Παναθηναϊκός: Καλείται να φρεσκάρει και το μυαλό του

Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός 0-1: Τα highlights από το διπλό

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος ενώ έχουμε μπει στον Ιανουάριο και μάλιστα να έχει μια σημαντική διαφορά από τους διώκτες του. Ωστόσο αυτή τη στιγμή οι πράσινοι καλούνται να φρεσκάρουν ψυχή και σώμα.

Η φετινή πορεία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα είναι ξεκάθαρα έργο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός έχει δομήσει μια ομάδα με αρχή-μέση-τέλος, η οποία όχι απλώς είναι ανταγωνιστική αλλά μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό με μεγάλες αξιώσεις. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως στην αρχή της σεζόν οι πράσινοι δεν ήταν στα φαβορί.

Ο πήχης έχει ανέβει κατακόρυφα και στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν ότι το έργο τους δεν είναι εύκολο. Ο πρωταθλητισμός γενικότερα δεν είναι κάτι εύκολο, όμως το Τριφύλλι τον κάνει και μέχρι στιγμής έχει απόλυτη επιτυχία το πλάνο του. Μ’ ένα ρεκόρ 13-3-0 δεν μπορούμε να πούμε και πολλά περισσότερα για το αν η ομάδα αξίζει να είναι στην κορυφή και στο +7 από ΑΕΚ και στο +10 από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Ωστόσο αυτό που οφείλει τώρα να κοιτάξει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι η διαχείριση. Ο Παναθηναϊκός πήγε με το πόδι πατημένο στο γκάζι σε όλο τον πρώτο γύρο. Κυριολεκτικά δεν το άφησε στιγμή από εκεί και αγνόησε το φρένο. Μια τακτική που θα σου δώσει πράγματα (κορυφή με επτά πόντους διαφορά) αλλά και που παράλληλα θα έχει και αρνητικά. Κακά τα ψέματα δε γίνεται να τα έχεις όλα.

Ο Ίβαν Γιοβάνοβιτς επέλεξε να πάει μ’ αυτούς τους ρυθμούς γιατί ήξερε ότι υπάρχει διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ από την άλλη πλευρά ήθελε να κάνει στα μέσα της σεζόν την κοιλιά, έχοντας αρχικά το μαξιλαράκι κι έχοντας έπειτα και την ομάδα έτοιμη προς το τέλος της χρονιάς. Θυμίζουμε ότι το πρωτάθλημα έχει 26 (13+13) αγωνιστικές σε κάθε γύρο και μετά άλλες 10 είναι τα playoffs.

Είναι δεδομένο πως όλες οι ομάδες θα κάνουν κοιλιά στη διάρκεια της σεζόν. Καμία δεν μπορεί να παίζει στα… κόκκινα από την αρχή έως το τέλος. Όλες μάλιστα προγραμματίζουν την κοιλιά τους κι αν ο Γιοβάνοβιτς έχει προγραμματίσει αυτό το διάστημα το ντεφορμάρισμα του Τριφυλλιού, τότε εν μέρει δικαιώνεται διότι όσο παραμένει στο +7 έχοντας προβληματικές εμφανίσεις, τότε όταν φορτσάρει πάλι, δύσκολα θα πέσει από την κορυφή.

Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρίες και στο ποδόσφαιρο καλό θα είναι να προχωράμε με βάσει τα γεγονότα που έχουμε μπροστά μας. Κι αυτά στην παρούσα φάση μας μαρτυρούν ότι μετά τον εξαντλητικό πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός έχει ταλαιπωρηθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι παίκτες του εκτός από σωματική βγάζουν και ψυχική κούραση. Το σώμα είναι κουρασμένο και παράλληλα το μυαλό δεν ακολουθεί με αποτέλεσμα να βλέπουμε και παιδικά λάθη.

Θυμηθείτε για παράδειγμα τη φάση που ο Χουάνκαρ πήγε να δώσει ασίστ στον αντίπαλό του στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, όμως για καλή του τύχη ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι απογειώθηκε και κράτησε το μηδέν στην εστία του. Σκεφτείτε τον λόγο που κυρίως με τον ΟΦΗ οι πράσινοι έβγαλαν μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα τους νευρικότητα, όταν το ματς δεν τους πήγαινε όπως θα ήθελαν. Όλα αυτά κι άλλα πολλά είναι φαινόμενα που έρχονται κι επειδή δεν υπάρχει καθαρό μυαλό.

Ο Γιοβάνοβιτς είναι κι έμπειρος αλλά και εξαιρετικός προπονητής. Έχοντας παίξει ποδόσφαιρο κι εκείνος στο παρελθόν μπορεί να διαβάσει τους παίκτες του και να καταλάβει ακριβώς το σημείο ή τα σημεία που υστερούν. Όταν στις δηλώσεις του αναφέρει ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις, ξέρει πολύ καλά πως να τις βρει. Το βασικό μέλημα αυτή τη στιγμή για όλο τον οργανισμό είναι να αποφορτίσει σωματικά και ψυχικά τους παίκτες του. Έπειτα θα βρει κι όλα τα υπόλοιπα που βλέπαμε στον πρώτο γύρο.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News