Παπαπέτρου: «Θα έβαζα λεφτά από το δικό μου συμβόλαιο για να έρθει ο Σλούκας»

Παπαπέτρου: «Θα έβαζα λεφτά από το δικό μου συμβόλαιο για να έρθει ο Σλούκας»

Ο νταμπλούχος Ελλάδας, Ιωάννης Παπαπέτρου, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για όλους και για όλα…

Αναλυτικά:

«Είναι μία πετυχημένη σεζόν με δύο τίτλους στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα ήταν μία περίεργη σεζόν και κρατάμε το δεύτερο μισό με την έλευση του Πιτίνο με καλό μπάσκετ και νίκες σε δύσκολες έδρες. Αν κρατήσεις το δεύτερο μισό και το νταμπλ είναι μία πολύ καλή σεζόν.

Για τη σύγκριση της εποχής Πασκουάλ – Πιτίνο: «Εξαιρετικός ο κόουτς Πασκουάλ. Γνωρίζει πολύ καλά το μπάσκετ, απλά ήρθε η στιγμή για μία αλλαγή. Ο κόουτς Πιτίνο ήρθε και την επόμενη μέρα νικήσαμε την ΤΣΣΚΑ. Άλλαξε η ψυχολογία και μας έκανε να παλεύουμε λίγο παραπάνω. Ο Πιτίνο έβαλε πολλά στο παιχνίδι μας. Είναι winner. Ερχόταν πρώτος στο γήπεδο και έφευγε τελευταίος, ενώ δούλευε με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά και μας έβαλε μία νοοτροπία για να πετύχουμε.

Υπήρχε αμφιβολία. Είναι εξαιρετικός προπονητής, επειδή έχω κάνει Αμερική, το μπάσκετ στην Ευρώπη είναι αλλιώς και δύσκολο να εγκλιματιστείς. Ο Πιτίνο προσαρμόστηκε στα δεδομένα γρήγορα.Νομίζω καταρχάς, εμείς που έχουμε ζήσει στην Αμερική μπορούσαμε να καταλάβουμε τις αλλαγές του παιχνιδιού. Έβλεπε εμάς και ήξερε ότι έχουμε κάνει και τα δύο στιλ παιχνιδιού. Η ομάδα έχει εξαιρετικούς χαρακτήρες και θέλαμε να τον βοηθήσουμε όπως και εκείνος και εμάς. Αν επιστρέψω θα το κάνω για σας.

Νομίζω ότι ζήτησε μία έξτρα μέρα! Μακάρι να μείνει είναι η ευχή μου, του προέδρου, του κόσμου και όλων των παιδιών. Κατάφερε να ισιώσει μια σεζόν που άρχισε στραβά. Αν του δοθούν τα κλειδιά το καλοκαίρι υπάρχουν πιθανότητες να φτιάξει μία μεγάλη ομάδα».

Πώς είναι να παίζεις με την βουή της αμφισβήτησης; «Το έχω βιώσει και ο κόσμος του Παναθηναϊκού και ο πρόεδρος έκαναν υπομονή στο πρώτο μισό της σεζόν. Είναι εύκολο να τρελαθείς σαν πρόεδρος όταν βάζεις τόσα χρήματα και στο πρώτο τρίμηνο κατά 90% είσαι εκτός playoff. Τίποτα στη ζωή δεν είναι εύκολο και είμαστε ευλογημένοι να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Όλα στο πρόγραμμα είναι. Για τη μεταγραφή προσπάθησαν το χειριστώ όσο καλύτερα μπορούσα. Ήθελα να είμαι ο εαυτός μου και να μην κάνω υπόγεια πράγματα. Είχα τρεις προτάσεις και επέλεξα τον Παναθηναϊκό. Ήξερα τι ήθελα να κάνω. Πίστεψα ότι μπορώ να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό. Εγώ ήμουν 5 χρόνια στον Ολυμπιακό, αλλά όταν φτάνεις προσωπικά στο ν’ αλλάξεις παραστάσεις πρέπει να είναι σεβαστό γιατί το κάνεις αντρίκια.

Γιατί έφυγε από τον Ολυμπιακό: «Το οικονομικό κομμάτι δεν έπαιζε στο σενάριο. Κανένας δεν θα το πει αυτό. Ποτέ δεν πήγα να διαπραγματευτώ για χρήματα. Δεν μπήκα σε πλειστηριασμό. Ούτε ο πατέρας μου με επηρέασε κάπου. Ο πατέρας μου έμαθε ότι υπέγραψα στον Παναθηναϊκό μετά από 3 ώρες. Στο μπασκετικό κομμάτι έχει επιλέξει να είναι αποστασιοποιημένος. Καταρχάς πίστευα στον εαυτό μου και ήθελα να δω ένα στιλ παιχνιδιού που ταιριάζει περισσότερο σε εμένα. Στον Ολυμπιακό προσπάθησα τα πέντε χρόνια, γνώριζα όμως ότι μπορούσα να προσφέρω παραπάνω. Το ξεκίνημά μου ήταν δύσκολο, δεν ευθύνεται ο κόουτς Πασκουάλ. Λίγο περίεργο να μπαίνεις με ηρεμία, μπαίνεις με θυμό, μετά το διαχειρίζεσαι».

