Παναθηναϊκός: Με ονειρικό και ώριμο μπάσκετ άλωσε το Κάουνας!

Παναθηναϊκός: Με ονειρικό και ώριμο μπάσκετ άλωσε το Κάουνας!

Ο Παναθηναϊκός έχοντας ένα εξαιρετικό μομέντουμ τον τελευταίο καιρό κατάφερε με φοβερό και ταυτόχρονα ώριμο μπάσκετ να πάρει μια μεγάλη νίκη στο Κάουνας. Πρώτη εντός έδρας φετινή ήττα για τη Ζάλγκιρις και στο… βάθος οκτάδα για τους πράσινους. Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Ο Παναθηναϊκός επιτέλους δείχνει να βρίσκει ισορροπία στο μπασκετικό του τμήμα και μέσα από τέτοια αποτελέσματα μπορεί να χτίσει χαρακτήρα, ψυχολογία, μομέντουμ και να θέσει ως στόχο την οκτάδα. Ένας στόχος που για τα δεδομένα των πράσινων είναι εφικτός, καθώς το ρόστερ έχει ποιότητα και σίγουρα δεν αξίζει να βυθίζεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς πήγε στο Κάουνας προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τη Ζάλγκιρις κι αυτό που έψαχνε ήταν μια μεγάλη νίκη. Οι πράσινοι προερχόντουσαν από διαβολοβδομάδα στην Euroleague και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας 100%, καθώς είχαν επικρατήσει κόντρα στη Βίρτους και τη Βιλερμπαν.

Παράλληλα το μπάσκετ που έπαιζε ο Παναθηναϊκός κινούταν σ’ ένα καλό επίπεδο και έδινε την εντύπωση στον κόσμο του ότι κάτι έχει αρχίζει ν’ αλλάζει. Με μπροστάρη τον Ντέρικ Ουίλιαμς και έπειτα τον Ντουέιν Μπέικον, το Τριφύλλι έχτιζε ψυχολογία και ετοιμαζόταν για τη μεγάλη μάχη στη Λιθουανία. Κόντρα σε μια εξαιρετική ομάδα και σε μια έδρα που ήταν κάστρο. Να θυμίσουμε ότι η Ζάλγκιρις φέτος είχε 4/4 στην έδρα της!

Ο Παναθηναϊκός ωστόσο δεν… ψάρωσε ούτε από το αήττητο σερί της Λιθουανικής ομάδας αλλά ούτε και από την κακή παράδοση που έχει τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη έδρα. Παίζοντας ένα ονειρικό μπάσκετ στο πρώτο ημίχρονο και βγάζοντας χαρακτήρα μεγάλης ομάδας στο δεύτερο, κατάφερε να πάρει μια σπουδαία νίκη που του δίνει τη δυνάτοτητα ν’ ονειρεύεται την οκτάδα πλέον. Ουσιαστικά η ομάδα του Ράντονιτς πήγε στο 5-6 και είναι πλέον στη 10η θέση, ενώ η όγδοη Ζάλγκιρις έχει 6-5 κι όλα είναι ρευστά πια.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι το επόμενο ματς στην Ευρώπη είναι απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ, τότε ο Παναθηναϊκός έχει χρυσή ευκαιρία να κάνει το 4/4 στα τελευταία παιχνίδια και να φτάσει στο 6-6. Οι Ιταλοί έχουν πολλά προβλήματα (αγωνιστικά και μη) φέτος και σίγουρα με δεδομένο και το μομέντουμ που έχει χτίσει το Τριφύλλι είναι μεγάλη ευκαιρία να έρθει ακόμα μία νίκη στην Euroleague.

Ονειρικό μπάσκετ στο πρώτο ημίχρονο

Παναθηναϊκός: Με ονειρικό και ώριμο μπάσκετ άλωσε το Κάουνας!

Ο Παναθηναϊκός ήταν συγκλονιστικός στο πρώτο ημίχρονο. Για είκοσι λεπτά έκανε τα πάντα τέλεια τόσο στην άμυνά του όσο και στην επίθεσή του. Οι πράσινοι έπαιζαν φοβεροί άμυνα πάνω στην μπάλα με πολλά κλεψίματα και κοψίματα. Παράλληλα η άμυνά τους ήταν υποδειγματική και στο χώρο, καθώς δεν άφηναν ανοιχτούς διαδρόμους στη Ζάλγκιρις, η οποία πολλές φορές από την πίεση είτε αστοχούσε είτε οδηγούταν σε αβίαστα λάθη.

