Επίθεση κατά των ομάδων που βρίσκονται απέναντί του εξαπέλυσε ο Γιώργος Γκιρτζίκης, τονίζοντας ότι πρέπει να ντρέπονται! «Δεν παραιτούμαι…», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΟ.
Αναλυτικά όσα είπε στο «Grandsport»:
[ads2]
Πως ήταν η επίσκεψή σας στην Κρήτη και στη γιορτή του ποδοσφαιριστή που διοργάνωσε η ΕΠΣ Λασιθίου;
«Και όταν δεν ήμουν πρόεδρος στην Ομοσπονδία αλλά τώρα ακόμα περισσότερο, όπου έχω προσκληθεί σε όλη την Ελλάδα έχω επισκεφτεί όλες τις ενώσεις και στην Κρήτη το έκανα με περισσότερη όρεξη γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους. Και ιδιαίτερα στο Λασίθι, με τον πρόεδρο τον κ. Σύλλα έχουμε καλή σχέση. Είναι μια ένωση με ένα διοικητικό συμβούλιο καινούριο, που βλέπω ότι θα κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από τον προκάτοχό του κ. Μάρη. Όλοι βέβαια βάζουν το λιθαράκι τους στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το οποίο θέλει μεράκι, πάθος και ενδιαφέρον. Βλέπω όμως τον Σύλλα Λουτσέτη και τους συνεργάτες του, ξεκινώντας μια εκδήλωση να τιμήσουν και να βραβεύσουν ανθρώπους που πρόσφεραν, δίνοντας την ηθική αμοιβή στους ίδιους για να προσπαθήσουν περισσότερο».
-Κατά τη διάρκεια της παρουσίας σας στην Κρήτη είχατε συνάντηση και με μέλη άλλων ενώσεων του νησιού;
«Ναι είχα κάποιες συναντήσεις και με το Ρέθυμνο και με το Ηράκλειο και κάποιους από τα Χανιά».
-Θα ήθελα να μου πείτε, ποιά είναι η σχέση σας με τις Ενώσεις στην Κρήτη και ιδιαίτερα τον κ. Τζώρτζογλου;
«Με τον Νίκο είμαστε πάρα πολύ καλοί φίλοι. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση και σέβομαι τις θέσεις του στο ποδόσφαιρο. Με εκτιμά απεριόριστα και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Κάποιες φορές μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις για το ποδόσφαιρο, πιστεύω όμως ότι όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα συγκλίνουμε και συμφωνούμε στο ίδιο γιατί θέλουμε το καλό του ποδοσφαίρου. Με τον Νίκο μπορούμε να ταυτιστούμε στο ίδιο μήκος κύματος και στα θέλω μας για το ποδόσφαιρο».
“H πλειοψηφία έδωσε απάντηση, στις εκλογές θα είναι πολύ πιο δυνατή – Αστεία πράγματα τα περί παραίτησής μου”
Διόλου ζημιωμένη βγήκε η τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ έπειτα από την έγκριση του διοικητικού απολογισμού στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, με τον ίδιο μάλιστα να συμπληρώνει πως το 88-82 είναι πλειοψηφία, η οποία έδωσε την απάντησή της προς τους επικριτές και το ίδιο θα συμβεί στις εκλογές του Οκτωβρίου.
