Πεδουλάκης: «Γι' αυτό έφυγα από τον ΠΑΟ - Η συνομιλία με το Δημήτρη»

Πεδουλάκης: «Στηρίζεται στην αλήθεια η σχέση μου με τον Παναθηναϊκό»

Ο Αργύρης Πεδουλάκης έσπασε τη σιωπή του για πρώτη φορά μετά τη φυγή του από τον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο SDNA TV:

Για το αν αιφνιδιάστηκε από το «διαζύγιο» Παναθηναϊκού – Πιτίνο: «Έγινε λόγω του θέματος που δημιουργήθηκε με τον κορωνοϊό, νομίζω. Δεν με αιφνιδίασε. Λογικό να θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του, είναι σε μεγάλη ηλικία, στις ευπαθείς ομάδες. Μιλάμε για το γιατί έφυγε τώρα. Δεν αιφνιδιάζω. Ο Ρικ έχει επικοινωνιακό ταλέντο. Ο χώρος του είναι το κολεγιακό μπάσκετ, εκεί νιώθει καλύτερα. Εκεί είσαι δάσκαλος, σε σέβονται. Αυτό του αρέσει, αυτό είναι όλη η ζωή του».

Για τις διαφορές στις δύο θητείες του Πιτίνο: «Πέρυσι ήταν μια ομάδα που μπορούσε να βγάλει περισσότερη ενέργεια στην άμυνα, με παίκτες σαν τον Θανάση. Η ομάδα, όμως, υστερούσε στο σουτ. Το επιθετικό κομμάτι δεν άλλαξε τόσο. Φέτος δεν έβγαλε το επιθετικό κομμάτι μέσω του αμυντικού. Είχε κακές επιλογές στην επίθεση».

Για την αποχώρησή του από το «τριφύλλι» τον Νοέμβριο του 2019: «Υπήρχε μια ατμόσφαιρα που έκανε κακό στην ομάδα. Αυτό εκτίμησα. Ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδο. Και με συναδέλφους σου και με sites, μια γενικότερη ατμόσφαιρα, που δεν έκανε καλό στον σύλλογο. Υπήρχε μια προκατάληψη, που έβγαινε και στο παρκέ.

Η απόφασή μου να φύγω ήταν στο παιχνίδι με την Εφές. Μίλησα και με τον Μάνο Παπαδόπουλο τότε. Είχαν έρθει πίσω από τον πάγκο, δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Μπορώ να αντέξω τι μου λένε, το έχω περάσει ξανά. Ήρθε κόσμος από πίσω και έβριζε τον Ράις. Ο Ράις σε εκείνο το ματς ήταν ο καλύτερος, εκείνος που καθάρισε την Εφές. Τον έβριζαν, γιατί ήθελαν να παίξει ο Φριντέτ. Υπήρχε αυτή η μανία με τον Φριντέτ. Εξαιρετικό παιδί, αλλά δεν ήταν έτοιμος να παίξει στα τελευταία 5′. Για παράδειγμα, ζήτησε time out. Του βγήκε η συνήθεια. Ο κόσμος είχε μια Φριντετομανία και νόμιζε πως έτσι θα προχωρήσει ο Παναθηναϊκός. Από όσα γράφονταν το καλοκαίρι νόμιζε ο κόσμος πως θα έρθει ο Τζόρνταν και εγώ τον κρατούσα. Ο Τζίμερ είναι εξαιρετικός επαγγελματίας. Έπαιζε 22′ μέσο όρο. Όμως, έβριζαν παίκτη μου. Ήταν πρωτόγνωρο. Οι Παναθηναϊκοί στέκονται στην ομάδα, είναι κοντά. Μπορείς να τα “χώσεις” στον προπονητή και τον πρόεδρο, έχω μάθει να ζω με αυτά. Όμως, έβριζαν παίκτη. Ήταν πολύ σοβαρό, για τη δική μου φιλοσοφία.

Να αποκαλύψω πως όταν το είπα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, μου είπε να συνεχίσουμε, πως θα στηρίξει την προσπάθεια. Θεώρησα πως η παρουσία μου θα κάνει περισσότερο κακό. Ήθελα να κάνω καλό στο σύλλογο. Μίλησα με τον Δημήτρη μετά το ματς με την Άλμπα. Του είπα πως έχουμε δυνατότητες, αλλά η πορεία μου με αυτή την ατμόσφαιρα κάνει κακό. Ο Παναθηναϊκός τα προηγούμενα χρόνια έχανε από το αεροπλάνο. Φέτος ήταν μέσα σε όλα ματς. Προσπαθούσε να επιβάλει τον ρυθμό του, είχε σχήματα. Βελτιώνονταν παιδιά, όπως ο Παπαπέτρου, ο Μήτογλου, ο Παπαγιάννης, ο Ουάιλι. Είναι μονόδρομος αυτό. Ζούμε σε μια άλλη εποχή. Και εγώ θέλω το εμβόλιο τώρα. Δεν υπάρχει όμως. Ήταν ανθρωποφαγία, έκανε κακό στο σύνολο».