Πότε ένιωσες ότι πατάς γεράς: «Μετά τον τραυματισμό γύρισα, ήρθε ο Πιτίνο και είδα και την εμπιστοσύνη του. Έβαλα στην άκρη τα αρνητικά που ακουγόντουσαν για την οικογένειά μου».

Όταν βραβεύτηκε ο πατέρας του: «Ηταν τιμητικό. Δεν ήθελα να βγω νωρίς από την φυσούνα. Τα συγχαρητήρια και την αγάπη μου την παίρνει στο σπίτι. Ο κόσμος μου λέει στο δρόμο ότι ο πατέρας μου ήταν μαχητής. Ήταν δικιά του στιγμή, γι’ αυτό δεν ήθελα να βγω. Είναι ωραίο που ο κόσμος του το αναγνωρίζει».

Πρώτη επιστροφή στο ΣΕΦ: «Είχε trash talking στο γήπεδο και από αυτούς που περίμενα και όχι. Ήταν μία εμπειρία και αυτή. Ο αδερφός μου είπε ότι θα πλήρωνε για να ζήσει κάτι τέτοιο. Όσο και να το φανταζόμουν είναι διαφορετικό να το ζεις. Όλα γίνονται όταν οι παλμοί είναι στα ύψη. Πικρή γεύση όλο αυτό που έγινε γιατί δεν υπάρχει λόγος. Ξεφεύγει από το μπάσκετ και πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί ήμασταν κόσμημα οι δύο ομάδες στην Ευρώπη. Είμαστε το πρώτο πρωτάθλημα που συνέβη αυτό. Στην Ελλάδα γίνεται αυτό το πράγμα, είναι κρίμα».
Αναφορικά με τη διαιτησία: «Θέλω να πω ότι Ελλάδα – Ευρώπη που οι κανόνες είναι ίδιες. Λάθη θα υπάρχουν πάντα. Στο ΝΒΑ υπάρχει συνεννόηση παικτών με διαιτητών».
«Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Ο πρόεδρος της Μπάγερν έλεγε ότι πάνε για μπάτζετ 20.000.000 ευρώ. Με την εφορία στην Ελλάδα είναι δύσκολο, πληρώνοντας τον παίκτη. Είναι σχεδόν τα διπλά στα συμβόλαια. Σε άλλες χώρες δεν είναι έτσι. Το μπάτζετ που μένει στην ομάδα δεν είναι υψηλό. Δύσκολες εποχές, νομίζω ότι το F4 και η κατάκτηση είναι υπέρβαση γι’ αυτό που κάνουν οι πρόεδροι, όχι ακατόρθωτο όμως. Εμείς χτίσαμε καλό ελληνικό κορμό για πολλά χρόνια. Αυτό είναι το δύσκολο στην Ελλάδα, να φτιάξουν κορμό με Έλληνες υψηλού επιπέδου. Εμείς το έχουμε. Πρώτα ο Θεός να μείνει ο Πιτίνο και με σωστές προσθήκες γιατί να μην στοχεύουμε; Ο Παναθηναϊκός το χτίζει πολλά χρόνια.
Υπάρχουν εγγυήσεις για να είσαι στην Euroleague. Θα ήταν πιο θεμιτό να άνοιγε η Euroleague και να μειωνόντουσαν κάποιες ομάδες από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Πώς βλέπει το μπάσκετ γενικότερα: «Θέλω να πω ότι το πρωτάθλημα το ελληνικό έχει παλαίμαχους που θέλουν να προσφέρουν και χωρίς χρήματα και δεν είναι μέσα στο μπάσκετ. Άλλοι διοικούν που δεν έχουν καμία σχέση με το μπάσκετ. Αυτό φταίει που ξεφεύγει μερικές φορές το πράγμα. Με περισσότερους ανθρώπους που έχουν παίξει μπάσκετ θα πήγαινε καλύτερα. Υπάρχουν καλοί Έλληνες παίκτες, απλά δεν γίνεται να περάσεις από το ένα επίπεδο στο άλλο από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Καράμπελας είναι εξαιρετικός παίκτης, αλλά είναι δύσκολο να κάνει αυτό που κάνει στο Περιστέρι στην Euroleague. Θα έβαζα λίγα λεφτά και από το δικό μου συμβόλαιο για να έρθει ο Κώστας Σλούκας. Του εύχομαι το καλύτερα…»
Για την Εθνική: «Υπάρχουν καλοί παίκτες. Νομίζω ότι είμαστε πλήρης σε όλες τις θέσεις και με καλές σχέσεις ο ένας με τον άλλο, αυτό βγαίνει τις περισσότερες φορές στις εθνικές ομάδες. Οι καλές παρέες, όπως εμείς μπορούμε να στοχεύσουμε ψηλά. Όταν έχεις τον καλύτερο παίκτη του κόσμου στην ομάδα σου, τόσους στην Euroleague τότε είναι απαραίτητες οι απαιτήσεις».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News