Η σεζόν ολοκληρώθηκε και επίσημα αποτυχημένα για τον Παναθηναϊκό με την ομάδα να μένει εκτός Ευρώπης. Για το τσίρκο που παρουσιάστηκε φέτος έχουν ευθύνες άπαντες. Ξεκινώντας από τον Γιάννη Αλαφούζο και τα υπόλοιπα διοικητικά στελέχη, προχωρώντας στους Τσάβι Ρόκα, Πιέρ Ντρεοσί, Λάζλο Μπόλονι και (λιγότερο από τους άλλους, γιατί έκατσε μόλις σε τρια επίσημα ματς) Ντάνι Πογιάτος.
Φυσικά ευθύνη έχουν και οι παίκτες, αλλά σαφέστατα μικρότερη του μεγαλομέτοχου ή των τεχνικών διευθυντών. Το newspao.gr καταγράφει την πορεία των παικτών της ομάδας και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει όσο πιο αντικειμενικά γίνεται την παρουσία των “πράσινων” παικτών φέτος, καθώς επίσης και των δανεικών και τους χωρίζει σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς που “πρέπει να μείνουν”, αυτούς που “πρέπει να φύγουν” και αυτούς που πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξουν την αξία τους στην προετοιμασία.
Δεν θα κριθούν οι Καραγιάννης, Σέχου, Μπεκ που αποχωρούν / έχουν ενημερωθεί πως πρέπει να αποχωρήσουν, καθώς επίσης και οι Χατζηγιαννάκης, Τζαβιδας που δεν αγωνίστηκαν.
Να μείνουν:
Σωκράτης Διούδης: Ο Διούδης έκανε την (μάλλον) καλύτερη χρονιά της καριέρας του, αποτελώντας φέτος τον καλύτερο τερματοφύλακα στο πρωτάθλημα. Μοναδικό μελανό σημείο ήταν ελάχιστα ματς στα play off από το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό και μετά, όπου ήταν και επηρεασμένος ψυχολογικά. Παρά αυτά δεν αναιρεί ότι ο ήταν ο βασικός λόγος που η ομάδα βρέθηκε να κυνηγάει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Νικόλαος Χριστογεώργος: Ο νεαρός τερματοφύλακας έχει δείξει καλά στοιχεία σε φιλικά παιχνίδια και στις ομάδες υποδομών, ενώ είχε καλή παρουσία και στο περσινό ντεμπούτο του κόντρα στον Άρη.
Μπαρτ Σένκεφελντ: Ο Ολλανδός στόπερ ήταν από τους πιο σταθερούς παίκτες όλη τη χρονιά και αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, τον ηγέτη της ομάδας στην άμυνα. Δυστυχώς, στα play off του βγήκε όλος ο συσσωρευμένος εκνευρισμός (λόγω Μπόλονι), με αποτέλεσμα στα τελευταία του παιχνίδια να είναι αγνώριστος προς το…χειρότερο. Αυτό φυσικά δεν αναίρει ότι ο παίκτης πρέπει να παραμείνει και του χρόνου. Ο Ολλανδός φέτος μέτρησε 1 γκολ με τον Παναθηναϊκό.
Φραν Βέλεθ: Ο Ισπανός αποτέλεσε μία από τις καλές μεταγραφικές κινήσεις του Τσάβι Ρόκα. Έδωσε λύσεις τόσο ως στόπερ, όσο και ως χαφ, ενώ δίπλα στον Σένκεφελντ κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα αμυντκά δίδυμα στο πρωτάθλημα. Αρνητικό σημείο οι συχνοί τραυματισμοί του. Θα ήταν καλό η ομάδα να πάρει έναν στόπερ που θα είναι (τουλάχιστον) στο επίπεδο του Φραν, προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο βάθος για παν ενδεχόμενο. Ο Ισπανός είχε 2 γκολ και 1 ασίστ με το “τριφύλλι”.
Χουάνκαρ: Ο Ισπανός ήρθε από τη Μάλαγα και αναβάθμισε τη θέση, σε σχέση με τον Ινσούα. Ο 30χρονος αμυντικός διακρίθηκε για την ταχύτητά του και τις εξαιρετικές του σέντρες. Κατάφερε να μοιράσει 4 ασίστ τη φετινή σεζόν, ενώ είχε εντολή να μην περνάει τη σέντρα!
