Παπαπέτρου για όσα γράφονται: «Πρέπει να έχεις γερό στομάχι»

Παπαπέτρου: "Προσπαθώ να τους μπερδέψω..."

Για τη νίκη επί της Εφές: «Κάναμε πολύ καλή δουλειά και μείναμε στο πλάνο μας, δίνοντας όλοι το κάτι παραπάνω, όταν στην τρίτη περίοδο η Εφές έκανε την αντεπίθεση και πέρασε μπροστά. Κάναμε μικρά πράγματα, που συνετέλεσαν στο να φτάσουμε σε μία καλή νίκη. Πάντα υπάρχει κάτι που λέγεται. Πέρσι δεν είχαμε σουτέρ, φέτος δεν παίζουμε άμυνα. Υπάρχει μία αλήθεια. Όταν δέχεσαι 100 πόντους στην Χίμκι, δεν είναι ο,τι καλύτερο, αλλά μπορούμε να παίξουμε άμυνα. Δεν είναι τόσο εύκολο, δεν πατάς ένα κουμπί για να παίξεις καλή άμυνα, αλλά πιστεύω ότι είμαστε ικανοί να το καταφέρουμε».

Για το επίπεδο ετοιμότητας του Παναθηναϊκού: «Σίγουρα θέλουμε λίγο χρόνο. Εχουμε λεπτομέρεια στο παιχνίδι μας, ο κόουτς ελέγχει πάρα πολύ το παιχνίδι, δεν αφήνει κάτι στην τύχη. Κι αυτό είναι καλό, αλλά και δύσκολο για να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα. Υπάρχει μια καινούργια ομάδα με έναν κορμό από πέρσι, αλλά και κάποιους παίκτες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Χρειάζεται χρόνος για να μπουν όλες οι πληροφορίες στο μυαλό των παικτών και να βγουν στο παρκέ».

Για την πίεση που έφεραν οι ήττες από Βιλερμπάν και Αρμάνι: «Δεν είναι εύκολο να παίξεις τέλειο μπάσκετ πολύ νωρίς. Αυτό που επιδιώκεις είναι οι νίκες έστω και με ένα πόντο. Οι ήττες είναι αυτές που μένουν. Μέχρι να παίξουμε καλό μπάσκετ, πρέπει να παίρνουμε νίκες. Μας πόνεσαν οι δυο ήττες στον πόντο. Πονάει να χάνεις ματς που νιώθεις ότι μπορούσες να κερδίσεις. Μαθαίνουμε όμως από τα λάθη μας. Θα γίνουμε πολύ καλύτεροι».

Για τα στοιχεία της χθεσινής νίκης: «Είναι πολλά πράγματα που είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν καταγράφονται στη στατιστική. Έχουν να κάνουν με την αύρα και την αυταπάρνηση της ομάδας. Κάναμε πολύ καλά αυτά τα πράγματα, που μας έλειπαν στο προηγούμενο διάστημα. Δεν μας έλειπε η τακτική στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά η σκληράδα που δείξαμε χθες. Αν την έχεις σε κάθε παιχνίδια, ξέρεις ότι είναι πολύ δύσκολο να χάσεις και ότι αν αυτό συμβεί θα έχει γίνει με τους δικούς σου όρους».

Για τις δυσκολίες που προκύπτουν από τα ταξίδια: «Είναι λίγο κουραστικά τα ταξίδια. Είναι κυρίως θέμα της Ευρωλίγκας που δεν προβλέπει ένα καλύτερο πρόγραμμα ή να υπάρχει τσάρτερ για όλες τις ομάδες. Ειδικά τα ταξίδια στην Ρωσία σε διαβολοβδομάδα είναι κάτι πολύ κουραστικό. Κοιμηθήκαμε χάλια, δεν κάναμε προπόνηση γιατί φτάσαμε αργά. Όλα αυτά παίζουν ρόλο και σίγουρα δεν είναι δίκαιο για όλες τις ομάδες. Προφανώς, αφορά κάτι μεγαλύτερο από εμάς τους παίκτες».

Για το επίπεδο ανταγωνισμού και το βαθμό δυσκολίας της Euroleague φέτος: «Είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική λίγκα. Ομάδες όπως η Άλμπα, που παίζει για πρώτη φορά, δεν σου αφήνουν περιθώρια για εύκολες νίκες όπως συνέβαινε παλιότερα. Βλέπουμε το ξεκίνημα της Φενέρ κι άλλων ομάδων με τεράστια μπάτζετ. Όχι επειδή δεν είναι καλές ομάδες, αλλά επειδή υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας. Είναι πιο δύσκολο το φορμάτ, γιατί κάθε νίκη μετρά και δεν υπάρχουν σίγουρες νίκες. Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις τόσο νωρίς στη σεζόν, όταν είσαι ανέτοιμος. Προφανώς υπάρχει ποιότητα στις μεγάλες ομάδες, αλλά δεν παίζουν μόνες τους».

