Λεωφόρος, ΟΑΚΑ ή… Βοτανικός!

Τρομάζει η Λεωφόρος

Χωρίς ίχνος υπερβολής από την πρώτη ημέρα που μπήκα στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, θεωρούσα μείζον θέμα αυτό της κατασκευής του νέου γηπέδου της ομάδας. Ακόμη και όταν στην πλειοψηφία τους οι δημοσιογράφοι -όχι αδίκως- θεωρούσαν κάτι… βαρετό τις αναφορές στα γηπεδικά, έψαχνα, σκάλιζα και αναζητούσα νέες λεπτομέρειες.

Αφορμή για τη σημερινή μου αναφορά είναι η επιλογή της διοίκησης του Παναθηναϊκού να προχωρήσει σ’ ένα «λίφτινγκ» του γηπέδου. Της ιστορικής Λεωφόρου.

[ads2]

Αυτό το «ρεκτιφιέ» περιλαμβάνει:

-στο «small» σενάριο ένα βαψιματάκι και αλλαγές καθισμάτων

-στο «medium» (βαψιματάκι, αλλαγές καθισμάτων), συν προσθήκη σουιτών στις κεντρικές θύρες (μειώνοντας τη χωρητικότητα)

-και στο «large» (βαψιματάκι, αλλαγές καθισμάτων, σουίτες), συν πρόσθετες εξέδρες, αύξηση της χωρητικότητας στις 22.000, επιπλέον σούιτες στις γωνίες των πετάλων και φωτεινό πλέγμα στο εξωτερικό μέρος του γηπέδου.

Με τα δεδομένα που έχουμε, προβλέπω η ΠΑΕ να φτάσει μέχρι το… medium, αφού οι εργασίες δεν είναι κοστοβόρες και κυρίως δεν απαιτείται οικοδομική άδεια.

Θυμίζω ότι διάφορες επιτροπές πολιτών έχουν απειλήσει με προσφυγή στο ΣτΕ εάν και εφόσον ο Παναθηναϊκός επιδιώξει ν’ αλλάξει τη μορφή του γηπέδου!

Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός, ως σύνολο (ΠΑΕ, Ερασιτέχνης, ΚΑΕ) θα έπρεπε κάποια στιγμή να αποφασίσει πως θα κινηθεί, πριν τον ξεπεράσουν οι εξελίξεις, αλλά και ο χρόνος.

Διότι όσο ρεκτιφιέ και εάν ρίξεις σ’ ένα γήπεδο (85 ετών), καθώς τα πρώτα τσιμέντα ρίχτηκαν το 1931, εννέα χρόνια μετά την παραχώρησή του από το Δήμο Αθηναίων (8/3/1922), παραμένει ένα… παλιό γήπεδο.

Οι επιλογές για τους «πράσινους» ήταν, είναι και παραμένουν συγκεκριμένες:

Είτε θα έπρεπε να εξετάσουν το αρχικό πλάνο του Παναθηναϊκού Κινήματος, με την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου γηπέδου στο οικόπεδο που βρίσκεται σήμερα το «Απόστολος Νικολαΐδης».

Προσωπικά θα ήμουν θετικός στην προοπτική να γίνει και ας μην είναι της τάξης των 40.000 θεατών, που πρότεινε και παρουσίασε το Κίνημα, αφού για την Ελλάδα (με εξαίρεση κάποια ματς της Ευρώπης) ένα γήπεδο 25.000 θα ήταν «εξαιρετικό».

Είτε θα έπρεπε να δουν την προοπτική της Παναθηναϊκής πολιτείας στο ΟΑΚΑ, κάτι που ασπάζεται και η ΚΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει μεγάλη κουβέντα. Εάν δηλαδή θα μπορούσε να φτιαχτεί άλλο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην περιοχή ή να γίνει… ποδοσφαιρικό το ΟΑΚΑ, διότι τότε θα μιλάγαμε για άλλο γήπεδο- έδρα!

Είτε θα έπρεπε να δουν την περίπτωση του Βοτανικού. Χωρίς Βωβούς, ένα νέο γήπεδο, με μικρότερο κόστος από το αρχικό των 96 εκατ. ευρώ, με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη και την κατασκευή ενός κλειστού (6.000 θέσεων).

Χωρίς αγκυλώσεις, αλλά με όραμα για το μέλλον.

Εάν δεν το πράξουν και αρκεστούν σε «μερεμέτια», θα τους ξεπεράσει η εποχή. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια του Καραϊσκάκη, η ΑΕΚ θα κόβει την κορδέλα στην «Αγιά Σοφιά» και ο Σαββίδης – εαν δεν τον διώξουν οι αμπαλαέο της εξέδρας- θα ετοιμάζει τη νέα Τούμπα!

ΥΓ. Ενδεχομένως αρκετοί να ξαφνιαστούν με την αναφορά στον Βοτανικό, διότι εδώ και χρόνια γράφω ότι έγιναν τεράστια λάθη στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ωστόσο εάν υπάρξει ένα σχέδιο και άμεση η προοπτική κατασκευής ενός «πράσινου παλατιού», τότε ο Παναθηναϊκός θα είναι σαν να κυνηγάει φαντάσματα!

Για να μην θυμηθώ αυτή την τρομερή μπούρδα «ούτε σ’ έναν αιώνα στον Ελαιώνα» και αντί να μπει ο Παναθηναϊκός στα ολυμπιακά έργα, μπήκε η… Νέα Φιλαδέλφεια και εν συνέχεια (βγήκε το γήπεδο της ΑΕΚ) για να μπει με το έτσι θέλω το Καραϊσκάκη!

ΥΓ1. Για να μην μπερδευόμαστε, το τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός με την μελλοντική του έδρα, δεν έχει να κάνει με τη Λεωφόρο. Το γήπεδο θα πρέπει να είναι ΑΝΟΙΧΤΟ μέχρι την ημέρα που θα κόψει κορδέλα στο επόμενο ή που θα έχει πάρει όλες τις νομικές διασφαλίσεις για το ανακατασκευάσει από τα θεμέλια του!

Διότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν προσπάθειες (και ενδεχομένως να συνεχιστούν στο μέλλον) να γκρεμιστεί και ο Παναθηναϊκός να μείνει στους…πέντε δρόμους. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

sportit.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News