Γιοάν Μολό: Επί Δώνη – Πογιάτος ήταν “ξεγραμμένος”, ωστόσο ο Μπόλονι βρήκε το κουμπί του. Ο Γάλλος άλλαξε θέση και έκανε μερικά εξαιρετικά παιχνίδια ως δεξιός μπακ. Θα μπορούσε να παραμείνει ως μία εναλλακτική λύση τόσο ως εξτρέμ, όσο και ως δεξιός μπακ, αρκεί ο επόμενος προπονητής να μπορέσει να διαχειριστεί την…ιδιαίτερη προσωπικότητα του Γάλλου. Φέτος είχε μία ασίστ με τα “πράσινα”.
Δημήτρης Κουρμπέλης: Είναι, δυστυχώς, ευπαθής στους τραυματισμούς, με αποτέλεσμα (και) φέτος να χάσει μεγάλο μέρος της σεζόν, ωστόσο όταν είναι καλά κάνει τη διαφορά στους χαφ. Η απουσία του αρχηγού φάνηκε, ενώ μπορεί να δώσει λύσεις και ως στόπερ. Φέτος σκόραρε μία φορά.
Μαουρίσιο: Από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, μεταγραφές του καλοκαιριού. Ο Βραζιλιάνος χαφ ήρθε ως ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και έκανε αμέσως τη διαφορά στην ομάδα. Φυσικά “κλάταρε” από ένα σημείο και μετά καθώς ήταν ιδιαίτερα άτυχος (δεν έκανε προετοιμασία, είχε ταλαιπωρηθεί με τον κορωνοϊό, έπαθε ρήξη μηνίσκου), ενώ και ο Μπόλονι τον “έσκαγε” αγωνιστικά. Φέτος είχε 1 ασίστ και 2 γκολ με τα “πράσινα”.
Σεχ Νιάς: Η καλύτερη μεταγραφή από αυτές που έφερε ο Πιέρ Ντρεοσί. Ο νεαρός έδειξε ότι έχει όλο το μέλλον μπροστά του, καθώς έκανε εξαιρετικά παιχνίδια ως χαφ. Δεν ήταν καλός ως στόπερ, αλλά αυτό φάνηκε να οφείλεται σε έλλειψη εμπειρίας / παιχνιδιών. Φυσικά, η παραμονή του εξαρτάται από την Λιλ (στην οποία ανήκει) και τον επόμενο προπονητή.
Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος: Από τις μεγάλες αποκαλύψεις της σεζόν, ο νεαρός χαφ άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και καθιερώθηκε στον Παναθηναϊκό κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Μέτρησε μία ασίστ φέτος και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να τον βλέπουμε στα “πράσινα”.
Λούκας Βιγιαφάνιες: Περίεργη χρονιά για τον Αργεντινό, η αξία του όποιου -όμως- είναι γνωστή. Ταλαιπωρήθηκε και αυτός από τον COVID, ενώ είχε ουκ λίγες συγκρούσεις με τον Μπόλονι. Ως “8άρι” δεν απέδωσε και δεν θα αποδώσει και ποτέ, ωστόσο έκανε κάποια καλά παιχνίδια ως δεκάρι και ως εξτρέμ. Τρεις ασίστ και δύο γκολ ο φετινός απολογισμός του.
Ανδρέας Αθανασακόπουλος: Ο νεαρός μεσοεπιθετικός έκανε φέτος το ξεπέταγμά του και έδειξε καλά στοιχεία. Θα μπορούσε να παραμείνει για να πάρει παραπάνω χρόνο συμμετοχής του χρόνου, ή -έστω- να δοθεί κάπου δανεικός για να πάρει τις απαραίτητες εμπειρίες.
Τάσος Χατζηγιοβάνης: Ο 24χρονος εξτρέμ πραγματοποίησε μία μετριότατη σεζόν. Ήταν άφαντος στο πρώτο μισό της σεζόν, ενώ είχε κάποια καλά παιχνίδια στο δεύτερο μισό της. Φέτος είχε 3 γκολ και 5 ασίστ, ενώ έδειξε να έχει βελτιώσει τις αντοχές και τα τρεξίματά του στο γηπέδο. Δυστυχώς, δεν έχει δουλέψει καθόλου στα τελειώματα, στις σέντρες και στο να…βλέπει γήπεδο. Βασικές αρχές για έναν εξτρέμ. Παραμένει, ωστόσο, σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας και για αυτό πρέπει να πραμείνει και του χρόνου ή να πουληθεί αν δεν ανανεώσει το συμβόλαιό του (λήγει το 2022).
