Παλάσιος: «Μου αρέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο - Θα ήθελα να είχα σκοράρει κόντρα στην ΑΕΚ»

Παλάσιος: «Να πάμε τον Παναθηναϊκό εκεί του αξίζει, είμαι χαρούμενος για το πρώτο γκολ»

Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος μίλησε στην ιστοσελίδα της πράσινης ΠΑΕ για το ματς του Τριφυλλιού κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα κι όχι μόνο.

Αναλυτικά όσα είπε στο Match programme της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

Έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές ότι δεν είναι εύκολη η προσαρμογή ενός παίκτη απ’ τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Και πάντοτε αποτελεί ερώτημα ο χρόνος προσαρμογής που θα χρειαστεί ένας Λατινοαμερικάνος, ο οποίος περνάει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό. Στην περίπτωσή σου όμως, μάλλον τα έκανε όλα πιο εύκολα η παρουσία πολλών ισπανόφωνων στην ομάδα…

«Ναι σίγουρα! Με βοήθησε πολύ και μου έκανε πιο εύκολη την προσαρμογή. Είναι αλήθεια πως ποτέ δεν είναι εύκολη η μετακόμιση απ’ τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση διότι είναι δύσκολο να πηγαίνεις σε έναν νέο τόπο που δεν γνωρίζεις τη γλώσσα και με καινούργια πρόσωπα γύρω σου. Είχα την τύχη όμως στην ομάδα να βρίσκονται αρκετοί παίκτες που μιλούν ισπανικά. Το γεγονός αυτό με βοήθησε πολύ για να προσαρμοστώ, να έρθω πιο κοντά και να ενωθώ με την υπόλοιπη ομάδα».

Από ελληνικά πώς πας; Μαθαίνεις;

«Ναι, έχω μάθει κάποιες λέξεις (γέλια). Άρχισα όμως και μαθήματα αγγλικών. Επειδή μου αρέσει η επικοινωνία, προσπαθώ να μάθω αγγλικά για να μπορώ να συνεννοούμαι καλύτερα. Είναι σημαντικό και για τις στιγμές που είμαι με την οικογένειά μου εκτός ομάδας…»

Νέο περιβάλλον, νέοι συμπαίκτες… Τι ατμόσφαιρα συνάντησες στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού;

«Πραγματικά το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό. Αν και γενικά, όπου κι αν έπαιξα, σε όλες τις ομάδες, είχα εξαιρετικές σχέσεις και πάντοτε τα πήγαινα καλά με τους συμπαίκτες μου. Μου αρέσει κι ως άνθρωπος να είμαι χαρούμενος, χαμογελαστός, να γελάω, να απολαμβάνω και να εκμεταλλεύομαι κάθε στιγμή με τους συμπαίκτες μου. Διότι κι αυτοί αποτελούν μέρος της οικογένειάς μου. Όταν μοιράζεσαι σχεδόν όλη τη μέρα μαζί τους είναι σημαντικό να έχεις καλές σχέσεις και να περνάς όμορφα».

Η κίνηση του Καρλίτος να σου παραχωρήσει το πέναλτι στο παιχνίδι με τον Ιωνικό, είναι ενδεικτική του καλού κλίματος που αναφέρεις…

«Ήταν μια πολύ ωραία κίνηση από μέρους του. Κέρδισα εκείνο το πέναλτι, ο Καρλίτος είχε πετύχει ήδη τρία γκολ στο παιχνίδι, κι έτσι του ζήτησα να το εκτελέσω. Βέβαια κι άλλοι παίκτες τού ζήτησαν το ίδιο, αλλά μου έδωσε την μπάλα και την ευκαιρία για να σκοράρω για πρώτη φορά με τον Παναθηναϊκό. Τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό και για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Ήταν σημαντικό για μένα γιατί για 20 αγώνες στην Αργεντινή δεν είχα σκοράρει κι ήθελα ένα γκολ».

