Παναθηναϊκός: «1η Ιουνίου σημαίνει... 8-2»

Παναθηναϊκός: «1η Ιουνίου σημαίνει... 8-2»

Τη μεγαλύτερη νίκη σε ντέρμπι επί του Ολυμπιακού με το αστρονομικό 8-2 σημείωνε σαν σήμερα, την 1η Ιουνίου του 1930 ο Παναθηναϊκός, σε μια επέτειο που γεμίζει υπερηφάνεια τους απανταχού φίλους του «τριφυλλιού» και ο Σύλλογος δεν λησμονεί τη στιγμή.

Οι «πράσινοι» με προπονητή τον μεγάλο Γιόζεφ Κίνσλερ, υποδέχονταν τον Ολυμπιακό. Η αντιπαλότητα μεταξύΠαναθηναϊκού και Ολυμπιακού, έχει ήδη αρχίσει να επικρατεί, με τις μεταξύ τους αναμετρήσεις να αποτελούσαν κορυφαίο αθλητικό γεγονός της εποχής. Ο φανατισμός που επικρατούσε καταγράφεται σε έντυπα της εποχής: «Από το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν από τις συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων, φίλαθλοι του Παναθηναϊκού για το γήπεδο. Η περιφέρεια Αμπελοκήπων έδινε την πολιορκημένης περιοχής».

Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη

Η αναμέτρηση ξεκινούσε μέσα σε πανδαιμόνιο, παρουσία 10.000 φιλάθλων, αριθμός που αποτελούσε ρεκόρ για την εποχή. Οι «πράσινοι» παρατάσσονταν στο γήπεδο με τους Αργυράκη, Στ. Πιερράκο, Βασιλείου, Ανδρίτσο, Κ. Μπαλτάση, Υποφάντη, Μηγιάκη, Μεσσάρη, Συμεωνίδη, Δ. Μπαλτάση και Δ. Πιερράκο. Αρχηγός της ομάδας, ο έφηβος τότε Άγγελος Μεσσάρης, το όνομα του οποίου έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων του «τριφυλλιού»: «Εβάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό και άλλα τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη».

Γκολ και …ξύλο

Μόλις στο 10’ ο Μεσσάρης τροφοδότησε τον Συμεωνίδη ο οποίος μ’ ένα ασύλληπτο σουτ άνοιξε το σκορ για τους «πράσινους». Δέκα λεπτά αργότερα, ο Μεσσάρης τίναζε τα δίχτυα του Γραμματικόπουλου «γράφοντας» το 2-0. Στο 25’ ο αρχηγός «πυροβολεί» ξανά και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξεσπούν σε πανηγυρισμούς. Ωστόσο οι άγριες διαθέσεις των «πράσινων» δεν τελείωσαν εκεί, αφού ο θρίαμβος έμελε να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας ο Συμεωνίδης με δυνατό σουτ ανέβασε στο 4-0 το δείκτη του σκορ και θέτει τις βάσεις του θριάμβου. Στο 53’ ο συνδυασμός των Δ. Μπαλτάση- Μεσσάρη- Πιερράκου έδωσε την ευκαιρία στον τελευταίο να σημειώσει το 5ο γκολ του «τριφυλλιού».

Οι «ερυθρόλευκοι» που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν απλά …θεατές κατάφεραν να μειώσουν στο 56’ και το 60’ με τον Γιώργου Ανδριανόπουλου σε ένα χρονικό σημείο όπου ο ΠΑΟ αγωνιζόταν με δέκα παίκτες. Η απάντηση του «τριφυλλιού» ωστόσο δεν άργησε, αφού μετά από σύγχυση που δημιούργησε ο Μεσσάρης στα καρέ του Ολυμπιακού, ο Κουράντης έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Οι φίλαθλοι των Πειραιωτών είχαν ήδη αρχίσει να αποχωρούν την ώρα που ο Μηγιάκης στο 76’ και ο Πιερράκος στο 81’, ολοκλήρωναν την μεγάλη επιτυχία του «τριφυλλιού» διαμορφώνοντας το τελικό 8-2!

Μετά το τέλος του θριάμβου, σημειώθηκαν τα πρώτα ίσως καταγεγραμμένα επεισόδια σε ντέρμπι «αιωνίων» με τους φίλους του Παναθηναϊκού να κυνηγάν με άγριες διαθέσεις τους Πειραιώτες που …άντεξαν και έμειναν μέχρι το τέλος στο γήπεδο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρέφερι ακύρωσε ένα γκολ του Παναθηναϊκού και …περιόρισε τον αριθμό των τερμάτων που δέχτηκαν οι «ερυθρόλευκοι».

Η αποθέωση στον Σάρρα

Επίσης στο ημίχρονο του αγώνα ο μαραθωνοδρόμος του «τριφυλλιού» Χρήστος Σάρρας αποθεώθηκε καθώς τερμάτισε πρώτος στα διεθνή Παναθήναια όπου μάλιστα τερμάτισε κρατώντας το σημαιάκι του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News