-Περνώντας στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ και στον διοικητικό απολογισμό, ο οποίος ναι μεν εγκρίθηκε ωστόσο αυτό έγινε με μικρή διαφορά. Η πλειοψηφία των ΜΜΕ το εξέλαβε ως ήττα της διοίκησής σας. Πιστεύετε ότι το 88-82 θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εκλογές του Οκτωβρίου;
«Καταρχήν δε θα ήθελα να αναφερθώ στα ΜΜΕ. Σχολιάζουν τα γεγονότα κατά πόσο αυτοί κρίνουν. Στην περίπτωση τη δική μου ξεπερνούν τα όρια. Αν είχε γίνει το αντίθετο, με μία ψήφο διαφορά δηλαδή, θα το διαλαλούσαν και θα έλεγαν μειοψηφία – πλειοψηφία. Αυτό που είχα πει και στους δημοσιογράφους μετά τη γενική συνέλευση ήταν ότι, “εάν τον Οκτώβριο βγω με μια ψήφο μόνο διαφορά δε θα είμαι πρόεδρος; Θα είμαι”. Αν ο αντίπαλος, που δεν υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα, γιατί για μένα υπάρχει η αντιπολίτευση των μέσων ενημέρωσης και όχι προσώπου που έχει ταχθεί να είναι απέναντί μου και να διεκδικεί την προεδρία. Και δεν υπάρχει από τον Δεκέμβριο που εγώ έχω πει ότι είμαι υποψήφιος.
Το 88-82 είναι μια πλειοψηφία. Επίσης δεν ήλθαν να ψηφίσουν κάποιοι ψήφοι που πρόσκεινται στη δική μας σκέψη, άρα θα ήταν περισσότεροι. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Εγώ έκανα την προσπάθεια αυτή χωρίς να έχω καμία στήριξη, όλοι οι άλλοι ήταν μαζί, χρησιμοποίησαν τα πάντα.
Όλος ο φίλαθλος κόσμος, όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ξέρουν τι έγινε στη γενική συνέλευση για να φτάσουν στο νούμερο που κατ’ αυτούς είναι επιτυχία. Εγώ θα πω ότι η πλειοψηφία έδωσε μια απάντηση και στις εκλογές η απάντηση αυτή θα είναι πολύ πιο δυνατή».
-Άρα για να το κάνουμε ξεκαθαρίσουμε, δεν υπάρχει ενδεχόμενο παραίτησής σας, σωστά;
«Αυτά είναι αστεία. Επιτέλους ας σταματήσουν να τα λένε. Αν δεν κουράστηκαν αυτοί και θέλουν να συνεχίσουν να τα λένε δικαίωμά τους. Εγώ τέτοιου είδους συζητήσεις τις προσπερνάω. Έχω δώσει απαντήσεις κατά καιρούς. Δε χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω».
“Εναντίον του ποδοσφαίρου πάνε και όχι εναντίον σε μένα”
– Θα ήθελα να επικεντρωθούμε σε τρεις μεγάλες ΠΑΕ, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που έχουν ταχθεί ανοικτά εναντίον σας. Τι έχετε να πείτε για εκείνους βρίσκονται απέναντί σας;
«Εναντίον του ποδοσφαίρου πάνε και όχι εναντίον σε μένα. Με τις πράξεις τους πάνε εναντίον του ποδοσφαίρου. Αν θεωρούν ότι με όλες αυτές τις συμμαχίες που βλέπουμε, ονόματα να μην αναφέρω, γίνεται προσπάθεια για εξυγίανση του ποδοσφαίρου μόνο τη λέξη που λένε, είναι κάτι που δεν πρέπει να ξανακάνουν.
Αν πραγματικά θέλουν να κάνουν κάτι καλό στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτούς τους τρόπους που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Και τα πρόσωπα που χρησιμοποιούνται. Και οι μεθοδεύσεις όλες. Θεμιτές ή αθέμιτες».
-Όπως όμως θα πρέπει και εσείς να αναφερθείτε σε πρόσωπα και διευθύνσεις;
«Προτιμώ να μην αναφερθώ σε πρόσωπα. Δε θα κάνω αυτό που κάνουν οι ίδιοι. Δε θα παρασυρθώ να το κάνω. Εγώ έχω λοιδορηθεί τόσο πολύ που θα έπρεπε να ντρέπονται οι ίδιοι, όταν σε κάποιο άτομο που υπηρέτησε το ποδόσφαιρο τόσα χρόνια αν μη τη άλλο απαιτούσε σεβασμό. Γιατί δεν έδωσα το δικαίωμα για το παραμικρό. Και το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Όλα όσα λένε και μου προσάπτουν, τους τα επιστρέφω. Γι’ αυτό με το κεφάλι ψηλά θα συνεχίσω και θα φτάσουν εκεί που πρέπει, στην κρίση των ενώσεων και θα συνεχίσω μετά την απόφασή τους».