Για τους λόγους που επέστρεψε: «Δεν μπορώ να πω “όχι”. Η σχέση μου με τον Παναθηναϊκό και την οικογένεια Γιαννακόπουλου είναι τέτοια που δεν μπορώ να πω “όχι”. Δεν είναι θέμα “στρατιώτη”. Δεν το αποδέχομαι. Έχω παίξει στον Παναθηναϊκό και το Περιστέρι. Και το Περιστέρι το βοήθησα το ’10, έβαλα χρήματα από την τσέπη μου, για να μην πάει φυλακή ένας άνθρωπος που ήξερα από παιδί. Δεν μπορούσα να πω “όχι” στον Δημήτρη. Τον ξέρω από 12 ετών. Κοιταζόμαστε στα μάτια. Οι σύλλογοι είναι πάνω από τα άτομα. Οι σύλλογοι που σου έχουν προσφέρει να χτιστείς ως άνθρωπος, σε έχουν βοηθήσει, δεν μπορείς να τους αρνηθείς. Δεν λειτούργησα ποτέ έτσι. Πάντα λειτουργώ με τον ιστορικό μου κόσμο, την ανάγκη μου να δένομαι με τις ομάδες. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου».

Για το αν περίμενε αυτή την «ανθρωποφαγία»: «Εγώ δεν έχω φοβηθεί στη ζωή μου. Όταν θα φοβηθώ, θα φύγω. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πάνε σούπερ μάρκετ. Τι να φοβηθώ; Αλλά για το “στρατιώτης”… Ο κόσμος το παίρνει διαφορετικά. Αγαπώ, σέβομαι και εκτιμώ τις ομάδες που με διαμόρφωσαν. Τις έχω στην καρδιά μου».

Για την αίσθηση πως ο Πιτίνο έχει διαμορφώσει ένα μέρος του φετινού ρόστερ (Φριντέτ, Ουάιλι, Τζόνσον): «Ο Ουάιλι ήταν στην ομάδα όταν πήγα. Όμως, είναι μικροπρέπεια να μεταφέρω αλλού τις ευθύνες. Το μπάσκετ είναι δύσκολο άθλημα. Το καταλαβαίνουν οι αθλητές και οι προπονητές και λίγο οι δημοσιογράφοι. Το μπάσκετ θέλει υπομονή. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει έναν προπονητή που δεν ακούει τίποτα, θα κλείσει τα αυτιά του και θα χτίσει. Αυτό γίνεται συνέχεια. Πρέπει να βρει η ομάδα έναν προπονητή που θα τον εμπιστεύεται. Δεν πρόκειται να μπω στην κουβέντα για ρόστερ. Ο προπονητής φταίει. Όμως, το πρόβλημα δεν ήταν οι παίκτες. Για παράδειγμα, ο Τζόνσον ήρθε με 500χιλ. στην Ελλάδα. Ήθελε χρόνο, αλλά και κατεύθυνση. Στον Παπαπέτρου αλλάξαμε το σουτ, είναι κοντά στο 40% φέτος. Έπρεπε να δουλέψει ένα πρόγραμμα, ανέβαινε συνέχεια. Ο Μήτογλου μπορεί να βελτιωθεί. Όταν είπα πως ο Παπαγιάννης ήρθε υπέρβαρος δεν το είπα για κακό. Δικό μου παιδί ήταν. Πρέπει να τους λες την αλήθεια».

Για το επιθετικό ρόστερ του Παναθηναϊκού με έναν προπονητή που λατρεύει την άμυνα: «Αυτό είναι αλήθεια. Είχε μία από τις καλύτερες επιθέσεις και έπρεπε να συνεχίσει να δουλεύει στο αμυντικό κομμάτι. Θέλαμε έναν αμυντικογενή παίκτη, μετά τον τραυματισμό του Αθηναίου και επειδή ο Παππάς θα αργούσε να επανέλθει. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να χτίσει μια βάση με 24χρονους: Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης, Ουάιλι, Μπέντιλ».