Κι αφού ήρθε το πρώτο, ήρθε και το δεύτερο με τον Ατρόμητο…

«Ευτυχώς ήρθε εκείνο το πρώτο γκολ, κι ακολούθησε κι ένα δεύτερο με τον Ατρόμητο. Γι’ αυτό κι ευχαριστώ τον Καρλίτος που μου έδωσε την ευκαιρία…»

Ο ρόλος σου στο γήπεδο είναι λίγο διαφορετικός συγκριτικά με το πώς έπαιζες στην Αργεντινή. Πατάς περισσότερο περιοχή κάτι που σε κάνει και πιο απειλητικό. Πώς αισθάνεσαι;

«Ναι, η αλήθεια είναι ότι στην Αργεντινή έπαιζα πιο πίσω στο γήπεδο και δεν πατούσα τόσο στην περιοχή. Πάντοτε όμως προσπαθούσα και δημιουργούσα ευκαιρίες για τους συμπαίκτες μου ή πετύχαινα γκολ. Γενικότερα, κάθε φορά που έμπαινα στην αντίπαλη περιοχή ήταν σε επικίνδυνες καταστάσεις και σε φάσεις για γκολ. Είναι κάτι που μου αρέσει. Και τώρα που βρίσκομαι συχνότερα την αντίπαλη περιοχή κι έχω περισσότερες ευκαιρίες, προσπαθώ να σκοράρω για να βοηθήσω την ομάδα. Πάντοτε προσπαθώ να βοηθώ την ομάδα μου όπου μου ζητηθεί».

Έχεις πετύχει δύο γκολ, βρίσκεσαι ολοένα και περισσότερο μέσα στις φάσεις, έστω κι αν αυτές δεν μετατρέπονται πάντα σε γκολ, και δείχνεις ότι όσο περνάει ο καιρός γίνεσαι αρκετά απειλητικός για τις αντίπαλες άμυνες. Νιώθεις καλά; Εκτιμάς ότι έχεις να προσφέρεις κι άλλα γκολ στη συνέχεια;

«Πλέον πατάω περισσότερο την αντίπαλη περιοχή και είμαι στις φάσεις για τα γκολ. Είμαι επιθετικός, μου αρέσει να κυνηγάω και να είμαι μέσα στις φάσεις, θέλω να σουτάρω και να σκοράρω, οπότε θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να πετύχω όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ για να προσφέρω στους συμπαίκτες μου και στην ομάδα. Θα μπορούσα να έχω σκοράρει και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Το ήθελα πολύ, αλλά δυστυχώς συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Άλλες ευκαιρίες γίνονται γκολ, άλλες όχι. Θεωρώ σημαντικό όμως να συνεχίσω την προσπάθεια και να είμαι μέσα στις φάσεις γιατί έτσι θα έρθουν και τα γκολ που θα βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό να πάρει νίκες. Το σημαντικότερο είναι να προσπαθούμε μέσα στο γήπεδο…».

Αυτό είναι κάτι που το βγάζει η ομάδα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι εμφανής μέσα στο γήπεδο. Ακόμη και στα παιχνίδια στα οποία ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός, η εικόνα του δεν ήταν για ήττα και σίγουρα δεν ήταν εικόνα ομάδας που δεν προσπαθεί. Πώς εξηγείς την αναποτελεσματικότητα στα ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Άρη, τον Αστέρα, την ΑΕΚ;

«Πράγματι, η ομάδα προσπαθεί πολύ μέσα στο γήπεδο. Δεν έχει υπάρξει παιχνίδι που να μην τα δώσαμε όλα. Και σε όσα ματς χάσαμε, όλα κρίθηκαν σε μια λεπτομέρεια. Αυτές οι λεπτομέρειες δεν ήταν υπέρ μας. Κάτι που ελπίζουμε να αλλάξουμε στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Ήταν μικρά λάθη, μικρές λεπτομέρειες που μας κόστισαν και οδήγησαν σε ήττες. Οφείλουμε λοιπόν να βελτιωθούμε, να μειώσουμε αυτά τα λάθη και τα καλύτερα αποτελέσματα θα έρθουν».