– Λάβατε κάποιο έγγραφο από την παγκόσμια ομοσπονδία τις προηγούμενες ημέρες το οποίο αναφέρει πως η ελληνική ομοσπονδία πρέπει να εναρμονιστεί με τον κώδικα δεοντολογίας της. Ισχύει κάτι τέτοιο και πείτε μου, σε τι σημείο βρισκόμαστε;
«Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα πάντα. Δεν έχουν αφήσει τίποτα, όλα θα τα καταγράψουν, όλα θα τα σχολιάσουν. Κώδικας Δεοντολογίας. Αυτό το διοικητικό συμβούλιο ήταν αυτό που έφερε τους τακτικούς δικαστές στην ομοσπονδία, ενώ δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Κώδικας δεοντολογίας δεν υπάρχει σε καμία ομοσπονδία της UEFA, για να μην πω και της FIFA. Κώδικας δεοντολογίας δεν υπάρχει στην ίδια την UEFA.
Παρόλα αυτά όμως εμείς έχουμε υιοθετήσει τον κώδικα δεοντολογίας. Αυτή η συζήτηση που γίνεται θα έλεγα ότι είναι προπαγανδιστική. Δηλαδή, το ότι εμείς ανταλλάσουμε προτάσεις και σκέψεις το πως μπορεί να γίνει καλύτερα κάτι ή σύμφωνα με την απόφαση που πήρε η FIFA τον Απρίλιο, ότι θα πρέπει όσοι νόμοι από το 1999 και έπειτα επηρεάζουν το αυτοδιοίκητο και εμπλέκεται η πολιτική στο ποδόσφαιρο, είναι κάτι που πρέπει να μπει στο τραπέζι και να συζητηθεί.
Αυτό είπαμε εμείς. Μην προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα πράγματα κάποια μέσα ενημέρωσης και θέλουν να τα παρουσιάσουν με διαφορετικό τρόπο. Βιάζονται πάρα πολύ, η ομοσπονδία είναι εκεί για να αποφασίζει και θα κάνει το καλύτερο μέσα από συζητήσεις που κάνουμε με την FIFA και την UEFA».
– Θα έχετε κάποια συζήτηση κατ΄ ιδίαν με τον κ. Ινφαντίνο επί τούτου τις επόμενες ημέρες;
«Δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα. Θα γίνει κι αυτό. Υπάρχει μια δυσκολία ότι διεξάγεται το Euro. Θα πρέπει πρώτα να τελειώσει και ο τελικός και θα καταλήξουμε εκεί που πρέπει για να σταματήσουν όλα αυτά να συζητιούνται. Αλλά είμαι βέβαιος πως όταν τελειώσει και αυτό, που θα τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο, δε θα σταματήσουν να αναφέρονται ούτε στο όνομά μου, ούτε γενικότερα στην ομοσπονδία. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές. Είναι σχέδιο, το οποίο ξέρουμε και περιμένουμε τα πάντα να συμβούν, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε».
“Αν η πολιτεία και ο Υπουργός ξεπεράσει τα όρια, κινδυνεύουμε με Grexit“
Αν η πολιτεία ξεπεράσει τα όρια τότε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα Grexit, ανέφερε ο Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως από την πλευρά του θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφευχθεί ακόμα και η παραμικρή πιθανότητα να αποκοπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από την Ευρώπη.
– Θα ήθελα να απευθυνθείτε στον Έλληνα φίλαθλο και να ξεκαθαρίσουμε το θέμα του Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και αν ναι τι σκοπεύετε να κάνετε ως πρόεδρος της ΕΠΟ ούτως ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο;
«Αυτό που έχω να πω είναι ότι υπερασπίζομαι το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο το θέλω παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό και όχι σκέτο ελληνικό. Και για να εξηγηθώ το σκέτο ελληνικό σημαίνει Grexit. Παίξτε μόνοι σας όπως μας λένε. Γιατί διάφοροι κάνουν προτάσεις, αλλά θα παίζουμε μέσα στα σύνορά μας, εκτός συνόρων δε θα έχουμε ούτε διαιτητές, ούτε παρατηρητές, ούτε ομάδες. Όλες οι ομάδες παίζουν με το στόχο να βγουν έξω από τα σύνορα της χώρας.
