Παίρνει σίγουρα Λεντέσμα ο ΠΑΟ ή μήπως νέο Εσιέν;

Το θεωρούν σίγουρο για Λεντέσμα

Σε όσους Έλληνες φίλαθλους διατηρούν στενούς δεσμούς με το Καμπιονάτο, η είδηση της επικείμενης συμφωνίας του Παναθηναϊκού με τον Κριστιάν Λεντέσμα, ασφαλώς προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στα αφτιά τους.

Βλέπετε, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του 34χρονου (συμπληρώνει το 34ο έτος της ηλικίας του τον Σεπτέμβριο) χαρισματικού μέσου, ο οποίος λατρεύτηκε στην Ιταλία φορώντας επί σειρά ετών τη φανέλα της Λάτσιο και αποτέλεσε σημείο αναφοράς των Ρωμαίων για εννιά ολόκληρα χρόνια.

[ads2]

Το μοναδικό ερωτηματικό που συνοδεύει την πιθανή άφιξη του Λεντέσμα στη χώρα μας, έχει να κάνει αφενός με το προχωρημένο της ηλικίας του και αφετέρου με το γεγονός ότι παραμένει ουσιαστικά ανενεργός ποδοσφαιρικά για μία ολόκληρη σεζόν.

Ποιον Λεντέσμα, λοιπόν, πάει να ντύσει στα «πράσινα» ο Παναθηναϊκός; Τον παικταρά τον Λάτσιο που θαυμάσαμε την τελευταία δεκαετία στο ιταλικό πρωτάθλημα, ή ένα νέο… Εσιέν, του οποίου το ποδοσφαιρικό παρόν είναι δυσανάλογο του εντυπωσιακού του βιογραφικού;

Ο σημερινός scouter προσπαθεί να δώσει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, μέσα από την αξιολόγηση των αναλυτών του FIFA 2016 και του Football Manager 2016, καταγράφοντας την αξιολόγηση της πορείας του Λεντέσμα μέσα στο χρόνο, συγκρίνοντας τρεις διαφορετικές περιόδους του: Του 2009, του 2013 και αυτήν της περσινής σεζόν.

Παίρνει σίγουρα Λεντέσμα ο ΠΑΟ ή μήπως νέο Εσιέν;

Κλάση που παραμένει, δείκτες που υποχωρούν…

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στους συγκριτικούς πίνακες που ακολουθούν, ο σημερινός Λεντέσμα δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τον ποδοσφαιριστή που έκανε όργια στο Καμπιονάτο με τη φανέλα της Λάτσιο. Με την πάροδο των ετών, το σώμα του φαίνεται να αδυνατεί να ακολουθήσει την τεράστια προσωπικότητά του και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που μέτρησε μόλις τέσσερις συμμετοχές τη σεζόν που ολοκληρώθηκε με τη φανέλα της Σάντος, από την οποία έμεινε ελεύθερος τον περασμένο Ιανουάριο.

Η προσωπικότητά του είναι δεδομένη, η ηγετική του φυσιογνωμία δεν αμφισβητείται από κανέναν, το ζητούμενο είναι αν το σώμα του είναι σε θέση πλέον να ακολουθήσει το μαχητικό του πνεύμα.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΝΤΕΣΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΕΝΤΕΣΜΑ 2009 ΛΕΝΤΕΣΜΑ 2013 ΛΕΝΤΕΣΜΑ 2016
ΤΑΧΥΤΗΤΑ – ΚΙΝΗΣΗ
Ταχύτητα 75 55 54
Επιτάχυνση 75 60 55
Ευκινησία 73 69 69
Αντιδράσεις 80 84 79
ΤΕΧΝΙΚΗ – ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ντρίμπλα 76 74 73
Μακρινές πάσες 86 86 85
Έλεγχος μπάλας 81 84 81
Κοντινές πάσες 84 89 85
Τελειώματα 62 58 52
ΔΥΝΑΜΗ – ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
Δύναμη στο σουτ 80 80 76
Αλτικότητα 70 68 68
Δύναμη 74 68 68
Μακρινά σουτ 83 80 76
ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Μαρκάρισμα 59 64 56
Στατικό τάκλιν 69 76 68
Τάκλιν στην κίνηση 65 76 68
Κλεψίματα 84 74 65
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Γενική αξιολόγηση 81 80 75
Προοπτική 86 80 75

Παρατηρούμε, λοιπόν, εύκολα ότι σε ότι αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, οι δείκτες αξιολόγησης του Λεντέσμα παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Το πρόβλημα αφορά περισσότερο τους δείκτες που σχετίζονται με την κίνησή του στον αγωνιστικό χώρο. Κι αυτό το ερωτηματικό είναι το πιο κρίσιμο, καθώς μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή – σκυλί που έχει μάθει στην καριέρα του να… καταπίνει χιλιόμετρα και αντιπάλους.

