Παναθηναϊκός: Η κριτική των «πρασίνων» για τη σεζόν 2021-22

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1-0 (Highlights/vid)

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την φετινή σεζόν με τίτλο και επιστροφή στην Ευρώπη και το newspao.gr κάνει την ατομική κριτική των παικτών της ομάδας.

Αναλυτικά:

Σωκράτης Διούδης: Ο περσινός MVP και ένας εκ των καλύτερων της τελευταίας 4ετιας στον Παναθηναϊκό είχε μάλλον την χειρότερή του σεζόν με τα “πράσινα”. Από τη στιγμή που έχασε τη θέση του ως βασικός (στο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο, λόγω COVID) έδειχνε να επηρεάζεται με αποτέλεσμα να μην είναι σταθερός στα παιχνίδια που αγωνίστηκε. Φέτος είχε 15 παιχνίδια, έχοντας 8 clean sheets

Αλμπέρτο Μπρινιόλι: Ο Ιταλός κίπερ αποκτήθηκε για να προσθέσει ανταγωνισμό στον “άσσο” και κατάφερε φέτος να κερδίσει τη μάχη με τον Διούδη. Είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, ιδιαίτερα αποφασιστικός στις εξόδους, ενώ “βλέπει” και γήπεδο. Στα αρνητικά του είναι τα ρεφλέξ, τα οποία δεν αποτελούν το δυνατό του σημείο. Φέτος η απόδοσή του είχε -όμως- θετικό πρόσημο με 19 clean sheets σε 29 συμμετοχές.

Μπαρτ Σένκεφελντ: Η επιστροφή του τον Δεκέμβρη σηματοδότησε και το δέσιμο της “πράσινης” άμυνας. Δημιούργησε ένα τρομερό δίδυμο με τον Βέλεθ και συνέβαλλε στα μέγιστα στο comeback της ομάδας. Σκόραρε 2 φορές σε 28 παιχνίδια. Εξαιρετική σεζόν από τον Ολλανδό.

Φραν Βέλεθ: Συγκλονιστικός ο Ισπανός στόπερ και δίκαια εκ των αρχηγών! Ο 30χρονος αμυντικός πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν, καλύτερη από την περσινή, ενώ με την επιστροφή του Μπαρτ Σένκεφελντ από τον τραυματισμό του πραγματοποίησε κορυφαίες εμφανίσεις. Υπήρξαν παιχνίδια στα οποία δεν αγωνίζονταν ο Ολλανδός “παρτενέρ” του και πραγματικά ένιωθες ότι πάλευε μόνος του στο κέντρο της άμυνας. Φέτος μέτρησε 35 παιχνίδια με μία ασίστ.

Ζβόνιμιρ Σαρλιά: Ο πανύψηλος Κροάτης ήρθε ως συμπληρωματική λύση, ωστόσο οι αναβολές στην επιστροφή του Σένκεφελντ τον έφεραν γρήγορα ως βασικό. “Πελαγοδρομούσε” στα πρώτα του παιχνίδια (με εξαίρεση τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά) και γενικότερα έδειξε πολλές αστάθειες μέσα στη σεζόν. Απέδωσε καλύτερα σε τριάδα στα στόπερ, ενώ έδειξε να έχει καλύτερη χημεία δίπλα στον Σένκεφελντ. Αγωνίστηκε σε 25 παιχνίδια.

Αχιλλέας Πούγγουρας: Οι τραυματισμοί Σένκεφελντ – Βέλεθ στην αρχή της σεζόν και η αστάθεια του Σαρλιά τον έφεραν γρήγορα στο αγωνιστικό σχήμα μεταξύ 3ης και 7ης αγωνιστικής, όπου με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν είχε καλή εικόνα. Έκτοτε παραγκωνίστηκε και μέτρησε ελάχιστες συμμετοχές, στις οποίες όμως δεν ήταν κακός. Ήταν μάλλον από τους λίγους που αδικήθηκε φέτος, ωστόσο φαίνεται πως ο κύκλος του στην ομάδα έχει κλείσει. Φέτος είχε 10 συμμετοχές.

Γεώργιος Σιδεράς: Έπαιξε μόλις δύο φορές στη σεζόν και δεν μπορεί να κριθεί. Έδειξε -όμως- καλά στοιχεία στην προετοιμασία πριν τραυματιστεί.

Χουάνκαρ: Τρομερή σεζόν από τον Ισπανό, ο οποίος σε 37 εμφανίσεις είχε 2 γκολ και 3 ασίστ. Ήταν, με διαφορά, το καλύτερο αριστερό μπακ στο πρωτάθλημα και μόνιμη πηγή κινδύνου για τους αντιπάλους του. Η ανανέωση του συμβολαίου του είναι μονόδρομος.

