[ads]
Tο προσφιλές σύστημα του 38χρονου τεχνικού, τα τακτικά του “θέλω”, το ποδοσφαιρικό του “μότο” και οι ευεργετικές δύο εβδομάδες της διακοπής.
[ads]
Ένας κύκλος έκλεισε στον Παναθηναϊκό μετά την αποχώρηση του Γιάννη Αναστασίου, ένας νέος ανοίγει με τον Βέλικο Παούνοβιτς να βρίσκεται προ των πυλών.
“Ρούκι” ήταν ο Αναστασίου όταν ανέλαβε τα ηνία του Τριφυλλιού, “ρούκι” και ο 38χρονος Σέρβος με τη διαφορά ότι έχει κοουτσάρει τις μικρές εθνικές της χώρας του με εντυπωσιακά αποτελέσματα ενώ ο Αναστασίου πριν από 2.5 χρόνια είχε να επιδείξει στο βιογραφικό του δουλειές ως βοηθός προπονητή. Ολα αυτά βέβαια στη θεωρία.
Οι συγκρίσεις άλλωστε είναι για λαϊκή κατανάλωση καθώς κάθε άνθρωπος/προπονητής είναι διαφορετικός απ΄ τον άλλο, έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά και καθρέπτης ήταν, είναι και θα είναι το γήπεδο και μόνον αυτό.
Ο Παούνοβιτς συνεπώς θα κριθεί απ’ τη δουλειά του όπως θα κρινόταν όποιος κι αν ήταν ο “εκλεκτός” και το μόνο που μπορούμε να παραθέσουμε και να μοιραστούμε στην παρούσα φάση από αμιγώς αγωνιστικής πλευράς είναι η φήμη που υπάρχει στη χώρα του για το “διάβασμα” των αγώνων και την τακτική του γνώση και ευελιξία.
Το ποδοσφαιρικό του “μότο” είναι “παίξε όπως κάνεις προπόνηση”, ενώ το προσφιλές του σύστημα είναι το 4-2-3-1. Αυτό επέλεξε στην Κ 20 της Σερβίας με την οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πλειονότητα των αγώνων του και συγκεκριμένα στα πέντε απ’ τα επτά ματς της διοργάνωσης.
Στην πρεμιέρα, όπου η Σερβία έκανε και τη μοναδική της ήττα με 1-0 από την Ουρουγουάη, επέλεξε το 3-1-4-2, σύστημα που έβαλε άμεσα στο συρτάρι, επιλέγοντας σε όλα τα υπόλοιπα ματς (πλην ενός που αγωνίστηκε με 4-1-4-1) το 4-2-3-1.
Επιλογή που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην κατάκτηση του τροπαίου και κατέδειξε την τακτική του ευελιξία αλλά και την ικανότητά του να αντιληφθούν και να εφαρμόσουν νεαροί και άπειροι παίκτες διαφορετικούς σχηματισμούς/συστήματα.
Ως προπονητής δίνει έφεση στο σωστό πρέσινγκ, την καλή κυκλοφορία της μπάλας, την ανάπτυξη τόσο από τα άκρα, όσο και από τον άξονα, αλλά κυρίως το επιθετικό τρανζίσιον.
Την ταχύτατη μετάβαση από την άμυνα προς την επίθεση μετά από κάθε κλέψιμο με άμεσο τρόπο και χωρίς πολύ “κράτημα” της μπάλας. Αυτά σύμφωνα με όσα καταφέραμε να συλλέξουμε ως ρεπορτάζ για την προπονητική του φιλοσοφία.
Από εκεί και πέρα το θετικό για τον Παούνοβιτς και τον Παναθηναϊκό είναι ότι μετά το ματς με τον Ατρόμητο και πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό υπάρχει η διακοπή του πρωταθλήματος για δύο εβδομάδες εξαιτίας των εθνικών ομάδων.
Συνεπώς θα έχει λίγο χρόνο να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα για τους παίκτες του (με εξαίρεση όμως τους διεθνείς και δη τα βαρόμετρα Μπεργκ-Αμπεϊντ) και να περάσει κάποια πρώτα στοιχεία της φιλοσοφίας του πριν το “αιώνιο” ντέρμπι.
sdna