Παναθηναϊκός: «Η μπάλα είναι πόρνη» – Πότε είπε την ιστορική φράση ο Ίβιτσα Όσιμ

Παναθηναϊκός: «Η μπάλα είναι πόρνη» – Πότε είπε την ιστορική φράση ο Ίβιτσα Όσιμ

Το ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνούν από το πρωί της 1ης Μαΐου 2022 τον θάνατο του Ίβιτσα Όσιμ, άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού, σε ηλικία 81 ετών.

Ο γεννηθείς στις 6/05/1941 στο Σαράγεβο, Ίβιτσα Όσιμ, υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στον χώρο της προπονητικής, τόσο ως παίκτης, αλλά κυρίως ως τεχνικός. Ως παίκτης αγωνίστηκε για 18 χρόνια σε αρκετές ομάδες, όπως η Σεντάν, η Βαλανσιέν και η Στρασμπούρ, ενώ χρίστηκε διεθνής με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας 16 φορές, πετυχαίνοντας και 8 γκολ.

Ως προπονητής άφησε σπουδαίο έργο κι όλοι στον χώρο του ποδοσφαίρου μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τις μεθόδους του. Συνεργάστηκε με την Ζελέσνιτσαρ, την Παρτιζάν, την Στουρμ Γκρατς, ενώ διετέλεσε και ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας και της Ιαπωνίας.

Ήταν από τους πλέον αγαπητούς στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, ιδιαίτερα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Ο εκλιπών το 1982 διαδέχθηκε στον πάγκο του «τριφυλλιού» τον Βασίλη Δανιήλ κι έμεινε εκεί για περίπου δύο χρόνια. Επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο την σεζόν 1992-1993 επικρατώντας στον τελικό με 1-0 του Ολυμπιακού.

Μετά την αποχώρησή του από την ελληνική ομάδα ανέλαβε την αυστριακή Στουρμ Γκρατς, στην οποία έμεινε 8 χρόνια (1994-2002). Στη συνέχεια, από το 2003 έως το 2006 συνέχισε στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Τσίμπα Γιουνάιτεντ, ενώ τη σεζόν 2006-2007 συνεργάστηκε με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της “χώρας του ανατέλλοντος ηλίου”.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Γκρατς.

«Η μπάλα είναι πόρνη» – Πότε και γιατί είπε την ιστορική φράση ο Ίβιτσα Όσιμ

Η προπονητική του καριέρα σημαδεύτηκε από τη φράση «η μπάλα είναι πόρνη». Φράση που είχε πει όταν καθόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού και η οποία έμεινε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πότε και γιατί, όμως, την είχε πει ο Βόσνιος προπονητής;

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1993 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε εκτός έδρας τον Ηρακλή και το παιχνίδι δεν πήγαινε καθόλου καλά. Για την ακρίβεια, στο 77ο λεπτό το σκορ ήταν 2-0 υπέρ των Θεσσαλονικέων και όλα έδειχναν ότι οι πράσινοι θα έφευγαν ηττημένοι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο. Σε εκείνο το σημείο, όμως, άρχισε μια μεγάλη ανατροπή…

Στο 77′ ο Φραντζέσκος μείωσε 2-1, στο 83′ ο Σαραβάκος ισοφάρισε 2-2 και στο 90′ ο Μαυρίδης έγραψε το 2-3 και χάρισε μια ανέλπιστη νίκη στον Παναθηναϊκό, ο προπονητής του οποίου κλήθηκε να σχολιάσει στις δηλώσεις του την εξέλιξη του παιχνιδιού. «Η μπάλα είναι πόρνη», ήταν η ατάκα του Όσιμ που έγινε -φυσικά- τίτλος σε όλα τα ΜΜΕ και η οποία τον ακολουθούσε για πάντα και θα συνεχίζει να τον ακολουθεί ακόμη και τώρα, μετά τον θάνατό του.

Μέσα στα χρόνια, άλλωστε, αρκετοί άνθρωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου την έχουν χρησιμοποιήσει, αναφέροντας πάντα το όνομα του Βόσνιου.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News