Άρθρο-φωτιά της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας «Guardian» για την εμπλοκή Μαρινάκη στη Νότιγχαμ! Παρουσιάζει λεπτομέρειες από την «Εγκληματική Οργάνωση», εξηγεί γιατί καθυστερεί η έγκριση της αγοράς, ενώ εκπρόσωπος των οργανωμένων της Φόρεστ εκφράζει αμφιβολίες για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού…
Οι μέρες περνούν, η πολυαναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου ττης Νότιγχαμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη καθυστερεί και τα μεγαλύτερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αγγλίας, φαίνεται ότι αρχίζουν να διερευνούν κάθε μικρή και μεγάλη πτυχή της πιθανής εισόδου του Έλληνα εφοπλιστή στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
[ads2]
Σε σημερινό του άρθρο, ο «Guardian» πραγματοποιεί εκτενή αναφορά στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη, επιχειρεί να αναλύσει τα αίτια της καθυστέρησης της επισημοποίησης της συμφωνίας αγοράς της Φόρεστ και εστιάζει το ενδιαφέρον του στην εμπλοκή του προέδρου του Ολυμπιακού στο σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Και το συγκεκριμένο δημοσίευμα – που ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί σάλο στο χώρο του αγγλικού ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα στις τάξεις των φίλων της Νότιγχαμ – αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δεν δημοσιεύεται σε μια σκανδαλοθηρική ταμπλόιντ εφημερίδα, αλλά σε μια από τις τρεις μεγαλύτερες και πιο έγκυρες εφημερίδες της Βρετανίας, μαζί με τους Times και την Telegraph. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηλεκτρονική έκδοση του «Guardian» – απ’ όπου και η εικόνα που βλέπετε με το άρθρο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη – είναι η πρώτη σε επισκεψιμότητα ηλεκτρονική ειδησεογραφική σελίδα στη Βρετανία με περισσότερους από 135 εκατομμύρια αναγνώστες σε μηνιαία βάση!
Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει ο «Guardian» στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, είναι ότι μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου βρισκόταν ως πρώτο θέμα στις αθλητικές του ειδήσεις, πάνω από οποιοδήποτε άλλο ρεπορτάζ ακόμη και για τις μεγάλες δυνάμεις της Πρέμιερ Λιγκ. Δείτε την εικόνα που εμφάνιζε η ενότητα των αθλητικών ειδήσεων της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Guardian» στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.
«Η Νότιγχαμ Φόρεστ, ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Βρετανία και σε όλο τον κόσμο, με 150 χρόνια ιστορίας και με το πρώτο παιχνίδι της να χρονολογείται το 1866 με μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο ομάδες οπαδών που κράτησαν γραπτά αρχεία από τα δικά τους πρώτα παιχνίδια. Κάνοντας μια προσπάθεια να διεισδύσουμε στο άμεσο μέλλον του συλλόγου, παρόλα αυτά, αυτό είναι μια θολή νοσταλγική ματιά ενός παρελθόντος το οποίο έχει σημαδευτεί για πάντα από τις νίκες – θαύμα στα ευρωπαϊκά κύπελλα το 1979 και το 1980, υπό τις προπονητικές οδηγίες του Μπράιν Κλαφ και του Πίτερ Τέιλορ.
Ο ιδιοκτήτης της Φόρεστ, επιχειρηματίας από το Κουβέιτ Φαβάζ αλ-Χασάβι, ο οποίος έχει δάνεια ύψους 67 εκατομμυρίων λιρών σε μόλις τέσσερα χρόνια ιδιοκτησίας, αλλά βύθισε τον σύλλογο στην 16η θέση της Τσάμπιονσιπ την περσινή σεζόν, επί εβδομάδες συζητά ώστε να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών του στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη του πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακού.
Η υπόσχεση είναι ότι ένας μεγιστάνας, ο οποίος έχει γευτεί την επιτυχία σε άλλα μέρη στην Ευρώπη, μπορεί να φέρει την εμπειρία του και να αναζωογονήσει τη Φόρεστ από τον μαρασμό των τελευταίων χρόνων. Οι προσλήψεις, τον περασμένο μήνα, του Πέδρο Περέιρα, ο οποίος την περσινή σεζόν ήταν στην Φιορεντίνα, ως διευθυντή ποδοσφαίρου, και του πρώην προπονητή της Ρεν και της Ρεάλ Σοσιεδάδ, Φιλίπ Μοντανιέ, είναι μερικά σημάδια από την επίδραση που ασκεί ήδη ο Μαρινάκης, παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν επιβεβαιώνει επίσημα.