Για την απουσία ενός ακόμα γκαρντ και για τη συζήτηση για τη θέση «5»: «Το ένα το είπαμε. Στο “5” κάποια παιδιά μπορούσαν να πάρουν χρόνο και να βελτιωθούν. Οι καλοί γκαρντ αυτή τη στιγμή κοστίζουν πολλά χρήματα. Δεν είναι εύκολο. Οι πλέι μέικερ και οι σέντερ είναι οι πιο δύσκολοι στην Ευρώπη».

Για το αν έπρεπε να πάρει έναν άλλον σέντερ: «Ο Ουάιλι ανέβαινε. Έπρεπε να ανέβει ο Παπαγιάννης. Ήρθε +6-7 κιλά. Μετά ανέβηκε. Μπορώ να σας πω άλλα προβλήματα, χίλια πράγματα. Δεν νομίζω πως το μέγιστο πρόβλημα ήταν αυτό. Παίρνεις έναν παίκτη και το λύνεις. Όμως, παίκτη που θα κάνει τη διαφορά. Δηλαδή, για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αυτό σημαίνει άλλα 2-2,5 εκατομμύρια με τη φορολογία».

Για το αν μοιράστηκαν σωστά τα χρήματα στο ρόστερ: «Δεν είναι όλα έτσι. Ο Τζόνσον έχει συμβόλαιο με 500χιλ. Σας λέω τι ξέρω, το έκανα το συμβόλαιο. Του Καλάθη το συμβόλαιο υπήρχε. Τα παιδιά που ήρθαν ήταν με τα λεφτά που μπορούσε να πάει ο Παναθηναϊκός. Με αυτά έπρεπε να πορευτούμε και καλά κάναμε».

Για το αν συμπιέζουν τις επιλογές του υπόλοιπου ρόστερ τα χρήματα του Νικ Καλάθη: «Είναι ένα συμβόλαιο, το έχουν υπογράψει και πρέπει να το τιμήσεις. Ένα συμβόλαιο στο 1εκατ., κοστίζει εδώ κοντά στα 2εκατ. λόγω της φορολογίας. Αυτές είναι οι τιμές στην Ευρώπη. Πρέπει να προσαρμοστούμε, όχι όμως να βαρέσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Δεν μπορούμε να χαλάσουμε 25εκατ. Δεν χτίζονται έτσι οι ομάδες, δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα. Κι άλλοι βάζουν χρήματα. Και 50εκατ. να βάλεις, πάλι δεν στο λέει κανείς πως θα το πάρεις. Δεν θέλω να μπω στην κουβέντα για τα χρήματα του Νικ. Το πρόβλημα ήταν η εφορία. Ο κόσμος λέει 1εκατ. Μα δεν είναι έτσι. Τώρα άλλαξε αυτό. Δίνει δυνατότητα στις ομάδες να αναπνεύσουν. Στην Τουρκία και στη Ρωσία ήταν στο 10%, εμάς κοντά στο 80%».

Για τον Παναθηναϊκό, που είναι η «ομάδα του Καλάθη»: «Όλα τα χρόνια δεν γίνεται αυτό; Και πέρυσι έγινε και πρόπερσι. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Αν ο Νικ αποφασίσει να παίξει πλέι μέικερ, ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει. Τον αγαπώ και πάντα πρέπει να λες αυτό που πρέπει να ακούσουν, όχι αυτό που θέλουν. Αυτό που λέτε δεν είναι μόνο αδυναμία του Παναθηναϊκού. Οδηγεί και ο Νικ την ομάδα εκεί. Το έχουμε συζητήσει. Παίζει με την συνήθεια, αυτό θέλει χρόνο. Κάποιες φορές τον μπλοκάρει αυτό, γιατί ήθελε να αλλάξει τον τρόπο. Το παθαίνουν όλοι οι παίκτες αυτό. Ο Νικ είναι ο κορυφαίος πλέι μέικερ στην Ευρώπη, βάζει και το αμυντικό κομμάτι. Αν αποφασίσει να παίξει πλέι μέικερ, ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει. Έχει μεγαλώσει στην Αμερική, έχει τη φιλοσοφία του ΝΒΑ. Εκεί ο καλός παίκτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αν ο Νικ βάλει λίγο μέτρο και το δει περισσότερο ως πλέι μέικερ, θα κάνει έναν άλλον Παναθηναϊκό. Δεν ξέρω κατά πόσο θα του αναγνωριστεί αυτό όμως.