Αϊτόρ: Από τους πιο αδικημένους της φετινής σεζόν. Δε βοηθήθηκε καθόλου από το αντιποδόσφαιρο του Μπόλονι, ενώ πάνω που άρχισε να βρίσκει ρυθμό και να παίζει καλά (στο τέλος του 2020) ξαφνικά…παραγκωνίστηκε. Παίκτης με 24 γκολ και 18 ασίστ σε 60 συμμετοχές στην Ολλανδία με την Τβέντε δε γίνεται να είναι…”άμπαλος” και απέδειξε πως από τους “πράσινους” εξτρέμ έχει -αυτή τη στιγμή- την καλύτερη τεχνική και το καλύτερο τελείωμα. Θα θέλαμε να τον δούμε σε μία…κανονική σεζόν, ενός νορμάλ (ευελπιστούμε) Παναθηναϊκού. Τρεις ασίστ και τρία γκολ ο φετινός απολογισμός του.
Φεντερίκο Μακέντα / Καρλίτος: Δυστυχώς ή ευτυχώς και οι δύο δε γίνεται να συνυπάρξουν. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει συμβόλαιο μισό εκατομμυρίου ευρώ στον πάγκο. Και οι δύο είναι καλοί παικτές. Ο Ιταλός που έφαγε αρκετά καψώνια από τον Μπόλονι φέτος έκανε 10 γκολ και 1 ασίστ και ήταν ξανά ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σε μία αρκετά περιέργη χρονιά. Από την άλλη, ο Ισπανός βασανίστηκε πάρα πολύ και από τον Πογιάτος και από τον Μπόλονι. Είτε έπαιζε εξτρέμ, είτε δεκάρι στα περισσότερα φετινά του ματς. Πάνω που είχε αρχίσει να βρίσκει ρυθμό ως φορ τον Οκτώβρη ξαφνικά έμεινε στον πάγκο για να παίζουν οι Ιωαννίδης – Καμπέτσης! Κατά τους μήνες της άνοιξης ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση φέρνοντας τον μάνατζέρ του στην Αθήνα για να ψάξει να αποδεσμευτεί το καλοκαίρι αν δεν υπολογίζεται ως βασικός. Φέτος είχε 6 γκολ και 1 ασίστ. Δεδομένα είναι φορ κουτιού, ενώ κάνει καλύτερες κινήσεις μέσα στην περιοχή από τον Μακέντα. Έχει γενικότερα καλύτερη τεχνική και καλύτερα τελειώματα από τον Ιταλό, ωστόσο ο πρώην φορ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάνει περισσότερες δουλειές στο γήπεδο (ασίστ, ανοίγει διαδρόμους για εξτρέμ που συγκλίνουν, μαρκάρει περισσότερο). Δύσκολος γρίφος για τον επόμενο προπονητή.
Φώτης Ιωαννίδης: Ο 21χρονος φορ έδειξε πως αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα πρότζεκτς του Παναθηναϊκού. Δεν είναι ακόμα στο επίπεδο να παίζει βασικός στον Παναθηναϊκό, αλλά αν δουλέψει δείχνει πως μπορεί να φτάσει σε καλό επίπεδο σαν παίκτης. Σκόραρε τέσσερις φορές φέτος.
Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Τον αγνοούσε επιδεκτικά ο Πογιάτος, ενώ όταν άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής με τον Μπόλονι ζήτησε να αποχωρήσει. Έκανε 1 γκολ και 1 ασίστ με τον Παναθηναϊκό φέτος. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού τον αγαπάει και τον πιστεύει και όλοι θέλουμε να τον δούμε να συνεχίζει στα “πράσινα” αν η Φορτούνα δεν ενεργοποιήσει την ρήτρα αγοράς του.
Αυτοί που πρέπει να επαναξιολογηθούν το καλοκαίρι:
Αχιλλέας Πούγγουρας: Αν δεν είχαμε δει τη δεύτερη σεζόν του με τον Δώνη, θα τον είχαμε στη λίστα με τους παίκτες που πρέπει να φύγουν. Ο Έλληνας στόπερ φέτος δεν ήταν καλός, έδειξε να μην έχει συγκέντρωση, να βγάζει νεύρα και λάθη και να έχει χάσει τη χημεία με την ομάδα αγωνιστικά. Η άποψή μας είναι οτί η ομάδα χρειάζεται ένα τρίτο στόπερ επιπέδου για να πλαισιώσει τους Βέλεθ και Σένκεφελντ. Ωστόσο παραμένει αμφίβολο το αν ο Πούγγουρας θα δεχόταν να μείνει ως τέταρτος CB. Αν ο επόμενος προπονητής εισηγηθεί την απόκτηση στόπερ, τότε η θέση του μόνο σίγουρη δε θα πρέπει να θεωρείται. Σκόραρε ένα γκολ φέτος.
