωση να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη ΠΑΟ, μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης 7.500 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 8.140 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή της, σε συνέχεια της συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τον Δήμο Αθηναίων και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, καθώς και της προμελέτης που ολοκληρώθηκε το 2022, η υλοποίηση του έργου εισέρχεται σε νέα φάση και εξειδικευμένη μελετητική ομάδα έχει αναλάβει την εκπόνηση των τελικών οριστικών μελετών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την έκδοση της οικοδομικής αδείας.
Οι οριστικές μελέτες βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η ΑΕΠ Ελαιώνα, θα είναι έτοιμες εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους (2023) ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του συλλόγου στον Βοτανικό, οι οποίες θα πληρούν στο ακέραιο τους πλέον σύγχρονους κανονισμούς, αλλά και τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την ασφαλή φιλοξενία των τμημάτων του Παναθηναϊκού Α.Ο.
Οι κύριοι χώροι του συγκροτήματος του ερασιτέχνη αποτελούνται από την κυρίως Αρένα, η οποία θα φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, κ.λπ., από αίθουσες αθλημάτων/προπονήσεων για την Άρση Βαρών, την Πάλη, την Πυγμαχία, την Ξιφασκία, την Επιτραπέζια Αντισφαίριση, την Σκοποβολή και την Τοξοβολία, προπονητήρια ΑΜΕΑ, βοηθητικό γυμναστήριο – προπονητήριο, καθώς και το Κολυμβητήριο.
Επιπλέον, το συγκρότημα θα περιλαμβάνει τα γραφεία Διοίκησης και Εμπορικών Χρήσεων (Boutique) του συλλόγου και Αναψυκτήριο, καθώς και όλους του απαραίτητους βοηθητικούς χώρους για την εξυπηρέτηση των κύριων χρήσεων.
Τι θα γίνει με το ημιτελές ακίνητο της Βωβός;
Ανοιχτό είναι στο μεταξύ το αν θα αλλάξει χρήση το ακίνητο που η Βωβός προόριζε για εμπορικό κέντρο και το οποίο έχει μείνει ημιτελές (έχει κατασκευαστεί ο υπόγειος χώρος και τα δύο τρίτα του σκελετού). Εκτιμάται ότι η ΑΕΠ Ελαιώνα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει επενδυτή για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου.
Σε αυτή τη φάση δεν έχει αποφασιστεί αν θα προχωρήσει η αλλαγή της χρήσης (κάτι πάντως που είναι θεωρείται το πιθανότερο) ώστε αντί εμπορικό κέντρο να γίνουν γραφεία ή κατοικίες ή ό,τι άλλο κριθεί πιο συμφέρον.
Όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς, η εικόνα της περιοχής πρόκειται να αλλάξει καθώς έρχονται μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα που θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον στο οποίο η περιοχή του Βοτανικού θα μπορέσει να αναπτυχθεί σε μια νέα αστική, κυρίως εμπορική και διοικητική, ζώνη. Πώς θα ενταχθεί στο νέο τοπίο το εν λόγω κτήριο, θα φανεί προσεχώς.
Η Διπλή Ανάπλαση
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, το σημερινό γήπεδο του ΠΑΟ στη Λ. Αλεξάνδρας θα πρέπει να κατεδαφιστεί, έπειτα από την ολοκλήρωση του νέου και των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη και στη θέση του να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, εντευκτήριο και αθλητικό μουσείο. Το πότε θα γίνει αυτό χρονικά δεν δύναται να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση. Ο ευρύτερος σχεδιασμός για τους Αμπελοκήπους, μια περιοχή χωρίς καθόλου ελεύθερους χώρους, περιλαμβάνει και την ανάπλαση των αποκαλούμενων προσφυγικών πολυκατοικιών.
insider.gr