Θα σας πω δυο παιχνίδια, με ομάδες που παίζουν τακτικά. Δηλαδή με την ΤΣΣΚΑ. Στο πρώτο ματς στη Ρωσία, στον Α’ Γύρο, ο Ιτούδης τον έπαιξε over στα pick ‘n roll. Δείτε τα νούμερά του. Τώρα στο ΟΑΚΑ τον έπαιξε under, του άφησε το σουτ. Αυτό είναι. Το είδατε».

Για το αν ο Καλάθης μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα εργαλεία της ομάδας: «Ο Παναθηναϊκός έχει την εμπειρία και τους ανθρώπους να το κάνει αυτό. Είναι ορατό από όλους πως πρέπει να βγουν κι άλλοι μπροστά. Να παίξει εκείνος περισσότερο ως πλέι μέικερ. Δεν ακούγεται ωραίο το “ομάδα του Καλάθη”. Ο Νικ είναι ο πολυτιμότερος της ομάδας. Όταν το καταλάβει και δεν ψάχνει να το αποδείξει και παίξει ως πλέι μέικερ, θα δείτε άλλη ομάδα και άλλο παίκτη. Φάνηκε και στην Εθνική αυτό, που ήταν σταρ ο Αντετοκούνμπο. Ο Νικ έκανε καταπληκτικά παιχνίδια».

Για την εικόνα του Ταϊρίς Ράις: «Τον πήραμε πριν από τον Φριντέτ. Είναι καλός στο 1vs1. Ο Παναθηναϊκός με τους γκαρντ που είχε και μετά το χιαστό του Παππά δεν είχε γκαρντ για το 1vs1. Αυτό το έχει ο Ράις, θυμηθείτε το ματς με τον Ολυμπιακό. Δεν κοιτάω τους 41 πόντους. Ο Ολυμπιακός έπαιζε αλλαγές στα pick ‘n roll. Ο Νικ δεν είναι τόσο καλός στις αλλαγές. Ο Ράις ζεσταινόταν και δεν τον σταματούσε κανείς. Γι’ αυτό ήρθε στην ομάδα, ήταν ένα εργαλείο, value for money. Πολύ καλή προσθήκη κατά τη γνώμη μου».

Για την… τρύπα στην άμυνα με Ράις – Φριντέτ: «Αυτό είναι ένα θέμα. Θα έπρεπε να είναι λίγο χρόνο μαζί μέσα. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν αμυντικογενή πόιντ γκαρντ, που θα έπαιζε μαζί με τον Ράις. Αυτό τον ρόλο θα είχε ο Αθηναίου. Μετά θέλαμε άλλο ένα παιδί. Και μετά θα τελείωναν σε κάποια ματς οι Ράις – Καλάθης. Όταν ο Ράις παίζει με τον Νικ είναι καλός».

Για το μεγάλο συμβόλαιο του Φριντέτ και αν συμφωνούσε να δοθούν αυτά τα χρήματα: «Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία του τι κουβέντες έγιναν. Συμφωνούσα. Θέλαμε έναν σκόρερ δίπλα στον Καλάθη, που να έχει σουτ».

Για την αμυντική του προσπάθεια: «Αλήθεια, στην άμυνα δεν είναι καλός. Όμως, ήθελε να μάθει. Εκτιμώ ότι από ένα σημείο και μετά βγήκε έξω από το παιχνίδι. Μετά ο ίδιος βλέποντάς το μπήκε σε μια διαδικασία και όταν έμπαινε μέσα, έπαιρνε την μπάλα και σούταρε. Αυτή είναι η αντίδραση των σκόρερ. Βγήκε έξω από την ομάδα ουσιαστικά. Ήταν έξω. Αυτό του έφερε εκνευρισμό. Συνήθως έτσι αντιδρούν οι σκόρερ».