Επίσης κι επιθετικά ο τρόπος προσέγγισης του ματς ήταν σεμιναριακός. Ανατριχιαστική συγκέντρωση και προσήλωση στο πλάνο από τους παίκτες του Ράντονιτς, οι οποίοι «βομβάρδιζαν» ανελέητα την αντίπαλό τους από τα 6.75, έπαιζαν εξαιρετικά το transition game και διάβασαν όλες τις αδυναμίες και τα mismatch που είχαν απέναντι στους Λιθουανούς.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο τόσο το σκορ ημιχρόνου (28-44) όσο και το γεγονός πως όσες φορές προσπάθησε να πλησιάσει η Ζάλγκιρις και να βάλει σε πίεση τους πράσινους, τότε εκείνοι αμέσως απαντούσαν και άνοιγαν, ξανά, την ψαλίδα!

Χαρακτήρας μεγάλης ομάδας στο δεύτερο μέρος

Παναθηναϊκός: Με ονειρικό και ώριμο μπάσκετ άλωσε το Κάουνας!

Δεδομένα ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να πιάσει επίπεδα πρώτου ημιχρόνου και στο δεύτερο μέρος. Ήταν φυσικό η Ζάλγκιρις, έπαιζε στην έδρα της και είναι εξαιρετική ομάδα, να αντιδράσει. Από το τρίτο δεκάλεπτο αλλά και στο τέταρτο οι φιλοξενούμενοι δέχθηκαν αφόρητη πίεση από τους αντιπάλους τους. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να βγάλουν χαρακτήρα. Να δείξουν με απλά λόγια ότι μπορούν να φύγουν με το διπλό από μια δύσκολη έδρα.

Κι αυτό ακριβώς έγινε! Οι πράσινοι με μπροστάρη, ξανά, τον Ντέρικ Ουίλιαμς αλλά και άξιο συμπαραστάτη τον Ντουέιν Μπέικον κατάφερε ν’ αντέξει στην πίεση της Ζάλγκιρις και στο τέλος να φτάσει σε μια σπουδαία νίκη. Οι δύο Αμερικανοί έδωσαν το ρυθμό στην επίθεση και κράτησαν όρθιο τον Παναθηναϊκό με πολύ κομβικά και δύσκολα καλάθια.

Από εκεί και πέρα εξαιρετικοί ήταν κι όλοι οι υπόλοιποι. Ο Λι έδωσε την απαίτουμενη ενέργεια στην άμυνα, πήρε επιθετικά φάουλ, έκλεψε μπάλες κι έβγαλε άσιστ. Ο Ουόλτερς έκανε ότι κάνει ένας καθαρός point guard. Δίνει ηρεμία και ασφαλεία όταν έχει την μπάλα στα χέρια του, ενώ σπουδαία δουλειά πρόσφεραν και οι Παπαγιάννης (άμυνα κι επίθεση), Γκουντάιτις (επίθεση) και Πονίτκα. Μάλιστα ο Πολωνός σε μια φάση έδειξε τεράστια αυταπάρνηση και έκανε βουτιά… τερματοφύλακα για μια κατοχή!

Η επόμενη μέρα – Η θέση που χρειάζεται ενίσχυση

Παναθηναϊκός: Με ονειρικό και ώριμο μπάσκετ άλωσε το Κάουνας!

Κακά τα ψέματα η νίκη απέναντι στη Ζάλγκιρις και μάλιστα στην έδρα της είναι τεράστια. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν έχει καιρό για πανηγυρισμούς μεγάλης διάρκειας. Οφείλει να κοιτάξει την επόμενη μέρα, ώστε να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο απόδοσης και να γίνει ακόμα καλύτερος, καθώς μπορεί να πιάσει ψηλότερα στάνταρ.

Για να γίνει αυτό όμως οι πράσινοι θα πρέπει να ενισχύσουν τη θέση του power forward άμεσα. Ο Ντέρικ Ουίλιαμς είναι εξαιρετικός και κάνει τρομακτικά πράγματα μέσα στο παρκέ. Ωστόσο πίσω από τον Αμερικανό δεν υπάρχει άξιος αντικαταστάτης και είναι αναγκαία μια προσθήκη. Αρχικά και για να ξεκουράζει τον Ουίλιαμς αλλά και δεύτερον γιατί στο τέλος ο 31χρονος PF θα καεί!

Τέλος, ακολουθεί το ματς με τον Ολυμπιακό για την Basket League (5/12) κι ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο ΣΕΦ όντας σε εξαιρετικό φεγγάρι και με ψυχολογία έχοντας φυσικά ως στόχο τη νίκη που θα του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για τη δύσκολη συνέχεια.

Θυμίζουμε ότι εκτός από το ντέρμπι στο ΣΕΦ, οι πράσινοι θα παίξουν για την Euroleague με τις Αρμάνι Μιλάνο (εντός), Βαλένθια (εκτός), Μπαρτσελόνα (εκτός), Αναντολού Εφές (εκτός) κι Ολυμπιακό (εντός). Πρόγραμμα-φωτιά και πάρα πολύ απαιτητικό, στο οποίο οι πράσινοι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News