«Παναθηναϊκός και Κωνσταντίνου ήθελαν να πορευτούν μαζί – Δεν μπορείς να αρνηθείς πρόταση του Ολυμπιακού»

«Παναθηναϊκός και Κωνσταντίνου ήθελαν να πορευτούν μαζί – Δεν μπορείς να αρνηθείς πρόταση του Ολυμπιακού»

Η μέρα που ο «Μιχαλάκης» συνάντησε την τρέλα. Το ημερολόγιο έδειχνε 27/6/2001 όταν ο Κωνσταντίνου γινόταν και επίσημα παίκτης του Παναθηναϊκού.

Το BN Sports επικοινώνησε με τον ατζέντη του, Πασχάλη Παπαδόπουλο, για το παρασκήνιο της μετακίνησής του στο «τριφύλλι», τις «σειρήνες» του εξωτερικού και φυσικά τη μεταγραφή του στον «αιώνιο».

Η νέα διοίκηση του Παναθηναϊκού, με το Γιάννη Βαρδινογιάννη πλέον στον προεδρικό θώκο, πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2001 το «deal του αιώνα», για τα ελληνικά δεδομένα. Έκανε δικό της, το πιο hot πρόσωπο της ελληνικής αγοράς, θέλοντας να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους. Το όνομα αυτού; Μιχάλης Κωνσταντίνου, ή και «Μιχαλάκης» ή και «Μιχαλάρας».

Ο Κύπριος επιθετικός προερχόταν από μια γεμάτη τετραετία στον Ηρακλή και ιδιαίτερα την τελευταία του σεζόν στη Θεσσαλονίκη (2000-01,) δε σταματούσε να «φορτώνει» τα αντίπαλα δίχτυα (34 γκολ). Η φήμη του δε μπορούσε να περιοριστεί στο Καυταντζόγλειο και το επόμενο μεγάλο βήμα, ήταν θέμα χρόνου. Η μετακίνηση του σε πιο «κλασσάτες», ποδοσφαιρικά πολιτείες, εξελίχθηκε σε «σίριαλ» όπως ακουγόταν στην πιάτσα. Ή και όχι; Για την πολύκροτη αυτή μεταγραφή, που ήταν και η ακριβότερη για Έλληνα/Κύπριο έως τότε (άγγιξε τα 12 εκατομμύρια ευρώ), όσα προηγήθηκαν αυτής και όσα ακολούθησαν, μίλησε στο BN Sports ο άνθρωπος που την έζησε «από μέσα». Ο άκρως πετυχημένος ατζέντης του Κύπριου επιθετικού, Πασχάλης Παπαδόπουλος.

Όσα χρόνια παρέμεινε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης στο τιμόνι του Παναθηναϊκού, άλλα τόσα έχουν περάσει από την ημέρα εκείνη, που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Άγγελος Φιλιππίδης, έδιναν τα χέρια για τη μετακίνηση του Μιχάλη Κωνσταντίνου στο «τριφύλλι».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο bnsports.gr:

«Ο Μιχάλης πριν πάει στον Παναθηναϊκό έκανε ένα λάθος»

Ο κ. Παπαδόπουλος, ερωτώμενος για το κλίμα της εποχής και πριν μας μιλήσει για την μετακίνησή του πελάτη του στην πρωτεύουσα, αποκάλυψε κάποια, κρυφά, γεγονότα που θα είχαν αλλάξει το «ρου» της ιστορίας. «Έκανε ένα λάθος στη ζωή του ο Μιχάλης. Πριν ανανεώσει στον Ηρακλή, είχαμε υπογράψει προσύμφωνο με τη Ντόρτμουντ. Και δυστυχώς τον έπεισε ο Μυτιληναίος και παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη και δε με άκουσε, για μία και μοναδική φορά».