Από την ημέρα που ήρθες, βλέπεις πρόοδο στην ομάδα;

«Προχωράμε καλά. Κερδίζουμε αυτοπεποίθηση παιχνίδι με το παιχνίδι κι αισθανόμαστε καλύτερα μέρα με τη μέρα. Το νιώθουμε. Έχουμε βελτιωθεί πολύ, έχουμε περισσότερη πίστη, είμαστε ενωμένοι και εκτιμώ πως αν συνεχίσουμε έτσι, με καθημερινή δουλειά, τα αποτελέσματα θα έρθουν και οι νίκες θα είναι περισσότερες. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θα προσπαθήσουμε με όλη μας τη δύναμη να οδηγήσουμε τον Παναθηναϊκό όσο πιο ψηλά γίνεται».

Το καλοκαίρι αποκτήθηκαν επτά νέοι παίκτες και γενικότερα ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια. Θεωρείς ότι πλέον η ομάδα έχει αποκτήσει χημεία;

«Όταν δημιουργείς μια ομάδα με νέα πρόσωπα είναι λογικό να χρειάζεται χρόνος για να μάθει ο ένας τον άλλον. Είναι μια απαιτητική διαδικασία τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Θεωρώ πάντως ότι η ομάδα προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα και νομίζω ότι με αυτή τη βάση θα πάμε πολύ καλύτερα στο δεύτερο μισό της σεζόν».

Το 2021 οδεύει στο τέλος του με απαιτητικό φινάλε και εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα ενόψει του αγώνα;

«Θα είναι δύσκολος αγώνας. Τα Γιάννενα πραγματοποιούν μια πολύ καλή πορεία κι είναι επικίνδυνη ομάδα. Όμως εμείς παίζουμε στην έδρα μας, όπου είμαστε πολύ ισχυροί με τους οπαδούς στο πλευρό μας. Είμαι αισιόδοξος λοιπόν για το ματς και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τους τρεις βαθμούς για να κάνουμε χαρούμενους τους φιλάθλους μας στο τελευταίο ματς του έτους για το πρωτάθλημα».

Κι ύστερα έρχεται το Κύπελλο σε ένα ματς «τελικό» με τον Βόλο καθώς κρίνεται η πρόκριση και η παραμονή της ομάδας στο κυνήγι ενός τίτλου…

«Δεν θα είναι εύκολο το παιχνίδι με τον Βόλο. Περιμένω δύσκολο αγώνα. Μπορεί ο αντίπαλος να βρίσκεται σε πτώση τον τελευταίο καιρό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει μια επικίνδυνη και σκληρή ομάδα. Εμείς όμως θέλουμε πολύ να προχωρήσουμε στο Κύπελλο και θα τα δώσουμε όλα για την πρόκριση στην επόμενη φάση».

Τι ήταν εκείνο που σε έφερε στον Παναθηναϊκό;

«Ήθελα να αγωνιστώ μακριά απ’ την Αργεντινή κι επιθυμούσα να έρθω στην Ευρώπη. Όταν λοιπόν μου μίλησε ο ατζέντης μου για τον Παναθηναϊκό, ένιωσα πως η πρόταση ήρθε την κατάλληλη περίοδο. Είχα την τύχη να με επιλέξει ο Παναθηναϊκός κι αυτό με έκανε και με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Πραγματικά, όταν πήρα στα χέρια μου την πρόταση του Παναθηναϊκού δεν δίστασα και δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Και είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα αυτή την απόφαση. Πλέον, αυτό που θέλω είναι να κάνω είναι να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό να ανέβει εκεί που αξίζει».

Ο καταιγισμός μηνυμάτων που δέχθηκες απ’ τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, σου έκανε ακόμη πιο εύκολη την απόφαση για να έρθεις στην Ελλάδα;

«Από την πρώτη στιγμή το τηλέφωνό μου χτυπούσε διαρκώς. Μου έρχονταν αμέτρητα μηνύματα. Ωραία μηνύματα! Κι ευχαριστώ θερμά τους φιλάθλους μας για την αγάπη που μου έστειλαν. Ήταν κάτι μοναδικό!»

