Το παραμύθι με τους… Έλληνες και ο «δράκος»!

Πως να γυρίσει στον Παναθηναϊκό

Η επιλογή του Παναθηναϊκού ν’ αγωνιστεί μ’ έναν Έλληνα στο αρχικό του σχήμα στο ματς με την ΑΙΚ Στοκχόλμης έγινε αντικείμενο σχολιασμού από τους Σουηδούς, οι οποίοι επισήμαναν ότι το «τριφύλλι» είχε περισσότερους Σουηδούς στο αρχικό σχήμα (Μπεργκ, Χουλτ), παρά Έλληνες.

Πριν τοποθετηθώ επί του περιβόητου «θέματος» ελληνοποίησης της ομάδας, θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις:

[ads2]

Πρώτον το φαινόμενο δεν είναι του… Παναθηναϊκού αλλά ευρωπαϊκό, αφού εξ’ αιτίας της απελευθέρωσης των θέσεων των κοινοτικών (Μποσμάν), όλες οι ομάδες σε βάθος χρόνου έχουν αλλάξει «εθνική ταυτότητα».

Παράδειγμα, η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεαλ Μαδρίτης, η οποία στον τελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης αγωνίστηκε με δύο Ισπανούς. Τον Σέρχιο Ράμος και τον Ντάνι Καρβαχάλ.

Στο βασικό σχήμα ήταν ένας Κοσταρικανός (Κέιλορ Νάβας), δύο Πορτογάλοι (Πέπε, Ρονάλντο), ένας Γερμανός (Κροος), ένας Γάλλος (Μπενζεμά), ένας Ουαλός (Μπέιλ), δύο Βραζιλιάνοι (Μαρσέλο, Κασεμίρο) και ένας Κροάτης (Μόντριτς).

Πάμε και εντός των τειχών. Ο Ολυμπιακός κατά την περσινή παρουσία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είχε το… πολύ δύο Έλληνες!

Στην πρεμιέρα με την Μπάγερν (0-3) στο Καραϊσκάκη είχε βασικό έναν Έλληνα (Σιόβα)! Οι υπόλοιποι: Ρομπέρτο, Ντα Κόστα, Ντομίνγκες, Κασάμι, Ομάρ, Μαζουάκου, Σαλίνο, Πάρντο, Καμπιάσο και Ιντέγε!

Με την Άρσεναλ στο «Εmirates» (2-3) αυξήθηκαν σε… δύο (Σιόβας, Φορτούνης). Οι άλλοι εννέα: Ρομπέρτο, Μποτία, Κασάμι, Ομάρ, Σαλίνο, Πάρντο, Καμπιάσο, Σεμπά και Ιντέγε.

Με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο «Maksimir» (0-1) και πάλι δύο (Σιόβας, Φορτούνης). Οι υπόλοιποι εννέα: Ρομπέρτο, Μποτία, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Ομάρ, Μαζουάκου, Πάρντο, Σεμπά και Ιντέγε.

Mε τους Κροάτες στο Καραϊσκάκη (2-1) και πάλι δύο (Φορτούνης, Σιόβας). Οι υπόλοιποι εννέα: Ρομπέρτο, Μποτία, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Ομάρ, Μαζουάκου, Ερνάνι, Σεμπά, Ιντέγε.

Με την Μπάγερν στο Μόναχο (4-0) και πάλι ένας (Σιόβας), με την υπόλοιπη δεκάδα να αποτελείται από τους: Ρομπέρτο, Μιλιβόγεβιτς, Ντα Κόστα, Κασάμι, Ομάρ, Μαζουάκου, Πάρντο, Καμπιάσο, Σεμπά, Ιντέγε.

Και τέλος με την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη (0-3) επανήλθε στους δύο Έλληνες (Σιόβας, Φορτούνης) και τους Ρομπέρτο, Μιλιβόγεβιτς, Ντα Κόστα, Κασάμι, Ομάρ, Μαζουάκου, Πάρντο, Σεμπά, Ιντέγε.

Οπότε το θέμα είναι γενικό και όχι ειδικό…

Πάμε τώρα ειδικότερα στον Παναθηναϊκό.

Θα συμφωνήσω με όσους λένε ότι «καλό» είναι για μια ομάδα να έχει το «εθνικό στοιχείο». Όχι μόνο για την Εθνική ομάδα, αλλά γιατί οι Έλληνες έχουν συναίσθηση των καταστάσεων.

Φτάνει να είναι Έλληνες που αξίζουν μια θέση στην ενδεκάδα και να μην γίνεται «σώνει και ντε…».

Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο, ότι η διοικητική επιλογή – πολιτική του 2013 περί ελληνοποίησης της ομάδας πήγε περίπατο…

Είτε γιατί οι Λαγός, Τριανταφυλλόπουλος, Ρισβάνης, Δώνης, Χουχούμης, Μαρινάκης δεν μπόρεσαν να εξελιχθούν είτε γιατί ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να τους ανεβάσει επίπεδο!

Τώρα ποιος φταίει περισσότερο; Η ομάδα ή οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές; Αυτό ποτέ δεν θα το μάθουμε. Προφανώς και οι δύο.

Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε διαφορετικές περιπτώσεις Ελλήνων:

Τους υπερταλαντούχους Σεϊταρίδη και Λυμπερόπουλο που ήρθαν και πήραν φανέλα βασικού

Τους Μπασινά και Γκούμα που πάλεψαν με την αμφισβήτηση και έμειναν στο αφρό

Τον Καραγκούνη να κάνει το αγροτικό του και επιστρέφει φορτσάτος

Τον Κυργιάκο να εκμεταλλεύεται τις συγκοιρίες (τραυματισμούς Γκούμα, Βόκολου) και να γίνεται βασικός

Τον Νικοπολίδη να περιμένει μια… ζωή για να γίνει Νο 1

Όλοι, όμως, έφτασαν με το σπαθί τους στην ενδεκάδα! Υπάρχει τέτοια περίπτωση τα τελευταία χρόνια, πριν των τερματοφυλάκων (Καρνέζη, Καπίνο) και του Καρέλη! Καμία…

Έτσι φτάνουμε στο επόμενο στάδιο, εάν μπορεί μια ελληνική ομάδα να φέρει από το εξωτερικό, κάποιον «καλό» Έλληνα; Και η απάντηση είναι μονολεκτική: «Όχι»!

Υπάρχει περίπτωση ο Παπασταθόπουλος, ο Μανωλάς ή ο Μήτρογλου να επιστρέψουν στην Ελλάδα; Ακόμη και αυτοί που αγωνίζονται σε μικρομεσαίες ομάδες, όπως ο Κονέ, ο Σταφυλίδης, ο Ταχτσίδης, ο Χριστοδουλόπουλος είναι κανείς βέβαιος ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ;

Οπότε που καταλήγουμε; Στόχος είναι να φτιάξεις μια καλή ομάδα. Είτε έχεις Έλληνες, είτε όχι.

Όλα τ’ άλλα είναι θεωρίες του «αέρα» και ο Παναθηναϊκός ως «οικογένεια» πρέπει να στηρίξει την ομάδα και όχι τα πρόσωπα που έρχονται και παρέρχονται.

Πηγή: sportit.gr

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News