Περιμένει μια... καταπληκτική πρόταση ο Μπεργκ

Περιμένει μια... καταπληκτική πρόταση ο Μπεργκ

Για την επιστροφή του στην ομάδα, μετά την… περιπέτεια στο Euro της Γαλλίας με την Σουηδία, τους φετινούς στόχους του Παναθηναϊκού, αλλά και τους προσωπικούς του στόχους μίλησε ο Μάρκους Μπεργκ στην εφημερίδα «Goal News».

Πρώτα απ’ όλα, πώς είσαι;

«Είμαι καλά. Είναι ωραίο να επιστρέφεις, είναι ωραίο να ξεκινάς πάλι. Σίγουρα η προετοιμασία δεν είναι η ωραιότερη περίοδος της σεζόν (σ.σ. χαμογελάει), πάντα είναι ένα σκληρό και δύσκολο κομμάτι.

[ads2]

Για όλους το να επιστρέφεις μετά από λίγες μέρες διακοπών και να ξεκινάς προπονήσεις για να βρεις ξανά τη φόρμα σου είναι πάντα δύσκολο στο ξεκίνημα, όμως είναι κάτι που χρειάζεσαι, χρειάζεται το σώμα σου και πρέπει να το κάνεις. Θα είναι μια μεγάλη σε διάρκεια σεζόν και πρέπει να προετοιμαστείς όσο το δυνατόν καλύτερα».

Απ’ την ημέρα που έφυγες για το Euro μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ. Πώς έχεις δει την ομάδα ως τώρα;

«Δείχνει πολύ καλά. Ηρθαν καλοί παίκτες και καλοί χαρακτήρες στην ομάδα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει εμείς λοιπόν τώρα να τους βοηθήσουμε, να τους μιλήσουμε πολύ και να τους εξηγήσουμε πράγματα γύρω απ’ την ομάδα, τι σημαίνει ο Παναθηναϊκός ως κλαμπ κι ως μέγεθος και να είμαστε δίπλα τους σ’ αυτήν την προσαρμογή. Επίσης είναι σημαντικό να αρχίσουμε να ?γνωριζόμαστε? μέσα στο γήπεδο. Στο πώς παίζουμε, πώς παίζουν οι ίδιοι, τι αγωνιστικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα έχουν, τι πλεονεκτήματα έχουμε εμείς και πώς θα συνεργαστούμε μέσα στο γήπεδο. Είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό και πάνω σ’ αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε, για να μάθουμε ο ένας τον άλλο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Μάρκους, αυτές τις μέρες, όπου ακολουθούμε οι Ελληνες δημοσιογράφοι την προετοιμασία του Παναθηναϊκού, μια απ’ τις λέξεις που ακούμε συνέχεια είναι η λέξη «Καμπάλα». Μια λέξη που ακολούθησε σαν «μαύρο σύννεφο» την περσινή σας χρονιά. Η ομάδα έμαθε απ’ αυτό το «μάθημα»;

«Ασφαλώς και πρέπει να έχουμε μάθει όλοι μας απ’ αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις ακόμη και σήμερα τι πήγε λάθος σ’ αυτά τα παιχνίδια. Για το επίπεδο που έχει η ομάδα μας, έπρεπε να έχουμε προκριθεί από αυτήν τη σειρά αγώνων. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή αμφιβολία γι’ αυτό. Ολο αυτό μας ακολούθησε, κάθε παίκτη, κάθε μέλος της ομάδας, όλο το κλαμπ και τους οπαδούς καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν.

Οπως είπα όμως, προσπαθώ να αφήσω αυτά τα πράγματα πίσω μου πλέον. Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πόσο σημαντικά είναι αυτά τα παιχνίδια που ακολουθούν τώρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να προετοιμαστούμε πολύ καλά και να είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει. Ο πρώτος μεγάλος στόχος μας είναι να προκριθούμε στους ομίλους του Europa League αυτήν τη χρονιά. Είναι ?must?, για τους παίκτες, για το κλαμπ, για όλους».

