«Βρέχει» λεφτά από 5/2: Ποιοι θα δουν χρήματα στα ΑΤΜ

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: «Βρέχει» λεφτά από 5/2: Ποιοι θα δουν χρήματα στα ΑΤΜ

Μπαράζ πληρωμών από ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024. Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής.

Κατά την περίοδο 25 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024, θα καταβληθούν χιλιάδες σε δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ΔΥΠΑ.

Κατά την περίοδο 5 Φεβρουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν 96.740.881 ευρώ σε 132.200 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1) Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • Από τις 5 Φεβρουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 15,6 εκατ. ευρώ σε 730 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • Στις 7 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 17.440.881 ευρώ σε 47.350 δικαιούχους για παροχές Επιδομάτων Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας

2) Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 36 εκατ. ευρώ σε 65.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 17 εκατ. ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 10 εκατ. ευρώ σε 120 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
  • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Έρχονται τα επιδόματα με… voucher – Τι αλλάζει σε επίδομα παιδιού και επίδομα ανεργίας

Αρκετές αλλαγές ετοιμάζονται εντός του έτους από την κυβέρνηση στα επιδόματα ανέργων και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Ήδη, ομάδα εργασίας εξετάζει αυτές τις αλλαγές που σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ θα αφορά την ΔΥΠΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τον ΕΦΚΑ.

Για τα επιδόματα ανεργίας: Έρχονται ριζικές αλλαγές στο ποσό χορήγησης του κάθε ανέργου.

Το ποσό του επιδόματος που θα δίνεται στον άνεργο θα εξαρτάται αν συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης και ανάλογα με τα έτη εργασίας του. Όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λαμβάνει, χωρίς ποτέ να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα που διαμορφώνεται.

Η ΚΥΑ για αυτήν την αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας θα εκδοθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Η αλλαγές αυτές, όσον αφορά το ύψος του επιδόματος ανεργίας, θα εφαρμοστούν στην αρχή πιλοτικά και θα συνδέεται με τον τελευταίο μισθό που λάμβανε ο άνεργος.

Για τον ΕΦΚΑ: Έρχεται ένας νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα, που θα έχει στόχο την καθιέρωση ενιαίων κανόνων για ασφαλισμένους και συνταξιούχους όλων των πρώην Ταμείων.

Στον ενιαίο κανονισμό παροχών θα είναι τα έξοδα κηδείας μαζί με το επίδομα μητρότητας, εργατικού ατυχήματος και τα αναπηρικά επιδόματα.

Αυτή η αλλαγή θα έχει χαμένους κάποιους συνταξιούχους και ασφαλισμένους που με το προηγούμενο καθεστώς είχαν περισσότερα προνόμια, αλλά από την άλλη κάποια άλλα ταμεία που ως σήμερα είχαν λιγότερες παροχές θα έχουν κέρδος.

Για τα έξοδα κηδείας, ανάλογα με το κάθε Ταμείο, το επίδομα θα μπορεί να ξεκινάει από 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και να φτάνει μέχρι και 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας).

Όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που αφορούν τα ΑμεΑ θα υπάρχουν και εκεί αλλαγές. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση η αρμόδια ομάδα εργασίας του Υπουργείο θα πρέπει να εντοπίσει το εύρος των αναγκών των δικαιούχων και την απλούστευση των κανόνων χορήγησή τους.

Για την καταβολή επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ: Από 30 Σεπτεμβρίου 2024 θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας, κατά 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% θα μπορεί ο δικαιούχος να το λαμβάνει σε μετρητά μέσω του λογαριασμού του.

Για το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ: Για το επίδομα αυτό εξετάζεται η αναμόρφωσή του καθεστώτος χορήγησής του με σκοπό να είναι δικαιότερο για τους γονείς με χαμηλά εισοδήματα και περισσότερα τέκνα. Υπάρχει περίπτωση και πιθανής αύξησης του ποσού χωρίς όμως να είναι ακόμα κάτι σίγουρο καθώς τον Μάιο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις αφού γίνει η υποβολή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό στον Πρωθυπουργό.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News