Αυτό το όνειρο δε θα το σταματήσω να υπάρχει και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ενταγμένοι στους κόλπους της FIFA και της UEFA. Αν η πολιτεία και ο κ. Υπουργός θέλει να ξεπεράσει τα όρια, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Ελπίζω να μην το κάνει, πόσο μάλλον η ομοσπονδία, η οποία υπηρετεί και προστατεύει το ποδόσφαιρο. Έλληνας φίλαθλος να μη σκέφτεται ποτέ ότι η ομοσπονδία θα είναι αυτή που θα βάλει σε κίνδυνο την έξοδο των ομάδων από την Ευρώπη και όλων όσων εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό είμαι, για να υπερασπιστώ το ποδόσφαιρο.
Όσα λέγονται και όσα ακούγονται είναι προπαγάνδα για να περάσουν άλλα μηνύματα στον κόσμο. Ο κόσμος να μην ανησυχεί πάνω σ’ αυτό το κομμάτι, διότι υπηρετώ το ποδόσφαιρο 43 χρόνια και στην ομοσπονδία 19. Όσο θα είμαι εκεί, με νύχια και με δόντια θα υπερασπίζομαι το αυτοδιοίκητο και τα συμφέρονται του ποδοσφαίρου της χώρας. Αυτό σας το ξεκαθαρίζω και όχι το υπόσχομαι. Το υπόσχομαι ασφαλώς, αλλά το ξεκαθαρίζω».
“Δε μπορούσε να μείνει παραπάνω ο Ρανιέρι, απέτυχε – Αυτό που λείπει από την Εθνική είναι η πειθαρχία”
– Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την κατάκτηση του EURO από την Ελλάδα, πως αισθάνεστε που η Εθνική δε βρέθηκε στα γήπεδα της Γαλλίας αυτό το καλοκαίρι;
«Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την κατάκτηση του EURO. Ημέρα υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες. Όλα τα παιδιά που βρέθηκαν εκεί έδωσαν και την ψυχή τους για να πετύχουμε μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που έχουν συμβεί και που εύχομαι να ξανασυμβούν, αν και είναι δύσκολο. Οφείλουμε να θυμόμαστε με σεβασμό αυτήν την επέτειο για το ποδόσφαιρο.
Σίγουρα όμως νιώθω πάρα πολύ άσχημα που η Εθνική μας ομάδα σε έναν πάρα πολύ εύκολο όμιλο δεν κατάφερε να είναι στα γήπεδα της Γαλλίας. Ευτύχησα στην πορεία μου στο ποδόσφαιρο να παρακολουθήσω τρία Μουντιάλ, τρία EURO και ένα Confederation Cup με την Εθνική ομάδα των ανδρών και φυσικά με τις μικρότερες ομάδες. Η κορυφαία στιγμή όμως είναι η Εθνική που κατέκτησε το EURO.
Δυστυχώς δε δώσαμε το παρών στα γήπεδα της Γαλλίας, όμως οφείλουμε να προετοιμαστούμε, και προετοιμαζόμαστε, με τον καλύτερο τρόπο για να μπορέσουμε να δώσουμε το παρών στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Ξεκινάμε το Σεπτέμβριο με ένα παιχνίδι στην Ολλανδία φιλικό. Από εκεί η Εθνική πετάει και πηγαίνει στο «Αλγκάρβε» στην πόλη Φάρο της Πορτογαλίας, όπου εκεί θα διεξαχθεί το παιχνίδι με το Γιβραλτάρ, το οποίο δεν έχει έδρα και αγωνίζεται εκεί. Είναι ένα γήπεδο αρκετά γνώριμο για εμάς γιατί εκεί το 2004 με το τέρμα του Βρύζα στην ήττα με 2-1 από τη Ρωσία καταφέραμε και περάσαμε στην επόμενη φάση. Είναι ένας βατός όμιλος για εμάς, πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ τα παιδιά».
