Παναθηναϊκός: Όσα πήρε από τους μέσους του στον πρώτο γύρο

Παναθηναϊκός: Όσα πήρε από τους μέσους του στον πρώτο γύρο

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος όντας πρώτος και μάλιστα στον +8 από τη δεύτερη ΑΕΚ και στο +12 από τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που ακολουθούν, παίρνοντας πολλά πράγματα απ’ όλους τους παίκτες. Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Η απόδοση του Τριφυλλιού στον πρώτο γύρο ήταν ονειρική και μάλιστα οι πράσινοι ήταν άκρως αποτελεσματικοί θυμίζοντας εποχές ενδόξου παρελθόντος. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ισοράφισε και κατέρριψε πολλά ρεκόρ σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο, ενώ στο τέλος του συγκέντρωσε 37 από τους συνολικά 39 βαθμούς.

Μπορεί ακόμα να είμαστε νωρίς μέσα στη σεζόν όμως ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ένα αρκετά, χρονικά, ικανοποιητικό δείγμα γραφής και μπορούν να βγουν ορισμένα συμπεράσματα που αφορούν την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Πριν προχωρήσουμε στο οτιδήποτε να αναφέρουμε ότι αυτό που απασχολεί πλέον τον Παναθηναϊκό είναι να διατηρηθεί στο επίπεδο που βρίσκεται, ώστε να πάρει στο τέλος το πρωτάθλημα.

Μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στο ποδόσφαιρο είναι αυτή της μεσαίας γραμμής. Ο Παναθηναϊκός φέτος διαθέτει τέσσερις μέσους κι έναν επιθετικό μέσο. Ο λόγος γίνεται για τους Ρουμπέν Πέρεθ, Δημήτρη Κουρμπέλη, Άνταμ Τσέριν, Αλεξί Τρουιγιέ, Ενίς Τσοκάι και τον Μπερνάρ που χρησιμοποιείται ως δεκάρι. Να θυμίσουμε ότι ο Γάλλος μέσος υπέστη στην πρώτη του συμμετοχή ρήξη χιαστού, οπότε δεν μπόρεσε να δείξει όσα θα μπορούσε στο σύλλογο.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προτιμάει να παίζει με τρεις παίκτες στο χώρο του κέντρου ή με δύο χαφ και έναν παίκτη στον άξονα, ο οποίος είναι ο Μπερνάρ. Ο Βραζιλιάνος μπορεί βέβαια να υποστηρίξει και τις πτέρυγες με έμφαση την αριστερή πλευρά, όμως η κύρια θέση του είναι στον άξονα. Από εκεί και πέρα σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός έχει πάρει πολλά πράγματα από τους διαθέσιμους μέσους του.

Ρουμπέν Πέρεθ: Το μυαλό του Παναθηναϊκού

Παναθηναϊκός: Όσα πήρε από τους μέσους του στον πρώτο γύρο

Είναι ένας παίκτης, ο οποίος ανασταλτικά κάνει πάρα πολύ δουλειά μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, ενώ παράλληλα είναι και το μυαλό της ομάδας κι επιθετικά. Ο Ισπανός μέσος παίρνει την πρώτη μπάλα από τους αμυντικούς κι έπειτα αποφασίζει τι ακριβώς θα την κάνει προκειμένου να ξεκινήσει την επίθεση της ομάδας από πίσω και με ασφάλεια. Γενικότερα είναι ένας ποδοσφαιριστής με τεράστια εμπειρία που από τη μέρα που ήρθε έχει βοηθήσει αρκετά τον Παναθηναϊκό.

Δημήτρης Κουρμπέλης: Ο αρχήγος είναι απαραίτητος

Παναθηναϊκός: Όσα πήρε από τους μέσους του στον πρώτο γύρο

Μετά το πρόβλημα που είχε δείχνει να έχει επανέλθει πλήρως χωρίς πισωγυρίσματα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού συνήθως δε χρησιμοποιείται στο βασικό σχήμα, όμως είναι ένας παίκτης που υπολογίζει πολύ ο Γιοβάνοβιτς. Ο Κουρμπέλης δίνει ένταξει στο παιχνίδι του τριφυλλιού, την απαραίτητη μαχητικότητα, το πάθος και πάνω απ’ όλα γνωρίζει τη νοοτροπία της ομάδας και του πρωταθλήματος όσο ελάχιστοι. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια πολύ ποιοτική λύση στη μεσαία γραμμή.

Άνταμ Τσέριν: Από τις αποκαλύψεις στο φετινό ρόστερ

Παναθηναϊκός: Όσα πήρε από τους μέσους του στον πρώτο γύρο

Ο Σλοβένος μέσος ήρθε το περασμένο καλοκαίρι στο σύλλογο και από τότε έχει εντυπωσιάσει τόσο πολύ με την παρουσία του που αποτελεί αποκάλυψη. Ο Τσέριν έχει κουμπώσει τρομερά με τον Πέρεθ και μαζί κάνουν σπουδαία δουλειά. Ο Σλοβένος δίνει πολλά τρεξίματα στο κέντρο, βοηθάει στην υψηλή πίεση για ανάκτηση κατοχής, ενώ έχει και την ικανότητα να μοιράσει σωστά το παιχνίδι, καθώς τεχνικά είναι εξαιρετικός παίκτης. Με λίγα λόγια είναι ένας εργάτης στη μεσαία γραμμή που ό,τι και να του ζητηθεί θα το κάνει όσο καλύτερα μπορεί.