Για τον αγώνα με την Άλμπα Βερολίνου και την επιμονή στους πέντε παίκτες: «Είναι απλό, πολύ απλό. Δεν το έχω πει, αλλά το έχω κάνει ξανά. Όμως, στον Παναθηναϊκό υπάρχουν τα φώτα. Θεωρώ πως μια ομάδα περπατάει βιωματικά. Στην άμυνα δεν αντιδρούσαμε. Είχαμε μάθει να παίζουμε 2-3′ και μετά να πηγάινουμε στη συνήθειά μας. Δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Είχαμε φάει 60 πόντους, τα είχαν βάλει όλα. Δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι στο αμυντικό κομμάτι. Τους είχα πει πως όποιος δεν παίζει άμυνα, δεν θα παίξει μαζί μου. Ήταν βιωματικό. Θα πηγαίναμε με έξι άτομα όλο το παιχνίδι. Μόνο έτσι περνάει στους παίκτες. Αν δεν υπάρξει τιμωρία, δεν χτίζεις ομάδα. Το έχω κάνει πολλές φορές. Το ρίσκο το λες μετά. Το είχαμε πάθει και την πρώτη χρονιά αυτό. Πρέπει να βάλεις αρχές στην ομάδα. Αν δεν γίνει κάτι, θα υπάρξει τιμωρία. Για παράδειγμα, μόλις μπήκε το πρόστιμα των 150 ευρώ, υπάκουσαν οι περισσότεροι στην απαγόρευση. Μια ομάδα δεν είναι κουμπί που το πατάς. Θέλει τρεις μήνες να παίζει, να βλέπει βίντεο. Είναι λάθος δικός σας, των δημοσιογράφων. Το μπάσκετ είναι το μοναδικό που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Η δική σας ανάγκη έχει δώσει πίεση στο άθλημα. Τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να βγάλει αυτά που ήθελε. Έτσι έκανε και το ’12-’13».

Για το τι ακούστηκε για τον ίδιο μετά το ματς με την Άλμπα: «Τώρα αυτός που τα ξέρει όλα είναι όποιος γράφει με ψευδώνυμο. Τιμώ όσους μου κάνουν κριτική με το όνομά τους. Δεν έχω πάρει ποτέ κάποιον δημοσιογράφο να του πω κάτι, εκτός αν είναι ηθικό. Τώρα με τα ψεύτικα προφίλ, που δημιουργούν κλίμα, πολιτικό και αθλητικό, για να διαμορφώσουν καταστάσεις… Δεν με ακουμπούν εμένα αυτά. Εγώ ξέρω πώς χωρίσαμε».

Για το αν θα πήγαινε ξανά στον Παναθηναϊκό: «Νομίζω πως όχι. Δεν είναι καλό για κανέναν. Εγώ έκανα την προσπάθειά μου».

Για το τι δεν θα έκανε, αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και για τι θα επέμενε περισσότερο: «Είχα πει δημόσια πως θέλαμε άλλον έναν γκαρντ. Μας ήρθε το πρόβλημα με τον Αθηναίου. Χρειαζόμασταν έναν παίκτη. Η ομάδα είναι ένα ζυμάρι, την πλάθεις. Εγώ πιστεύω στο σύνολο. Νομίζω πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι σύνολο. Όταν γίνει, θα διεκδικήσει πράγματα. Εμείς το πετύχαμε αυτό. Είχαμε καλό κλίμα μεταξύ των παικτών μετά από χρόνια. Ο ένας σεβόταν τον άλλον. Είχαμε παιδιά με κίνητρο να βελτιωθούν. Όλοι κάνουμε λάθη. Θα διορθώνονταν μέσα στη σεζόν, βλέποντας και το πώς αντιδρά ο καθένας στη φανέλα του Παναθηναϊκού και την πίεση. Δεν είναι εύκολο».

Για τον Γιώργο Παπαγιάννη: «Ο Παπαγιάννης έχασε τα κιλά, έκανε καλά παιχνίδια. Θέλει σταθερότητα. Είναι 22-23 ετών. Είναι ψηλός, αργούν οι ψηλοί. Θέλει τον χρόνο του και αγωνιστικές εμπειρίες. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη του χρονιά. Θέλει υπομονή ο Γιώργος. Θα είναι εκεί, πύργος. Θα βελτιώνεται. Το καλύτερο μπάσκετ το παίζεις στα 26-27-28, όταν ωριμάζεις. Θέλει λίγο σπρώξιμο, αλλά δουλεύει. Αν τον στριμώξεις ειδικά. Αυτό συμβαίνει με όλους τους ψηλούς. Είναι και ένα παιδί 22-23 χρόνων. Αυτή τη δουλειά θα την κάνει για 10 χρόνια. Για να είναι στον Παναθηναϊκό είναι στους 10-15 καλύτερους Έλληνες.