Ωστόσο υπάρχουν πολλά επείγοντα ερωτήματα σχετικά με την προτεινόμενη πώληση, η οποία φαίνεται πως είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της. Στον Μαρινάκη έχει απαγορευθεί η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διοίκηση σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και είναι στο επίκεντρο μιας σημαντικής ποινικής δίωξης, στην οποία κατηγορείται ότι προσπάθησε να ελέγξει το ελληνικό ποδόσφαιρο με εγκληματικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας και του εκβιασμού.
Ο Μαρινάκης ονομάζεται πρόσωπο – κλειδί σε μια έκθεση 173 σελίδων από τον εισαγγελέα Αθηνών τον περασμένο Απρίλιο, που ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος προσπάθησε με άλλους «να ελέγχουν απόλυτα τη μοίρα του ελληνικού ποδοσφαίρου με τις μεθόδους εκβιασμού και της απάτης» . Περισσότερο από ένα χρόνο μετά ο ίδιος εξακολουθεί να βαρύνεται με πέντε ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η ανατίναξη ενός αρτοποιείου, που ανήκει στον διαιτητή, Πέτρο Κωνσταντινέα, νυν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ . Η κατηγορούσα αρχή, η οποία ακολουθεί το προηγούμενο σκάνδαλο στημένων αγώνων Koriopolis, από το οποίο ο Μαρινάκης φέρεται να έχει απαλλαγεί, λέγεται ότι θα εκδόσει σύντομα την ετυμηγορία της. Ο Μαρινάκης αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία .
Μέρος των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στον Μαρινάκη ήταν η καταβολή ποσού 200.000 ευρώ και απαγόρευση ενεργής παρουσίας του στον Ολυμπιακό ή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική υπόθεση.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία αυτής της προοπτικής, – ότι ο Χασάβι επέλεξε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά για να είναι ο νέος ιδιοκτήτης ενός ιστορικού συλλόγου όπως η Φόρεστ – είναι ότι οι κανόνες της Football League μπορούν επί της ουσίας να το επιτρέψουν. Τα τεστ για τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές, που καθορίζουν ποιος είναι «ικανός και κατάλληλος» για να κατέχει ποσοστό 30% ή μεγαλύτερο για να έχει στην ιδιοκτησία του έναν σύλλογο ή να είναι διευθυντής, εμποδίζει ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα ή που έχουν τιμωρηθεί με απαγόρευση ενασχόλησης με τα διοικητικά ενός αθλήματος.
Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρήματα που εισρέουν στους συλλόγους που κερδίζουν την άνοδο στην Premier League έχουν πολλαπλασιαστεί σε μια φλέβα χρυσού που δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο στον αθλητισμό ή στις επιχειρήσεις, οι επενδυτές που αναλαμβάνουν συλλόγους της Τσάμπιονσιπ υπολογίζουν να αποκομίσουν τα οφέλη της μεγάλης κατηγορίας και αυτός είναι ο λόγος που η Football League αυξάνει τις σχετικές νομικές δικλείδες.
Το σχετικά μέτρα εφαρμόστηκαν αρχικά για τον ιδιοκτήτη της Λιντς, Μάσιμο Τσελίνο το 2014, οι δικηγόροι του οποίου τελικά κατέρριψαν το επιχείρημα της Football League ότι ο Τσελίνο είχε καταδικαστεί στην Ιταλία για φοροδιαφυγή.
Το επιχείρημα των δικηγόρων του, το οποίο έκανε δεκτό ο προεδρεύων Τιμ Κερ, ήταν ότι το ποινικό αδίκημα του Τσελίνο, σε εκείνο το στάδιο, δεν υποδείκνυε ανεντιμότητα.
