Πίσω από τις λέξεις: Τα πρώτα συμπεράσματα για Γιοβάνοβιτς

Πίσω από τις λέξεις: Τα πρώτα συμπεράσματα για Γιοβάνοβιτς

Ο Νότης Καμπέρης γράφει για την πρώτη ομιλία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στους εκπροσώπους των ΜΜΕ σαν προπονητής του Παναθηναϊκού.

Υπεύθυνος. Αυτή είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για τον Γιοβάνοβιτς, αμέσως μετά τη λήξη της Συνέντευξης Τύπου στο ιστορικής σημασίας και αγαπητό προς τον κόσμο, Κάραβελ. Απέφυγε τα μεγάλα λόγια, απέδειξε πως είναι γνώστης της ιστορίας του Παναθηναϊκού, της τωρινής κατάστασης του συλλόγου και σε γενικότερο πλαίσιο, του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Είχε διάθεση να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και απέφυγε να επεκταθεί περαιτέρω για τα προφανή. Ήταν ευγενικός και θεωρώ πως η σχέση του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ξεκίνησε σε γερές βάσεις, διεπόμενη από σεβασμό και ειλικρίνεια. Έχει κι αυτό τη σημασία του, διότι δεν έγιναν και λίγα με τον Μπόλονι…

Και, επιπλέον, από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο πρακτορείο, καταλαβαίνει κανείς πως μια χαρά εκφραστικός είναι Γιοβάνοβιτς. Έδειξε χαρούμενος για τη νέα του δουλειά και στον φακό!

Τι ακούσαμε, λοιπόν, από το νέο τεχνικό των πρασίνων:

«Ξέρω πολύ καλά την ιστορία του συλλόγου και τι σημαίνει, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για την κοινωνία. Είναι για μένα, μια μεγάλη πρόκληση. Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση…»

Είναι βασικό να γνωρίζει ένας οποιοσδήποτε εργαζόμενος τη σημασία της θέσης που έχει κατοχυρώσει. Ξέρει, λοιπόν, το μέγεθος του Παναθηναϊκού. Ξέρει πως στον Παναθηναϊκό δεν θα είναι σαν το ΑΠΟΕΛ. Επίσης, ξέρει πως οι φίλοι του Τριφυλλιού έχουν υποφέρει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι θετικό!

«Έχουμε εικόνα για το ρόστερ της ομάδας. Να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό προφίλ που να αρέσει στον κόσμο. Με ότι ρίσκο περιλαμβάνει αυτό.»

Απόδειξη ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έγινε δουλειά από τον ίδιο και το τεχνικό του επιτελείου. Από τη στάση του, φάνηκε να νιώθει άνετος σχετικά με το ρόστερ. Και αυτό θα φανεί ευεργετικό στη συνέχεια, διότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι να σπαταλά χρόνο. Επίσης, υπολογίζει τους φιλάθλους, πιθανώς, να συμπέρανε πως το ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού την περασμένη σεζόν, δεν ήταν ελκυστικό.

Βέβαια, έκανε λόγο για ρίσκο. Και αυτό είναι το σημείο – κλειδί. Πρέπει να βελτιώσει το υπάρχον υλικό στα όρια του εφικτού, ώστε να μη φανεί παράλογος στις απαιτήσεις του ενόψει της πρώτης σέντρας του πρωταθλήματος.

«Υπεύθυνη για το μπάτζετ είναι η διοίκηση. Ξέρω τι πέρασε ο Παναθηναϊκός… (σ.σ με τα χρέη)»

Βασικότερο πόρισμα. Δεν θα είναι σπάταλος. Ορθώς, απέφυγε να μιλήσει με νούμερα για το μπάτζετ. Βέβαια, κανένας προπονητής δεν θα δεχόταν μια δουλειά, αν δεν τον ικανοποιούσαν οι οικονομικές συνθήκες. Προφανώς, θα άκουσε το πλάνο της διοίκησης και θα συμφώνησε. Ο ίδιος, εξάλλου, δεν θα αμειφθεί και με λίγα!

«Ένα πολυετές συμβόλαιο δεν εγγυάται περισσότερα για τη δουλειά μου. Μονοετές, γιατί δεν θέλω τα συμβόλαια να αποτελούν πρόβλημα στις σχέσεις μας.»

Αυτό μου έκανε περισσότερη εντύπωση από κάθε άλλο. Θέλει να πληρώνετε, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να υπογράψει πολυετές συμβόλαιο και να ζητάει… μεθαύριο αποζημιώσεις, αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα. Περίπτωση, ας πούμε, Στραματσόνι που έκανε και προσφυγή!

Έδειξε πρόθυμος να ανανεώσει, εφόσον και οι δύο πλευρές ικανοποιηθούν από την υπάρχουσα συνεργασία. Οπότε, αποπνέεται η ίδια σιγουριά για το πρότζεκτ, λες και έχει υπογράψει ένα πολυετές συμβόλαιο.

