Παναθηναϊκός: Η νέα διάταξη και το "τρικ" Γιοβάνοβιτς

Παναθηναϊκός: Η νέα διάταξη και το "τρικ" Γιοβάνοβιτς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσπαθεί όσο η ομάδα βρίσκεται στην Κύπρο να δουλέψει όσες περισσότερες τακτικές μπορεί και να βελτιώσει τον Παναθηναϊκό φτάνοντάς τον στο επίπεδο που ο ίδιος επιθυμεί.

Ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι με την Πάφο παρουσίασε μια καινούργια τακτική στον αγωνιστικό χώρο και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν καλός είδαμε ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιθυμεί να εξελίξει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο τους πράσινους.

Συγκεκριμένα ο Σέρβος τεχνικός χρησιμοποίησε ένα εξελιγμένο 4-3-3 με την πρωτοπόρο του κυπριακού πρωταθλήματος. Ο Μπερνάρ βρισκόταν πολύ ψηλότερα και κοντά στον φορ, ο Σαβιέρ δεξιά κι ο Παλάσιος ξεκινούσε από την αριστερή πλευρά αλλά σύγκλινε συνεχώς εσωτερικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε φάση επίθεσης να πάρει όλη την πλευρά ο Χουάνκαρ και να είναι, κυρίως, αριστερό εξτρέμ.

Η συγκεκριμένη τακτική δεν είναι τωρινή και χρησιμοποιείται από τον Γιοβάνοβιτς μετά το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Ωστόσο αυτό που αλλάζει πλέον ο τεχνικός του Τριφυλλιού είναι η μορφή πίεσης που θα ασκούν οι παίκτες του, όταν χάνεται η κατοχή με στόχο την άμεση ανάκτησή της.

Ουσιαστικά ο Χουάνκαρ που σε ρόλο επίθεσης ανεβαίνει ψηλά παίζοντας σε ρόλο εξτρέμ, όταν η μπάλα χαθεί, θα παραμείνει εκεί αυξάνοντας τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που θα πιέσουν την πρώτη μπάλα. Ο Γιοβάνοβιτς θέλει σταθερά να έχει ψηλά τη μισή του ομάδα (4 με 5 παίκτες), ώστε να κλέβει εύκολα τις μπάλες.

Με λίγα λόγια ο Σέρβος τεχνικός θέλει να τελειοποιήσει το counter pressing του, το οποίο θα του δώσει έξτρα κατοχές και πολύ περισσότερες επιθέσεις στη διάρκεια ενός 90λεπτου.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News