Ενίς Τσοκάι: Μέσος που είναι έτοιμος να ριχτεί στη μάχη

Παναθηναϊκός: Όσα πήρε από τους μέσους του στον πρώτο γύρο

Ο Αλβανός μέσος ήρθε στην ομάδα την τελευταία μέρα των μεταγραφών προκειμένου να προσθέσει βάθος στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Σιγά-σιγά έχει αρχίσει να παίρνει χρόνο συμμετοχής και ήδη έχει μπει στην καρδιά των φιλάθλων του συλλόγου. Ο Τσοκάι είναι ο ορισμός του παίκτη που θα μπει στο γήπεδο, για να πολεμήσει κι όχι να παίξει ποδόσφαιρο. Είναι σκληροτράχηλος μέσος και δυνατό του σημείο στο παιχνίδι του είναι το πάθος, η δύναμη και γενικότερα το physical game. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας παίκτης, τον οποίο πρέπει να έχει οποιαδήποτε ομάδα θέλει να κάνει πρωταθλητισμό.

Μπερνάρ: Ο Βραζιλιάνος αρτίστας των πράσινων

Παναθηναϊκός: Όσα πήρε από τους μέσους του στον πρώτο γύρο

Ο Μπερνάρ είναι βάση βιογραφικού από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές του Τριφυλλιού. Ήρθε στην ομάδα το φετινό καλοκαίρι και σίγουρα οι άνθρωποι της ομάδας περιμένουν πολλά από εκείνον. Ο Βραζιλιάνος δείχνει διάθεση, όρεξη και θέλει να προσφέρει στους πράσινους. Στα τελευταία παιχνίδια και κυρίως όταν αγωνίζεται στον άξονα δείχνει την ποιότητά του και το πόσο χρήσιμος μπορεί να γίνει για τον Παναθηναϊκό. Ένας παίκτης που καλείται να δώσει στο σύλλογο έξτρα παιχνίδι από τον άξονα, καθώς στα άκρα υπάρχουν παίκτες όπως οι Παλάσιος, Βέρμπιτς, Χουάνκαρ που μπορούν να δώσουν πολλές και ποιτικές λύσεις επιθετικά.

Τα βασικά στοιχεία που λείπουν από τους μέσους του

Παναθηναϊκός: Όσα πήρε από τους μέσους του στον πρώτο γύρο

Ο Παναθηναϊκός φέτος παίρνει πολλά πράγματα από τους μέσους του, όμως υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που η συγκεκριμένη γραμμή δεν του τα δίνει. Το βασικότερο όλων είναι το γκολ. Οι πράσινοι είχαν δομηθεί έτσι ώστε να δώσουν βάρος στο σκοράρισμα στα εξτέρμ τους (Παλάσιος, Αϊτόρ κύριως) αλλά και από τα φορ τους (Σπόραρ, Ιωαννίδης). Με λίγα λόγια το βασικό μέλημα του Γιοβάνοβιτς δεν ήταν να διαθέτει η ομάδα μέσους που να έχουν έφεση στο γκολ.

Ωστόσο με τον Αϊτόρ να βγαίνει νοκ άουτ, τον Παλάσιος ν’ αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα και τον Βέρμπιτς να μην είναι σταθερός, οι πράσινοι ξεκάθαρα ζορίζονται να βρουν γκολ και μερικές φορές να παράξουν και ευκαιρίες. Οι μέσοι του Παναθηναϊκού σ’ αυτά τα 13 παιχνίδια του πρωταθλήματος έχουν συνολικά μόλις 1 γκολ. Συγκεκριμένα αυτό ήρθε από τον Τσέριν στο παιχνίδι κόντρα στον Βόλο, όπου οι πράσινοι έφυγαν με το τρίποντο από το Πανθεσσαλικό (1-5).

Από εκεί και πέρα οι Πέρεθ (13 συμμετοχές), Κουρμπέλης (11 συμμετοχές), Τσοκάι (6 συμμετοχές) και Μπερνάρ (10 συμμετοχές) δεν έχουν καταφέρει παρά τις ευκαιρίες τους να βρουν δίχτυα. Εξαιρείται ο Αλεξί Τρουιγιέ, καθώς υπέστη ρήξη χιαστού μόλις στο πρώτο του παιχνίδι με την ομάδα.

Τέλος, ο Παναθηναϊκός καλείται να βρει και περισσότερη δημιουργία από τους μέσους του, καθώς είναι ένα ακόμα στοιχείο που λείπει από την ομάδα. Συγκεκριμένα σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο δύο από τους συνολικά πέντε παίκτες έχουν μοιράσει από δύο ασίστ ο καθένας. Ο λόγος γίνεται για τους Ρουμπέν Πέρεθ και Μπερνάρ.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News