Παναθηναϊκός & Έλληνες: Μία πονεμένη...καραμέλα

Το κύπελλο και τα μάτια σας!

[ads2]
Μία από τις μεγαλύτερες και συχνότερες καραμέλες που ακούμε φέτος είναι το: “Η ομάδα δεν έχει Έλληνες παίκτες να μεταδώσουν στους ξένους το τι σημαίνει Παναθηναϊκός”. Αλήθεια αυτό είναι δουλειά μόνο των παικτών ή κυρίως της διοίκησης, του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή;! Ρητορική ερώτηση. To newspao.gr καταγράφει τους ΑΞΙΌΛΟΓΟΥΣ Έλληνες που υπάρχουν εντός και εκτός συνόρων και αναλύει κατά πόσο είναι εφικτό να έρθει κάποιος από αυτούς στην ομάδα. Φυσικά δεν θα γράψουμε για παίκτες που αγωνίζονται σε ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ή είναι ποδοσφαιρικά “τελειωμένοι” (π.χ. Σαμαράς).
[ads]
Εκτός Συνόρων:

Παναγιώτης Κονέ: Δεν είναι “υπερπαίκτης”, η καριέρα του βρίσκεται σε πτώση, αλλά παραμένει μία σοβαρή λύση για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Τα θέματα είναι δύο. Αρχικά, που θα έβρισκε ο Κονέ χώρο ανάμεσα στους Γουακάσο, Λουντ, Ζέκα; Και δεύτερον, ο ίδιος ο παίκτης ξεκαθάρισε το καλοκαίρι πως δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ελλάδα.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος: Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι βασικός σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης (Ντόρντμουντ) και ακόμη και αν αποφάσιζε να αποχωρήσει από τους κιτρινόμαυρους, τότε θα είχε πάρα πολλές προτάσεις από άλλα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ. Φυσικά, ο μισθός του και μία πιθανή τιμή αγοράς του παίκτη είναι απλησίαστα νούμερα για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα και τέλος, έχει δηλώσει πολλές φορές πως αν γυρνούσε στην Ελλάδα θα το έκανε μόνο για την ΑΕΚ.

Ορέστης Καρνέζης: Προέρχεται από δύο σούπερ σεζόν στην Ιταλία και τα σενάρια γύρω από το όνομά του είναι πολλά. Αμείβεται με πόσο πάνω από 1.500.000 ευρώ και δεν σκέφτεται την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Κυριακός Παπαδόπουλος: Αγωνίζεται στην πρωτοπόρο της Μπουντεσλίγκα (Λειψία) ως δανεικός από την Λεβερκούζεν. Δεν θέλει να ακούει για επιστροφή στην Ελλάδα και υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες  όπως το Αμβούργο.

Απόστολος Βέλλιος: Μεταγράφηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στην Νότινγκαμ Φόρεστ και επιθυμεί να κάτσει όσο περισσότερο μπορεί στο εξωτερικό.

Τάσος Καραμάνος: Πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με την Φεϊρένσε στην Πορτογαλία πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις, ωστόσο τόσο το ότι είναι δανεικός από τον Ολυμπιακό, όσο και οι “εμπρηστικές” δηλώσεις που έκανε πρόσφατα κατά του Παναθηναϊκού κρίνουν αδύνατη μία πιθανή απόκτησή του. Ούτως ή άλλως και εκείνος δύσκολα θα δέχονταν να ήταν πίσω από τον Μπεργκ, αφού έψαχνε σύλλογο όπου θα παίζει βασικός.

Τάσος Δώνης: Παραχωρήθηκε από τον Παναθηναϊκό στην Γιουβέντους πριν μερικά χρόνια και πλέον είναι δανεικός στην πρωτοπόρο Γαλλίας, Νις. Οι μεστές του εμφανίσεις θα μπορούσαν να του προσφέρουν εύκολα συμβόλαιο (έστω και με ρόλο ρολίστα) σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα. Φυσικά, δεν είναι έτοιμος ακόμη για την πρώτη ομάδα της Γιουβέντους.