«Αδίκησε τον εαυτό του από μόνος του»

Που θα είχε φτάσει αν τον είχε ακούσει και είχε διαλέξει το εξωτερικό όμως; «Αυτό είναι ένα ερώτημα που παραμένει ανοικτό μέχρι και σήμερα, όταν το συζητάμε» απάντησε και συνέχισε «Είναι ένα παιδί που αδίκησε τον εαυτό του από μόνος του. Έπρεπε να παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αν με είχε ακούσει και πήγαινε στη Ντόρτμουντ, ποιος ξέρει τι θα γινόταν» είπε με ένα παράπονο στα λεγόμενά του. «Δεν ήταν όμως μόνο η Γερμανία επιλογή τότε. Και η Μίλαν τον ήθελε και η Άρσεναλ τον «γλυκοκοιτούσε». Ήμουν πολύ ισχυρός στους «Κανονιέρηδες» τότε και ξέρω πως ο φίλος μου Βενγκέρ, τον είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση».

«Ο Κωνσταντίνου άφησε τη σφραγίδα του σε όλους τους τομείς»

Ακούγοντας τα παραπάνω, τίθεται το εύλογο ερώτημα αν το έχει μετανιώσει που δεν επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του σε κάποιο ισχυρότερο πρωτάθλημα. «Η πορεία του ήταν υπέροχη. Απλώς μένει μια αμφιβολία. Πιστεύω πως άφησε τη σφραγίδα του σε όλους τους τομείς. Αρχικά, πρόκειται για την ακριβότερη μεταγραφή εντός Ελλάδας, με σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό ρεκόρ, που δύσκολα θα ξεπεραστεί. Αλλά και γενικότερα βοήθησε με την «υγιή» εικόνα του, το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν πολύ τίμιος. Δεν εκμαίευε φάσεις. Ήταν ένας καθαρός «πολεμιστής» μέσα στο γήπεδο και αυτό έχει μείνει. Βοήθησε με τη στάση του αρκετούς συναδέλφους του» κατέληξε για τον αθλητή που εκπροσωπούσε τόσα και τόσα χρόνια.

Όταν ένας παίκτης διεκδικείται από τις ισχυρότερες ομάδες της λίγκας και δη τους «αιωνίους», αυτόματα ξεσπά μεγάλος «ντόρος» με τη μεταγραφή του και το παρασκήνιο αυτής. Όπως είχε γίνει και τότε, καλοκαίρι του 2001. Εξιστορώντας το «σίριαλ» της περιόδου εκείνης, ο κ. Παπαδόπουλος έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την ΑΕΚ«Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υπήρχαν τότε πολλά λεφτά. Δεν ήταν όμως μόνο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που διεκδικούσαν τον Μιχάλη. Και η ΑΕΚ τον ήθελε πολύ και προσπάθησε, παρόλο που δεν γράφτηκε ιδιαίτερα».

«Πανίσχυρη η οικογένεια Βαρδινογιάννη τότε – Ήταν και επιθυμία του παίκτη η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό»

Παρά το έντονο πρέσινγκ από πολλούς, όλα τα δεδομένα έδειχναν χρώμα πράσινο. Και ο έμπειρος Κύπριος μάνατζερ, το εξήγησε. «Η θέληση από μεριάς Παναθηναϊκού για επίτευξη συμφωνίας ήταν μεγάλη. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν πανίσχυρη τότεδεν μπορούσες να αντισταθείς εύκολα στις προτάσεις τους. Είχαν πολύ καλή ομάδα. Και το ίδιο το παιδί ήθελε Παναθηναϊκό, οπότε έγινε εν τέλει αυτό που επεδίωξαν όλες οι πλευρές περισσότερο».

