Όλοι οι άνθρωποι του κόουτς
Συμπληρώνονται σήμερα τέσσερις εβδομάδες απ’ την «πρώτη» του Αντρέα Στραματσόνι στο «Γ. Καλαφάτης», απ’ τη μέρα που ο Ιταλός έπιασε και τυπικά δουλειά στον Παναθηναϊκό. Με στόχο να φέρει έναν διαφορετικό «αέρα», σε μια χρονιά που όλα εξελίσσονταν στραβά και να αρχίσει σιγά σιγά (με ορίζοντα το καλοκαίρι) τη συνολική αναδιοργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος και την επιστροφή του στις βασικές αρχές του ’13.
Σ’ αυτό το (ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο, λόγω των όσων έγιναν) διάστημα ο 39χρονος τεχνικός άρχισε να περνάει νέα πράγματα, τόσο από πλευράς αγωνιστικής φιλοσοφίας -δίνοντας βήμα βήμα «ιταλική ταυτότητα» στο «τριφύλλι»- όσο και από πλευράς συνολικής οργάνωσης και «λεπτομερειών». Μεθοδικός, ήρεμος, εργασιομανής αλλά και δυναμικός όπου χρειάζεται (όπως π.χ. στην πύρινη ομιλία που έκανε πριν από το ματς με τη Βέροια, τσιτώνοντας τον ποδοσφαιρικό εγωισμό των παικτών του), ο «Στράμα» έχει φέρει αρκετά κοντά του τους παίκτες του. Και δεν είναι κρυφό πως έχει «κερδίσει» τους περισσότερους «πράσινους», επαναφέροντας μετά από καιρό στα «πράσινα» αποδυτήρια ένα στοιχείο που έλειπε: Την ηρεμία…
Πολύτιμοι συνοδοιπόροι του Ιταλού προπονητή σ’ όλο αυτό το νέο πρότζεκτ είναι βεβαίως οι… δικοί του άνθρωποι, τα μέλη του τεχνικού τιμ, νέοι και «παλιοί», που δείχνουν πως σε πρώτη φάση έχουν «δέσει» αρμονικά. Και προσπαθούν καθημερινά να αλλάξουν και να διορθώσουν τα «κακώς κείμενα» και όλα τα «θέματα» της ομάδας, τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες, ακολουθώντας τους δύο κανόνες που έθεσε εξαρχής ο «Στράμα»: Συνεργασία και σεβασμό.
Ας δούμε λοιπόν τη δουλειά και τους ξεχωριστούς ρόλους των συνεργατών του 39χρονου τεχνικού στο «πράσινο» επιτελείο, εντοπίζοντας τις βασικές διαφορές με το τιμ Αναστασίου.
ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΟΥΤΣΙ: Α’ Βοηθός
Οταν τον βλέπεις για πρώτη φορά, σου δίνει την αίσθηση -λόγω του «σκληρού» παρουσιαστικού του- του «καβγατζή» και του «φωνακλά». Ισως κι επειδή ως παίκτης ο Ρομπέρτο Μούτσι (δεινός γκολτζής της Serie A) έβγαζε μεγάλο τσαμπουκά και στο γήπεδο. Ο 44χρονος Ιταλός, ωστόσο, είναι πολύ ωραίος «λαϊκός» τύπος, ευχάριστος και έξω… καρδιά, αλλά και πολύ σοβαρός την ώρα της δουλειάς. Ο «Στράμα» τον ακούει και τον εμπιστεύεται πολύ (γνωρίζονται χρόνια απ’ την ακαδημία της Ρόμα) και πολλές φορές την ώρα του ματς σηκώνεται μαζί του απ’ τον πάγκο για να μιλήσουν και να δώσει κι εκείνος οδηγίες. Κάτι που σπανίως γινόταν απ’ τον Ρούτερ επί Αναστασίου. Αγαπημένο του… αξεσουάρ το μπλοκ με το οποίο δείχνει στους παίκτες τις θέσεις τους και το πώς πρέπει να κινούνται μέσα στο γήπεδο. Μειονέκτημά του το γεγονός πως είναι ο μοναδικός απ’ το τιμ που δεν γνωρίζει αγγλικά κι αυτό προσπαθούν τα υπόλοιπα μέλη να το «καμουφλάρουν».