Οι δέκα καλύτεροι δημοσιογράφοι παίρνουν λιγότερα από τον Παπαγιάννη; Μισό λεπτό… Ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ είναι σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ποδόσφαιρο. Παίζεις στον Παναθηναϊκό, όχι στη Βιλερμπάν. Δεν τον σπρώχνεις. Όσοι ζουν από μέσα το καταλαβαίνουν. Τα παιδιά παίζουν 11,5 μήνες τον χρόνο. Πότε θα βελτιωθείς; Αν πλακωθείς στα βάρη θα χάσεις στο σουτ. Πότε θα βελτιωθεί; Για πείτε μου. Να τον κρεμάσουμε τον Παπαγιάννη. Αν πει ότι δεν πάει ένα καλοκαίρι στην Εθνική, θα τον πείτε προδότη. Καταλάβατε; Έχουμε στήσει ένα περίεργο πράγμα για τους αθλητές. Το κάνουν από 16 ετών. Πότε θα βελτιωθούν αυτά τα παιδιά;

Μπορεί ο μπασκετμπολίστας να πάρει 1,5 μήνα να δουλέψει; Δεν μπορεί. Κάθε καλοκαίρι ο διεθνής παίκτης στο μπάσκετ έχει διοργανώσεις. Κάτι που δεν έχει το ποδόσφαιρο. Κρίνουμε τον Παπαγιάννη, χωρίς να του δώσουμε τη δυνατότητα να βελτιωθεί. Γι’ αυτό και είπα λίγο σπρώξιμο. Είναι κορεσμένοι και οι παίκτες. Και οι επαγγελματίες παίρνουν ένα μήνα διακοπές. Η Euroleague όπως γίνεται σε σκοτώνει».

Για τον Ντίνο Μήτογλου: «Είναι ένα παιδί που μπορεί να παίξει δυο θέσεις. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος, εξαιρετικό παιδί, όπως και όλοι οι Έλληνες του Παναθηναϊκού. Πολύ καλό σουτ, εξαιρετικό ριμπάουντ. Πρέπει να βελτιώσει το low post και το ξέρει, το δουλεύει. Πρέπει να πάρει παιχνίδια για να διαβάζει καλύτερα. Είχε λίγο αλαλούμ στην αρχή για το τι θα κάνει. Ήθελε να φάει τη θάλασσα με ένα κουτάλι. Απλά πράγματα, άρχισε και βελτιωνόταν. Νομίζω πως η επόμενη τριάδα είναι Παπαπέτρου – Μήτογλου – Παπαγιάννης. Εκεί θα στηριχτεί ο Παναθηναϊκός.

Για εμένα δεν υπάρχουν θέσεις, το είπα το 1997. Αν παίξει έναν 2,15μ. στο “5”, θα τον βγάλει στο τρίποντο. Δεν υπάρχουν κλασικές θέσεις. Αυτές είναι για να σχεδιάζεις μέσα στο γήπεδο. Μπορεί να τις παίξει και τις δύο ο Ντίνος. Κάνει ένα τεχνικό λάθος στα πόδια, στα πλάγια βήματα. Όλος ο χρόνος είναι μπροστά του, δουλεύει».

Για τον Νίκο Παππά: «Ο Νίκος είναι ένα συναισθηματικό παιδί. Είναι ευάλωτος μέσα του, τον ενοχλούν πράγματα. Γι’ αυτό και αντιδράει. Ειδικά την τελευταία φορά που συνεργαστήκαμε ήταν κύριος. Δούλευε αρκετά, προσπαθούσε, ήταν εκεί, μέρος της ομάδας. Ξέρεις τι έχει πάθει ο Νίκος; Τον λύκο με τα πρόβατα. Κουβαλάει κάποιες κουταμάρες που κάνουμε όλοι μας πιο μικροί, μια φήμη, μια ταμπέλα. Προσπαθεί να πολεμήσει με αυτήν. Ήταν κύριος. Μπήκε και νωρίτερα. Εγώ τον κρατούσα και με κόστος. Ήθελε να μπει να βοηθήσει την ομάδα. Του έλεγε πως είναι επικίνδυνο, για να μην του κόψει την καριέρα».

Για την απόφαση του Ρικ Πιτίνο να τον βγάλει εκτός ομάδας: «Δεν ξέρω λεπτομέρειες. Ο Νίκος λειτουργεί και με το θυμικό του. Δεν ξέρω τι συνέβη, δεν μπορώ να πάρω θέση, αλλά είναι ακραίο. Η απόφαση πάντα του προπονητή θέλει να βάλει τον παίκτη στο σύνολο, όχι να του κόψει το μπάσκετ. Είναι μια τιμωρία, ένα πρόστιμο. Το να τον αφήσεις εκτός όλη τη χρονιά είναι ακραίο».

Για το αν έχει λογική το πώς οι Παππάς – Βουγιούκας από την… εξέδρα μπήκαν στην πεντάδα: «Κάθε προπονητής έχει το σκεπτικό του. Δεν ξέρω τι συμβαίνει μέσα στην ομάδα. Είναι θέμα προπονητή. Εγώ ήθελα να περάσω στην ομάδα πως θα παίξουν όσοι είναι πιστοί».

