Φτιαγμένος για τα δύσκολα! (pics&vids)

[ads]

Ο Εσιέν συγκεντρώνει πιθανότητες να είναι στην αποστολή για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το Newspao.gr σας παρουσιάζει όλα τα μεγάλα ματς της καριέρας του Γκανέζου.

[ads]

Όταν ο Παναθηναϊκός έφερε στην Ελλάδα τον Μάικλ Εσιέν, ένα από τα βασικά στοιχεία που θέλησε να προσθέσει στο ρόστερ του ήταν η προσωπικότητα. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του Γκανέζου μέσου, η εμπειρία και οι παραστάσεις του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή ήταν τα ζητούμενα για το «τριφύλλι». Το ντέρμπι του Σαββάτου είναι από εκείνα τα παιχνίδια όπου αυτά τα στοιχεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ειδικότερα όταν τα διαθέτουν ποδοσφαιριστές – κλειδιά για κάθε ομάδα. Μόνο και μόνο η παρουσία του Εσιέν στις τάξεις του Παναθηναϊκού, στην αποστολή ή ακόμα καλύτερα και στο χορτάρι της Λεωφόρου απέναντι στον Ολυμπιακό, δίνουν τρομερές «ενέσεις» ποιότητας και προσωπικότητας στους «πράσινους» απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ο Εσιέν είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει φάει… με το κουτάλι τα ευρωπαϊκά γήπεδα και τα μεγάλα ματς. Στην καριέρα του σε Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία πριν έρθει στον Παναθηναϊκό, έπαιξε σε πάρα πολλά ντέρμπι, ανάλογα με αυτό του Σαββάτου. Ντέρμπι… μίσους, καθαρά ντέρμπι μεταξύ «αιωνίων» αντιπάλων και ομάδων που από την πρώτη ημέρα ύπαρξής τους εναντιώνονται η μία στην άλλη. Από το ντέρμπι της Κορσικής μεταξύ Μπαστιά και Αζαξιό ως το Μίλαν-Ίντερ που ήταν και η τελευταία «μητέρα των μαχών» στην οποία είχε παρουσία ο Μάικλ Εσιέν.

Επίσης, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως παρότι αμυντικός χαφ κι όχι ποδοσφαιριστής στην επίθεση που μπορεί να «φανεί» από τα γκολ που κρίνουν τα ματς, ο Εσιέν έχει καταφέρει να είναι κομβικός στα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια που έδωσε. Ο 32χρονος μέσος ήταν σημείο αναφοράς για τις ομάδες του, έκανε τη διαφορά με την απόδοσή του και συμμετείχε σε μεγάλες νίκες στην καριέρα του σε Μπαστιά, Λιόν, Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης!

Μάλιστα, έχει καταφέρει να σκοράρει και δυο φορές σε ντέρμπι «μίσους», όμως, στα ματς αυτά η ομάδα του έμεινε στην ισοπαλία! Επίσης, ο Εσιέν κατάφερε να ανταπεξέλθει και σε έναν πολύ δύσκολο ρόλο όταν βρέθηκε στη Μαδρίτη, παίζοντας ως δεξί μπακ απέναντι στην Μπαρτσελόνα, χωρίς όμως να ηττηθεί καμία φορά η ομάδα του! Συνολικά σε 21 τέτοια παιχνίδια, ο Εσιέν έχει δει την ομάδα του να επικρατεί 11 φορές, 7 φορές τα ματς έληξαν ισόπαλα και ηττήθηκε μόλις 3 φορές.

Τα ντέρμπι της Κορσικής και η Λιόν

Ένα από τα πρώτα ντέρμπι «μίσους» που έπαιξε στην καριέρα του ο Μάικλ Εσιέν, ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου 2002. Ως ποδοσφαιριστής της Μπαστιά, ο 19χρονος τότε Γκανέζος αμυντικός μέσος αντιμετώπισε την Αζαξιό, στο απόλυτο ντέρμπι της Κορσικής. Η ομάδα του ηττήθηκε 2-1 κι ο ίδιος έπαιξε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ενώ και στη ρεβάνς την 1η Φεβρουαρίου 2003 στην έδρα της Αζαξιό, το τελικό 1-1 δεν τον άφησε ικανοποιημένο παρά την 90λεπτη παρουσία του.

lyon1

Τα πράγματα άλλαξαν άρδην, ωστόσο, όταν ο Εσιέν φόρεσε τη φανέλα της Λιόν. Ο μισητός αντίπαλος της νέας του ομάδας είναι η Σεντ Ετιέν. Με τον Γκανέζο στην ενδεκάδα της, η Λιόν δεν έχασε κανένα παιχνίδι. Το πρώτο του ντέρμπι με τους «Λιονέ» ήταν στις 3 Οκτωβρίου 2004 και το αποτέλεσμα ήταν 3-2, εκτός έδρας μάλιστα, ενώ στον δεύτερο γύρο στη νίκη στο «Ζερλάν» δεν αγωνίστηκε. Οι εμφανίσεις που είχε κάνει, όμως, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν σε Γαλλία και Ευρώπη, άνοιξαν την πόρτα για την PremierLeagueκαι την Τσέλσι, αλλά και για τα πρωταθλήματα της Λιόν.