Κι από εκεί και πέρα, αν τα καταφέρετε και μπείτε στα γκρουπ του Europa; Χαμηλά η μπάλα και παιχνίδι με το παιχνίδι χωρίς μεγάλα λόγια στο πρωτάθλημα;

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι «θα κερδίσουμε τη λίγκα». Ο προσωπικός μου στόχος, και νομίζω κι ο στόχος που έχει και το κλαμπ, είναι να έχουμε έστω την ευκαιρία να το διεκδικήσουμε. Τα τελευταία χρόνια, με διάφορα πράγματα που συνέβαιναν, το πρωτάθλημα τελείωνε νωρίς. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει. Πρέπει να προετοιμαστούμε για να «πολεμήσουμε», για να έχουμε την ευκαιρία να νικήσουμε όταν θα έρθουν τα μεγάλα παιχνίδια. Αυτός είναι ο στόχος μου.

Να ξεκινήσουμε καλά, να αποκτήσουμε ψυχολογία και αν έχουμε κάνει αυτά που πρέπει, μετά τον χειμώνα θα είμαστε εκεί, για να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας και την ευκαιρία μας για να πάρουμε τον τίτλο. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας. Να δώσουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας να κυνηγήσουμε το πρωτάθλημα. Αυτό πάντως είναι ακόμη πολύ πιο μακρινό χρονικά. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προκριθούμε στην Ευρώπη, να κάνουμε μια καλή εκκίνηση στη σεζόν και τα υπόλοιπα θα τα δούμε αργότερα…».

«Πολύ δυνατός και γρήγορος ο Ιμπάρμπο»

Ενα απ’ τα νέα πρόσωπα είναι ο Βίκτορ Ιμπάρμπο. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε αυτόν, ακριβώς επειδή παίζει στην επίθεση και θα έχετε ακόμη πιο «κοντινή» συνεργασία. Τι εντύπωση σου έχει αφήσει μέχρι στιγμής μέσα απ’ τις προπονήσεις;

«Δείχνει πολύ καλός παίκτης. Είναι δυνατός, πολύ γρήγορος με πάρα πολύ καλά χαρακτηριστικά. Ακόμη είναι νωρίς. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες, κάποια παιδιά είναι μαζί απ’ την πρώτη μέρα, κάποιοι μπήκαμε στην πορεία τις τελευταίες μέρες και είναι λογικό να υπάρχουν μικρές διαφορές στο επίπεδο της “φόρμας” που έχει ο καθένας μας. Ομως, με βάση τα όσα έχω δει μέχρι στιγμής, τόσο ο Βίκτορ όσο και οι υπόλοιποι νέοι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα είναι πολύ καλοί…».

Παίζεις σχεδόν ασταμάτητα εδώ και έναν χρόνο, με ένα διάλειμμα μόλις δύο εβδομάδων. Θυμάμαι ότι πέρσι ο Παναθηναϊκός ήρθε στην Ολλανδία στις 3 Ιουλίου και έκτοτε έπαιζες non stop μέχρι το τελευταίο ματς με την εθνική Σουηδίας στο Euro (22/6). Εχεις προλάβει να ξεκουραστείς;

«Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω πολύ καλά. Αυτές τις λίγες μέρες όπου ξεκουράστηκα με την οικογένειά μου δεν σκεφτόμουν καθόλου το ποδόσφαιρο. Προσπάθησα να τα ξεχάσω όλα για λίγο, την περσινή σεζόν, τα πάντα… Και να ξαναρχίσω απ’ την αρχή, να “φρεσκάρω” το μυαλό και το σώμα μου και νιώθω πολύ καλά τώρα. Μπορεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε κάποια περίοδο να αισθανθώ κουρασμένος, αλλά αυτό θα το δούμε εκείνη τη στιγμή.