– Τι είναι αυτό που λείπει από την Εθνική τα τελευταία χρόνια και υπάρχει η καθίζηση αυτή;
«Αυτό που λείπει από την ομάδα μας είναι η πειθαρχία. Θα πρέπει να επανέλθει και θα επανέλθει. Έχουμε ποδοσφαιριστές που διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά και φυσικά αυτοί που βρίσκονται στις ομάδες μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι μέσα από την προσπάθεια θα έρθει και το αποτέλεσμα για να ξανά χαρούν οι Έλληνες φίλαθλοι, αλλά και η ίδια η ομοσπονδία να αισθάνεται πιο άνετη πιο υπερήφανη γιατί μέσα από τις επιτυχίες κρινόμαστε. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Είμαι αισιόδοξος και κάνω τις προσπάθειες για να έρθει ότι καλύτερο γίνεται».
– Κεφάλαιο Ρανιέρι. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία που καταφέραμε να φέρουμε έναν τόσο έμπειρο προπονητή στην Εθνική μας, ωστόσο από την άλλη τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Πάρθηκε η απόφαση να αποχωρήσει και ο ίδιος μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Αγγλίας. Τελικά, μήπως θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος στον ίδιο να δουλέψει;
«Όχι. Όχι, διότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δε μπορούσε να μείνει περισσότερο. Ο κ. Ρανιέρι όταν ήρθε εδώ, όλοι πιστεύαμε ότι είχαμε να κάνουμε με έναν προπονητή ο οποίος θα μπορούσε να αναδείξει την Εθνική Ελλάδας. Αν ο ίδιος ο Ρανιέρι έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει σαν προπονητής θα μπορούσε να είχε πετύχει μέχρι σε ένα βαθμό.
Δυστυχώς επέτρεψε ανθρώπους που ήταν στον περίγυρό του και επηρεάστηκε από αυτούς και τον παρέσυραν να κάνει πράγματα που δεν έπρεπε. Και αυτό που δεν έπρεπε να κάνει ήταν να φέρει 50 παίκτες στην Εθνική. Δεν είναι σωστό να κρίνω έναν άνθρωπο. Πέτυχε στην ομάδα που πήγε. Μεγάλος άθλος, αλλά τι να το κάνω, σε εμάς απέτυχε.
Αν ξαναρχόταν μπορεί να έκανε το καλύτερο γιατί θα έβλεπε ποιο ήταν το λάθος που έκανε για να μην το επαναλάβει. Πάντως αυτό που συνέβη στην περίοδο που ήταν στην ομάδα δεν ήταν ότι καλύτερο, ήταν πάρα πολύ άσχημο».
– Βλέπουμε πως πολλές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες αξιοποιούν πρώην μεγάλους ποδοσφαιριστές, τοποθετώντας τους σε διοικητικά πόστα μέσα στην ομοσπονδία. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει στο οργανόγραμμα της ΕΠΟ κάποιος ή κάποιοι ποδοσφαιριστές από την ομάδα του 2004; Παιδιά με ήθος, αξιοπρέπεια και τεράστιες εμπειρίες, ωστόσο δεν έχει αξιοποιηθεί κανένας, πέρα από τον Καραγκούνη για ένα μικρό διάστημα.
«Κοιτάξτε, για τον Καραγκούνη έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις και δε θα ήθελα να ξαναγυρίσουμε εκεί. Έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Όντως ήταν ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και έδωσε την ψυχή του. Άλλο όμως ποδοσφαιριστής, άλλο παράγοντας και άλλο προπονητής. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όπως βλέπετε όμως αξιοποιούμε τον Αντώνη Νικοπολίδη, τον Γιάννη Γκούμα σαν προπονητές.