Παίρνει σίγουρα Λεντέσμα ο ΠΑΟ ή μήπως νέο Εσιέν;

H σύγκριση Εσιέν – Λεντέσμα…

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της σύγκρισής μας αφορά την αντιπαράθεση της ανάλυσης που συνοδεύει τον 34χρονο Κριστιάν Λεντέσμα με την αντίστοιχη που συνόδευε τον 33χρονο Εσιέν όταν ήρθε πέρσι το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό. Περιορίζουμε τη σύγκρισή μας στα κομμάτια του παιχνιδιού τους που επηρεάζονται άμεσα από τη σωματική και φυσική τους κατάσταση, καθώς η ποιότητα και η προσωπικότητά τους είναι αυτονόητο ότι δεν αμφισβητείται. Επιπλέον επιβάλλεται να σημειώσουμε ότι ο Λεντέσμα δεν έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του τα σοβαρά προβλήματα τραυματισμού από τα οποία υπέφερε ο Εσιέν και τα όποια ερωτηματικά αφορούν τη σημερινή του αγωνιστική κατάσταση, σχετίζονται αποκλειστικά με το προχωρημένο της ηλικίας του και περισσότερο με τον ένα χρόνο ουσιαστικής απραξίας του.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΣΙΕΝ – ΛΕΝΤΕΣΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΕΝΤΕΣΜΑ 2016 ΕΣΙΕΝ 2016
Ταχύτητα 54 55
Επιτάχυνση 55 55
Ευκινησία 69 55
Αντιδράσεις 79 58
Δύναμη στο σουτ 76 82
Μαρκάρισμα 59 64
Κλεψίματα 65 77
Γενική αξιολόγηση 75 73

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ SCOUT REPORT: Όταν έχεις καεί μια φορά με την περίπτωση Εσιέν, ενδεχόμενη απόκτηση του Κριστιάν Λεντέσμα, ίσως φαντάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή στα μάτια πολλών με τεράστιο ρίσκο για τον Παναθηναϊκό. Αν και εφόσον, βέβαια, προχωρήσουν οι «πράσινοι» στην απόκτησή του. Επιπλέον, μια παράμετρος που χρίζει διερεύνησης είναι ο ρόλος που επιθυμεί να δώσει ο Αντρέα Στραματσόνι στον Αργεντινό. Είναι αυτός το βασικό εξάρι που θα αποκτηθεί; Τότε το ρίσκο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Είναι απλά μία ποιοτική προσθήκη στο ρόστερ με έναν πολύπειρο ποδοσφαιριστή που όμως δεν θα αποτελεί τη βασική επιλογή στη μεσαία γραμμή; Τότε το ρίσκο μειώνεται κατά πολύ, γιατί σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο Λεντέσμα βρίσκεται σε καλή σωματική κατάσταση ο Παναθηναϊκός θα έχει κερδίσει το… τζακ ποτ των μεταγραφών, ενώ σε περίπτωση που αποδειχτεί νέος Εσιέν δεν θα επηρεαστεί ο γενικός σχεδιασμός της ομάδας, κάτι που συνέβη πέρσι με τον Γκανέζο.Την τελευταία δεκαετία έχουμε δει πολλούς ποδοσφαιριστές να φτάνουν στα μέρη μας βρισκόμενοι ποδοσφαιρικά στην… τρίτη ηλικία τους (Ριβάλντο, Καμπιάσο, Εσιέν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα). Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και στον Παναθηναϊκό της περσινής σεζόν, υπήρξαν δύο «παλιοσειρές» που άφησαν εκ διαμέτρου αντίθετες εντυπώσεις. Από τη μια υπήρχε ο Εσιέν και από την άλλη ο συνομίληκος του Λεντέσμα, 34χρονος Τζιαντομένικο Μέστο, ο οποίος άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με την παρουσία του. Οπότε αν τελικά αποκτηθεί ο Λεντέσμα, μόνο το γήπεδο θα μας δώσει την απάντηση στο κατά πόσο θα έρθει στην Ελλάδα ο… κανονικός Λεντέσμα ή μια σκιά του εαυτού του, όπως ο Εσιέν.   

πηγή: sdna.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News