Κώστας Λάμπρου: Μία από τις λίγες αξιόλογες και εφικτές λύσεις από τους Έλληνες του εξωτερικού. Αγωνίζεται βασικός στην Βίλεμ και μένει ελεύθερος το ερχόμενο καλοκαίρι. Καλός τερματοφύλακας, ωστόσο και αυτός έχει που και που τις γκάφες του, για αυτό θα ήταν προτιμότερο να είναι αναπληρωματικός σε κάποια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό.

Θανάσης Καραγκούνης: Έκανε τρομερές εμφανίσεις με τον Ατρόμητο και κέρδισε μεταγραφή στην Τσβόλε. Εκεί ήταν πολύ καλός μέχρι και την ρήξη χιαστών που τον άφησε εκτός για αρκετούς μήνες. Είναι άγνωστη η τωρινή του κατάσταση, αφού δεν έχει πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής φέτος, ωστόσο θα μπορούσε να έρθει εύκολα στον Παναθηναϊκό.

Μάριος Οικονόμου: Ο Έλληνας στόπερ κάνει αρκετά καλές εμφανίσεις με την φανέλα της Μπολόνια και δύσκολα θα δέχονταν να επιστρέψει στην Ελλάδα αν δεν είχε εγγυημένη θέση βασικού και μεγάλο συμβόλαιο. Επιπλέον, η ιταλική ομάδα ζητάει ένα ποσό πάνω από τα 2-2.5 εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρησή του.

Κώστας Σταφυλίδης: Ο νεαρός μπακ μένει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι από την Άουγκσμπουργκ, ωστόσο οι πολύ καλές του εμφανίσεις με την Γερμανική ομάδα και την Εθνική Ελλάδας έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Ο ίδιος δεν σκέφτεται την επιστροφή του στην Ελλάδα και ο μόνος τρόπος να μπορούσε να μεταπειστεί θα ήταν ένα μεγάλο συμβόλαιο μαζί με σίγουρη θέση βασικού.

Θανάσης Πέτσος: Ο ταλαντούχος μέσος μετακόμισε το καλοκαίρι στην Βέρντερ Βρέμης και για την ώρα δείχνει θέματα προσαρμογής.  Οι Γερμανοί τον πιστεύουν, αλλά δεν θα έλεγαν όχι στο να τον παραχωρήσουν δανεικό για να πάρει χρόνο συμμετοχής. Πιθανότατα, δεν θα είχε και ο ίδιος ο Πέτσος πρόβλημα, αρκεί να είχε ρόλο βασικού σε κάποια από τις ομάδες του “big 4” της Ελλάδας.

Δημήτρης Διαμαντάκος: Θα μπορούσε να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική του Μάρκους Μπεργκ, ωστόσο πολύ δύσκολα θα αποδέχονταν τέτοιο ρόλο ο φορ της Καρλσρούης.

Νίκος Καρέλης: Παραχωρήθηκε στις αρχές του 2016 στην Γκενκ έναντι 3.000.000 ευρώ. Φέτος κάνει απίστευτες εμφανίσεις και όπως είναι λογικό δεν έχει στο μυαλό του την επιστροφή στην Ελλάδα.

Χαράλαμπος Λυκογιάννης: Αξιόπιστη λύση για μπακ-απ στα πλάγια της άμυνας ο παίκτης της Στουρμ Γκράτζ. Ωστόσο είναι άγνωστο το αν θα ήθελε ο ίδιος να αφήσει μία ομάδα όπου αγωνίζεται συνέχεια βασικός για να πάρει έναν τέτοιο ρόλο. Μένει ελεύθερος το ερχόμενο καλοκαίρι.

Φώτης Παπουλής: Θα έρχονταν εύκολα στον Παναθηναϊκό ο έμπειρος φορ, ακόμη και αν προορίζονταν για αλλαγή του Μπεργκ. Υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό από μικρός και φέτος κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις με την φανέλα του Απόλλωνα στην Κύπρο έχοντας ήδη 7 γκολ στο πρωτάθλημα.

