Με γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου η νέα εκδοχή του σχεδίου, αλλά και με μεγάλη προσοχή για να μην υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση από το νόμο, που θα έδινε «πάτημα» για προσφυγές. Κρίσιμες εξελίξεις μέσα στον Μάιο.
Στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων αναφορικά με τη μεγαλύτερη παρέμβαση αστικής ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας, ύψους της τάξεως των 200 – 250 εκατ. ευρώ, προσβλέπουν οι εμπλεκόμενοι φορείς το τελευταίο διάστημα.
Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που προωθεί ως επικεφαλής επενδυτών το έργο της ανάπτυξης τόσο του ποδοσφαιρικού γηπέδου, όσο και του γηπέδου μπάσκετ, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ο Δήμος Αθηναίων, το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι δύο τράπεζες που διατηρούν συμφέροντα στην περιοχή, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, και ο αμερικανικός όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Hines, με τον οποίο οι τελευταίες έχουν συνάψει MOU (Μνημόνιο Συναντίληψης) για την εκμετάλλευση του πρώην εμπορικού κέντρου της Μπ. Βωβός.
Στόχος όλων των πλευρών είναι να οριστικοποιήσουν το επενδυτικό σχέδιο και το πλάνο δράσης για την υλοποίησή του, ώστε να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό μοχλό την περίοδο που θα ακολουθήσει, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό «σοκ», που να βοηθήσει την οικονομία της χώρας να ανακάμψει όσο το δυνατόν ταχύτερα και ταυτόχρονα να περιοριστούν τυχόν απώλειες θέσεων εργασίας στο ελάχιστο.
Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, πριν από από περίπου μία εβδομάδα, μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς θέλησε να καταδείξει την βούληση όλων των πλευρών να προχωρήσουν. Όπως ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, «απαιτούνται σοβαρές αποφάσεις και καλά σχεδιασμένες κινήσεις που θα διασφαλίσουν το έργο σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να ορίσουμε τα επόμενα βήματα. Η αλήθεια είναι πως η υγειονομική κρίση πήγε πίσω τις εξελίξεις, αλλά σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Θωράκιση από προσφυγές
Το κρισιμότερο στοιχείο θα είναι η σωστή ωρίμανση του σχεδίου και η «θωράκισή» του από τυχόν νέες προσφυγές, οι οποίες έχουν πλήξει καίρια κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής, που μέχρι και σήμερα παραμένει υποβαθμισμένη. Μόλις κατέστη σαφές ότι ο Βοτανικός φαντάζει ως η καταλληλότερη επιλογή για την ανάπτυξη των νέων γηπέδων του Παναθηναϊκού, επιχειρήθηκε η αναβίωση του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης, βάσει του οποίου, ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να αξιοποιήσει την περιοχή του Βοτανικού και, σε αντάλλαγμα, θα εισφέρει το υφιστάμενο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας (Απόστολος Νικολαΐδης), το οποίο θα κατεδαφιστεί και μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, μέσω της νοητής ένωσής του με τα Προσφυγικά, που βρίσκονται απέναντι. Αυτά ορίζονται στο νόμο για την Διπλή Ανάπλαση, ο οποίος έχει την έγκριση του ΣτΕ και έτοιμες χρήσεις, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η αδειοδότηση.
Το πρόβλημα έγκειται στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προσθήκη και του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, το οποίο για να «χωρέσει» πολεοδομικά, απαιτούνται περικοπές από άλλες κατασκευές, τόσο του Δήμου Αθηναίων, όσο και του ίδιου του ποδοσφαιρικού γηπέδου, η χωρητικότητα του οποίου αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς. Στόχος είναι να μην γίνει καμία υπέρβαση του υφιστάμενου συντελεστή και ταυτόχρονα το όλο σχέδιο να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο.
Εφόσον λυθεί η παραπάνω «εξίσωση», τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει κάποια πολεοδομική εμπλοκή με προσφυγές, καθώς, το νέο σχέδιο θα «πατά» πάνω στα όσα ορίζονται από το νόμο για την Διπλή Ανάπλαση, που όπως αναφέρθηκε έχει ήδη την έγκριση του ΣτΕ.
Η υπόθεση του εμπορικού κέντρου
Τα παραπάνω ασφαλώς κι ενδιαφέρουν σφόδρα και την Hines, αλλά και τις τράπεζες, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους το πρώην εμπορικό κέντρο της Μπ. Βωβός, μετά την κατάρρευση της τελευταίας. Βάσει των όσων ορίζονται στην Διπλή Ανάπλαση, για να μπορέσει να προχωρήσει και το εμπορικό κέντρο, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση κατεδάφισης του υφιστάμενου γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αρμόδιος για την έκδοση της οποίας είναι ο Δήμος Αθηναίων. Μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή αποφεύγει να χορηγήσει τέτοια άδεια, καθώς επιθυμεί και την συναίνεση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ο οποίος εκμεταλλεύεται το γήπεδο και μέχρι σήμερα, προφανώς και αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιο χειροπιαστό πλάνο για την κατασκευή του νέου γηπέδου. Μόλις αυτό προχωρήσει, τότε είναι σαφές ότι θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες.
Σε αυτή την περίπτωση, η Hines, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Alpha Bank, που έχει αναλάβει την προετοιμασία του σχεδίου για το εμπορικό κέντρο, θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο της. Μάλιστα, αυτό δεν πρόκειται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την επικείμενη οικονομική ύφεση, καθώς αφενός μεν εκτιμάται ότι αυτή θα είναι βραχύβια, αφετέρου δε, όπως αποδείχθηκε από την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, τα εμπορικά κέντρα αποδείχθηκαν μία από τις ανθεκτικότερες κατηγορίες ακινήτων, σημειώνοντας αξιόλογες επιδόσεις, παρά την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Πηγή: businessdaily.gr
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Πρωτοσέλιδα 11/1: 12 εκατ. ευρώ χωρίς ΝΒΑ out σε Ναν!
- Γιαννακόπουλος: «Σιωπή πριν από την καταιγίδα» (pic)
- Παναθηναϊκός μεταγραφές: Ο φορ που χάθηκε και οι άλλες θέσεις
- «Ο Μίσιτς δεν πιστεύω ότι θα έρθει στον Παναθηναϊκό. Μου θυμίζει περίπτωση Χεζόνια»
- Παπαθεοδώρου: Τα σενάρια με Ναν - Όλα τα δεδομένα για το NBA out