Τί γίνεται με την οικοδομική άδεια;
Μία διάθεση υπαναχώρησης παρατηρείται τις τελευταίες μέρες από την ΠΑΕ, αναφορικά με τις εξαγγελίες για την ανακαίνιση του “Απόστολος Νικολαΐδης”. Ή αλλιώς, μία προσπάθεια να μεταφερθεί στους φιλάθλους ότι επικρατούν δυσκολίες για την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, οπότε ίσως καθυστερήσουν ή δεν αρχίσουν καθόλου στη διάρκεια της σεζόν, οι εργασίες για ανακατασκευή της εξέδρας επί της οδού Τσόχα.
Διότι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανακαίνιση η αντικατάσταση των καρεκλακίων, τα βαψήματα και οι στεγανοποιήσεις και η τοποθέτηση πλέξιγκλας στην θέση των κιγκλιδωμάτων. Αυτά ονομάζονται συντήρηση, καλλωπισμός, αλλά όχι ανακαίνιση.
[ads2]
Αλλά, ας τα πάρουμε από την αρχή…
Καταρχάς, το “Σπύρος Λούης” δεν είναι κάτι νέο για την ΠΑΕ. Μετά την επιστροφή στο “Απόστολος Νικολαΐδης”, δηλώνεται κάθε σεζόν ως η δεύτερη έδρα της ομάδας και συνάπτεται συμφωνία για ενδεχόμενη χρήση του. Το ίδιο θα ισχύσει για τη σεζόν 2016 – 2017, ανεξαρτήτως της ανακαίνισης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Δεύτερον, η άσχημη κατάσταση του χλοοτάπητα είναι γνωστή από την ημέρα διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ. Δεν αιφνιδίασε τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, διότι ήταν ενήμεροι, όπως επίσης και για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του. Άλλωστε, πρόσφατα ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο των play offs.
Έπειτα, ουδέποτε τέθηκε επί της ουσίας θέμα χρήσης του “Σπύρος Λούης” στα παιχνίδια του γ’ προκριματικού γύρου του Europa League, επειδή κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αναθεωρηθεί η οικοδομική άδεια για το “Απόστολος Νικολαΐδης”. Οι εκτελούμενες εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε και το γήπεδο θα είναι έτοιμο για να υποδεχθεί ένα ματς σε συνθήκες UEFA.
Συνεπώς, η μέριμνα της διοίκησης του Παναθηναϊκού για το “Σπύρος Λούης” ορθώς λαμβάνεται, διότι έτσι οφείλει να λειτουργεί μία σοβαρή εταιρία, ωστόσο είναι κάτι που θα συνέβαινε έτσι και αλλιώς.
Η ενημέρωση από τους υπευθύνους για την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας ανέφερε ότι την αναμένουν στα τέλη Ιουλίου. Για να είμαστε σωστοί, πρέπει να σημειώσουμε ότι η πληροφορία μεταφέρθηκε με πάσα επιφύλαξη, όπως είναι απόλυτα λογικό με οποιοδήποτε ζήτημα στο οποίο εμπλέκεται η ελληνική γραφειοκρατεία. Ουδείς μπορεί να ψέξει τους αρμόδιους του Τριφυλλιού, επειδή δεν μπορούν να προβλέψουν τα τεκταινόμενα στην υπόθεση.
Περαιτέρω, όμως, επιβάλλεται να αναλυθεί ένα κρίσιμο θέμα, που αφορά περισσότερο τις προθέσεις που εκδηλώνονται από τους διοικούντες και σχετίζεται με την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.
Τονίζεται από τους εμπλεκόμενους στην ανακαίνιση του “Απόστολος Νικολαΐδης” ότι ακόμα και να αναθεωρηθεί η οικοδομική άδεια, ενδεχομένως να μην αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, αλλά θα κρίνουν ανάλογα με το χρονικό σημείο της σεζόν και την αγωνιστική συγκυρία. Δηλαδή, η οικοδομική άδεια θα επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών, αλλά η ΠΑΕ δεν θα την εκμεταλλευτεί άμεσα, παρά μόνο θα κωλλυσιεργήσει…
Ίσως ορισμένοι το αντιλαμβάνονται ως μία λογική στρατηγική, αλλά στην Ελλάδα του 2016 αυτή η επιλογή ενέχει μεγάλους κινδύνους. Όσο καιρό η οικοδομική άδεια θα μείνει ανεκμετάλλευτη, τόσο θα εκτίθεται περισσότερο σε κινδύνους προσφυγών.
