Το σόου Ολισαντέμπε στο Χάιμπουρι και η ήττα με ψηλά το κεφάλι! (vid)

[ads]

Ακριβώς πριν 14 χρόνια ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο Χάιμπουρι από την Άρσεναλ με 2-1, για την πρώτη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, σε ένα παιχνίδι που οι «πράσινοι» μπορούσαν να φύγουν νικητές.

[ads2]

Άρσεναλ-Παναθηναϊκός το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου του 2001. Ένα παιχνίδι που περίμενε πως και πως ολόκληρη η Ελλάδα, καθώς το Τριφύλλι προερχόταν από τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Η ομάδα-χάρμα ιδέσθαι του Γιάννη Κυράστα πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση στο Λονδίνο απέναντι από τα «κανόνια» του Αρσέν Βενγκέρ, αλλά δεν κατάφερε να φύγει με το τρίποντο. Η ήττα αυτή όμως δεν στοίχισε καθόλου στον Παναθηναϊκό, καθώς τερμάτισε 1ος με 12 βαθμούς, και η Άρσεναλ πέρασε ως 2η στην ισοβαθμία με την Μαγιόρκα με 9 πόντους.

«Πράσινο» σφυροκόπημα αλλά…

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό. Δύο πολύ καλές στιγμές από τον Μιχάλη Κωνσταντίνου στα πρώτα λεπτά. Οι «πράσινοι» έπαιζαν στα ίσια την Άρσεναλ αλλά μια ενδεικτική φάση της τεράστιας κλάσης του Πατρίκ Βιεϊρά ήταν αρκετή για την Άρσεναλ να ανοίξει το σκορ στο 23ο λεπτό.

Ο Γάλλος χαφ κλέβει με υποδειγματικό τάκλιν την μπάλα μέσα από τα πόδια του Μπασινά και με τη μία βγάζει την κάθετη στον Τιερί Ανρί που τρύπωσε ανάμεσα σε Βόκολο-Κυριάκο και δεν… χαρίστηκε στον Νικοπολίδη.

Η αντίδραση των παικτών του Κυράστα ήταν άμεση όμως. Μια φοβερή κάθετη μπαλιά του Χένρικσεν στον κενό χώρο, μία κούρσα… αλόγου από τον Εμμάνουελ Ολισαντέμπε που πέρασε σαν σταματημένο τον Άπσον, τον οποίο και ανάγκασε να του κάνει πέναλτι! Στο 28′ ο Μπασινάς έστησε τη μπάλα στα 11 βήματα αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Ράιτ με αποτέλεσμα να μείνει το 1-0 μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Σόου Ολισαντέμπε και ισοφάριση!

Ότι δεν πέτυχε ο Μπασινάς στο 28ο λεπτό, το έκανε ο Ολισαντέμπε στο 50′. Ο Νιγηριανός φορ του Τριφυλλιού έκανε… σμπαράλια την άμυνα των γηπεδούχων και έστειλε τον κόσμο του Παναθηναϊκού στα ουράνια ισοφαρίζοντας με φοβερό γκολ σε 1-1! Σίγουρα ένα από τα ομορφότερα ευρωπαϊκά τέρματα στην ιστορία των «πρασίνων».

«Διπλό πέναλτι», 2-1 και απίστευτο δοκάρι Ολισαντέμπε

Οι «κανονιέρηδες» έδειξαν να ξυπνάνε μετά την ισοφάριση, και αντέδρασαν άμεσα. Συγκεκριμένα μέσα σε δύο λεπτά πήραν ξανά τα ηνία της αναμέτρησης. Ο Βιλτόρ συνδυάστηκε άψογα με τον Πιρές και κέρδισε ένα… «διπλό» πέναλτι από Πάουλο Σόουζα και Κυργιάκο που τον έκαναν «σάντουιτς». Ο Ανρί για ακόμη μία φορά δε συγχώρησε και έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του, στέλνοντας τον Νικοπολίδη στην απέναντι γωνία.

Ο μαύρος πάνθηρας του Τριφυλλιού δεν το έβαλε κάτω όμως, και στο 56′ με ένα ασύλληπτο σουτ έστειλε τη μπάλα στη συμβολή των δοκαριών και άουτ.

Ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας δεν ήθελε να ηττηθεί σε ένα τόσο καλό ματς, κάτι που αποδεικνύει η τριπλή αλλαγή που έκανε στο 78ο λεπτό! Οι πράσινοι όμως δεν τα κατάφεραν και έκαναν την πρώτη τους ήττα στους ομίλους, αλλά με το ηθικό ακμαίο και το κεφάλι ψηλά. Κάτι που αποδείχθηκε από την τεράστια πορεία μέχρι τον αποκλεισμό στους “8” από την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου.

Άρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Ράιτ, Άσλεϊ Κόουλ, Βιεϊρά Πιρές (71′ Πάρλουρ), Λιούνγκμπεργκ, Βιλτόρ (71′ Μπέργκαμπ), Λαουρέν Ετάμε, Ανρί (90′ Γκριμαντί), Φαν Μπρόνκχορστ, Άπσον, Κάμπελ

Παναθηναϊκός (Γιάννης Κυράστας): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Πάουλο Σόουζα (78′ Κόλκα), Μικάελσεν, Βόκολος, Κυργιάκος, Κωνσταντίνου (78′ Βλάοβιτς), Μπασινάς, Ολισαντέμπε, Καραγκούνης (78′ Σεϊταρίδης), Φύσσας

*Αξίζει να σημειώσουμε πως από την αποστολή εκείνης της βραδιάς στο Χάιμπουρι, υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται μέχρι και σήμερα στον Παναθηναϊκό. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Στέφανο Κοτσόλη, και αν υπολογίσουμε και τους Φύσσα-Βόκολο, γίνονται τρεις!

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του παιχνιδιού σε περιγραφή του Αλέξη Σπυρόπουλου:

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News