Μήπως τελικά φταίμε και εμείς;

Μήπως τελικά φταίμε και εμείς;

Η πιο ιστορική ομάδα της Ελλάδας, είναι αδιαμφισβήτητα ο Παναθηναϊκός. Μπορεί η εικόνα των «πράσινων» τα τελευταία χρόνια να μην έχει καμία σχέση με την ένδοξες μέρες του παρελθόντος, αλλά η ιστορία του συλλόγου είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Το τριφύλλι αντιμετωπίζει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερα προβλήματα, ακολουθώντας ένα δρόμο χωρίς διακρίσεις και τρόπαια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει να προσθέσει Ευρωπαϊκή νίκη στο ενεργητικό του πάνω από τέσσερα χρόνια. Μήπως όμως τελικά φταίμε και εμείς λίγο; Γράφει ο Γιώργος Μπαλαχάμης.

Τα χρόνια της κρίσης

Βασικός πυλώνας για κάθε σύλλογο που στοχεύει σε επιτυχίες είναι η αρμονική συνύπαρξη οπαδών, διοίκησης και παικτών-τεχνικής ηγεσίας  . Το τριφύλλι έχει σταθεί πολύ τυχερό σε αυτό τον τομέα, ιδιαίτερα δε σε ότι άφορα το κομμάτι των οπαδών του .  Οι φίλοι των «πράσινων» πρόσφεραν αγάπη, δύναμη και πάθος στην ομάδα της καρδιάς τους. Ο Παναθηναϊκός στο πρόσφατο παρελθόν χάριζε χαμόγελα, εκπλήρωνε όνειρα και έστελνε του οπαδούς στα ουράνια με τα κατορθώματά του.

Όταν η οικονομική κρίση έκανε την εμφάνισή της δημιουργήθηκαν πολλά εμπόδια που κλόνισαν -έως ένα βαθμό- τις σχέσεις μεταξύ οπαδών και συλλόγου. Τα νέα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν είχαν άμεση επίδραση στην απόδοση του Παναθηναϊκού. Αντίστοιχα όμως επηρέασαν και την ζωή των φίλων των «πράσινων». Η μόνη χαρά για πολλούς εξ’ αυτών, ήταν μία διάκριση της λατρεμένης τους ομάδας. Το τριφύλλι όμως τα τελευταία χρόνια μένει μακριά από διακρίσεις και επιτυχίες. Αποτέλεσμα; Ο κόσμος άρχισε να αντιδρά…

Το μπάσιμο του Αλαφούζου

Η πρώτη προσπάθεια για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στις επιτυχίες έγινε με το τριετές πλάνο που εφάρμοσε ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο νυν πρόεδρος του Παναθηναϊκού σε συνεργασία με τον Γιάννη Αναστασίου, έθεσαν ως στόχο να ανεβάσουν και πάλι το επίπεδο στο τριφύλλι. Το μεγάλο στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουν ξεκίναγε από τις ακαδημίες. Πολλοί νεαροί παίκτες πήραν το εισιτήριο για την πρώτη ομάδα. Αρκετοί από αυτούς απέδειξαν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του συλλόγου. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου. Αυτή η διάκριση όμως δημιούργησε αρκετά προβλήματα στο τριφύλλι.

Πλέον ο πήχης είχε ανέβει. Οι μεγαλωμένοι με τίτλους και Ευρωπαϊκές πορείες οπαδοί των πρασίνων, βλέποντας το έμψυχο δυναμικό της ομάδας σε καλή κατάσταση, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Όμως αυτό είχε αρνητική επίδραση στο τριφύλλι. Οι πολλοί νέοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν είχαν την εμπειρία να διαχειριστούν αυτή την πίεση, με αποτέλεσμα να γυρίσει μπούμερανγκ.