Ο πολύ καλός ποδοσφαιριστής δε μπορεί να γίνει πάντα ούτε πάρα πολύ καλός παράγοντας, ούτε πάρα πολύ καλός προπονητής. Αυτά να μην τα συγχέουμε. Ότι εκείνη η περίοδος ήταν από τις καλύτερες και ότι αυτά τα παιδιά πέτυχαν έναν άθλο, ήταν μια πολύ καλή φουρνιά που είχε τρομερή πειθαρχία.
Μου θυμίζεις κάτι… Ήμουν τότε σαν ταμίας της ομοσπονδίας επικεφαλής των συνοδών των ποδοσφαιριστών, είτε ήταν οι γυναίκες τους, είτε οι φιλενάδες τους, είτε οι μητέρες τους, οι φίλοι τους, που τους είχαμε σε ξεχωριστό ξενοδοχείο και πάντοτε με εντολή του Ρεχάγκελ μου έλεγε: “Μπορείς να τους φέρεις στο ξενοδοχείο για μια μόνο ώρα, να δουν οι ποδοσφαιριστές τους δικούς τους, να εμψυχωθούν, αλλά να μείνουν αυστηρά απομονωμένοι γιατί έχουν παιχνίδια. Εδώ ήρθαν να δώσουν μάχες”. Και δεν έδωσαν μόνο μάχες αλλά κερδίσαμε και τον πόλεμο.
Από κει και μετά όλα τα παιδιά τράβηξαν το δρόμο τους. Ο καθένας όπου είχε κλήση περισσότερο προσπαθεί. Και θα φανεί στο μέλλον το τι μπορεί ο καθένας από αυτούς να κάνει. Μόνο όμως δεν πρέπει να στεκόμαστε στα παιδιά του EURO. Από τις εθνικές ομάδες πέρασαν αξιόλογοι άνθρωποι, από παλαιότερες φουρνιές που τελικά τους βλέπουμε τι έχουν κάνει. Όπως ο Νίκος Νιόπλιας, ο οποίος ήταν επιτυχημένος, πήρε πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, ήταν καλός στην Εθνική. Κάποιοι θα φανούν, κάποιοι θα αδικηθούν. Δε μπορούν να έχουν όλοι διακρίσεις».
-Κλείνοντας θα ήθελα να μου κάνετε το δικό σας απολογισμό της θητείας σας μέχρι σήμερα ως πρόεδρος της ΕΠΟ. Θα τον χαρακτηρίζατε θετικό ή αρνητικό; Ποια λάθη πιστεύετε ότι έγιναν και αν εκλεγείτε εκ νέου τι σκοπεύετε να αλλάξετε στη διαιτησία και γενικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Οι ενώσεις είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Οι ενώσεις είναι η βάση του ποδοσφαίρου. Οι ενώσεις καλλιεργούν το άθλημα σε κάθε νομό ξεχωριστά. Από εκεί ξεφυτρώνουν τα ταλέντα και από εκεί οι ΠΑΕ που θέλουν να είναι οργανωμένες καλύτερα στις ακαδημίες τους, από εκεί θα βρουν τον καλό ποδοσφαιριστή. Καμία ΠΑΕ δε γεννάει εύκολα ποδοσφαιριστές.
Εγώ πιστεύω ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές γεννιούνται μέσα από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι η πολιτεία που εγκατέλειψε να δίνει έστω αυτά τα ψίχουλα που έδινε παλαιότερα, να το ξανασκεφτεί και να ενισχύει τις ομάδες, τα ερασιτεχνικά σωματεία. Δεν είπε κανείς να τους καλύψει όλα τα έσοδα, αλλά να υπάρχει μια βάση, μια αφετηρία για κάποιον που έχει το μεράκι να δώσει σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο για να κρατάνε την ομάδα του χωριού. Με αυτόν τον τρόπο ζωντανεύουν και το χωριό, που τα χωριά έχουν σβήσει. Τα ξαναζωντανεύουν οι ερασιτεχνικές ομάδες.
