Η ελληνική του καταγωγή κρατάει απ’ το λιμάνι! Η ποδοσφαιρική του τον φέρνει στον αιώνιο αντίπαλο. Ο Λουκάς Βιγιαφάνιες είναι ένας Πειραιώτης που πάει στον Παναθηναϊκό.
Μόλις δύο λεπτά στην άδεια Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο μικροσκοπικός Αργεντινός με το νούμερο «10» στην πλάτη, που εκείνο το διάστημα ήταν στο μεταγραφικό στόχαστρο της ΑΕΚ, υποδέχεται τη μπάλα αριστερά λίγο μετά τη μεσαία γραμμή.
[ads2]
Προχωράει μέχρι την περιοχή, περνάει ανάμεσα από Ταυλαρίδη και Εσιέν, αδειάζει τον Τελάντερ και ο «Λούκας», όπως γράφει η φανέλα του, ανοίγει το σκορ για τη φιλοξενούμενη ομάδα. Ο Αντρέα Στραματσόνι στο έβδομο του παιχνίδι στον πάγκο του Παναθηναϊκού εντυπωσιάζεται από τον μέσο του Παναιτωλικού και μετά το τέλος του ματς υποκλίνεται στο ταλέντο του. «Θέλω επίσης να πω ένα μπράβο στον Βιγιαφάνες, τον Κάπελ και τον Ουάρντα που έκαναν πολύ καλό παιχνίδι με την ομάδα του Παναιτωλικού», δηλώνει και η καριέρα του 25χρονου μέσου προσδιορίζεται ακόμα μια φορά από ένα γκολ.
Κάπως έτσι είχε συστηθεί και στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής πέντε χρόνια πριν. Από τις 4 Ιανουαρίου του 2016 γυρίζουμε το χρόνο στις 2 Μαΐου του 2011. Η Ιντεπεντιέντε αγωνιζόταν στο «Λα Μπομπονέρα» απέναντι στην Μπόκα και ο 20χρονος μέσος έξι λεπτά την είσοδό του στον αγώνα και μόλις στην τρίτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα, πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης. «Ήταν μια αξέχαστη στιγμή. Άλλαξε τη ζωή μου. Παρότι δεν μιλάω πολύ στα μίντια και δεν είμαι γνωστός, ξαφνικά με αναγνώριζαν στο δρόμο. Μετά από εκείνο το γκολ, ο κόσμος με έμαθε. Όλα άλλαξαν προς το καλύτερο», εξηγούσε μερικούς μήνες μετά όταν η Ιντεπεντιέντε ετοιμαζόταν να υποδεχτεί εκ νέου την Μπόκα τον Σεπτέμβριο του 2011.
Ο Βιγιαφάνες έπαιξε και σε εκείνο το ματς. Βασικός, πλέον, αφού είχε κατορθώσει να αφήσει πίσω του και τον τραυματισμό – κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο – του 2010 που τον έβαλε στον πάγκο για ένα εξάμηνο και του στέρησε τη συμμετοχή του στο Κόπα Αμέρικα κάτω των 20 ετών, αλλά και είχε πείσει τους «κόκκινους διαβόλους» να πληρώσουν για να αποκτήσουν το 50% των δικαιωμάτων του. «Η Ιντεπεντιέντε είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Αργεντινή και είναι το όνειρό μου να αγοράσει τα δικαιώματά μου», έλεγε χωρίς δεύτερη σκέψη ο νεαρός Λούκας που είχε ξεκινήσει από την CAI και είχε ντεμπουτάρει στη Β’ Εθνική σε ηλικία 15 ετών.
Το όνειρο του έγινε πραγματικότητα και το 2011 ο σύλλογος του Μπουένος Άιρες όντως πλήρωσε 500 χιλ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του. Μόνο που η συνέχεια του ονείρου δεν ήταν όπως θα την ήθελε. Ο προπονητής που τον πίστευε έφυγε και ο Βιγιαφάνες πέρασε κοντά μια τριετία με ελάχιστες συμμετοχές και ένα ελληνικό ενδιαφέρον. Το 2012, γράφεται στον ελληνικό Τύπο ότι ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για τον Αργεντινό μέσο στο πλαίσιο του χρέους που είχε απέναντί του η Ιντεπεντιέντε για τον Λιονέλ Νούνιεζ. Ο Δημήτρης Μπαρμπαλιάς φέρεται να ήταν εκείνος που τον εντόπισε, ωστόσο η μεταγραφή δεν προχώρησε ποτέ.
«Ναι, είχα ενημερωθεί τότε για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Δεν ξέρω τους λόγους, συνέχισα στην Ιντεπεντιέντε, για ένα χρόνο πήγα στην Ουρακάν και εκεί έγινα πιο έμπειρος», παραδέχτηκε όταν πια βρισκόταν στην Ελλάδα ο Αργεντινός μέσος, που δεν κατόρθωσε να κάνει το κάτι παραπάνω στην καριέρα του ούτε όταν έσμιξε ξανά με τον Αντόνιο Μοχάμεντ. Ο «Τούρκος», όπως είναι το παρατσούκλι του, ήταν ο προπονητής που τον πίστεψε στην Ιντεπεντιέντε και εκείνος που τον ζήτησε στην Ουρακάν, όταν το 2013 ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία. Μετά από 20 συμμετοχές και δύο γκολ, ήρθε το κάλεσμα από την… μαμά πατρίδα!