Οι άσχημες εμφανίσεις των «πρασίνων» δημιούργησαν την ανάγκη για αλλαγή στον πάγκο της ομάδας. Ο Αντρέα Στραματσόνι αντικατέστησε τον Γιάννη Αναστασίου. Κατά την παρουσία του Ιταλού τεχνικού η διοίκηση του Παναθηναϊκού ρίσκαρε ενώ παράλληλα έγιναν αρκετά ανοίγματα. Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά και την κατάκτηση του Κυπέλλου, το αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα ήταν πάντα ίδιο.

Ουδείς Αλάνθαστος

Τα λάθη δεν έλειψαν από τον Παναθηναϊκό… Λάθη στα οποία υπέπεσε η διοίκηση, η τεχνική ηγεσία ακόμα και οι οπαδοί . Με την πράσινη φανέλα αγωνίστηκαν αρκετοί ξένοι ποδοσφαιριστές, οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν επαγγελματίες σε ήθος και προσφορά. Κάποιοι εξ αυτών δεν τίμησαν την φανέλα με το τριφύλλι. Πέραν του οικονομικού σκέλους πέρασαν και δεν ακούμπησαν, μη αντιλαμβανόμενοι το ειδικό βάρος της φανέλας που φοράνε.

Οι δύσκολες εποχές που ζούμε έχουν εξαντλήσει την υπομονή των φίλων του συλλόγου. Οι αρνητικές αγωνιστικές εικόνες που αντικρίζουν συχνά πυκνά, έχουν δημιουργήσει «πληγές», τις οποίες περιμένουν να επουλώσουν παράλληλα με την αγωνιστική ανάταση του Παναθηναϊκού. Αυτή η προσέγγιση όμως έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Όμως δεν γίνεται να απαιτείς από έναν ξένο να αντιληφθεί το ειδικό βάρος της φανέλας. Η πίεση σε άλλους παίκτες λειτουργεί καταλυτικά για να ξεδιπλώσουν τις ποδοσφαιρικές αρετές τους και άλλους τους βραχυκυκλώνουν. Με τον να γιουχάρεις και να πιέζεις τον παίκτη ενίοτε πετυχαίνεις τα αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα. Πολλές φορές αυτό που ζητάνε οι ποδοσφαιριστές ώστε να αποδώσουν, είναι η στήριξη. Ακόμα και στα λάθη τους.

Σίγουρα ο Παναθηναϊκός δεν είναι στα καλύτερα του. Σίγουρα προβλήματα υπήρχαν και παρουσιάζονται καινούργια συνεχώς, όπως και προκλήσεις. Πλέον γίνεται μία νέα προσπάθεια, με την διοίκηση να ποντάρει σε έναν Έλληνα προπονητή ο οποίος έχει τιμήσει την φανέλα του Παναθηναϊκού, έχει προσφέρει πολλά στην ομάδα και αντιλαμβάνεται το ειδικό βάρος της.

Μπορεί πολλές επιλογές της τεχνικής ηγεσίας να μην βγήκαν. Μπορεί κάποιοι ποδοσφαιριστές να μην κινήθηκαν κοντά στα στάνταρ τους. Μπορεί ο σχεδιασμός σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα να απέτυχε, όμως ο Παναθηναϊκός είναι και παραμένει μία μεγάλη οικογένεια. Μία οικογένεια που έχει βιώσει ένδοξες στιγμές με την κατάκτηση πολλών τίτλων. Αυτό που έχει η ανάγκη αυτή την στιγμή ο σύλλογος είναι η ενότητα. Η συσπείρωση όλων με στόχο ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Πάμε Ταμείο με ⇒ Δωρεάν Προγνωστικά Στοιχήματος

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Γιώργος Μπαλαχάμης
Είμαι Παναθηναϊκός από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα ήθελα να μαθαίνω πρώτος τι γίνεται στον Παναθηναϊκό και κάπως έτσι ήρθε στην ζωή μου η αθλητική δημοσιογραφία. Όνειρά μου; Ο Παναθηναϊός... συνέχεια πρωταθλητής και ευρωπαϊκός τελικός στο ποδόσφαιρο. Επικοινωνία: giorgos.balahamis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News