Για τη δική του κατάσταση: «Καλά. Επιζούμε. Είναι λίγο δύσκολο το πρόγραμμα, πάμε σερί. Είμαι όμως πιο πεινασμένος από ποτέ. Υπάρχει απογοήτευση από την εικόνα με την Εθνική ομάδα και αυτό σε κάνει να πεισμώσεις ως αθλητής. Είμαι καλά ψυχολογικά, θέλω να κάνω προπόνηση, να πιέσω τον εαυτό μου. Το κακό είναι να χάσεις το μυαλό σου. Το σωματικό υποβοηθείται πλέον από το σημείο που έχει φτάσει η επιστήμη. Αν όμως το μυαλό μπουχτίσει, είναι πιο δύσκολο να επανέλθει».

Για τον Αργύρη Πεδουλάκη: «Υπάρχει πολλή λεπτομέρεια. Για μένα είναι πολύ υψηλού επιπέδου προπονητής. Γνωρίζει το μπάσκετ και τα βασικά του. Γνωρίζει τι χρειάζεται μία ομάδα για να πετύχει, τι πρέπει να συμβεί για να φτάσει ψηλά. Νομίζω ότι είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να πάρει κάτι και να το χτίσει. Αν θες μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με γερές βάσεις, η εμπειρία μου λέει ότι είναι από τους καταλληλότερους».

Για τους προπονητές που εμμένουν σε τακτικές λεπτομέρειες: «Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να κάνεις λάθη για να μάθεις από αυτά. Υπάρχουν τόσα πολλά λάθη που κάνουμε, ενώ ξέρουμε ότι έπρεπε να τα αποφύγουμε. Είναι όμως μια διαδικασία όλο αυτό. Όταν όλοι υπακούμε σωστά στους κανόνες, γινόμαστε μια πολύ καλή ομάδα. Αν μπούμε στα πλέι οφ, που είναι ο αρχικός στόχος, πιστεύω ότι τότε θα είμαστε πραγματικά έτοιμος».

Για τον Νικ Καλάθη: «Είναι φοβερό αυτό που έχει ο Νικ. Συγκαταλέγεται στα ταλέντα του το να έχει τέτοιο μοτέρ και να μην κουράζεσαι. Είναι και τόσο συνεπής αμυντικά, δεν χρειάζεται να τον κρύψει η ομάδα. Ο Νικ παίζει άμυνα, για να κρύψει και κάποιον άλλον. Είναι φοβερό, είναι ταλέντο. Προσέχει τον εαυτό του, είναι επαγγελματίας, αλλά πέρα από το ταλέντο της πάσας έχει και την αντοχή, ώστε να σπρώχνει την ομάδα όταν οι άλλοι κουράζονται».

Για το ότι ο Καλάθης δεν μιλά ιδιαίτερα: «Συμφωνώ. Αυτό που είσαι στο παρκέ, είναι μικρογραφία και του τι είσαι ως χαρακτήρας. Είναι συγκαταβατικός με το να μην βάλει 20 πόντους, με το να δώσει ασίστ. Έτσι είναι και στη ζωή του, θέλει να κάνει χαρούμενο τον διπλανό του. Γι’ αυτό δεν είναι εγωιστής, είναι ένας διαφορετικού τύπου ηγέτης. Αν νιώσει ότι το τελευταίο σουτ δεν πρέπει να το πάρει εκείνος, θα το δώσει στον επόμενο».

Για τον Γιώργο Παπαγιάννη: «Του αξίζουν συγχαρητήρια. Είναι πολύ δύσκολο να μένεις ήρεμος, όταν δεν έχεις παίξει στο προηγούμενο ματς. Μπήκε και ξεκίνησε κάνοντας καλά τα βασικά και αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο από το να μπεις εξ αρχής και να βάλεις 20 πόντους. Μέχρι να μπεις σε ένα ματς που… καίει, έχεις αμφιβολία για το αν θα παίξεις, κι όμως μπήκε κι έδωσε αυτά που έπρεπε. Μην ξεχνάμε και ότι είναι μόλις 22 ετών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δείχνει τέτοια πράγματα, γιατί αποδεικνύεται η ωριμότητα και η ετοιμότητά του. Αυτό χρειάζεται ο Παναθηναϊκός».