Εντός μερικών μηνών παραδόθηκαν από τις ιταλικές αρχές έγγραφα τα οποία αποδείκνυαν την ανεντιμότητα του Τσελίνο, αλλά τότε ήταν ήδη αργά και ο Ιταλός είχε πια εγκατασταθεί ως ιδιοκτήτης στο Έλαντ Ρόουντ και επέστρεψε ο διευθυντής όταν παρήλθε το χρονικό διάστημα της καταδίκης του.
Επί του παρόντος ο Μαρινάκης δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο ποινικό αδίκημα, είναι μόνο κατηγορούμενος για πέντε σοβαρά ποινικά αδικήματα. Προφανώς δεν του έχει απαγορευθεί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ή άλλης μορφής διοικητικό ή επαγγελματικό σώμα, αλλά λόγω των όρων της εγγύησης. Η League, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Φόρεστ, μελετά με μεγάλη προσοχή τις ακριβείς διατυπώσεις για να διαπιστώσει αν ο Μαρινάκης, ο οποίος εμπίπτει σε μια κατάσταση που δεν έχει προβλεφθεί από το 2004, τελικά μπορεί να υπαχθεί σε αυτήν.
Ο Χασάβι ήλπιζε ότι θα είναι αυτός ο ιδιοκτήτης – επενδυτής ο οποίος θα επέστρεφε τη Φόρεστ στην Premier League, η οποία συμπεριλαμβανομένου και του «αλεξίπτωτου» που διευκολύνει την επιστροφή στην Τσάμπιονσιπ, προσφέρει 200 εκατομμύρια λίρες σε έναν σύλλογο για μία και μόνη σεζόν που θα είναι μέλος της. Παρόλα αυτά και εκτός από τα 67 εκατομμύρια ευρώ που η οικογένειά του έχει βάλει στη Φόρεστ, σύμφωνα με τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς, τα ρεκόρ του Χασάβι περιλαμβάνουν επίσης μια σειρά αποτυχημένων προπονητών, δυσάρεστα περιστατικά με αποκλεισμούς δημοσιογράφων και απαγόρευση μεταγραφών κατά την τελευταία σεζόν λόγω παραβίασης του οικονομικού fair play της Football League. Oι λογαριασμοί της Φόρεστ δείχνουν ζημία 21,5 εκατομμυρίων ευρώ κατά το έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2015, ενώ τη σεζόν 2013 – 14 ήταν 24 εκατομμύρια ευρώ.
Έχοντας ξοδέψει τόσα χρήματα χωρίς αντίκρισμα και έχοντας απωλέσει την πίστη πολλών οπαδών σχετικά με την ικανότητά του να φέρει πάλι την Φόρεστ στην επιφάνεια, ο Χασάβι ήταν ανοικτός σε επενδυτές και υποψήφιους αγοραστές και τα βρήκε με τον Μαρινάκη. Εκπρόσωποι του Μαρινάκη, οι οποίοι ρωτήθηκαν μέσω της Φόρεστ σχετικά με την δικαστική έρευνα και την επενδυτική πρότασή του, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Εκπρόσωπος της Φόρεστ είπε: «Ο σύλλογος δεν θα προβεί σε καμία επίσημη απάντηση σχετικά με πιθανούς ιδιώτες, που ίσως επενδύσουν στον σύλλογο. Παρόλα αυτά, ο σύλλογος διαβεβαιώνει τους οπαδούς ότι ενδεχόμενη επένδυση θα λάβει της πλήρους αποδοχής των αρμοδίων οργάνων, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο για τη Νότιγχαμ Φόρεστ».
Ο Ρίτσαρντ Άντκλιφ, υπηρεσιακός πρόεδρος του νεο-ιδρυθέντα συλλόγου οπαδών της Νότιγχαμ Φόρεστ τόνισε ότι ο σύλλογος χρειάζεται μια αλλαγή και μια αναγέννηση, αλλά ανησυχεί για την προοπτική του Μαρινάκη. «Θέλουμε ο σύλλογός μας να είναι και πάλι επιτυχημένος με ένα βιώσιμο τρόπο» είπε ο Άντκλιφ. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στον ορίζοντα υπάρχει μια θετική αλλαγή, αλλά είναι ανησυχητικό να βλέπεις έναν επενδυτή που κουβαλά όλα αυτά. Θα θέλαμε μια ξεκάθαρη διαβεβαίωση πως ο σύλλογος είναι σε ασφαλή χέρια».
πηγή: sdna.gr