Από κει και πέρα η ομοσπονδία στην οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε το μόνο που μπορεί να καταφέρνει με ίδια έσοδα να μπορεί να υπηρετεί το ποδόσφαιρο. Να κρατάει τις εθνικές ομάδες και να μπορεί να υπάρχει σαν ομοσπονδία για να συνεργάζεται με τις ενώσεις και να μπορεί το ποδόσφαιρο να υπάρχει. Τίποτα περισσότερο από πλευράς βοήθειας δε μπορούμε να κάνουμε. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Για τη θητεία μου στην ομοσπονδία προσπάθησαν να κάνω το καλύτερο με ειλικρίνεια και το ξέρουν όλοι.
Σαν πρόεδρος έβαλα κάποια πράγματα σε μια σειρά, να μπορέσω να λιγοστέψω τα έξοδα πάνω απ’ όλα. Ακόμα και οι επιχειρήσεις για να σταθούν σήμερα και οι οικογένειες και όλοι όσοι υπάρχουμε κοιτάζουμε να κάνουμε περικοπές. Αυτό προσπάθησα να κάνω κι εγώ για να μπορούμε να σταθούμε. Να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Φέραμε τους τακτικούς δικαστές, οι εκπαιδεύσεις που γίνονται στους προπονητές. Οι εκπαιδεύσεις που γίνονται στους διαιτητές».
«Άδικες οι επιθέσεις στη διαιτησία»
Με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπερασπίζεται το χώρο και τα πρόσωπα της διαιτησίας, χαρακτηρίζοντας άδικο όλο αυτό το «σκηνικό» που έχει στηθεί γύρω τους…
«Είναι άδικο αυτό που γίνεται εναντίον της διαιτησίας. Είναι πολύ άδικο. Οι ομάδες πρέπει να κοιτάζουν τα του οίκου τους. Να βλέπουν τι υλικό έχει η κάθε μια, να προσπαθούν και να μη λοιδορούν διαιτητές πριν ακόμα έχει οριστεί ο διαιτητής. Όταν θα κάνει ένα λάθος να πέσει πάνω του να τον φάνε, όταν όμως ευνοούνται από τον διαιτητή δε μιλάνε, τους βολεύει. Αυτό σημαίνει ότι κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους. Τον διαιτητή τον κρίνουν μόνο αν τους ευνοεί.
Αν τυχόν αδικούνται από τις φάσεις δε δέχονται το ανθρώπινο λάθος, θέλουν να του καταλογίσουν ευθύνες. Δεν είναι καλό αυτό, τα παιδιά παίζουν υπό πίεση, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Έχουμε καλή διαιτησία και όλοι οι διαιτητές που ανεβαίνουν από τις ενώσεις είναι αξιολογημένοι. Βλέπουμε και τα ξένα πρωταθλήματα. Ας κάνουμε μια σύγκριση και θα καταλάβουμε. Ας τους αφήσουμε να παίξουν ελεύθερα.
Εμείς σαν ομοσπονδία κοιτάζουμε να τους προστατεύσουμε και να τους αφήσουμε να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Αν το κάνουν και οι ομάδες αυτό και δεν προσπαθούν να τους επηρεάσουν, τότε είναι σίγουρο και βέβαιο ότι θα έχουμε πολύ καλύτερο πρωτάθλημα».
«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, η πολιτεία δεν συνεργάζεται»
«Η ομοσπονδία είναι ανοικτή σε προτάσεις μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών, να δώσουμε λύσεις. Δε θέλουμε να μας φορτώνουν τα λάθη, ας τα αναλάβουν οι ίδιοι και τότε θα δουν αυτό το πράγμα πόσο κακό κάνει στο ποδόσφαιρο, όταν νομίζεις ότι φταίνε οι άλλοι. Γιατί κάποια στιγμή θα έρθει και θα σου λένε ότι φταις εσύ και τότε θα καταλάβεις ότι αυτό που έκανες δεν ήταν το σωστό. Μπορούμε να διορθώσουμε αρκετά πράγματα στο ποδόσφαιρο. Θέλει σύμπνοια.