Για το αν βλέπει διαφορές στη φιλοσοφία της ομάδας, σε σχέση με πέρσι: «Χρειάζεται μια ισορροπία. Παίζουμε αρκετά στοχευμένα, αλλά παίζουμε και με το ένστικτο όταν χρειαστεί γιατί υπάρχει το ταλέντο, κυρίως από τον Νικ και τον Ράις. Ο κόουτς αφήνει πιο πολύ ωραία ισορροπία στο να κατευθύνουν τα γκαρντ το παιχνίδι, αλλά και να παρέμβει ο ίδιος όταν κολλήσει η ομάδα. Αυτό προσπαθεί να κάνει. Δεν έχει γίνει στον μέγιστο βαθμό και πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι. Ο κόουτς Πεδουλάκης έχει τις γνώσεις και τις ιδέες. Θέλει λίγο καιρό για να βγει όλο αυτό, αλλά πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για το αν επηρεάζεται αυτός και η ομάδα από όσα γράφονται: «Είναι χαρακτηριστικό του λαού μας αυτό. Δυστυχώς, όταν δεν παίζεις καλά είσαι ο χειρότερος και όταν παίζεις καλά είσαι ο καλύτερος. Είναι λίγο λάθος, αλλά μετρά και το πώς παίρνεις κάθε πληροφορίες. Δεν πρέπει ούτε να πέφτεις τόσο χαμηλά, ούτε να καβαλάς το καλάμι. Καλώς ή κακώς τα social media είναι σε έξαρση. Καλό είναι να λέγονται σωστά πράγματα από ανθρώπους του χώρου, που ξέρουν το άθλημα, γιατί έτσι καταλαβαίνει και ο κόσμος το άθλημα καλύτερα

Πρέπει να έχεις γερό στομάχι. Ο καθένας έχει δικά του κουμπιά και κάποιος μπορεί να πατήσει το δικό σου. Καλό είναι να μην δίνεις ιδιαίτερη βάση, όταν ξέρεις ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς. Εγώ ως Ιωάννης έχω κρατήσει low profile, δεν μου αρέσει να προβάλω τον εαυτό μου. Νιώθω πολύ τυχερός που βγαίνω στο παρκέ και παίζω. Το πιο σημαντικό είναι να κερδίζει η ομάδα, να κάνω χαρούμενη την οικογένειά μου και τον κόσμο της ομάδας. Δεν διαβάζω άρθρα, είμαι φιλόδοξος για το επάγγελμά μου. Κάθομαι και μιλάω με τις ώρες με τον αδερφό μου, την κοπέλα μου, δυο-τρεις φίλους μου. Αυτό με κρατά ήρεμο».

Για το πώς διαχειρίστηκε την μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό: «Όταν παίρνεις αυτή την απόφαση, ποτέ δεν μπορείς να φανταστείς τι πραγματικά θα συμβεί. Ειδικά αν θες να είσαι σωστός στους χειρισμούς σου και δε θες ποτέ να φερθείς λάθος. Είναι στην κρίση του καθενός το πώς θα το διαχειριστεί και στα social media. Eμένα δεν θα με επηρεάσει αυτό».

Για το αν αισθάνεται δικαιωμένος: «Εκ του αποτελέσματος, μπορείς να το δεις και να πεις για το double που κατακτήσαμε και την πορεία στην Ευρώπη. Κέρδισα τη θέση μου στην ομάδα και απελευθερώθηκαν όσον αφορά στο ποιος είμαι. Είμαι ευγνώμων στον Παναθηναϊκό και θέλω να ανταποδώσω. Υπάρχει και το μακροπρόθεσμο όμως που θα μπορούμε να το κρίνουμε σε αρκετά χρόνια, ώστε να δούμε τι πραγματικά συνέβη

Ήταν καθαρά προσωπική απόφαση. Ο πατέρας μου, και κανείς άλλος, δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο. Από μικρός ήξερα τι ήθελα να κάνω και πού θέλω να πάω. Το καλοκαίρι ήξερα τις φιλοδοξίες μου. Ήξερα ότι πρέπει να φύγω. Αποφάσισα ότι ο Παναθηναϊκός ήταν το καλύτερο για μένα. Το έκανε απολύτως συνειδητά».

Για το πώς βλέπει το σχήμα με τον Τζόνσον: «Είναι ενδιαφέρον. Το μπάσκετ έχει ξεφύγει από τα στάνταρ των θέσεων. Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως 2άρι ή πλέι μέικερ, αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες μπορώ να συνυπάρξω για ένα χρονικό διάστημα. Συμβαίνει με όλους τους παίκτες αυτό που προσαρμόζονται σε σχήματα, που μπορεί να μοιάζονται ανορθόδοξα. Είναι τρικ που πιστώνονται στον προπονητή και πολλές φορές βγαίνουν».