Για την εικόνα του Παναθηναϊκού: «Πρώτον, η ομάδα ήταν σε καλό δρόμο. Έπαιζε ένα στοχευμένο μπάσκετ, με ταχύτητα. Θέλαμε ένα κομμάτι να βελτιώσουμε, την ομαδική άμυνα. Θα παίρναμε ένα αμυντικό πλέι μέικερ ακόμα. Ήταν στο σωστό δρόμο. Υπήρξε αναστάτωση, λόγω όσων προανέφερα. Πέρασαν στο αγωνιστικό τμήμα. Αφού αποφάσισα να φύγω, η ομάδα έκανε 2-3 καλά παιχνίδια με τον Βόβορα. Ηρέμησε η ομάδα, μπήκε σε καλό δρόμο, κέρδιζε, ήταν ήρεμη. Μετά άλλαξε φιλοσοφία με τον κόουτς Πιτίνο. Πήγε πάλι στο παλιό κομμάτι, το μπάσκετ που παίζουν τα πλέι μέικερ, με λίγα plays και give ‘n go. Αυτό είναι πιο κολεγιακό μπάσκετ. Η Euroleague έχει περισσότερη τακτική. Εκεί φάνηκαν θέματα. Μετά οι παίκτες έχασαν την αυτοεκτίμησή τους».

Για το αν νιώθει αδικημένος: «Έφτασε στην ανθρωποφαγία. Τον κόσμο τον κατευθύνουν κυρίως τα ΜΜΕ. Δημιουργείται μια κατάσταση. Δεν το παίρνω προσωπικά, το έχω ξαναπεί. Είναι η ανάγκη μας. Έγινε γιατί ήμουν Έλληνας. Δεν έχουμε αυτοεκτίμηση ως λαός. Είμαστε ικανοί να αγοράζουμε ιταλικό λάδι. Δεν έχουν καταλάβει πως το ελληνικό μπάσκετ, ειδικά στους προπονητές, μπορεί να έχει τον υψηλότερο μέσο όρο. Είναι σκληρά τα πράγματα για τους Έλληνες προπονητές. Ο Πασκουάλ απορούσε πώς το αντέχουμε. Έχουμε Έλληνες στο υψηλότερο επίπεδο σε όλο τον κόσμο. Ελάχιστοι, λίγοι, ήρθαν και έβριζαν παίκτη. Αυτό με ενόχλησε. Ο Παναθηναϊκός είναι χρόνια μακριά από τον στόχο του. Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός έχει πάρει όλο το βάρος του συλλόγου. Το βόλεϊ ανεβαίνει, το ποδόσφαιρο δεν είναι εκεί που πρέπει. Εμείς έχουμε προλάβει την ομάδα πρωταθλήτρια σε όλα τα σπορ. Το μπάσκετ έχει πάρει όλο το βάρος. Πρέπει να το διαφυλάξεις σαν κόρη οφθαλμού».

Για τον Γιώργο Βόβορα και αν έπρεπε να συνεχίσει εκείνος: «Θα πω ακριβώς τι πιστεύω, δεν θέλω να κρύβομαι. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει έναν προπονητή και να τον στηρίξει, να φτιάξει ομάδα γύρω από τους Έλληνες παίκτες. Να τους δώσει 1,5 χρόνο για να βγάλει αποτελέσματα. Από τον Δεκέμβρη – Γενάρη του επόμενου χρόνου να κριθεί ο προπονητής. Ο Ζοτς, ο Σάρας, ο Ιτούδης, οκ… Το θέμα είναι να θέλουν να γυρίσουν με τα χρήματα της Ελλάδας. Δεν είναι εύκολο. Και εμένα ένας φίλος μου θέλει την Μόνικα Μπελούτσι, αλλά έχει σπίτι την κυρα-Γεωργία. Ο Γιώργος έχει δουλέψει πολλά χρόνια, αγαπάει το μπάσκετ. Το ζητούμενο είναι να τον στηρίξουν».