Κάτω στον Πειραιά, στο μουράγιο…
Στην αρχή η είδηση έμοιαζε με ράδιο αρβύλα. Ο πρόγονος που είχε καταγωγή από την Ελλάδα και θα έδινε τη δυνατότητα στον Λούκας Βιγιαφάνες να γίνει Έλληνας, θύμιζε λίγο την απάτη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με τα διαβατήρια αρκετών Αργεντινών ποδοσφαιριστών. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ήταν αλήθεια. Ο Δημήτρης Πετρινόλης, που γεννήθηκε στον Πειραιά το 1898 και πέθανε στην Αργεντινή το 1976 ήταν ο παππούς της μητέρας του Αργεντινού μέσου. «Θέλω να πάρω τη ελληνική υπηκοότητα και το ελληνικό διαβατήριο», έλεγε ο Βιγιαφάνες που άρχισε να έχει πολλούς λόγους να μείνει στη χώρα μας.
Στο Αγρίνιο προσαρμόστηκε άμεσα, στο Αγρίνιο ένιωσε την αγάπη του κόσμου, στο Αγρίνιο ακόμα-ακόμα ερωτεύτηκε, βασικός λόγος για να μην θέλει να φύγει από την Ελλάδα. «Το κάνω και λόγω συναισθημάτων, αλλά και για την καριέρα μου. Θα ήταν καλό για την οικογένειά μου όπως και για το βιογραφικό μου», παραδεχόταν και περιμένει να παίξει μέχρι και στην Εθνική Ελλάδας! Όσα έκανε στο Αγρίνιο ήταν ο λόγος όχι μόνο για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να αρχίζει να τον κοιτάζει, αλλά και για όλες τις μεγάλες ομάδες στη χώρα.
Ο Παναιτωλικός ανακοίνωσε τον διετή δανεισμό του στις 4 Αυγούστου. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Έρχομαι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχω πολλή όρεξη για δουλειά. Μίλησα αρκετές φορές με τα παιδιά», δηλώνει άμα την άφιξή του στη χώρα μας και κατευθείαν δένει με τον Μαρτίνεζ και τον Γοδόι που σέρνουν το τανγκό στον Παναιτωλικό. Ο Βιγιαφάνες άργησε λίγο να μπει στις υποχρεώσεις της ομάδας του, όμως όταν ήταν έτοιμος, το έκανε για τα καλά. Ντεμπούτο στις 14 Σεπτεμβρίου και η πρώτη παράσταση στο ματς με την Ξάνθη. Δύο γκολ και μια ασίστ στο 5-2, σε μια από τις πιο γεμάτες εμφανίσεις της ομάδας του Αγρινίου την προηγούμενη σεζόν.
Η πρώτη σεζόν στη Super League θα κλείσει με έξι γκολ και μία ασίστ, αλλά και με έναν τραυματισμό που τον κράτησε δύο μήνες εκτός δράσης. Τον Φεβρουάριο υπέστη διπλό κάταγμα κερκίδας-ωλένης στο χέρι και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο η ατυχία δεν άμβλυνε τις εντυπώσεις του. «Απολαμβάνω αρκετά την ζωή εδώ στο Αγρίνιο, είναι μια ήσυχη πόλη και νιώθω καλά. Αναμφίβολα νιώθω τυχερός που αγωνίζομαι σε μια ομάδα που τα παρέχει όλα», δηλώνει, όμως σιγά-σιγά αρχίζει να σκέφτεται και το κάτι παραπάνω.
Κι όχι απαραίτητα την Premier League και την Μάντσεστερ Σίτι που ονειρεύεται να παίξει, αλλά κάτι πιο βατό και κοντινό. «Θα ήθελα πολύ να αγωνιστώ στην ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό. Είναι σημαντικές ομάδες για την Ελλάδα», είχε δηλώσει τον προηγούμενο Μάιο και όσο το ενδιαφέρον κυρίως της ΑΕΚ έμοιαζε πιο ζεστό, τόσο το Μαρούσι έμοιαζε περισσότερο ως πιθανός προορισμός του. Η Ένωση, εξάλλου, ήταν εκείνη που χτύπησε αρχές Γενάρη πρώτη την πόρτα του Παναιτωλικού για να ενημερωθεί για την περίπτωση του Βιγιαφάνες. Και μετά, με εκείνη την εμφάνιση στης 4 Γενάρη, χτύπησε ο Αργεντινός την πόρτα του Αντρέα Στραματσόνι. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μετράει μόνο αν θέλουν να σου ανοίξουν. Αλλά και πόσο πειστικά χτυπάς…
sdna.gr