Πίσω από τις λέξεις: Τα πρώτα συμπεράσματα για Γιοβάνοβιτς

«Δεν θα ήμουν σοβαρός, αν έλεγα πως ο Παναθηναϊκός θα πάει να πάρει το πρωτάθλημα»

Γνωρίζω πως δεν ακούγεται καλά στο αυτί, αλλά είναι η αλήθεια. Μου έκανε εντύπωση, όταν ήρθε ο Πογιάτος στον Παναθηναϊκό, που είχε κάνει λόγο από την πρώτη μέρα για «κυριαρχικό ποδόσφαιρο» και «πρωταγωνιστικό ρόλο Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και… Ευρώπη!» (σ.σ τελικά δεν βγήκε!). Σαφέστατα, ο Γιοβάνοβιτς είναι πιο ώριμος από τον Ισπανό.

«Ο ιδανικός αριθμός είναι 26 ποδοσφαιριστές…»

Πώς μεταφράζεται αυτό; Καλύτερος καταμερισμός των χρημάτων. Λιγότερα συμβόλαια, πιο βαριά από τα υπάρχοντα, άρα, και ποιοτικότεροι ποδοσφαιριστές. Σε αυτόν τον τομέα, ο Παναθηναϊκός έχει να ανέβει… βουνό, καθώς έχει 15 παίκτες παραπάνω.

Χαλάνε και τα αποδυτήρια με δέκα υποψήφιους εξτρέμ για παράδειγμα (σ.σ και το αστείο είναι πως χρειάζεται εξτρέμ!). Δείτε πως… σπάστηκε ο Εμμανουηλίδης και άλλοι πολλοί για τον χρόνο συμμετοχής τους. Δείτε, επίσης, πως οι πράσινοι διαθέτουν 41 ποδοσφαιριστές, αλλά υπάρχουν, παράλληλα, πολλά κενά στο ρόστερ!

«Μου αρέσει η ιδέα του Παναθηναϊκού Β’»

Κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα περάσει από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς χωρίς να τον περάσει από… ακτινογραφία. Είτε είναι 18, είτε 38, που λέει ο λόγος. Και στις αρμοδιότητές του είναι να τους εξελίξει. Βασική αρχή της προπονητικής οι ακαδημίες.

«Δεν με αφορά η θέση του τεχνικού διευθυντή. Είναι διοικητική θέση. Εγώ θέλω να είμαι πάνω από κάθε απόφαση.»

Εδώ ξεκαθάρισε το τοπίο. Δεν εισηγήθηκε εκείνος της αποχώρησης του Πιέρ Ντρεοσί. Ήταν απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου να ακολουθηθεί το αγγλικό μοντέλο. Από κει και πέρα, δήλωσε το προφανές. Θέλει να έχει εκείνος τον τελευταίο λόγο σε κάθε κίνηση. Κι άλλοι προπονητές εξέφρασαν αυτήν την επιθυμία στο παρελθόν, αλλά κάπου στην πορεία, το τρένο έβγαινε… από τις ράγες.

«Σέβομαι τον Πογιάτος και τον Μπόλονι…»

Τον τιμάει αυτή η δήλωση. Είναι ηθικός και δεν θέλησε να πει περαιτέρω εν απουσίας των δύο προπονητών από την αίθουσα Τύπου.

«Δεν θα μιλήσω για τον αριθμό των μεταγραφών και τον Κώτσιρα»

Μόνο ένας αφελής, θα μπορούσε να δώσει δημοσίως απάντηση για τα σχέδιά του. Αυτό θα δημιουργούσε αμέσως, εσωτερικά προβλήματα στην ομάδα. Ή, επίσης, να τοποθετηθεί για έναν παίκτη, που δεν έχει «κλείσει» καλά – καλά στην ομάδα.

«Όταν οι ευθύνες πάνε στον ιδιοκτήτη τότε η αξία της ίδιας της ομάδας είναι χαμηλή.»

Η πιο πικάντικη δήλωση της Συνέντευξης Τύπου. Δεν πρόκειται κανένας εργαζόμενος να δώσει… στεγνά τον εργοδότη. Αν το κάνει, θα έχει την κατάληξη του Δώνη. Κι ας έχει και… χίλια δίκαια. Ο ιδιοκτήτης είναι εκείνος, που πληρώνει. Αλλά και εκείνος που θα γνωρίσει, είτε την πλήρη αποθέωση, είτε την κατακεραύνωση.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Γιοβάνοβιτς δείχνει να έχει μια καλοσχηματισμένη άποψη για τον Γιάννη Αλαφούζο. Και πιθανώς, να έχει εντοπίσει και τα αρνητικά του στοιχεία ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Θέλει, με τη σειρά του, να σηκώσει το βάρος του συλλόγου και αυτό είναι θεμιτό. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υποχρεώσεις της ομάδας θα καλύπτονται έγκαιρα και δεν θα τραβηχτεί κάποια «πρίζα» (σ.σ εποχή Ουζουνίδη), ο Σέρβος θέλει εκείνος και οι ποδοσφαιριστές του, να κρίνονται θετικά ή αρνητικά για το έργο που επιτελούν. Απολύτως κατανοητό. Αυτό ονομάζεται «υπευθυνότητα»!

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News