Από πλευράς πολιτείας και η πολιτεία θα έπρεπε να το δει με άλλο μάτι. Θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία πολιτείας και ομοσπονδίας. Μη λέμε ότι η ομοσπονδία δε συνεργάζεται με την πολιτεία. Η πολιτεία δε συνεργάζεται με την ομοσπονδία. Να αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί αυτό που λέγεται ποδόσφαιρο ανήκει στην ομοσπονδία όχι στην πολιτεία. Η πολιτεία να αναλάβει το δικό της ρόλο, ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Μη ξεπερνάμε τα όριά μας, εμείς δεν εμπλεκόμαστε στο τι κάνει η πολιτεία. Δεν αντικαθιστούμε το ρόλο της πολιτείας. Το ποδόσφαιρο έχει κανονισμούς, είναι παιχνίδι, δεν είναι πολιτική. Αν υπάρξει κατανόηση από όλους δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Και οι μεγάλοι πρέπει να σκύψουν και να δουν το ποδόσφαιρο με διαφορετικό μάτι, να μην το βλέπουν σαν πόλεμο. Όλοι τη θέλουμε τη σύμπνοια. Δημιουργούν πρόβλημα στις ενώσεις με αυτό που κάνουν σήμερα. Δημιουργούν πρόβλημα και στα σωματεία. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν έχει συμφέροντα. Ούτε η ομοσπονδία, ούτε οι ενώσεις ούτε τα σωματεία. Τα συμφέροντα ανήκουν στις ΠΑΕ. Αν εκείνες θελήσουν να το δουν διαφορετικά την άλλη μέρα το πρωί να υπάρχει γαλήνη και νηνεμία. Αν συνεχιστεί έτσι θα είναι πολύ άσχημο για το ποδόσφαιρο. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβουν».
«Υπάρχει σχεδιασμός για το μέλλον»
Αναφορικά με τα πλάνα που έχει σε περίπτωση επανεκλογής του, αλλά και τις σχέσεις του με τα ΜΜΕ, ο κ. Γκιρτζίκης, ήταν απόλυτος:
«Όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε αν επανεκλεγούμε, υπάρχει ένας σχεδιασμός, πιστεύω ότι θα μας αφήσουν πλέον ήσυχους να δουλέψουμε, απερίσπαστοι γιατί αυτό χρειαζόμαστε. Όταν εγώ προσπαθώ να αντιμετωπίσω αυτές τις καταστάσεις αφιερώνω χρόνο. Άρα ο πολύτιμος χρόνος μου αναλώνεται σ’ αυτού του είδους την προσπάθεια να αντιμετωπίσω τις καταστάσεις. Παρουσιάζουν τα πράγματα τελείως διαφορετικά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.
Τα ΜΜΕ βοηθάνε στην ενημέρωση, αλλά όταν όμως καλοπροαίρετα τοποθετούνται. Αν κάνουν το άσπρο μαύρο τότε είναι έγκλημα δεν είναι ενημέρωση. Είναι φάσεις που ούτε το 1% είναι η αλήθεια. Φαντάζεστε που φτάνουμε. Εγώ θα έλεγα ότι αν υπάρχει λαβή για κάτι, να λέγεται. Δε θέλω να είναι κρυφό, να υπάρχει κριτική. Δε μπορούμε όμως να τα ισοπεδώνουμε όλα».
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- «Αυτό θα είναι το όνομα το ΟΑΚΑ - Τόσα χρήματα θα πάρει ο Παναθηναϊκός»
- Μπόγρης: «Κοινωνικά και μπασκετικά σιχάματα στη Μακάμπι που έδωσαν τον Γκάμπριελ» (vid)
- Βόμβα: «Πιθανό να φορέσει πράσινη φανέλα ο Βασίλιε Μίσιτς» (vid)
- Γιαννακόπουλος: Αινιγματικό μήνυμα σε Μπετσίροβιτς!
- Λεσόρ: Οι «χρυσές» απολαβές στο νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό