Παναθηναϊκός: Τα καμπανάκια που χτυπούν δυνατά - Άμεση διόρθωση

Παναθηναϊκός: Τα καμπανάκια που χτυπούν δυνατά - Άμεση διόρθωση

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να νίκησε τη Λαμία με 2-0 και να πήρε ένα πολύ σημαντικό τρίποντο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, ωστόσο στο συγκεκριμένο ματς ήχησαν δυνατά κάποια καμπανάκια που πρέπει να σιγήσουν.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει δει την ομάδα του στο δεύτερο γύρο να μην είναι ίδια μ’ εκείνη του πρώτου μισού. Οι πράσινοι έκαναν ένα τρομερό ξεκίνημα, όμως μετά τη διακοπή για το Μουντιάλ δεν επέστρεψαν ποτέ οι ίδιοι. Όλο αυτό είχε ως συνέπεια το +8 της διακοπής να γίνει λίγες μέρες πριν -2.

Πλέον ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος με ένα παιχνίδι περισσότερο, ωστόσο αν η ΑΕΚ πάρει το ματς κόντρα στον Ατρόμητο, τότε θα βρεθεί δύο βαθμούς πάνω από το Τριφύλλι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πια οι Κυπελλούχοι Ελλάδος κυνηγούν και δεν οδηγούν την κούρσα. Πλέον δεν εξαρτώνται τα πάντα απ’ αυτούς αλλά θα πρέπει και η Ένωση να βάλει το χεράκι και να χάσει ορισμένους βαθμούς.

Σαφώς και το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα, καθώς μετά την κανονική διάρκεια υπάρχουν τα playoffs, όπου κι εκεί θα κριθούν τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά πριν φτάσουμε σ’ εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περάσει επιτυχώς από Βικελίδης, Καραϊσκάκης και να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις των υπόλοιπων αγώνων όπως στο Περιστέρι.

Γενικότερα το πρόγραμμα του Τριφυλλιού μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας δεν είναι εύκολο κι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ομάδα να βρει ξανά μια ισορροπία στην απόδοσή της. Κάτι που αυτή τη στιγμή δε δείχνει πως έχει. Μάλιστα στο παιχνίδι με τη Λαμία μπορεί οι γηπεδούχοι να πήραν τη νίκη με 2-0, ωστόσο σε ορισμένα κομμάτια του παιχνιδιού τους έδειξαν μεγάλα προβλήματα, τα οποία και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Πρόβλημα νούμερο 1: Κακή αμυντική λειτουργία 

Παναθηναϊκός: Τα καμπανάκια που χτυπούν δυνατά - Άμεση διόρθωση

Ο Παναθηναϊκός ένα από τα βασικά του στοιχεία που έχει χάσει στο δεύτερο γύρο είναι η αμυντική συνοχή που είχε στον πρώτο γύρο. Οι πράσινοι στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος είχαν δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ, έχοντας την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.

Μάλιστα ήταν πρώτοι και στη λίστα με τις φάσεις που δημιουργούσε ο αντίπαλος στην άμυνά τους. Με απλά λόγια ο Παναθηναϊκός δεν επέτρεπε στον αντίπαλο να του κάνει πολλές ευκαιρίες για γκολ κι έτσι κρατούσε πιο εύκολα το μηδέν πίσω. Όλα τα παραπάνω όμως έχουν πάει περίπατο στο δεύτερο γύρο.

Οι αριθμοί πολλές φορές στο ποδόσφαιρο δε λένε την αλήθεια, όμως στην προκειμένη περίπτωση αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα. Η ομάδα που είχε δεχθεί σ’ ολόκληρο τον πρώτο γύρο τέσσερα γκολ, έως τώρα έχει δεχθεί επτά γκολ. Αν γίνει η σύγκριση, ο Παναθηναϊκός σε 13 ματς δέχθηκε 4 γκολ έχοντας την καλύτερη άμυνα στο πρώτο μισό, ενώ στο δεύτερο μισό σε 8 παιχνίδια έχει δεχθεί 7 γκολ.

