Αναστασίου: «Δέχθηκα τηλεφώνημα για να επιστρέψω στον Παναθηναϊκό»

«Μόλις νικήσαμε τον Ολυμπιακό μας είπαν: Όχι, δε θα είστε εσείς στην κορυφή»

Ο Γιάννης Αναστασίου αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει να αναλάβει ξανά τον Παναθηναϊκό, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τη φυγή του Πογιάτος.

Αναλυτικά όσα είπε στο gazzetta.gr

«Κάποια στιγμή όταν έφυγε ο Πογιάτος δέχθηκα τηλεφώνημα από άνθρωπο του Παναθηναϊκού αλλά δεν έγινε κάτι άλλο. Τη δεύτερη φορά που γράφτηκε δεν έγινε τίποτα. Καλύτερα να μη διαβάζεις μερικές φορές γιατί δεν ισχύουν… Για την αγωνιστική εικόνα υπήρξε ένα δύσκολο ξεκίνημα και μια προσπάθεια να εφαρμοστεί μια νέα φιλοσοφία, τουλάχιστον με βάση αυτά που ακούγονταν.

Σαν εικόνα στο γήπεδο, δεν έβγαζε κάποια πράγματα ο Παναθηναϊκός στην αρχή, αυτό που ήθελες και περίμενες…Ίσως να είχε να κάνει και με την προσαρμογή του προπονητή, διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα, εμπειρία, διάφορα πράγματα…

Μετά πήραν προπονητή σε πολύ διαφορετικό μοντέλο που παίζει πιο πολύ για το αποτέλεσμα και τίποτα άλλο. Στην κατάσταση που βρισκόταν η ομάδα ήταν το πιο σημαντικό να πάρει τα αποτελέσματα που ήθελε η ομάδα. Από εκεί και πέρα ήρθαν αποτέλεσμα, έχτισε ψυχολογία, στην ουσία ο μεγαλύτερος στόχος που ήταν το Κύπελλο χάθηκε αφού έμεινε έξω και δεν μπορεί να διεκδικήσει τίτλο η ομάδα…Τώρα, για τη φιλοσοφία θεωρώ ότι ο Μπόλονι ξέρει, είναι χρόια στο ποδόσφαιρο και έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Τώρα έχει να κάνει με το κλαμπ τι θέλει και το κυριότερο αν το αντιπροσωπεύει η ταυτότητα που έχει αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός και αν θα συνεχίσει με αυτή τη φιλοσοφία στο μέλλον ή θα αλλάξει και πάλι. Γιατί το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα πλάνο, που πηγαίνουμε και τι θέλουμε…

Ο κάθε προπονητής έχει δική του φιλοσοφία. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να πεις κάποιον. Προσωπικά μου αρέσει ο Γκουαρδιόλα για το επιθετικό ποδόσφαιρο. Είχα πάει στη Μπαρτσελόνα όταν έφυγα από τον Παναθηναϊκό την περίοδο που ήμουν βοηθός του Τεν Κάτε, κάθισα μια εβδομάδα να δω προπονήσεις και τον τρόπο λειτουργίας του κλαμπ.

Υπάρχουν προπονητές όπως ο Αντσελότι που κάνει διαχείριση παρά προπόνηση. Υπάρχει ο Μουρίνιο με έμφαση στην οργάνωση και την άμυνα και περισσότερο στο πόσο συμπαγής θα είναι στις στατικές φάσεις και πως θα βγαίνεις στην κόντρα επίθεση.

Από κάθε προπονητή προσπαθείς να πάρεις στοιχεία. Εγώ αυτό που έκανα πάντα και προσπαθώ είναι να ταξιδεύω κι όταν δεν δουλεύω να βλέπω προπονητές, προπονήσεις, να βλέπω φιλοσοφία και τρόπο λειτουργίας και στην ουσία να προσπαθώ να βάλω κομμάτια στη φιλοσοφία μου που πιστεύω ότι ταιριάζουν και στην εκάστοτε ομάδα που είσαι. Αν είσαι σε μια κορυφαία ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει, οι απαιτήσεις από τους παίκτες και προς εκείνους είναι διαφορετικές. Αλλιώς είναι σε μια μικρομεσαία ομάδα που παλεύει να σωθεί στην κατηγορία…

Είναι εντελώς διαφορετικές οι προσεγγίσεις να κερδίσεις 7-8 παιχνίδια και να πάρεις άλλες 6-7 ισοπαλίες και να μείνεις στην κατηγορία. Μου ταιριάζει περισσότερο το κυρίαρχο επιθετικό ποδόσφαιρο με τακτική ισορροπία που μου αρέσει πάρα πολύ. Να μπορείς να “πνίγεις” τον αντίπαλο με την κατοχή μπάλας και το επιθετικό ποδόσφαιρο και τις κινήσεις ανάμεσα στις γραμμές κι όταν χάνεις τη μπάλα να πρεσάρεις αμέσως για να την πάρεις πάλι.

Τώρα με τον κορονοϊό δεν ξέρω πως μπορεί να είναι τα πράγματα, μιλώντας όμως με τον Ρόναλντ Κούμαν έχω προγραμματίσει, όταν γίνουν πιο ελαστικά τα πράγματα, ανάλογα με το πρόγραμμά του θα περάσω κάποιες μέρες εκεί να δω τον τρόπο δουλειάς και κάποια πράγματα που θα μπορέσουν να με εξελίξουν και να με βοηθήσουν».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News