Βίωσε εικόνες υπέρμετρης αγάπης έως και λατρείας όταν ολοκληρώθηκε το deal. Ο Κωνσταντίνου έγινε το αγαπημένο παιδί της κερκίδας. Ένας γκολτζής με «πράσινα αισθήματα» που ενσάρκωνε την «καψούρα» πολλών φίλων του συλλόγου. Πως όμως βίωσε και διαχειρίστηκε ο Μιχάλης, εικόνες και στιγμές όπως εκείνες της παρουσίασης-πρώτης προπόνησης της ομάδας μπροστά σε 15 και πλέον χιλιάδες κόσμου;

«Δεν μπέρδεψε ποτέ τον ποδοσφαιριστή με τον άνθρωπο Μιχάλη»

«Ο Κωνσταντίνου ήταν πολύ ώριμο από παιδί. Τον γνώρισα στα 16 του και είχαμε μία κοινή φιλοσοφία από τότε. Είχε διαχωρίσει απόλυτα τα επαγγελματικά με τα προσωπικά. Δεν τα μπέρδεψε ποτέ. Δεν έγινε σταρ διότι δεν το θέλησε. Έβλεπε το ποδόσφαιρο καθαρά ως επάγγελμα. Δεν θεώρησε ποτέ ότι είχε καταφέρει κάτι σπουδαίο. Ήταν πάντα το ίδιο παιδί όπως εκείνο ξεκίνησε την καριέρα του στο Παραλίμνι» και πρόσθεσε «Σίγουρα χάρηκε και ευχαριστήθηκε με όλη αυτή την αγάπη που έλαβε, κάτι που για πολλά παιδιά είναι ένα όνειρο ζωής. Ποτέ όμως δεν το εκμεταλλεύτηκε».

«Δεν ήταν πρωταρχικός στόχος ο Ολυμπιακός, όμως εξελίχθηκε σε εύκολη απόφαση»

Συζήτηση που αφορά το Μιχάλη Κωνσταντίνου και δεν περιλαμβάνει το σκέλος της μεταπήδησής του στον Πειραιά, είναι ημιτελής. Σαν το φαγητό χωρίς αλάτι. «Ο Παναθηναϊκός για δικούς του λόγους, θέλησε να αλλάξει μεγάλο μέρος της ομάδας. Αρκετοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές αποχώρησαν τότε» ενώ ξεκαθάρισε πως «Δεν ήταν στόχος ο Ολυμπιακός. Είχαμε μια πολύ καλή πρόταση από τη Γουέστ Χαμ, η οποία όμως κωλυσιεργούσε. Φαινόταν πως ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη είχε αρχίσει να χτίζει κάτι πολύ μεγάλο. Ήταν μια τεράστια πρόκληση, καθαρά αγωνιστικά. Συνεπώς ήταν εύκολη, επαγγελματικά, η απόφαση να πάει στον Πειραιά».

«Δεν μπορείς να αρνηθείς πρόταση του Ολυμπιακού, ποτέ»

Και έκλεισε την κουβέντα μας, τονίζοντας για πολλοστή φορά και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι: «Ο Μιχάλης δεν μπέρδευε τη δουλειά του με το «είναι» του. Σε καμία περίπτωση δεν αποφασίσαμε να πάει στον Ολυμπιακό από αντίδραση ή θέλοντας να εκδικηθεί τον Παναθηναϊκό επειδή δεν του έγινε πρόταση ανανέωσης. Μιλάμε για έναν τεράστιο Ολυμπιακό τότε, που δεν μπορείς ποτέ να αρνηθείς, πρότασή του».

Η ιστορία του «θωρηκτού» Κωνσταντίνου, ο οποίος δίχασε την Ελλάδα για τουλάχιστον δυο καλοκαίρια, μέσα από τα μάτια του ανθρώπου που εμπιστευόταν περισσότερο. Από το «Μιχαλάκη είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα» και τη γεμάτη Λεωφόρο για να τον υποδεχτεί, μέχρι την «προδοσία του Ιούδα». Οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες αθλητές και κρίνουν με βάση αυτό που θεωρούν ορθότερο τη στιγμή της απόφασης. Όλα τα άλλα ανήκουν στη σφαίρα του ρομαντισμού.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News