Γιουνούς Σανκαρέ: Ο Σενεγαλέζος χαφ ήρθε τον Γενάρη και έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με τα “πράσινα”. Δείχνει ότι είναι παίκτης που ξέρει πότε πρέπει να πατήσει περιοχή. Μυρίζεται το γκολ, κάνει καλές κινήσεις στο επιθετικό τρίτο και έχει καλή πρώτη πάσα. Ωστόσο, είναι ίσως ο πιο αργός παίκτης στο “πράσινο” ρόστερ. Δεν είναι ιδιαίτερα…ταχυδυναμικός και δεν ταιριάζει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Θα μπορούσε να παραμείνει ως λύση πάγκου (αφού ούτως ή άλλως συνεχόμενα 90λεπτα δε δείχνει να μπορεί να βγάλει), ωστόσο ο επόμενος προπονητής θα είναι αυτός που θα κληθεί να αποφασίσει. Φέτος είχε 3 γκολ και 1 ασίστ με τα πράσινα.
Γιάννης Μπουζούκης: Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η καριέρα του νεαρού μεσοεπιθετικού μετά την θετικότατη πρώτη του σεζόν με τα “πράσινα” υπό τις οδηγίες του Γιώργου Δώνη. Την περσινή σεζόν ήταν πολύ μέτριος, ενώ φέτος δεν αγωνίστηκε αρκετά. Ειχε 1 ασίστ φέτος. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η περίπτωσή του το καλοκαίρι.
Σαβιέρ: Ήταν από τους καλύτερους στα “πράσινα” φιλικά, ενώ το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν το καλύτερό του με τα “πράσινα”. Εκεί όμως τραυματίστηκε και έκτοτε δεν τον είδαμε ξανά στο γήπεδο! Στο ενδιάμεσο από τα φιλικά του καλοκαιριού ως και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είχε μάλλον γλυκόπικρη γεύση με σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του Πορτογάλου. Καλό θα ήταν να κριθεί το καλοκαίρι.
Αργύρης Καμπετσής: Πήρε αρκετό χρόνο με τον Μπόλονι, όπου έβαλε 3 γκολ και έδωσε και μία ασίστ. Μαχητικός. Μαρκάρει, πιέζει και είναι και αρκετά γρήγορος για το ύψος του. Ωστόσο, φορ χωρίς καλά τελειώματα και χωρίς συνέπεια δε γίνεται. Δυστυχώς μετά από τρεις σεζόν δε δείχνει να έχει βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι. Θα μπορούσε να παραμείνει ως εναλλακτική λύση.
Χουάν Περέα: Ο θηριώδης Κολομβιανός πήρε μπόλικο χρόνο συμμετοχής στον Βόλο παίζοντας κυρίως ως εξτρέμ (3 γκολ και 1 ασίστ σε 31 παιχνίδια). Βελτίωσε κάποια από τα στοιχεία του παιχνιδιού του, ενώ ο συνδυασμός ύψους – δύναμης – ταχύτητας που έχει είναι εντυπωσιακός. Έχει -και αυτός- τακτικά ζητήματα και “θεματάκια” με τα τελειώματα. Μοιάζει δύσκολο να βρει χρόνο στον Παναθηναϊκό της επόμενης περιόδου, ωστόσο του αξίζει μία ευκαιρία στην προετοιμασία.
Δημήτρης Κολοβός: Στον Παναθηναϊκό πραγματοποίησε μία αρκετά κακή σεζόν και δεν κατάφερε να δικαιολογήσει την απόκτησή του πέρσι με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να αποχωρήσει για την Σερίφ στη Μολδαβία. Εκεί έχει εντυπωσιακά νούμερα (11 γκολ και 7 ασίστ σε 23 παιχνίδια) και αξίζει να του δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει τι αξίζει στην καλοκαιρινή προετοιμασία.