Για να το κάνουμε λιανά, όσο ο Παναθηναϊκός θα καθυστερεί, τόσο περισσότερο θα κινδυνεύει να μην ολοκληρώσει την ανακαίνιση…
Ο νόμος Καλαφάτης στον οποίο βασίζεται η αναθεώρηση, υπόκειται σε έλεγχο συνταγματικότητας από το ΣτΕ, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Οικοδομική Άδεια επιδέχονται προσφυγών επί της νομιμότητας τους, ως διοικητικές πράξεις.
Οπότε, κατ’ εμέ ο Αλαφούζος και οι συνεργάτες οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφαση τους και να δώσουν εντολή για την έναρξη των εργασιών, αμέσως μόλις πάρουν την άδεια στα χέρια τους. Ακόμα καλύτερα, να μην ενημερώσουν κανέναν και να γνωστοποιήσουν το ευτυχές γεγονός, αφού αρχίσουν οι προπαρασκευές για την ανακαίνιση.
Κοινώς, να έρθουν άπαντες προ τετελεσμένου, έτσι ώστε ακόμα και στο ενδεχόμενο προσφυγών, να μην μπορεί να μεταβληθεί η κατάσταση. Να έχουν ολοκληρωθεί οι προσθήκες στο “Απόστολος Νικολαΐδης” και στη συνέχεια, το μόνο που θα μπορεί να γίνει, είναι να επιβληθούν πρόστιμα.
Όπως δηλαδή, είχε συμβεί το 2000 με την εγκατάσταση των δύο στεγάστρων στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τότε, η Πολεοδομία είχε έρθει αφού τοποθετήθηκαν οι κατασκευές και το μόνο που έκανε, ήταν να βεβαιώσει την παράβαση και να επιβάλλει πρόστιμα.
Για την αποφυγή παρανοήσεων, οι εργασίες δεν είναι παράτυπες. Βασίζονται στο νόμο Καλαφάτη, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Απλώς, ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα “σκαρφιστεί” στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν τυχόν τον εξετάσει.
Υ.Γ.: Διάβασα τα άρθρα συναδέλφων για τον Καλτσά και θα συμφωνήσω απόλυτα. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει στο ρόστερ του λίγους καλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές και δεν έχει την πολυτέλεια να τους χάσει. Το ποδοσφαιρικό τμήμα οφείλει να αποκτήσει μία στρατηγική και ο προπονητής να υποχρεώνεται να την τηρεί και όχι να ενεργεί όπως θέλει. Διαφορετικά, όταν θα φύγει ο Στραματσόνι και έρθει ο Προπονήτοβιτς ή ο Προπονητόφσκι, τότε κάθε φορά θα έχουμε το “φτου και απ’ την αρχή”…
Υ.Γ.2: Σημεία των καιρών στο ελληνικό ποδόσφαιρο… Εμπλέκεται ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ σε μία συνομιλία που δεν έχει σχέση με το άθλημα. Ενδεχομένως, να πρόκειται για σύγκρουση μεγαλοεπιχειρηματιών που αφορά άλλα πεδία της οικονομικής ζωής της χώρας και η διαμάχη περνά σε ένα επίπεδο που λέμε ότι… βγήκαν τα πυρηνικά όπλα. Συνέβαινε στο παρελθόν, συμβαίνει και θα συμβεί και στο μέλλον, όπως άλλωστε ισχύει με τους μεγιστάνες σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, πρόκειται για ένα παράδειγμα του πως χρησιμοποιείται το ποδόσφαιρο και οι οπαδοί μιας μεγάλης ομάδας για την επίτευξη αλλότριων σκοπών. Ένας σύνδεσμος να βγάζει ανακοίνωση υποστήριξης ενός προέδρου, για μία υπόθεση που δεν έχει σχέση με την ομάδα και το άθλημα. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι παράλογο, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι η πολυετής κυριαρχία βασίστηκε σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, εκτός από την αξία στον αγωνιστικό χώρο.
Το χειρότερο, δε, είναι πως δεν προκλήθηκε έκπληξη σε κανέναν…