Αυτή η αγαπή που πήρες, αυξάνει την ευθύνη και την πίεση που νιώθεις για να ανταποδώσεις στο γήπεδο;

«Βεβαίως, ισχύει αυτό. Πάντοτε όμως, νιώθεις αυτή την ευθύνη απέναντι στους οπαδούς. Κι εγώ απ’ την πλευρά μου δουλεύω καθημερινά, πολύ σκληρά, για να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου στο γήπεδο και να κάνω τον κόσμο να νιώθει εμπιστοσύνη σε μένα. Θέλω να ανταποδώσω στο γήπεδο την αγάπη των φιλάθλων και κάνω τα πάντα για να το πετύχω».

Τι γνώμη έχεις σχηματίσει για το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Είναι καλό και δυνατό πρωτάθλημα, αρκετά ανταγωνιστικό. Μου αρέσει…»

Παρακολουθείς μόνο ποδόσφαιρο ή βλέπεις κι άλλα σπορ;

«Βλέπω πολύ ποδόσφαιρο. Μου αρέσει. Τον τελευταίο καιρό όμως όχι τόσο όσο παλαιότερα γιατί δεν έχω χρόνο. Επίσης, μου αρέσει το βόλεϊ και το μπάσκετ αλλά με τη διαφορά ώρας που υπάρχει με την Αργεντινή δεν μου είναι εύκολο να παρακολουθώ».

Πώς είναι η ζωή σου στην Αθήνα

«Είναι πολύ όμορφα και αισθάνομαι ωραία. Οταν μου έγινε η πρόταση κι έπρεπε να αποφασίσω, δεν αμφέβαλλα ούτε για μια στιγμή. Ήμουν σίγουρος. Και πραγματικά, εγώ και η οικογένειά μου, νιώθουμε εξαιρετικά με την επιλογή αυτή. Είμαστε πανευτυχείς.»

Κάτι θα υπάρχει που δεν σου αρέσει…

«Η Αθήνα είναι πολύ όμορφη πόλη αλλά η κίνηση είναι σίγουρα κάτι που δεν μου αρέσει. Προφανώς σε κανέναν δεν αρέσει η κίνηση. Επειδή όμως το έχω ζήσει έντονα και στο Μπουένος Άιρες και στην Πόλη του Μεξικού, είμαι συνηθισμένος (γέλια).»

Πώς περνάει η μέρα σου εκτός γηπέδου;

«Με την οικογένειά μου. Προσπαθούμε, όσο μας επιτρέπει ο χρόνος και οι υποχρεώσεις με την ομάδα, να κάνουμε βόλτες, να γνωρίζουμε μέρη. Και πραγματικά μας αρέσει και περνάμε όμορφα. Τώρα βέβαια, λίγο με το κρύο, μένουμε περισσότερο στο σπίτι λόγω της κόρης μας που είναι μικρή…»

Πώς είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή με ένα μικρό παιδί στο σπίτι;

Η κόρη μου είναι δύο ετών αλλά είναι γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια. Της αρέσει να παίζει όλη την ώρα και η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω αυτές τις ώρες που είμαι μαζί της. Μου αρέσει όταν επιστρέφω στο σπίτι κι έρχεται να με αγκαλιάσει. Με βοηθάει να ξεχνάω ό,τι κι αν έχει συμβεί έξω. Μου δίνει μεγάλη χαρά και προσπαθώ να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία για να περνάω χρόνο μαζί της. Με ηρεμεί αφάνταστα, κάτι που στη συνέχεια με βοηθά για να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου στο γήπεδο.

Είναι φανερό πως η οικογένεια είναι το παν για σένα…

«Ναι, ναι, ακριβώς έτσι είναι. Η οικογένειά μου είναι τα πάντα για μένα. Γι’ αυτήν κάνω όλα όσα κάνω. Είναι δίπλα μου συνεχώς, στα καλά και στα άσχημα, και με στηρίζουν πάντοτε. Γι’ αυτό κι όταν επιστρέφω σπίτι, προσπαθώ να τα αφήσω όλα απ’ έξω, πίσω μου…»

Τι θα ήθελες να ευχηθείς ενόψει των εορτών;

«Εύχομαι στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού και σε όλο τον κόσμο καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος. Πολλές ευχές και ευλογίες. Μακάρι η νέα χρονιά να είναι όμορφη για όλους τους ανθρώπους. Καλή χρονιά!»

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News