Για το αν πρέπει να μείνει μετά το καλοκαίρι ο Βόβορας: «Αυτό είναι δουλειά του Παναθηναϊκού. Εγώ μπορώ να πω ότι θα γίνει πολύ καλός προπονητής. Μόλις πάει στο εξωτερικό, θα φανεί η αξία του. Αν στην Ελλάδα περιμένουν λάδι από την Ιταλία… Πρέπει να στηρίξεις έναν άνθρωπο, να μην φύγει κάποιος μέσα στη σεζόν. Αυτό περνάει και στους παίκτες. Έτσι ήταν ο Ολυμπιακός πριν από το ’10. Ο Ίβκοβιτς και ο Σπανούλης το άλλαξαν αυτό. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μπει σε αυτή τη λογική. Αν δεν κάνεις κάτι, θα τιμωρηθείς. Δεν τον φοβάμαι τον Γιώργο. Θα γίνει αρκετά καλός προπονητής, είναι και θέμα τύχης. Το θέμα είναι αν θα το αντέξει ο Παναθηναϊκός. Τη λογική και το μπάσκετ του Γιώργου τα ξέρω. Είναι της λογικής που θέλει ο Παναθηναϊκός. Όμως, η ομάδα θέλει να πάρει την Μόνικα Μπελούτσι, αντί να την δημιουργήσει. Θέλει στήριξη. Η στήριξη έχει κόστος. Μιλάω για τον κόσμο. Η διοίκηση είναι συνειδητοποιημένη αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει μέχρι πού φτάνει το χέρι για να φτάσει ξανά ομάδα».

Για τον Ολυμπιακό και τον Γιώργο Μπαρτζώκα: «Έχουμε το παράδειγμα του Μπαρτζώκα. Είδατε πώς έφυγε. Μετά η ομάδα πήγε στον Μπλατ, έφυγε από τη λογική της. Εγώ πιστεύω πως ο Μπαρτζώκας θα τον φτιάξει ξανά τον Ολυμπιακό. Και εκεί ακούω χίλια πράγματα. Οι ελληνικές ομάδες ξέρουν να παίζουν καλά στοχευμένα, αμυντικά, σκληρά. Είναι ένας Έλληνας, ικανός προπονητής, με εμπειρίες. Θα τον φτιάξει τον Ολυμπιακό. Είναι και ο Ολυμπιακός πιο ώριμος. Το ’10 ο Ολυμπιακός πήγε με τους πιτσιρικάδες, τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη και το ΣΕΦ ήταν άδειο. Ο κόσμος είχε απαξιώσει την ομάδα, γιατί δεν είχε ονόματα. Τα ονόματα της προηγούμενης χρονιάς, που τα πλήρωνε ακριβά. Είχε μια άλλη λογική ο Ολυμπιακός, του παραπόνου, της γκρίνιας, των χρημάτων. Ο Ίβκοβιτς και ο Σπανούλης του είπαν πως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Για πρώτη φορά το 2010 τους είδα να μην είναι έτσι. Έβγαζαν υγεία. Μαζί με την ΤΣΣΚΑ για κάποια χρόνια ήταν η πιο πετυχημένη της Ευρώπης, μαζί με την ΤΣΣΚΑ. Τώρα είναι ώριμος, κατάλαβες. Είμαι σίγουρος πως ο Μπαρτζώκας θα μαζέψει την κατάσταση. Έτσι πρέπει να ωριμάσει και ο Παναθηναϊκός, να βρει έναν προπονητή που δεν θα διώξει. Να πάει το κόστος και στους παίκτες».

Για τους νέους Έλληνες προπονητές που μπορούν να κάνουν σημαντική καριέρα: «Υπό τις συνθήκες που δουλεύουν στην Α1 πολλοί μπορούν να κάνουν καλή καριέρα σε υψηλότερο επίπεδο. Δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία. Ο Έλληνας δουλεύει καλά στην ναυτιλία και το μπάσκετ. Χάνεις; Φεύγεις. Σε ατσαλώνει αυτό. Παλιά έφταιγαν οι ξένοι παίκτες. Τώρα έχουμε καλύτερους νέους προπονητές, παρά νέους παίκτες».

Για το αν έχει επικοινωνία με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: «Ναι, ναι. Έχουμε να μιλήσουμε κάποιους μήνες. Μιλάμε για τα χρόνια πολλά και τέτοια. Ο Παναθηναϊκός έχει ανθρώπους για να πάρουν τις αποφάσεις. Αν τον δω κάπου, θα του πω αυτά που πιστεύω. Όμως, η ομάδα έχει τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις».

Για το δικό του μπασκετικό μέλλον: «Δεν νομίζω πως με αυτές τις συνθήκες μπορείς να μιλάς για μέλλον. Όποιος κάνει σχέδια τώρα… Θα υπάρχει μπάσκετ; Δεν μπορείς να μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Μπορείς να κάνεις πράγματα, γίνεσαι και καλύτερος έτσι».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News