Τώρα νιώθω πολύ καλά κι αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που ήθελα να ξεκινήσω νωρίς και να μπω απ’ τις πρώτες μέρες μαζί με το υπόλοιπο γκρουπ, γιατί έχουμε μπροστά μας τα πιο σημαντικά παιχνίδια. Για μένα είναι πολύ βασικό να είμαι fit σ’ αυτές τις εβδομάδες που έρχονται και θα δούμε μετά. Μπορεί τον χειμώνα, αν αισθανθώ κουρασμένος, να πάρω κάποιες μέρες off. Τώρα όμως είμαι καλά, θέλω να προπονούμαι με την ομάδα και να είμαι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος όταν αρχίσουν τα προκριματικά του Europa League».
Είστε σε συζητήσεις με τον σύλλογο για να ανανεώσετε από τώρα το συμβόλαιό σου. Σε τι στάδιο έχετε φτάσει;

«Προς το παρόν δεν είχαμε κάποια νεότερη εξέλιξη. Εγώ μόλις γύρισα στην ομάδα πριν από λίγες μέρες και δεν έχουμε συζητήσει κάτι ακόμη. Θα μιλήσω με τον μάνατζέρ μου, ο οποίος είχε τις επαφές όλο αυτό το διάστημα με τη διοίκηση. Η “μπάλα” είναι στα πόδια του… κλαμπ τώρα. Περιμένουμε την καταληκτική του πρόταση και μετά θα το συζητήσουμε…».

Τι πήγε λάθος και δεν τα κατάφερε η Σουηδία να προκριθεί στο Euro στη φάση των νοκ άουτ αγώνων;

«Το πρώτο παιχνίδι με την Ιρλανδία πήγε πολύ άσχημα για εμάς. Το πρώτο ημίχρονο συγκεκριμένα, όπου δεν πήγαμε καθόλου καλά. Περιμέναμε λίγο διαφορετική την Ιρλανδία και γενικά δεν παίξαμε καλά σ’ αυτό το διάστημα. Από εκεί και πέρα, όμως, απ’ το β’ ημίχρονο του αγώνα με την Ιρλανδία και στο ματς με την Ιταλία θεωρώ ότι παίξαμε πολύ καλύτερα και είχαμε και ατυχία.

Χάσαμε πολλές ευκαιρίες, το ίδιο και με το Βέλγιο και, αντί να πετύχουμε εμείς κάποια γκολ, δεχθήκαμε και στα δύο ματς δύο καταδικαστικά γκολ στο φινάλε. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, φίλε μου… Τι να πεις; Αν δούμε συνολικά το Euro, η Ουαλία την οποία νικήσαμε με 3-0 λίγες μέρες πριν αρχίσει η διοργάνωση, έφτασε στα ημιτελικά. Oλα είναι πιθανά στο ποδόσφαιρο και δεν μπορείς πάντα να δείχνεις με το δάκτυλο και να λες “αυτό πήγε λάθος, γιατί έγινε αυτό, γιατί έγινε το άλλο…”. Οι λεπτομέρειες καθορίζουν τις περισσότερες φορές ένα ματς. Ελπίζω με τον Παναθηναϊκό να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έχουμε αυτές τις λεπτομέρειες με το μέρος μας τη νέα σεζόν».

Θα σε δούμε σε δύο χρόνια στη Ρωσία με τους Σουηδούς…

«Το ελπίζω. Η Σουηδία βεβαίως μπαίνει σε μια νέα εποχή και θα πρέπει να χτίσει κάτι εντελώς καινούργιο στην εθνική ομάδα, μετά την αποχώρηση του Ζλάταν (σ.σ. Ιμπραΐμοβιτς), αλλά και των Σέλστρομ, Ισακσον. Μιλάμε για περισσότερες από 300 συμμετοχές που “φεύγουν” αυτήν τη στιγμή απ’ την εθνική ομάδα. Εχουμε, όμως, πολλά νέα παιδιά που δεν έπαιξαν τα προηγούμενα χρόνια και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή όλοι μας».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News