Για το ότι στο ματς με την Εφές έμοιαζε πιο αποφασιστικός με άλλες φορές: «Είναι θέμα νοοτροπίας. Στα πρώτα ματς δεν πατούσα καλά και δεν ένιωθα όπως νιώθω γενικά. Συμβαίνει αυτό. Καμιά φορά δεν προλαβαίνεις να βρεις τον εαυτό σου, να δουλέψεις όπως θες. Δουλεύω κάθε μέρα με γνώμονα να είμαι ο καλύτερος που μπορώ. Κάπου κλίκαρε και το μυαλό μου, ώστε να καταλάβω τι χρειάζεται η ομάδα. Είδα τα ματς σε βίντεο για να καταλάβω πού πρέπει να στέκομαι. Πάντα όμως πρέπει να είσαι αποφασιστικό, με αυτή τη νοοτροπία θέλω να παίζω».

Για το αν έχει δει καλύτερο πασέρ από τον Καλάθη και καλύτερο σουτέρ από τον Φριντέτ: «Όχι, δεν έχω δει τίποτα από τα δύο. Ο Καλάθης βλέπει πράγματα πριν γίνουν, είναι απίστευτο ταλέντο αυτό. Όσον αφορά στον Τζίμερ και το σουτ, είναι κάτι φοβερό. Είναι μια ρουτίνα, όπως ξυπνώ εγώ και πλένω τα δόντια το πρωί. Είναι από αυτούς τους παίκτες που θα χάσει ένα ελεύθερο σουτ και δεν θα το πιστεύεις. Εγώ τον βλέπω να εκτελεί 100 τρίποντα στην προπόνηση και να βάζει 95».

Για τη φιλία του με παίκτες όπως ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου: «Με τον Πρίντεζη είμαστε κουμπάροι. Τον πάντρεψα με την γυναίκα του, την κορούλα του την είδα όταν γεννήθηκε. Ήταν μαζί μου στο χειρουργείο όταν χτύπησα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είμαστε αντίπαλοι κι όταν μπούμε στο παρκέ θα παίξω τον Γιώργο όσο σκληρά θα έπαιζα τον χειρότερο μου εχθρό. Όταν βγάινεις από το γήπεδο, υπάρχουν άλλα πράγματα και σε όλα αυτά οφείλω να φέρομαι ως κουμπάρος του. Θα ήταν ασέβεια να το μεταφέραμε αυτό στο παρκέ. Εκτός παρκέ, δεν μπορούμε να κάνουμε κολλητή παρέα γιατί ζούμε στην Ελλάδα. Προφανώς δεν εύχομαι να μην είναι καλά ή να μην είναι χαρούμενη η οικογένειά του. Οτιδήποτε κι αν πει ο κόσμος, μερικά πράγματα είναι πάνω από τα οπαδικά».

Για το αν έχει απογοητευτεί από κάποιον άνθρωπο που τον ξέχασε: «Υπήρχαν σίγουρα, αλλά δεν κατηγορώ κανέναν. Ο καθένας βάζει προτεραιότητα αυτό που θεωρεί πιο σημαντικό. Ο καθένας μπορεί να ξεχάσει μια συνύπαρξη αρκετών χρόνων και να ξεχάσει ότι κάποιος του έχει σταθεί με κάποιον τρόπο λόγω μιας καθαρά επαγγελματικής απόφασης. Δεν έχει θέση στη δική μου ζωή όποιος το κάνει αυτό, δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου. Και στην έχθρα μεταξύ των ομάδων υπάρχει το όριο».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Δεν θα μιλήσω για το αγωνιστικό. Είναι ένας απίστευτος δουλευταράς, ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Δεν είναι τυχαία ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, είναι απίστευτη η εξέλιξη σε συνδυασμό με το πόσο ταπεινός μένει. Είναι τιμή να παίζεις με τέτοιο αθλητή».

Για το ενδιαφέρον των Μπόστον Σέλτικς: «Υπήρχε ένα ενδιαφέρον. Για μένα, το ΝΒΑ είναι απόλυτο όσον αφορά την προσέγγιση του αθλητή. Πολλά πράγματα που προσπαθήσουμε να λύσουμε εδώ, είναι λυμένα ήδη εκεί. Πάντα ζυγίζεις αυτά που έχεις μπροστά σου και για μένα πέρσι η καλύτερη επιλογή ήταν ο Παναθηναϊκός και όχι ένα μίνιμουμ συμβόλαιο στο ΝΒΑ».

Για τις διαφορές Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού ως οργανισμοί: «Με βάζεις να πω μυστικά (γέλια). Είναι και οι δύο μεγάλοι σύλλογοι, σύλλογοι που έχουν πετύχει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι διαφορετικοί από μέσα. Ως χαρακτήρας, ταυτίζομαι με τη νοοτροπία του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι κακό για τον Ολυμπιακό. Υπάρχουν διαφορές στο πώς διοικούνται οι ομάδες. Το αφήνω μέχρι εκεί γιατί δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική και τόσο μεγάλη διαφορά».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News