Ένα 24ωρο ποδοσφαιρικής λογικής

Ένα 24ωρο ποδοσφαιρικής λογικής

Ο Νότης Καμπέρης σχολιάζει το… 24ωρο επαγρύπνησης του Γιάννη Αλαφούζου, υπογραμμίζει την επαναφορά της λογικής που χάθηκε επί ημερών Τσάβι Ρόκα και χαιρετίζει τις απόφασεις της πρόσληψης του Λάσλο Μπόλονι και της μεταγραφής του Μαουρίσιο.

Ο Ελληνοαμερικανός ζωγράφος, Κίμων Νικολαϊδης, είχε πει κάποτε πως «όσο πιο γρήγορα κάνεις τα πρώτα σου 5.000 λάθη, τόσο πιο γρήγορα θα είσαι σε θέση να τα διορθώσεις».

Ο χρόνος είναι σημαντικός στο ποδόσφαιρο και ο Γιάννης Αλαφούζος ενήργησε αστραπιαία με τρεις κινήσεις «ματ» εκτός των γραμμών του γηπέδου («έξοδος» Πογιάτος – Ρόκα, ερχομός Μπόλονι) και μιας εντός (Μαουρίσιο) σε ένα 24ωρο ποδοσφαιρικής λογικής. Αφενός, συνειδητοποίησε πως εξαπατήθηκε από τους ανθρώπους που πλαισίωσαν το ανδρικό τμήμα, αφετέρου, δείχνει να κατανόησε πως είναι σκληρό να σε εξουσιάζει κάποιος κατώτερος.

Ο Τσάβι Ρόκα τοποθέτησε τον Παναθηναϊκό κάτω από την γραμμή της λογικής. Υπήρξε η… σπίθα που άναψε τη φωτιά με τον Γιώργο Δώνη, «τελείωσε» τους Ινσούα και Γιόχανσον, κατέληξε σε έναν άπειρο προπονητή αγνοώντας το «βάρος» του πράσινου πάγκου και το χειρότερο… είπε και ψέμα(τα;) για τον νεοαποκτηθέντα Βραζιλιάνο μέσο («έκλεισε» στις 400 χιλιάδες, ο Ρόκα ενημέρωσε περί… εκατομμυρίου!).

Όπως απεδείχθη, ο μεγαλομέτοχος αντιμετώπισε το θέμα προπονητή με κριτήριο την ηλικία, τουτέστιν, την εμπειρία. Πρόσχαρος άνθρωπος ο Πογιάτος, εργατικός, ορεξάτος, με θέληση, ονειροπόλος αλλά η απειρία του τα «σκέπασε» όλα σε ένα σωματείο σαν τον Παναθηναϊκό. Το ανέφερα και αμέσως μετά, το τρίτο «χαστούκι» από τον Άρη πως η λύση της συνεργασίας μαζί του αποτελούσε «μονόδρομο».

Ένα 24ωρο ποδοσφαιρικής λογικής

Από τον «beginner» στο μπλοκ των τεχνικών ποδοσφαίρου, προσελήφθη ένας «πατέρας» της προπονητικής, ο Λάσλο Μπόλονι. Υπήρξε πρωταθλητής Ευρώπης σαν ποδοσφαιριστής με την Στεάουα το 1986 (παρουσία του Γιώργου Βαρδινογιάννη για τη… σύμπτωση), ενώ σαν κόουτς έχει κατακτήσει – μεταξύ άλλων – το πρωτάθλημα Πορτογαλίας το 2002 με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και το αντίστοιχο του Βελγίου το 2009 με την Σταντάρ Λιέγης («ψηφίστηκε» και ο καλύτερος της χώρας). «Έβγαλε» τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Ραφαέλ Βαράν!

Αξίζει να ρίξει κανείς και μια «ματιά» στις επιδόσεις του ΠΑΟΚ επί Μπόλονι τη σεζόν 2011-2012. Το κυριότερο… πρωτιά σε όμιλο του Europa League με Τότεναμ (την κέρδισε 1-2 στην Αγγλία), Ρούμπιν Καζάν και Σάμροκ Ρόβερς. Τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος (14-8-8 N-I-H) στην κανονική διάρκεια και έφτασε μέχρι τους «8» του Κυπέλλου (αποκλείστηκε από τον Ατρόμητο, έβγαλε εκτός νωρίτερα την ΑΕΚ). Άλλη μία «πράσινη» σύμπτωση… ο διάδοχός του Ρουμάνου στον «Δικέφαλο» ήταν ο Γιώργος Δώνης.

Ένα 24ωρο ποδοσφαιρικής λογικής

Κλείνω αυτήν την παρένθεση με τα ενδιαφέροντα στοιχεία από την πλούσια βιογραφία του Μπόλονι. Αν έδρασαν κάπου… ευεργετικά τα στραβά αποτελέσματα των πρώτων αγωνιστικών, αυτό συνέβη στην ανάδειξη του «κενού» στα χαφ. Ο Μαουρίσιο μπορεί να συμπληρώσει επάξια βάσει χαρακτηριστικών τον Κουρμπέλη. Πέραν των ανασταλτικών ικανοτήτων, πατάει περιοχή και σκοράρει. Εκτελεί, επίσης, φάουλ και διακρίνεται για το ωραίο μακρινό σουτ.

Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τη διακοπή του πρωταθλήματος για τα παιχνίδια του Nations League με τον καλύτερο τρόπο. Το εκτός με τον ΟΦΗ εξ’αρχής, δεν θα ήταν εύκολο, αλλά η καλυτέρευση των συνθηκών στο Τριφύλλι είναι ενθαρρυντική.

Υ.Γ Ο Βιγιαφάνες δεν έπαιξε ποτέ υπό τις οδηγίες του Πογιάτος. Όπως καταλαβαίνει κανείς, πρόβλημα…

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News