Αυτοί που πρέπει να αποχωρήσουν:
Βασίλης Ξενόπουλος: Μετά από πέντε συμμετοχές με το “τριφύλλι”, στις 4 εκ των οποίων έκανε κάποια κραυγαλέα λάθη που είτε κόστισαν, είτε όχι, θεωρούμε πως ο Έλληνας κίπερ δεν έχει κάτι παραπάνω να δώσει στην ομάδα. Είναι 23 ετών, συνεπώς δεν είναι πια “ανερχόμενος”. Ίσως θα ήταν καλύτερο η ομάδα να αποκτήσει κάποιον έμπειρο (όπως ήταν ο Κοτσόλης παλιότερα) για τον ρόλο του 3ου τερματοφύλακα.
Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης: Αν και επί Δώνη είχε μία σχετική άνοδο στην απόδοση του, η επιστροφή του από τον τραυματισμό του φέτος ήταν..τραυματική με τον 23χρονο μπακ να είναι κακός όποτε αγωνίστηκε. Δυστυχώς ίσως είναι καλύτερο να έρθει ένας παίκτης ένα σκαλί πάνω από τον Έλληνα αμυντικό για να “ζευγαρώσει” με τον Χουάνκαρ.
Φακούντο Σάντσες: Για διακόσια χιλιάρικα τον λες και τίμιο! Θα μπορούσε να είναι μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική για τη θέση του δεξιού μπακ, αλλά σε καμία περίπτωση να μείνει ως βασικός. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα δεξί μπακ -τουλάχιστον- επιπέδου Γιόχανσον. Φέτος είχε μία ασίστ με τον Παναθηναϊκό.
Γιασίν Αγιούμπ: Η απόκτησή του είχε προοπτική λόγω ηλικίας και μερικών καλών σεζόν στην Ολλανδία. Ο Μαροκινός όμως μας έδωσε να καταλάβουμε το γιατί η Φέγενορντ άφησε παίκτη με τέτοιο βιογραφικό να έρθει τσάμπα. Δεν έκανε τη διαφορά στον Παναθηναϊκό, ενώ και οι 480 χιλιάδες ευρώ είναι πολλές για να κάθονται στον πάγκο.
Δημήτρης Σερπέζης: Ο Πογιάτος τον υπολογίζε περισσότερο από τον Μπόλονι, ωστόσο δεν έδειξε να μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Του έχει ζητηθεί να βρει ομάδα και να αποχωρήσει.
Γένι Ενγκμπαγκοτό: Το ντεμπούτο του Κονγκολέζου χαφ (κόντρα στον Ατρόμητο) ήταν ενθαρρυντικό, ωστόσο αυτό ήταν και το highlight του με τον Παναθηναϊκό. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός πέρα από τρέξιμο, αντοχές και βοήθεια στο αμυντικό τρίτο δεν προσφέρει κάτι άλλο. Έχει κάκιστα τελειώματα, κακό passing game, ενώ ούτε και οι σέντρες του μας θάμπωσαν.
Βαγγέλης Θεοχάρης: Ο 23χρονος έχει βρει ρόλο στον Λεβαδειακό όπου είναι δανεικός, ωστόσο δε δείχνει να είναι για το επίπεδο του Παναθηναϊκού. Δε θα μπορέσει να βρει χρόνο την επόμενη σεζόν και λογικά θα αποχωρήσει.
Τι χρειάζεται η ομάδα:
Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Σίγουρα με γυμνό μάτι φαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης με έναν έμπειρο αναπληρωματικό τερματοφύλακα, έναν βασικό δεξιό μπακ, έναν αναπληρωματικό αριστερό χαφ, ένα στόπερ, έναν φορ, κάνα δυο χαφ (ανάλογα τι θα γίνει και με τον Νιάς) και έναν εξτρέμ επιπέδου που θα σκοράρει και θα μοιράζει ασίστ με μεγάλη συχνότητα (όπως ο Μεντόζα που ήθελε η ομάδα τον Γενάρη ή ο Εμποκού). Φυσικά όλα θα ξεκαθαρίσουν με την έλευση του νέου προπονητή.
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- «Αυτό θα είναι το όνομα το ΟΑΚΑ - Τόσα χρήματα θα πάρει ο Παναθηναϊκός»
- Μπόγρης: «Κοινωνικά και μπασκετικά σιχάματα στη Μακάμπι που έδωσαν τον Γκάμπριελ» (vid)
- Βόμβα: «Πιθανό να φορέσει πράσινη φανέλα ο Βασίλιε Μίσιτς» (vid)
- Γιαννακόπουλος: Αινιγματικό μήνυμα σε Μπετσίροβιτς!
- Λεσόρ: Οι «χρυσές» απολαβές στο νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό