Άθλος σαν εκείνους της Ρεάλ στη Μαδρίτη (vid)

Άθλος σαν εκείνους της Ρεάλ στη Μαδρίτη (vid)

Σαν σήμερα ο Παναθηναϊκός πετύχαινε την μεγαλύτερη ανατροπή της ιστορίας του πετώντας την ουγγρική Χόνβεντ εκτός ΟΥΕΦΑ, διαλύοντάς την 5-1, υπερκαλύπτοντας το 2-5 του πρώτου αγώνα.

Σαν σήμερα ο Παναθηναϊκός πετύχαινε την μεγαλύτερη ανατροπή της ιστορίας του πετώντας την ουγγρική Χόνβεντ εκτός ΟΥΕΦΑ, διαλύοντάς την 5-1, υπερκαλύπτοντας το 2-5 του πρώτου αγώνα.

Εκείνο το αποτέλεσμα παραλληλίστηκε με τους θριάμβους της Ρεάλ Μαδρίτης του Μπουντραγκένιο, του Μίτσελ και του Σαντιλιάνα που τη δεκαετία του ’80 έκανε στα νοκ άουτ ματς των τότε ευρωπαϊκών διοργανώσεων ανατροπές που δεν έχει ξαναδεί κανείς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, δημιουργώντας τον μύθο του «Μπερναμπέου».

Εκείνα τα χρόνια στην ΕΡΤ οι μεταδόσεις των παιχνιδιών των ξένων ομάδων που διεκδικούσαν τα τρόπαια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ξεκινούσαν μετά τον Μάρτιο και μόνο όταν είχαν αποκλειστεί οι δικές μας.

Για τέσσερα-πέντε χρόνια, από το 1984 μέχρι το 1989, όλοι σχεδόν παρακαλούσαμε η Ρεάλ να χάσει το πρώτο ματς στα προημιτελικά, ώστε να δούμε την αντίδρασή της στο «Μπερναμπέου».

Οι μεταμορφώσεις της συγκεκριμένης ομάδας ήταν απίστευτες. Το 1984 στο Κύπελλο UEFA είχε κάνει τρεις ανατροπές: είχε χάσει 3-1 από τη Ριέκα και την κέρδισε 3-0, 3-0 από την Αντερλεχτ και την κέρδισε 6-1, 2-0 από την Ιντερ και την κέρδισε 3-0 πριν κατακτήσει το τρόπαιο επικρατώντας στον διπλό τελικό της εκπληκτικής Βιντεότον. Το 1985 συνέχισε το βιολί της ανατρέποντας στην ίδια διοργάνωση αρχικά την ήττα με 1-0 από την ΑΕΚ, που κέρδισε 5-1 και στη συνέχεια τις ήττες από την Γκλάντμπαχ (1-5 και 4-0!) και πάλι την Ιντερ, μόνιμο θύμα της!

Είχε χάσει 1-3 στο «Σαν Σίρο» και κέρδισε 5-1 στο «Μπερναμπέου», στο οποίο έβαλε και 5 γκολ στην Κολωνία στον τελικό! Ενα χρόνο μετά σταμάτησε στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών, χάνοντας στη Γερμανία από την Μπάγερν, έχοντας ανατρέψει πάλι τρεις εις βάρος της ήττες σε πρώτο παιχνίδι: οι Γιούνγκ Μπόις, η Γιουβέντους και ο Ερυθρός Αστέρας δεν άντεξαν στο «Μπερναμπέου» να υπερασπιστούν τις νίκες τους με 1-0, 1-0 και 4-2 αντίστοιχα!

Αυτή την απίστευτη ομάδα ουσιαστικά τη σταμάτησε η Μίλαν του Σάκι, όταν τη σκόρπισε με 5-0 στο «Σαν Σίρο» στον ημιτελικό του Πρωταθλητριών του 1988-89. Ποιο ήταν το μυστικό εκείνης της ομάδας; Νομίζω το ότι έπαιζε στην έδρα της με το πόδι στο γκάζι, πιστεύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Εκεί, μπροστά στο πάντα απαιτητικό αλλά και ζεστό κοινό της, η «Βασίλισσα» μεγαλουργούσε ξεχνώντας τα αμυντικά της προβλήματα που εκτός έδρας τη φρέναραν.

Ε, ο Παναθηναϊκός της σεζόν 1987-1988 είχε όλα τα παραπάνω: Καταπληκτική επίθεση (Σαραβάκος, Δημόπουλος) χαφάρες (Αντωνίου, Γεωργακόπουλος, Βλάχος, Ρότσα, που να μην είχε σπάσει το πόδι του ο Ζάετς), μορφές στην άμυνα (Μήνου, Σαργκάνης, Μαυρίδης) που όμως παραβιαζόταν συχνά και ένα κοινό που μετέτρεπε το ΟΑΚΑ σε κόλαση. Μονάχα η Μπριζ γλίτωσε εδώ μέσα, σε δύο παιχνίδια όπου η ατυχία και η διαιτησία στέρησαν από το κλαμπ καλύτερη πορεία και (γιατί όχι ; ) την παρουσία του σε έναν ακόμα τελικό.

Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News