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης: Μετά από 4 χρόνια στην ομάδα και ο δικός του κύκλος φαίνεται πως έχει κλείσει. Ο 24χρονος αριστερός μπακ έπαιξε 8 φορές (1 ασίστ), δεν είχε καλή εικόνα και έδειξε πως δεν μπορεί να σταθεί σε έναν Παναθηναϊκό που θα κάνει πρωταθλητισμό.

Γιάννης Κώτσιρας: Ο Έλληνας μπακ αποκτήθηκε πέρσι το καλοκαίρι από τον Αστέρα Τρίπολης με σκοπό να κάνει τη διαφορά στη δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού, ωστόσο δεν έγινε ακριβώς έτσι. Ο 29χρονος αμυντικός είχε κάκιστη εικόνα ως και το τέλος της regular season. Στα play off και τα ημιτελικά – τελικό κυπέλλου ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του και ήταν υπερπολύτιμος για την ομάδα του. Υπάρχουν κομμάτια που πρέπει να βελτιώσει (πχ σέντρα), αλλά αν συνεχίσει από το επίπεδο που έκλεισε τη σεζόν τότε θα δικαιώσει αυτούς που τον επέλεξαν. Φέτος είχε 33 παιχνίδια και 2 ασίστ με το “τριφύλλι”.

Φακούντο Σάντσες: Ο 32χρονος Αργεντίνος ήταν -και αυτός- καλύτερος από την περσινή σεζόν. Είχε 26 συμμετοχές με 1 γκολ και 1 ασίστ, ενώ είναι άξιο παρατήρησης πως έβγαλε τη σεζόν με μόλις δύο κάρτες. Σχεδόν όποτε κλήθηκε να αγωνιστεί είχε θετικό πρόσημο και σίγουρα δικαιούταν περισσότερο χρόνο συμμετοχής μέσα στη σεζόν. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται και το τεχνικό τιμ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προχωρήσει σε ανανέωση ή όχι της συνεργασίας του.

Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος: Το μεγάλο πρότζεκτ του Παναθηναϊκού. Ο 20χρονος χαφ έχει χαρίσματα τα οποία αν δουλέψει και εξελίξει θα γίνει από τους καλύτερους Έλληνες χαφ. Φέτος έκλεισε τη σεζόν με 2 γκολ και 3 ασίστ σε 35 παιχνίδια (1832 λεπτά μόνο όμως). Θα μπορούσε να είχε δοθεί παραπάνω χρόνος συμμετοχής από το τεχνικό τιμ.

Ρούμπεν Πέρεθ: Από τις καλύτερες μεταγραφές του φετινού Παναθηναϊκού. Ο 33χρονος Ισπανός αποτέλεσε ένα εξαιρετικό γρανάζι στη φετινή πορεία της ομάδας (40 συμμετοχές, 1 ασίστ), μη παίζοντας σε μόλις 4 παιχνίδια όλη τη χρονιά. Εξαιρετικός οργανωτής, ενώ η εμπειρία του είναι πολύ σημαντική για ένα σύνολο όπως του Παναθηηναϊκού.

Δημήτρης Κουρμπέλης: Ο αρχηγός της ομάδας επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από 1 και πλέον χρόνο στα “πιτς”. Όσο περνούσε ο καιρός ανέβαζε στροφές και έδειξε πως, αν είναι υγιής, μπορεί ακόμη να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Παναθηναϊκού. Φέτος είχε 13 συμμετοχές με 3 ασίστ.

Μαουρίσιο: Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στα “πράσινα” αποδυτήρια και ένας άριστος επαγγελματίας. Ο Βραζιλιάνος χαφ λογικά αποχωρεί τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να βρει το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του. Παρά τις προτάσεις που είχε το καλοκαίρι και τον Γενάρη, σεβάστηκε την επιθυμία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και την ασυμφωνία της ΠΑΕ με τους επίδοξους αγοραστές στο οικονομικό και παρέμεινε στην ομάδα χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα. Σκόραρε 5 φορές και μοίρασε 2 ασίστ σε 30 παιχνίδια, όντας ο μόνος χαφ της ομάδας που έβλεπε γκολ. Τίμησε την φανέλα και τις δύο σεζόν που αγωνίστηκε στην ομάδα.

Γιασίν Αγιούμπ: Η λειψανδρία στα χαφ του έδωσε δύο συμμετοχές φέτος. Ήταν κακός και αποτελεί ξένο σώμα και υπάρχει η ελπίδα πως το καλοκαίρι θα σταματήσει να κάθεται στο συμβόλαιό του και θα αποχωρήσει.

Ματέους Βιτάλ: Το ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό και σίγουρα έδειξε πως γνωρίζει μπάλα, ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός εμφανίζονταν όλο και χειρότερος/πιο αδιάφορος. Θα αποχωρήσει και θα επιστρέψει στην Κορίνθιανς.