Η… πελάτισσα Άρσεναλ

Το καλύτερο δυνατό ντεμπούτο έκανε στην Τσέλσι ο Εσιέν. Οι «μπλε» υποδέχθηκαν στις 21 Αυγούστου 2005 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» την Άρσεναλ, στο κλασικό ντέρμπι του Λονδίνου. Η Τσέλσι νίκησε 1-0, με τον Εσιέν να μπαίνει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο στα τελευταία 32 λεπτά της αναμέτρησης. Από αυτό το σημείο κι έπειτα «έχτισε» μια φοβερή παράδοση απέναντι στους «κανονιέρηδες» καθώς όποτε ήταν στην ενδεκάδα της Τσέλσι η ομάδα του δεν έχανε ποτέ! Ο Εσιέν έπαιξε όλο το ματς στα Λονδρέζικα ντέρμπι που αγωνίστηκε από εκεί και πέρα, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου 2006 σκόραρε στο εντός έδρας 1-1, κάτι που έκανε και στις 6 Μαΐου 2007, σε ματς που έγινε στην έδρα της Άρσεναλ με το ίδιο αποτέλεσμα!

chelsea

Για να ηττηθεί η Τσέλσι, με τον Εσιέν στην ενδεκάδα της, από την Άρσεναλ, χρειάστηκε να φτάσουμε στις 27 Δεκεμβρίου 2010! Το 3-1 των «κανονιέρηδων» ήταν η… εξαίρεση στον κανόνα για τον Εσιέν και τους συμπαίκτες του, καθώς ο Γκανέζος μετρούσε οκτώ ντέρμπι αήττητος, με έξι νίκες και δυο ισοπαλίες!

Άχαστος και με τη Μπαρτσελόνα!

Η συνέχεια, βρήκε τον Εσιέν στη Μαδρίτη όπου ακολούθησε τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος ήταν ο «πατέρας» του Γκανέζου στη μεγάλη καριέρα του στα ευρωπαϊκά γήπεδα και αυτός τον ζήτησε από τη διοίκηση της Ρεάλ. Το πρώτο «clasico» που αγωνίστηκε ποτέ ο Εσιέν ήταν αυτό που διεξήχθη στις 7 Οκτωβρίου 2012 στη Βαρκελώνη. Ο Γκανέζος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στο 87’ της αναμέτρησης, με το τελικό 2-2 να έχει ήδη διαμορφωθεί.

Στις 30 Ιανουαρίου 2013, ο Εσιέν ήταν βασικός σε όλο το ματς με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα, με το τελικό 1-1 να μην αφήνει ικανοποιημένο κανέναν. Το τρίτο ντέρμπι του Γκανέζου με αντίπαλο τους «μπλαουγκράνα», ήταν στις 26 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, όταν και πέρασε ως αλλαγή στο 82’ με τη Ρεάλ να επικρατεί 3-1 και τον Εσιέν να καλείται να βοηθήσει στο να κρατήσει η ομάδα του το αποτέλεσμα.

real

Μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του, πάντως, ο Εσιέν την έκανε ως… δεξί μπακ απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο σταμάτησε αρκετές φορές τον Μέσι και η Ρεάλ επικράτησε 2-1 στο «Μπερναμπέου», με τον ίδιο να παίζει 90 λεπτά. Εκτός από τους Καταλανούς ο πολύπειρος άσος αντιμετώπισε και την Ατλέτικο στο παραδοσιακό ντέρμπι «Μαδριλένιο» της Ισπανίας. Στις 27 Απριλίου 2013 η Ρεάλ επικράτησε 2-1 στο «Βιθέντε Καλντερόν» με τον Εσιέν να παίζει 68’ πριν βγει αλλαγή, ενώ έπαιξε σε όλο τον τελικό του Κυπέλλου στις 17 Μαΐου 2013, τον οποίο η Ρεάλ έχασε στην παράταση, στη μοναδική του ήττα στην Ισπανία!

Και στο Μιλάνο ήταν εκεί

Μετά την παρουσία του στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Εσιέν επέστρεψε για λίγο στην Τσέλσι. Σε ένα από αυτά τα παιχνίδια, ο Γκανέζος αντιμετώπισε την Άρσεναλ εκτός έδρας. Μάλιστα, ήταν ο αρχηγός των «μπλε» και έδωσε την ασίστ για το ένα από τα γκολ της νίκης (2-0) της ομάδας του κόντρα στους «κανονιέρηδες». Το τελευταίο μεγάλο ντέρμπι, όμως, πριν από αυτό του Σαββάτου όπου συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες να αγωνιστεί, είναι αυτό που έγινε στις 23 Νοεμβρίου 2014. Ο Εσιέν ήταν βασικός και αναντικατάστατος στο 1-1 της Μίλαν με την Ίντερ.

milan

Ο 32χρονος Γκανέζος δεν αντιμετώπισε τον Στραματσόνι, ο οποίος είχε ήδη αποχωρήσει και ήταν προπονητής στην Ουντινέζε. Στο ματς αυτό, της Μίλαν με τους «φριουλάνι», μια εβδομάδα μετά την ισοπαλία απέναντι στους «νερατζούρι», ο Εσιέν αποβλήθηκε βλέποντας δυο κίτρινες κάρτες! Αυτή ήταν μόλις η τρίτη αποβολή στην καριέρα του Γκανέζου, ο οποίος ωστόσο στα μεγάλα ματς φωνάζει «παρών» και πάντα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομάδα του!

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News