Εντός Συνόρων:

Σπύρος Ρισβάνης: Αποχώρησε με άσχημο τρόπο από τον Παναθηναϊκό, όταν ο Γιάννης Αναστασίου προτίμησε να κρατήσει τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, θεωρώντας πως ο Ρισβάνης δεν είχε τα φόντα για να μείνει στον Παναθηναϊκό. Αγωνίζεται εδώ και δύο χρόνια στον Πανιώνιο, κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και είναι ένα βήμα από τον Ολυμπιακό.

Σωκράτης Διούδης: Είχε προταθεί στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι, θα μπορούσε να έρθει στην ομάδα έναντι μόλις 150.000 ευρώ, και παρόλο που πέρσι έκανε σούπερ εμφανίσεις με τον Πανιώνιο, οι “πράσινοι” δεν ενδιαφέρθηκαν. Εν τέλει ο ταλαντούχος τερματοφύλακας κατέληξε στον Άρη.

Λάζαρος Λάμπρου: Από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο λόγος που δεν συνέχισε στον Παναθηναϊκό και μετά το καλοκαίρι είναι γνωστό, όπως επίσης και το πως κατέληξε από τις “Ρόμα και Ίντερ” στον Ηρακλή. Κρίμα..

Σταύρος Τσουκαλάς: Είχε μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΣ το προηγούμενο καλοκαίρι και κατέληξε στον Αστέρα Τρίπολης. Ήταν μία εφικτή περίπτωση που θα μπορούσε να προσφέρει σαν αλλαγή σε δύο θέσεις (αμυντικό χαφ, οχτάρι).

Νίκος Καλτσάς: Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό… Σίγουρα το ίδιο σκέφτονται και πολλοί οπαδοί του “τριφυλλιού”.

Αλέξανδρος Κατράνης: Ο 18χρονος μπακ του Ατρομήτου είναι μία από τις ευχάριστες αποκαλύψεις του φετινού πρωταθλήματος. Θα μπορούσε να έρθει εύκολα στον Παναθηναϊκό.

Ακαδημίες:

Έχουμε δει αρκετά από τα “πιτσιρίκια” να αγωνίζονται σε φιλικά και επίσημα με ολιγόλεπτες συμμετοχές. Οι Χατζηγιοβάννης, Πίσπας και Στάικος φαίνεται πως αξίζει να αρχίζουν να ενσωματώνονται σιγά σιγά στην πρώτη ομάδα, ενώ ενδιαφέροντες παίκτες έχουν δείξει και οι Μπουζούκης, Αγγελόπουλος, Μαυρομάτης και Ξενόπουλος, ωστόσο θα πρέπει να δούμε περισσότερα από αυτούς προκειμένου να δούμε αν αξίζουν να ενσωματωθούν σταδιακά στην ομάδα, όπως και ο Μίγγος. Αντίθετα δεν έχουν δείξει πως μπορούν να φορέσουν την πράσινη φανέλα ο (δανεικός στην Ομόνοια) Κότσαρης και ο Στέφανος Ευαγγέλου που είναι σταθερά στους χειρότερους στα περισσότερα παιχνίδια της Κ20 και της Εθνικής Νέων που αγωνίστηκε.

Συμπέρασμα:

Έλληνες υπάρχουν…αλλά ελάχιστοι! Οι περισσότερες εφικτές περιπτώσεις παικτών θα ήταν καλές επιλογές για τον πάγκο της ομάδας, αφού είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορούσαν να πάρουν αμέσως θέση βασικού. Το να γεμίσουμε τον Παναθηναϊκό με παίκτες σειράς όπως ο Μπούρμπος, ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Λαγός και ο Χρήστος Δώνης είναι το ευκολότερο, ωστόσο αυτό δεν θα είχε επιθυμητά αποτελέσματα.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News