Παράλληλα και οι φάσεις που κάνει ο αντίπαλος στην εστία του Μπρινιόλι είναι πολλές περισσότερες από εκείνες στην αρχή της σεζόν. Μετά τα παιχνίδια με Ιωνικό και ΟΦΗ όπου το Τριφύλλι δέχθηκε κυριολεκτικά μία φάση (τα γκολ), στα υπόλοιπα ματς οι επικίνδυνες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η πράσινη άμυνα είναι πολλές περισσότερες.

Κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στον αγώνα με τη Λαμία μέσα στη Λεωφόρο, όπου ο Μπρινιόλι κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό. Οι φιλοξενούμενοι είχαν ορισμένες πολύ καλές στιγμές και αν ήταν πιο αποτελεσματικοί θα μπορούσαν να είχαν βγάλει, τουλάχιστον, ένα γκολ.

Πρόβλημα νούμερο 2: Έλλειψη εύκολου γκολ – Κυνικότητα αγνοείται

Παναθηναϊκός: Τα καμπανάκια που χτυπούν δυνατά - Άμεση διόρθωση

Το πρόβλημα στο γκολ ο Παναθηναϊκός το είχε πάντα. Για την ακρίβεια οι πράσινοι δεν έβρισκαν το εύκολο γκολ και φέτος δεν είναι πολλά τα παιχνίδια που σκόραραν αρκετά γκολ. Το πιο παραγωγικό ματς του Τριφυλλιού είναι στη Μαγνησία κόντρα στον Βόλο (1-5). Από εκεί και πέρα το 1-0 με ταβάνι το 2-0 είναι το αγαπήμενο σκορ του Παναθηναϊκού φέτος.

Ωστόσο αυτό το στοιχείο που κρατούσε ζωντανό το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και του έδινε τη δυνατότητα να είναι πρώτο και ν’ αυξάνει και τη διαφορά από τους διώκτες του ήταν η κυνικότητα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί σε πολλά ματς του πρώτου γύρου να μην είχε τις πολλές ευκαιρίες και τον ξέφρενο ρυθμό, στοιχεία που παρουσίαζει η ΑΕΚ, όμως έβρισκε πάντα το ένα γκολ που του ήταν αρκετό.

Χαρακτηριστικό είναι το εξής στατιστικό στοιχείο. Σε 13 παιχνίδια οι πράσινοι πήραν νίκη με 1-0 ή 0-1 στα πέντε! Ουσιαστικά σχεδόν τα μισά ματς τα πήραν με μισό γκολ που λέμε και στην ποδοσφαιρική αργκό. Από εκεί και περά μετά το 5-1 στον Βόλο το αμέσως πιο παραγωγικό ματς ήταν κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στη Λεωφόρο. Εκεί οι πράσινοι είχαν πάρει τη νίκη με 3-0. Σκορ που στο πρωτάθλημα δεν έχουν βρει ξανά.

Με λίγα λόγια ο Παναθηναϊκός έδωσε 13 παιχνίδια πριν το Μουντιάλ και βρήκε συνολικά 24 γκολ έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (πρώτη η ΑΕΚ). Από την άλλη πλευρά στους 8 αγώνες του δεύτερου γύρου το Τριφύλλι έχει σκοράρει συνολικά 6 φορές. Στον πρώτο γύρο οι πράσινοι βρήκαν γκολ σε όλες τους τις αναμετρήσεις, ενώ στον δεύτερο γύρο δεν έχουν σκοράρει ήδη σε τρεις αναμετρήσεις (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης).

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει χάσει τόσο τον κυνισμό της, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να τελειώσει με ευστοχία τις φάσεις που παράγει. Στα οκτώ παιχνίδια που έχουμε δει την ομάδα κυρίως διαπιστώνουμε ότι οι πράσινοι δημιουργούν ευκαιρίες, ωστόσο δεν έχουν για μία ακόμη φορά το εύκολο γκολ. Αρκετές ευκαιρίες δίχως όμως η μπάλα να περνάει τη γραμμή και να κουνάει δίχτυ.

Κάτι που συνέβη και με τη Λαμία παρά το γεγόνος που τελικά μπήκαν δύο γκολ. Βάσει των ευκαιριών που χάθηκαν, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να είχε τελειώσει το ματς πολύ νωρίτερα και να μην πάει στις καθυστερήσεις με το εύθραυστο 1-0 μέχρι να βρει το δεύτερο γκολ σ’ εκείνα τα λεπτά ο Σπόραρ.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News