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς: Ήρθε τον Γενάρη και έδωσε στον Παναθηναϊκό στοιχεία που έλειπαν από την ενδεκάδα του (δυναμισμό, ταχύτητα, δημιουργία). Μέτρησε 17 συμμετοχές και 4 ασίστ και το πέρασμά του είναι προφανώς θετικό. Όλοι στον Παναθηναϊκό ευελπιστούν να καταφέρουν να τον κρατήσουν στην ομάδα.

Λούκας Βιγιαφάνιες: Άλλος, σε σχέση με πέρσι, και ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός που πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν (33 συμμετοχές, 1 γκολ, 4 ασίστ) ειδικότερα από το έκτος έδρας ματς με τη Λαμία και μετά στον πρώτο γύρο. Το συμβόλαιό του λήγει φέτος και η ομάδα, δεδομένα, θέλει να τον κρατήσει.

Ραμόν Λούντκβιστ: Η μεταγραφή του 25χρονου χαφ δεν “βγήκε” στο “τριφύλλι”, με τον Σουηδό να περνάει περισσότερο χρόνο στα πιτς παρά στο γήπεδο. Φέτος είχε 13 συμμετοχές και 1 γκολ με το “τριφύλλι” και θα αποχωρήσει με τη λήξη του δανεισμού του.

Αϊτόρ: Πιθανότατα ο MVP της φετινής σεζόν του Παναθηναϊκού. Μεγάλη δικαίωση για τον παίκτη και τον προπονητή της ομάδας η μη αποχώρησή του το προηγούμενο καλοκαίρι. Σε 37 συμμετοχές είχε 9 γκολ και 10 ασίστ, δηλαδή ένα γκολ ή ασίστ ανά σχεδόν κάθε 2 ματς ή -σε αγωνιστικά λεπτά- ανά 134 λεπτά συμμετοχής! Απίστευτη σεζόν από τον Ισπανό, με την ανανέωση του συμβολαίου του να είναι στις προτεραιότητες των Ιβάν – ΠΑΕ.

Σεμπάστιαν Παλάσιος: Η καλύτερη μεταγραφή του φετινού Παναθηναϊκού. Δύο εκατομμύρια ευρώ που έπιασαν τόπο. Ο Αργεντίνος ήταν τρομερός φέτος, ειδικότερα από τον δεύτερο γύρο και μετά όταν και προσαρμόστηκε στο νέο του περιβάλλον, και έκλεισε τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ με 13 γκολ, ενώ είχε και 4 ασίστ σε 43 παιχνίδια, μην παίζοντας μόνο σε ένα παιχνίδι όλη τη σεζόν!

Τάσος Χατζηγιοβάνης: Δεν ήταν καλός τη φετινή σεζόν ο Έλληνας εξτρέμ, ο κύκλος του οποίου στην ομάδα μάλλον έκλεισε. Μέτρησε 32 συμμετοχές (τις περισσότερες ως αλλαγή) με 1 γκολ και 2 ασίστ.

Καρλίτος: Ο άνθρωπος που κράτησε μόνος του τον Παναθηναϊκό όλο τον πρώτο γύρο. Ο Ισπανός φορ έκανε έναν τρομερό πρώτο γύρο, ωστόσο όταν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς άλλαξε σύστημα ο τρόπος παιχνιδιού του έμοιαζε να μη ταιριάζει με αυτό που ήθελε ο Σέρβος κόουτς. Σίγουρα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί παραπάνω, ενώ είχε και την ατυχία με τραυματισμό και COVID στα “καπάκια” στα μέσα της σεζόν. Έπαιξε 35 φορές (1808 λεπτά) και μέτρησε 12 γκολ και 5 ασίστ, δηλαδή ένα γκολ ή ασίστ ανά 106 λεπτά και ένα γκολ/ασίστ ανά 2.55 τελικές σε πρωτάθλημα και κύπελλο! Είναι άγνωστο το αν θα παραμείνει στην ομάδα και του χρόνου.

Φεντερίκο Μακέντα: Σίγουρα η χειρότερη σεζόν του με τα “πράσινα”, αντιμετωπίζονταν μάλιστα και αρκετά ζητήματα τραυματισμών. Ο Ιταλός ολοκλήρωσε την χρονιά με 4 γκολ και 1 ασίστ σε 18 παιχνίδια και μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με την ομάδα.

Φώτης Ιωαννίδης: Ο 22χρονος φορ πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής από πέρσι, ωστόσο αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με πλάτη δεν έδειξε κάποια τρομερή βελτίωση. Πιέζει και μαρκάρει αρκετά, απασχολεί τους αντίπαλους αμυντικούς, ωστόσο δεν βελτίωσε -σε σχέση με πέρσι- τα τελειώματά του και την αντίληψη εντός του κουτιού. Σημείωσε 6 γκολ (4 κόντρα στην προτελευταία Λαμία) και 1 ασίστ σε 33 παιχνίδια. Στον Παναθηναϊκό τον πιστεύουν και είναι στο χέρι του να δικαιώσει τις προσδοκίες που υπάρχουν.

 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News