ΝΤΑΒΙΝΤ ΜΕΝΤΕΣ: Β’ Βοηθός
Στην Ελλάδα, όπου όλοι τα… ξέρουν όλα, ορισμένοι θεωρούν πως ο Νταβίντ Μέντες έχει ρόλο της «γλάστρας» στο τεχνικό τιμ (τόσο επί Αναστασίου όσο κι επί Στραματσόνι) και πως η τοποθέτησή του εκεί έγινε μόνο και μόνο για να… γλιτώσει ο Παναθηναϊκός την αποζημίωση του τελευταίου χρόνου του συμβολαίου του. Φαιδρή προσέγγιση, πολύ απλά διότι ο ρόλος και η παρουσία του Ολλανδού (που το καλοκαίρι θα πάει για το πρώτο πτυχίο) στο προπονητικό επιτελείο είναι ήδη πολύ σημαντική. Μετά τις 2-3 πρώτες προπονήσεις, όπου ήταν λογικά… ψαρωμένος, ο Μέντες «μπήκε» στο κλίμα και ήταν πολύ χρήσιμος στις πρώτες μέρες του «Στράμα» στην ομάδα, αποτελώντας τον «οδηγό» του σε όλα. Εχει ενεργή παρουσία στις προπονήσεις και στα ματς, όπου μιλάει και δίνει μικρές οδηγίες (τιπς) προς τους παίκτες, ενώ σίγουρα «εξαργυρώνει» την πολύ καλή επαφή και σχέση του με όλους τους «πράσινους», στους οποίους περνάει πιο εύκολα κάποια πράγματα, καθώς άπαντες τον ακούν και τον σέβονται…
[ads2]
ΒΙΤΣΕΝΤΣΟ ΣΑΣΟ: Τεχνικός αναλυτής
Η επιτομή του τεχνικού αναλυτή που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στο επιτελείο του. Ο Στραματσόνι τον είχε μαζί του παντού (Ιντερ, Ουντινέζε), αφού είναι εξπέρ στο να «κατασκοπεύει», να αναλύει και να κάνει… φύλλο και φτερό (με τη βοήθεια -και- της τεχνολογίας) τις αντίπαλες ομάδες, αλλά και το πώς εργάζονται οι αντίπαλοι προπονητές και τα επιτελεία τους. Πολύ πιο «κλειστός» και απόμακρος ως τύπος ο Βιτσέντσο Σάσο και τις περισσότερες φορές… βυθισμένος στις σκέψεις του, στους αριθμούς του, στο επόμενο ματς. Απλά «ιδιαίτερος». Τις πρώτες δύο μέρες της εβδομάδας αφιερώνει δεκάδες ώρες, βλέποντας όλα (μα όλα όμως) τα ματς του προσεχούς αντιπάλου κι αφού αναλύσει και «ξεζουμίσει» αυτά που θέλει, στη συνέχεια επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες μαζί με τον «Στράμα». Εξαιρετικά προγραμματισμένος, μεθοδικός και… αθόρυβος, βλέπει όλα τα παιχνίδια από τα μπουθ για να έχει ακόμη πιο καθαρή άποψη από ψηλά και στο ημίχρονο κατεβαίνει στα αποδυτήρια, δίνοντας online ανάλυση και στατιστική στον Ιταλό τεχνικό!
ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΠΑΝΟΝΤΣΙΝΙ: Γυμναστής
Γνωρίζεται με τον Στραματσόνι απ’ την ακαδημία της Ρόμα κι έκτοτε -με ένα μικρό διάλειμμα όταν εργάστηκε στη βουλγαρική Τσερνομόρετς- τον ακολούθησε παντού. Απ’ όλο το τιμ, ο Φεντερίκο Πανοντσίνι είναι πιο «κοντά» με τους παίκτες κι έχει πολύ καλύτερη επαφή μαζί τους, σε σχέση με τον προκάτοχό του Γιουζέφ Φος. Γενικά, πολύ ευχάριστος τύπος. Η… μέρα με τη… νύχτα σε όλα συγκριτικά με τον Ολλανδομαροκινό, τόσο σαν χαρακτήρας όσο και πάνω στη δουλειά του, ενώ η μεθοδολογία του είναι παντελώς διαφορετική. Απ’ την καθημερινή προπόνηση, μέχρι και το ζέσταμα πριν από το ματς. Ο Ιταλός χωρίζει τους παίκτες του σε διαφορετικά γκρουπ, ανάλογα με τις θέσεις τους (στόπερ, μπακ, μέσοι, επιθετικοί) και αντίστοιχα προσαρμόζει το βασικό μέρος του προγράμματος εκγύμνασης. Διότι άλλα σπριντ πρέπει να κάνουν οι μπακ, οι επιθετικοί και άλλα πράγματα θα κάνουν οι υπόλοιποι. Επιπλέον, δίνει μεγάλο βάρος στην «έκρηξη», κομμάτι που υστερούσε το 50% της ομάδας, ενώ έχει εξαιρετική συνεργασία και με το ιατρικό τιμ…
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ: Πρ. τερματοφυλάκων
Με την έλευσή του στην ομάδα ο Αντρέα Στραματσόνι ζήτησε να «μπει» στην καθημερινότητα των προπονήσεων κι ακόμη ένας προπονητής τερματοφυλάκων, με τους «πράσινους» να ανεβάζουν στην ανδρική ομάδα τον Μάριο Γκαλίνοβιτς (που είχε ενταχθεί προ μηνών στην ακαδημία), δίπλα στον Βαγγέλη Λάππα. Οχι γιατί είχε κάποιο… παράπονο απ’ την εξαιρετική δουλειά του τελευταίου (ίσα ίσα ο Ιταλός έχει μείνει απόλυτα ικανοποιημένος απ’ το επίπεδο, τις γνώσεις και τη μεθοδολογία του Λάππα), αλλά επειδή ήθελε ο προπονητής τερματοφυλάκων να είναι δίπλα του στις ασκήσεις τακτικής και στο προπονητικό διπλό. Προκειμένου να επιβλέπει και να «διορθώνει» όσα κάνουν -in action- οι δύο (βασικοί) γκολκίπερ που είναι μέσα (Στιλ-Κοτσόλης). Την ίδια ώρα, δε, ο «Γκάλι» συνεχίζει το πρόγραμμα με τους άλλους 2+2 πορτιέρε της ομάδας. Από εκεί και πέρα η καθημερινότητα στη δουλειά του Λάππα δεν έχει αλλάξει καθόλου, έχοντας εντυπωσιακή ποικιλομορφία στα προγράμματα και τις ασκήσεις των «πράσινων» γκολκίπερ.
Πηγή: Goal
Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News